Открийте ни и в

България

Удряна, обиждана, душена: Как българското джудо взе треньор, обвинен в домашно насилие

Знаем за случая, не виждаме проблем, казаха от Федерацията по джудо

публикувано

на

Сн.: Българска федерация по джудо

Историята, в която състезателка по джудо пуска снимка на обезобразеното си лице в социалните мрежи, за да обвини приятелят си и треньор в домашно насилие обиколи света през ноемви миналата година. Тогава Марго Пино обвини Ален Шмит, че я е пребил в дома й в Париж.

„Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена“, написа тогава 27-годишната жена в пост в Туитър. „Мислех, че умирам.“ Ален Шмит отрече обвиненията и ги нарече “сбиване между влюбени”. Френската прокуратура поиска едногодишна условна присъда за треньора. На първа инстанция обаче съдът прие, че няма достатъчно доказателства за вината му и прекрати делото. Прокуратурата обжалва решението и становището на парижкия апелативен съд все още се очаква.

Марго Пино пусна снимка на обезобразеното си лице след побоя. Сн.: Twitter

Въпреки липсата на присъда, заради скандала Израел прекрати договора си с Шмит, който трябваше да започне работа там ден след скандала. Французинът обаче не е стоял дълго без работа, защото на 14 февруари е подписал договор с Българската федерация по джудо, пише “Свободна Европа”.

“Тя е жертвата”

Случаят на Пино предизвика бурни реакции във Франция и по света. Редица спортисти и политици я подкрепиха.

Президентът на Френската федерация по джудо Стефан Номи каза, че е шокиран от решението на съда да прекрати делото срещу Шмит. Трикратният олимпийски шампион по джудо Теди Ринер изрази съпричастност към Пино и написа, че жертвите на домашно насилие трябва да получават повече подкрепа, а извършителите – адекватни наказания.

„За мен е ясно, че тя е жертвата“, каза министърката на спорта на Франция Роксана Марасинеану.

Отзвукът от случая беше толкова сериозен и заради това, че Франция е една от държавите в Европа с най-висок брой жени жертви на домашно насилие. През 2020 г. бяха приети законови поправки в опит за решаване на проблема, а година по-късно вътрешният министър на страната Жералд Дарманен обяви нова стратегия за борба с домашното насилие, която предвижда жалбите да се разглеждат с приоритет, а във всяко полицейско управление да бъде назначен полицай, специализирал в разследването и борбата с такъв тип престъпления.

“Знаем за проблема”

Българската федерация по джудо знае за обвиненията в домашно насилие, но казва, че не вижда проблем в назначението на Шмит.

„Абсолютно сме наясно със ситуацията“ каза президентът на федерацията Румен Стоилов. „Човек, който не е осъден, е невинен“.

Правозащитни организации обаче виждат проблем в това назначение.

„Такова е поведението на обществото и държавата ни, в лицето на институции и политици – насилниците у нас се толерират“, коментира изпълнителната директорка на Българския фонд за жените (БФЖ) Надежда Дерменджиева.

15 жени убити от мъже 

В България за последната година поне 15 жени бяха убити от мъже. Във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове. Последният случай, който привлече общественото внимание, беше на Евгения Владимирова, за чието убийство призна съпругът й Орлин. Държавата обаче не събира официална статистика за жертвите на домашно насилие. Това правят неправителствени организации на базата на медийни публикации.

Според различни проучвания една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие. България е и една от шестте държави членки на ЕС, които не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Конституционният съд реши, че тя противоречи на основния закон.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено