Открийте ни и в

BG училища САЩ и Канада

Българското училище „Зора“ в Ричмънд отпразнува пет години

публикувано

на

Българският образователен и културен център „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния, отпразнува на 9 март пет години от създаването си заедно с родители и приятели от региона, уважаващи българската култура и традиции.

Сред гостите на образователния и културен център бяха учители от Вашингтон и Мериленд, ансамбъл „Жарава“, трио „Зуница“ и оркестър „Люти чушки“, които показаха своята подкрепа и въодушевление. Тържеството бе открито от директора на училището София Кушлева. Тя сподели пред присъстващите гости неговите успехи през изминалите 5 години и очерта целите за следващите пет. Директорката на училището изказа искрени благодарности на Н. Пр. Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ, и Даниела Сиракова-Панайотова, за приноса им българският език да стане матуритетен и в щата Вирджиния. Българският образователен и културен център „Зора“ получи поздравления от д-р Асен Асенов, председател на центъра на българската общност във

Вашингтон, Никола Николов, член на управителния съвет на Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, Деси Йорданов, ръководител на ансамбъл „Жарава“, и Калин Кирилов с двете си прекрасни деца, представители на училище „Дора Габе“ в Мериленд.

Малчуганите имаха възможност да се докоснат до българските национални традиции и култура дори и далеч от България, а сияещите им лица, шарените носии и детските гласове, пресъздаващи песните на дедите и българския дух, трогнаха всички присъстващи. Тържеството завърши с кръшни хора, на които танцуваха не само български гости, но и местни любители на българската култура и творчество.

От „Зора“ поднасят сърдечните си благодарности на спонсорите на културния и образователен център Георги Георгиев, Александър Александров, Ивалин Греков, Асен Динев и д-р Камелия Радева, български бизнесмени от региона, които подпомагат и милеят за училището, както и на организаторите за ентусиазма и усилената им работа.

 

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

публикувано

на

от

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Звънецът би за първия учебен ден

публикувано

на

Момент от получаването на книгата „България в мен” в Ново българско училище в Нейпървил, район Чикаго

Всички училища в Северна Америка показаха още с първия учебен ден, че пазят българските традиции и че нашите деца имат нужда от тях, за да знаят „де е България”, да могат да четат и да пишат на родния език и да ни карат да се чувстваме горди.

В Ново българско училище в Нейпървил в района на Чикаго първият училищен звън би точно в събота, на 15 септември. Директорките на училището Мария Христова и Мария Лабова пожелаха на децата спорна година, като ги подканиха да минат по вода, плисната от менче, и да прекрачат своеобразната врата на школото – арка с цветя. Всички деца и гости получиха питка с мед и други лакомства. Госпожа Христова обясни още, че тази година всички ученици ще се включат в интересен проект за изработването на книга, написана от учениците. Идеята е продължение на инициативата „България в мен” на възпитаниците от трети клас във II ОУ „Петко Рачов Славейков” в Стара Загора. През лятото госпожа Христова се срещнала със Зоя Косева, една от майките на старозагорските деца, която я запознала с тяхната преподавателка – Соня Рачева. Госпожа Рачева успяла да събере пътеписи на свои ученици, разказващи за красиви места в България, за които малчуганите искали да разкажат на хората в чужбина. Пътеписите са публикувани в книгата “България в мен”, която вече е била пратена на наши сънародници в Англия и още няколко страни. Сега екземпляри от нея получиха децата в училището в Нейпървил. Те ще изпратят снимки от получаването на книжката на своите нови приятели в България и ще подготвят подобна книга за местата в Америка, които им харесват. Когато книжката бъде готова, дали в дигитален или в печатен формат, ще бъде споделена с децата от училището в Стара Загора. Госпожа Христова благодари и на Любомир Ламбов, съдействал Ново българско училище в Нейпървил да получи учебници по родинознание.

Започнаха занятията и в училище „Христо Ботев” в столицата Вашингтон. В първия учебен ден училището имаше отворени врати за всички, които искат да посещават школото в бъдеще. От „Христо Ботев” са много горди, че една от водещите на тазгодишната програма е била второкласничката Ейми Докен, която е започнала да говори на български език едва през миналата година – допреди това не е знаела нито дума. Приветствия изнесоха ръководителите на училището Бойка Попова, Бойко Антонов, както и завеждащият консулската ни служба в американската столица Бойко Хаджийски. Тържествено бе посрещнато и българското знаме, а учениците преминаха през цветна арка във формата на шестица, за да им върви отлично в учението. На откриването бяха изложени и много творби на учениците, бяха показани и новите български музикални инструменти, които учебното заведение е получило със съдействието на американски спомоществувател. Инструментите бяха няколко кавала, дудуци, гъдулка и други, на които ще свирят участниците в новия музикален състав. Освен това на пиано се представиха млади таланти, а танцовият състав изпълни нов танц, наречен „Любовта на ратая”, което беше и една от първите авторски хореографии на танцовия ръководител. После учениците имаха първи занимания, като положиха и тестове за входящо ниво. Заниманията тук са всяка неделя, като през годината училището е домакин на много други събития като концерти и театрални постановки.

