Открийте ни и в

Българи в Америка

Българче от Русе успешно оперирано във Флорида, за да проходи

2-годишната Лора геройски изтърпя сложната и скъпа процедура с подкрепата на сънародници от Чикаго и цял свят

публикувано

на

Дарителските сметки за Лори

„Днес ни изписват“, ми каза в събота (19 януари) Ралица Ангелова от болницата „Света Мери“ в Уест Палм бийч, Флорида. Там лекарски екип начело с доктор Пейли извърши операция на крака на дъщеричката й Лора, която е само на две годинки. Операцията била във вторник, 15 януари, в института по ортопедия и гръбначни изкривявания към лечебното заведение. Тя  включвала изграждане на ямката при тазобедрената става, наместване на ставата и коригиране на ъгъла на бедрото. По време на процедурата лекарите стабилизирали и коляното на детето.

Операцията невъзможна в България

Сега Ралица и съпругът й Петър са се въоръжили с много търпение, позитивизъм и вяра в бъдещето, защото това е само началото на серия операции и много часове физиотерапия. През 2020 г. Лора трябва пак да дойде в Америка за втора операция, свързана с удължаване на крачето й, следствие от деформацията в тазобедрената област. „Тези операции не са достъпни в България“, казва Ралица.

Лори в болницата в Уест Палм бийч

България препраща всички подобни случаи във Виена, защото в Родината ни лечение за болестта на Лори няма. Държавата дава и средства, отпуснати от Фонда за лечение на деца. И тук идва голямото „но“, което е довело Ралица, Петър и Лора чак в Америка. Това голямо „но“ е, че и във Виена, както и в България, нито един лекар не може да извърши операцията. Така семейството се отказва от помощта на фонда за лечение на деца и избира вариант „Б“ – да търси самостоятелно кой и къде може да помогне. „Отказахме помощта, защото нямаше смисъл да вземаме пари, щом никой във Виена не може да помогне“, разказа Ралица. „Направи ни впечатление също, че фондът дава много малка сума от 13 000 евро, които не стигат за плащане на големи операции в България, и ако можехме да ги ползваме в Австрия, сигурно нямаше да ни стигнат въобще. Така че решихме да си направим собствена кампания за набиране на средства. Ако бяхме в списъците на фонда, по техните правила, не можем да правим своя кампания“, допълни още майката.

Диагнозата на Лора

Вродена малформация на крака. Това е страшната диагноза, която Ралица чува за дъщеря си при раждането й. Това означава, че тазобедрената кост на Лора не си е на мястото и ставната ямка, където тя трябва да застане, не се е изградила правилно още по време на бременността. Така Лори се е родила с осезателна разлика в дължината на крачетата от 10 см. Тя може да ходи, но с ортеза и куца. Това заболяване се среща при едно на всеки 250 хиляди деца. „Имахме късмета, че в Русе работи един от най-добрите детски ортопеди в България, обясни Ралица. – Веднага след раждането той ни направи консултация. Насочи ни към доктор Пейли в Америка“, спомня си още тя. Ралица веднага проучва именития лекар и разбира, че той е специалист в лечението на подобни заболявания и е патентовал операция, която е точно за състоянието на Лори. Освен това същият този лекар практикува въпросната операция от 21 години.

200 хил. долара дарения от България и Америка

Ралица и Петър стартират кампания „Да помогнем на Лори да ходи“ през юни 2017 г. „Ние трябваше да съберем 200 хил. долара до декември. Отначало заради летния период постъпиха само около 10% от сумата. Постепенно се оказа, че в България, а и не само там, хората са съпричастни и състрадателни, особено когато става дума за деца“, отбелязаха с благодарност двамата родители.

Лори с баща си във Флорида

След лятото в кампанията се включват повече хора и фирми, някои с крупни суми от по 10 000 лева и повече. Провеждат се и много инициативи и концерти за набиране на средства. Първата такава инициатива е голям концерт в Русе с участието на звезди като Георги Мамалев, Шкумбата, Росица Кирилова и други. Оттам идват близо 20 000 лева. След това пак в Русе е организирана хоротека, от която също се събира значителна сума. Във Варна пък се провежда благотворително бягане за Лори и за още едно дете. Освен това в Русе и във Варна са поставени много дарителски кутии. Русенските и националните медии като Дарик радио и Нова тв също се включват в разпространяването на историята на Лори.

Интересното е, че едно от първите дарения идва от Чикаго. На 2 юни 2017 г. по време на събора във Ветровития град и детската „Българиада“ са събрани малко над 3000 долара. На събитието са присъствали повече от хиляда души. Заслуга за разпространението на каузата на Лори на американска земя има Николай Василев, собственик на сайта Chicago.bg, който е и един от активните българи в Чикаго и човек, който помага за различни събития и каузи винаги когато може. „За Лори ми писа една позната от Русе, споделя Ники. – Имам много добри приятели от този град тук, в Чикаго, и ги попитах дали знаят за състоянието на детето. Оказа се, че въпреки че познават семейството, не знаят за проблема. Направихме със съпругата ми детски тениски с лика на Христо Ботев, имах и тениски на футболния отбор „Левски Чикаго“. Решихме, че е добра идея да ги продаваме на българския събор по 20 долара или повече, ако някой желае“, прибавя още сънародникът ни.

Ралица и Петър са много благодарни на всички българи в Чикаго и на дошлите от други градове хора, които са дарили средства по време на събора. „Не очаквахме толкова голяма сума, мислехме, че хората не знаят за Лори и може би няма да дарят пари. Много бяхме трогнати от всичко, което българите в Чикаго направиха за нас. Това беше първото по-голямо дарение за Лори от непознати хора, което дойде буквално един ден след като стартирахме кампанията.“

Дългата операция

Операцията е продължила почти цял ден. „Отидохме в болницата рано, в 7.30 ч. сутринта“, описва събитията от важния и напрегнат ден Ралица. „Вече трети ден сме в болницата за възстановяване“, отбелязва Ралица. Лори все още има болки и спазми в мускулчетата, но това отшумява. Лекарите ни предупредиха, че това е част от възстановителния процес и й помагат с болкоуспокоителни. Грижат се прекрасно за нея”, уточни майката.

Сега предстои шестседмична терапия. Ралица е обнадеждена, защото се е срещнала с други малки пациенти на д-р Пейли, които са били в по-напреднала фаза на лечение, и с техните родители. Всички те са заявили, че са много доволни от оперативната намеса. „Една от майките ми изпрати клип как детето й спортува и тича. Искам и моето дете да стигне този етап”, мечтае си Ралица.

Дарителската кампания за Лори в Чикаго, източник Chicago.bg

„Като дойдохме тук, очаквахме, че Лори може би ще е тъжна, защото ще й липсват домашната среда, по-голямата й сестра, кучето и котката ни, но тя се справи с промяната неочаквано добре. Разбира се, пита за всички от България, но приема ситуацията много добре. Аз от много отдавна й обяснявам, че ще й направят операция на крачето, за да ходи по-добре. Бяхме при нея, когато си отвори очичките след операцията. Тя спрямо моите очаквания реагира много добре, въпреки че се събуди цялата вързана с кабели. От болницата я почерпиха с ледена близалка. Даже тя вече отговаря на английски с „yes“, „no“, „bye“.

В бъдеще Лори я очакват още три операции, свързани с удължаване на крачето, и ново идване в Америка. Вие също може да дарите пари по следните сметки:

Дарителска сметка – УниКредит Булбанк UNCRBGSF BGN сметка – BG16 UNCR 7000 1523 2804 10

USD сметка – BG27 UNCR 7000 1523 2804 06

Има и дарителски ДМС номер, където може да се изпращат дарителски SMS с текст на латиница: DMS LORA на номер 17777 (за абонати на всички оператори). Парите от тези съобщения отиват направо за крайната цел и кауза, без титулярите на номера да имат достъп до тях, с което се гарантира истинността на кампанията.

1 Коментар

  1. agen sbobet 24 jam

    април 2, 2020 at 10:39 am

    magnificent points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you suggest about your post that you made a few days ago? Any positive?

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

Българи в Америка

От Пловдив до шериф в Америка – сбъднатата мечта на Георги Андреев

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Америка наистина е страна на неограничените възможности, сам се убедих в това. Тук сбъднах своите три детски мечти – станах полицай, пожарникар и професионален шофьор. Постигнах всичко с много труд и упоритост”, споделя 54-годишният пловдивчанин Георги Андреев. Той е първият български шериф в щата Вирджиния.

В Америка пристигнал през 1998 г. със съпругата си Таня и 10-годишната им дъщеря Люба. Младото семейство кацнало на летището само с 6 куфара, като

Георги не знаел нито дума английски

Тогава той е на 33 г. и след завършване на полицейската школа в България и 4 години работа като надзирател в затвора в Пловдив, току-що е получил предложение за издигането му в командир на отделение. Съдбата обаче му отрежда друго – да започне от нулата и сбъдне детската си мечта, но не в България, а зад Океана.

„След като жена ми спечели зелена карта, тя бе усмихната и щастлива, а аз – нещастен! Не знаех нито дума английски, нито къде отивам, а и една от мечтите, за които се борех с години – да стана полицай в България, трябваше да изоставя”, разказва Георги.

Днес живее във Вирджиния бийч и работи в Норфолк.

Георги със съпругата си, сн.; фейсбук

За началото си спомня, че било малко стресиращо. Със съпругата си започнали да градят всичко от нулата на американска земя. Посрещнали ги приятели на летището и помогнали на Георги да си намери първата работа. Започнал като мияч на автомобили в автосалон, но с усърдието си бързо спечелил доверието на работодателя си.

За негов късмет се оказало, че в автосалона работят пенсионирани детективи, и Георги споделил с тях, че иска да стане полицай в Америка. Още повече че имал известен опит от България. Помогнали му с лични контакти и добра препоръка. Макар че тогава е вече на 35 г., бившата млада надежда в леката атлетика от Спортното училище в Пловдив с лекота покрива физическите тестове и издържа писмения изпит. Така през 2000 г. Георги започва работа като

Полицай към шерифа в Норфолк

С упорит труд израства бързо в кариерата и скоро става част от бойно ядро, на което поверяват охраната на арестанти и потушаването на безредици зад решетките.

Георги Андреев (вляво), сн. Фейсбук

Тук Георги преживява и първата си рискова акция. В затвора избухва сбиване между две гангстерски групи. Той и още 16 негови колеги, екипирани с шлемове, противогази и въоръжени с газови пушки, трябва да се изправят срещу 40 разгневени затворници, като рискуват да се превърнат в техни заложници. Когато акцията по потушаването на конфликта започва, Георги и останалата част от бойното ядро успяват в последния момент да издърпат свой колега, за да не се превърне в заложник.

Първият сблъсък на Георги с американското правосъдие

се оказва пак покрай работата. Принуден е да дава обяснения защо при приемането на мъж в ареста е извадил ръката му от рамото. За да сломи съпротивата на нарушителя, шерифът бил принуден да приложи хватка, с която да обезвреди мъжа. По-късно съдията се произнася, че Георги е действал в рамките на правомощията си и не е нарушил правата на задържания.

„Оказва се, че тук при всеки настъпил екшън отиваш на съд и трябва да обясниш защо и какво си направил. Това е нещото, което ме възмути”, разказва Георги. И допълва, че да си надзирател в Америка, е по-рисковано, отколкото в България. Причината е, че в затворите и арестите зад Океана нападенията са по-чести, а затворниците – с повече права.

Както в американските филми, професията надзирател не е безопасна в САЩ. Георги обяснява, че като си вършиш работата професионално, нямаш проблеми, но никога не си застрахован. Не крие обаче, че е получавал заплаха от затворник. Един от тях се заканил, че ще открие къде живее и на улицата униформата няма да го спаси.

След 6 г. в шерифството Георги решава, че е дошло време да постигне следващата си детска мечта – да стане пожарникар. След като издържа тестовете, се оказва в пожарната на Норфолк, където огнеборците гасят пожари, ала в същото време са и парамедици, оказващи първа медицинска помощ при постъпване на сигнал на тел. 911. До днес работи там. Харесва работата си, но обяснява, че това, с което не се свиква, е

Да се изправяш лице в лице със смъртта

Досега не може да забрави дежурство, при което е повикан да окаже помощ на 25-годишно момиче, скутерът  се оказва пометен от кола, която е минала през кръста на момичето. „През цялото време ме питаше дали ще оживее. Обещах й , че ще живее, и с колегата направихме всичко необходимо по обездвижването. Закарахме я до близката болница, ала по-късно разбрахме, че е починала. Почувствах се зле, бях  дал надежда, а после разбирах, че не е могла да се пребори“, разказва той.

Екип на пожарната в Норфолк в действие

 

Разбира се, не липсват и комични ситуации по време на работа. При едно от дежурствата Георги и колегите му са изпратени на адрес, където дъщеря открила майка си „припаднала”. Когато пристигнали на място, се оказало, че жената просто спи дълбоко. Щом чула суетенето около себе си, пенсионерката се събудила и учудена попитала какво прави екипът на 911 в дома. След това ги помолила да подадат чаша вода, и без това са дошли на крака.

За да си пожарникар в Америка и на ниво, ти се налага да учиш и работиш непрекъснато. Всяка година огнеборците покриват физически тестове, които са решаващи за оставането им на работа. Така през цялата година са принудени да поддържат добра физическа форма. За целта във всяка служба има силов кът за тренировки.

При въвеждането на ново оборудване или екипировка пък всеки служител се запознава с нея първо теоретично, след това на живо, минава през тестове за работа с нея, покрива сертификати, които са важни за оставането му в професията.

Засега Георги не мисли да се връща в България, казва, че това може да стане като се пенсионира.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в Америка

Стоичков зарадва фенове часове преди премиерата на „Историята“ в Чикаго (СНИМКИ)

публикувано

на

Виж цялата статия

С много внимание и желание Христо Стоичков подписа снимки, картички и тениски на своите фенове в Чикаго. Футболната легенда е в града за премиерата на биографичната си книга „Христо Стоичков – Историята“. Генерален спонсор на посещението на Христо Стоичков в Чикаго е транспортната компания „Amerifreight Systems“

Деца от Малко Българско Училище бяха подготвили плакати

В събота преди обед Камата се срещна с деца и гости на Малко Българско Училище в Елк Гроув Вилидж, които пък го поканиха да присъства на манифестацията им за 24 май. От сцената той разказа на учениците за новото си амплоа на спортен журналист за телевизия „Юнивижън“. Феновете пък му задаваха въпроси за живота му, кариерата и за приятелите и близките му. Присъстващите успяха да видят и милионера Шевкет Чападжиев, който също разказа за пътя на успеха си.

стоичков МБУ
стоичков мбу 2
стоичков валда 1
стоичков мбу 3

Стотици малчугани с тениски на барселона, народни носии и огромни усмивки „нападнаха“ Стоичков, за да се докоснат до  истинска футболна легенда.

Всички имаха възможност да се докоснат до „Златната топка“, и да си купят от копие на книгата, която тежи почти 1 килограм.

 

След като прекара часове на снимки и раздаде автографи Христо Стоичков отиде и в шоурума на „Valda USA“ където го очакваха още фенове.

Официалната премиера на биографичната книга „Историята“ отвъд Океана на 4 май в банкетната зала Hanging Gardens. Сред специалните гости са Божидар Искренов- Гибона, Благой Иванов-Багата, Цветан Йончев, Димитър Попов и Шефкет Чападжиев.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в Америка

Модерното звучене на българката народна музика (ВИДЕО+СНИМКИ)

публикувано

на

Виж цялата статия

Българският електронен Ди-джей Иван Шопов и момичетата от дует „Авигея” посетиха Северна Америка, за да представят общия си проект „Канатица“ през българите от тази страна на Океана. В Чикаго тримата дойдоха по покана на център „Българика“, а участието им се овенча с огромен интерес. Няколко поколение българи се хванаха на дълги хора и се насладиха на народна музика миксирана с модерно електронно звучене.

Иван Шопов и „Авигея“ на гости в Чикаго

„Фактът, че сме тук, че самият албум отвори невероятни врати пред нас говори, че тази музика се приема много добре. Особено от младите хора”, казва Сибина Раденкова от „Авигея“. Мисията на триото е да привлекът все повече хора към красотата на българския фолклор. „Нашата музика е точно това. Тя дава на младите хора възможност да се запознаят с корените си. Някои от тях споделят през сълзи, че са открили нов свят, който не са подозирали, че съществува”, казва Иван Шопов.

Иван Шопов и „Авигея“ по време на фестивала КУКЕР в Сан Диего

Иван Шопор и Авигея преставиха „Канатица“ през българите в Торонто, Чикаго, Лос Анжелис и взеха участие в големия български фестивал на западното крайбрежие „Кукер“

На сцената на фестивала КУКЕР в Сан ДиегоНа 18 май тримата музиканти ще представят в България и нов вариант на албума „Канатица“ с ремикси направени от чуждестранни ди-джей.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada