12-годишният Бранимир Банков от Лас Вегас има нужда от помощ. Наскоро той е бил диагностициран с тумор на мозъка в 4 стадий и родителите му имат нужда от средства, за да продължат битката за живота му. Това става ясно от публикация в платформата GoFundMe.

Драмата в българското семейство е започнала на 26 август тази година, когато Борис, както наричат момчето, се е почувствал замаян, а баща му забелязал известна промяна в речта му след като го взел от училище. На следващия ден родителите му го завели на лекар, който провел неврологичен тест и веднага изпратил момчето в спешното отделение с направление за ядрено-магнитен резонанс.

Той показал наличието на тумор в мозъка с размер на топка за пинг-понг и Борис бил преместен в отделението по педиатрия в болница Сънрайз, където му е била направена биопсия, за да се определи вида на тумора.

Междувременно състоянието на Борис бързо се влошило и три дни след ядрено-магнитния резонанс той вече бил изцяло неподвижен и загубил говора си заради прекаленото налягане в мозъка.

На момчето е направена спешна операция за поставяне на тръба в главата, която да намали налягането върху мозъка и то е било транспортирано със самолет до Солт Лейк Сити, Юта, където е прието в специализирано педиатрично отеделение за интензивно лечение на рак. Направена му е нова биопсия, която е диагностицирала Борис с DIPG - рядък вид тумор, който е силно агресивен и труден за лечение. Той се намира в областта на мозъка, която контролира най-жизнените функции на тялото като дишане, сърдечен ритъм и кръвно налягане.

За един месец Борис е претърпял 13 сесии химиотерапия, които временно са потиснали развитието на тумора. За да се предотврати увреждане на мозъка, не е възможно да бъдат проведени нови сесии и туморът да бъде отстранен с операция.

След химиотерапията Борис е възвърнал част от подвижността си, но все още е с частично парализирана лява страна и има нужда от продължаваща физическа и говорна терапия.

В момента не е открито успешно лечение на DIPG, затова лекарите, които лекуват момчето, са препоръчвали клинично експериментално лечение с антитела, познато като PNOC 007.

То трябва да се провежда веднъж на всеки три седмици за период от две години в Детската болница в Солт Лейк Сити. Лечението се състои от 2 дози и IV вливания на един лечебен курс. Целта е да се засили имунната система на тялото и да му помогне да се бори с тумора.

Кампанията, организирана в помощ на Борис и родителите му, цели да използва събраните средства за плащане на застрахователни вноски, непокрити медицински разходи и пътни разходи до Солт Лейк Сити за дългото лечение.

Състоянието на Борис изисква непрекъсната грижа и родителите му са претърпели значителни финансови загуби. Затова те и близките им молят да бъдат подкрепени по пътя на лечението, което е единствената надежда в борбата с редкия вид тумор, която може да помогне на Борис да победи.