С много усмивки и весело настроение премина и 15 септември в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лос Анджелис. Училището посреща свои възпитаници за осма поредна година. Децата се бяха подготвили с кратка, но много вълнуваща програма, част от която беше любимата на много майки и татковци песен “Има светлина”. Директорката на училището Живка Костова сподели, че този път гостите са посрещнали само българския трибагреник, но в момента, в който училището има и свое знаме, то също ще бъде включено в тържествени церемонии като тази. Специално за хубавия повод беше дошъл и генералният ни консулът за Лос Анджелис Веселин Вълчев. Той много често изнася и открити уроци пред учениците. Възпитаниците получиха учебници и проведоха първи учебни занятия. Ръководството на „Св. св. Кирил и Методий” работи усилено за признаването на българския език в Калифорния. Оттам са направили първия контакт с отдела по образование към щата и с нетърпение чакат и в техния щат да може българският да се признава за втори език и да е възможно да се държи тест за двуезичие.

Най-песенното училище в Америка „Млади български гласове” отбеляза 15 септември с много стихове и песни, както и със спазване на традиционните обичаи с менчето с вода, гощавката с пита с мед и сол и минаването под венец от цветя. Целта беше всички да се съберат на празника и да засвидетелстват уважението си към езика и знанието, а не да се чувстват задължени да присъстват. Ръководителите на школото Яна Калинкова и Зора Бояджиева пожелаха на присъстващите спорна година. Събитието бе уважено от генералния консул на България за Ню Йорк Мая Христова. Тук децата учат по индивидуално създадени програми, съобразени с отделните нужди на всеки, като са разпределени в малки групи, а не в големи класове, съобразени отново с индивидуалните знания на учениците. В часовете се ползват различни помагала, а не учебниците, издадени изцяло в България. Учителите също сами създават учебните планове. „Млади български гласове” предлага и класове по пеене за възрастни, танци за всички възрасти с ръководител Кати Спрингер, за гайда с ръководител Кирил Кетев, за Тъпан –  с Мерсид Мустафов-Семката. Тази година в “Малки български гласове” ще има и часове по математика, водени от Стела Михнева, която има българско и американско образование по математика и която ще може да обяснява материала на учениците, като прави паралел с двата езика.

В Канада българите също показаха, че са ученолюбиви. Училище „Родолюбче”, което от миналата година има вече три филиала, посрещна много нови ученици и общият им брой вече превишава 120. Тържеството по откриването на четвъртата поред учебна година тук беше във филиала в Ийст Йорк. Учениците, родителите и гостите изпълниха залата до краен предел. И тук гостува генералният ни консул, в случая за Торонто – Петър Крайчев, а също и консул Десислава Атанасова. Господин Крайчев е бил приятно изненадан от присъствието на толкова много наши сънародници и е изтъкнал, че не познава друго българско училище, което да се развие толкова много за такъв кратък период. Освен в Ийст Йорк „Родолюбче” има филиали в градовете Етобикок и Вон. Последната база има нови помещения. Директорката Мая Василиева е много благодарна, че доверието в училището се увеличава, и се стреми да поддържа същото високо качество в школото и с увеличената бройка деца, като една от стъпките, които ще предприеме, е за наемане на още учители. И през тази година учениците ще участват в Асамблеята на творчеството, а също и в изготвянето на книжка с творби на децата. Извънкласните дейности тук са „Фолклорна дъга”, „Музикална магия”, драматичен състав „Смехурко”, както и клуб „Родинознание” и група „Хорце”.

 

Знамето в „Христо Ботев” във Вашингтон

Рецитал в „Св. св. Кирил и Методий” в Ел Ей

Минаването под арка с цветя в „Млади български гласове”, Ню Йорк

Откриването в „Родолюбче” в Канада

 

Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

“Патиланците” в Чикаго завършиха учебната година с театър и изпит в едно

публикувано

на

Патиланците, разиграли сцена от “Под игото”

Ръководството и учителите в училище ” Патиланско царство” се опитаха да затруднят учениците си с импровизиран годишен изпит като в “Под игото”, но не успяха. Децата се представиха отлично и отговориха на трудните въпроси. Учителката Ина Бошнакова беше в ролята на Рада Госпожина и задаваше въпросите към големите  ученици, а директорката Росица Дамянова беше в ролята на Кириак Стефчов и се “заяждаше” с малчуганите. Питанията бяха свързани с изучения материал по български език и литература. Всеки ученик изтегли по три въпроса и отговори перфектно.

 Втората част на своеобразния изпит беше  викторина с въпроси от българската история – от основаването на България до сключването на Сан Стефанския мирен договор на 3 март 1878 г. “Нашите ученици се справиха блестящо, даже накравя отговаряха хорово. Много сме горди с техните знания, добре сме си свършили работата”, каза директорката Дамянова. И тъй като с това събитие училището отбеляза и 24 май, в паузите на програмата, за настроение, малките възпитаници на школото  рецитираха стихчета за Кирил и Методий.  Те представиха и новите си хореографии с народни  танци, научени в школата “Весело хорце” към детската градина в училището  “Синьото мече”. Хореограф на  изпълненията беше Вероника Пешева. Накрая, заедно със свидетелствата, всички патиланци получиха лично послание – да се гордеят, че са българи и медальон – истинска  розета от Плиска, да ги пази и закриля.

В залата имаше и изложба с художествени творби на Мартин Цанев, на 10 г.

 

 

Учениците в “Патиланско царство” демонстрират знания

Малките ученици изпълняват стихчета за Кирил и Методий

Медальонът, който са получили децата

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено