Открийте ни и в

ЧИКАГО

Бял журналист ще съди Лори Лайтфут за дискриминация

На 19 май кметът на Чикаго обяви, че ще дава интервюта само на цветнокожи журналисти

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Репортер от Чикаго ще заведе дело срещу кмета на града Лори Лайтфут заради отказа й да дава интервюта на „бели“ журналисти.

Лайтфут е първата чернокожа жена и първият открит представител на ЛГБТ общността на кметския пост в Чикаго.

Преди две седмици, на 19 май, тя обяви, че ще даде интервюта, посветени на втората годишнина от нейното встъпване в длъжност, само на цветнокожи журналисти.

Кметът на Чикаго не иска да дава повече интервюта на бели журналисти

Журналистът на изданието Daily Caller Томас Катеначи обаче обвинява кмета в расова дискриминация.

Катеначи твърди, че Лайтфут е нарушила правата му съгласно първата поправка на Конституцията на САЩ, както и правото му на равна защита, тъй като тя не е отговорила на искането му за интервю нито във въпросния ден, нито през следващите дни.

Делото е заведено във федералния съд в Чикаго от консервативната организация Judicial Watch.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ЧИКАГО

Градски съветници внесоха проект на наредба за отмяна на задължителната ваксинация в Чикаго

Табарес каза, че в основата на въпроса са синдикалните права, а не самата ваксинация.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Съветник Силвана Табарес /сн: abc7chicago.com, кадър/

Двама градски съветници от Чикаго внесоха в четвъртък проект за наредба, която отменя задължителната ваксинация срещу COVID, наложена от кмета Лори Лайтфут. Наредбата на съветниците Силвана Табарес и Антъни Наполитано има за цел да гарантира, че всяка политика, която поставя градски служители в положение да бъдат лишавани от заплащане, ще изисква одобрение от Градския съвет.

Табарес каза, че в основата на въпроса са синдикалните права, а не самата ваксинация. Тя беше един от шестимата съветници, които изпратиха писмо до кмета миналия месец срещу задължителното ваксиниране.

Късно следобед в четвъртък чикагската полиция предостави актуализирани данни, като заяви, че сега има само 20 служители, които са отхвърлили преките заповеди да доклодвот статуса си за ваксинация в портала на града и са лишени от полицейските си правомощия, като няма да имат и заплащане.

Полицейският синдикат на Чикаго заведе дело срещу наредбата за задължителна ваксинация

Говорител каза, че близо 70% от служителите са се съобразили с наредбата, в сравнение с 64% в понеделник.

Табарес коментира, че тя и семейството й са ваксинирани, но предложената наредба не е заради ваксината, а за защита на правата на колективно договаряне на синдикалните работници.

Това, с което не съм съгласна, е кметът да вземе това решение и да го опре в гърлата на хората“, каза тя.

Профсъюзът Орден на полицейското братство внесе съдебен иск за временна ограничителна заповед, с който моли съдът да блокира наредбата за задължителната ваксинация и да разпореди арбитраж в спора с градските власти. Това обаче тепърва ще се решава.

Миналия петък съдия удовлетвори искането на града за забрана на президента на FOP Джон Катанзара да насърчава членовете да се противопоставят на нарадбата. Градските власти обвиниха Катанзара, че се опитва да насърчи и незаконно спиране на работата или стачка, като казва на членовете на профсъюза си да не се подчиняват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Финансов мениджър от Чикаго получи 17 години затвор заради измама за 10 млн. долара

Той беше намерен за виновен по седем обвинения.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Чикагски инвестиционен мениджър беше осъден на 17 години федерален затвор за завличане на клиенти и кредитори с над 10 милиона долара за повече от десетилетие.

55-годишният Шон Болдуин от Олимпия Фийлдс, южно предградие на Чикаго, беше намерен за виновен през 2019 г. по обвинения в измама с пари от 15 различни инвеститори и корпоративни кредитори, докато притежаваше и контролираше различни инвестиционни фирми в града.

През 2006 г. Болдуин започнал да преувеличава финансовите си успехи и професионални връзки, за да получи парите, казаха федералните прокурори.

Твърди се, че той е казал на потърпевшите, че парите им ще бъдат пуснати на фондовия пазар и ще бъдат използвани в други инвестиционни възможности, но всъщност ги прибрал за лични нужди.

Измамните практики на Болдуин включват също лъжа за работа с служители по спазване на регулациите и професионални съветници, както и „погрешно представяне и свеждане до минимум на сериозните дисциплинарни действия, предприети срещу него от регулаторните органи“, заявиха прокурорите.

Стрелби в Чикаго: Поне 21 ранени и четирима убити за уикенда 

В действителност, неговите сертификати от регулаторния орган на финансовата индустрия са били отменени през 2009 г., а щатът Илинойс за постоянно му забрани да предлага продажби на ценни книжа или инвестиционни съвети през 2013 г.

Освен това Болдуин прикривал схемата за измама, като предоставял на жертвите фалшиви извлечения от сметки и невярно твърдял, че разработва изгодни бизнес сделки и нови договори, които ще събират печалба от първоначалните публични предлагания на акции, казаха прокурорите.

Болдуин всъщност не можел да се разплати с инвеститорите си, защото вече бил загубил или похарчил парите им. Схемата за измама продължи до 2017 г., когато Болдуин беше арестуван по федерални обвинения за измама с употреба на технически съобщителни средства.

Той беше намерен за виновен по седем обвинения.

Болдуин беше заплашен от до 140 години затвор, по 20 години за всяко обвинение.

Окръжният съдия на САЩ Джон Робърт Блейки наложи присъдата 17 години затвор в понеделник след изслушване във федерален съд в Чикаго.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Полицейският синдикат на Чикаго заведе дело срещу наредбата за задължителна ваксинация

Към вторник остават още 2 000 полицейски служители, които не са докладвали в онлайн портала за ваксинационния си статус

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Битката между кмета на Чикаго и началника на полицията от една страна и някои полицаи, игнориращи задължителната ваксинация, от друга, премина в ще по-гореща фаза. В сряда полицейският профсъюз се обърна към съда с молба за временно замразяване на действието на наредбата на градските власти, според която всички служители на града трябва да са ваксинирани.

Разправията премина към съд, въпреки че началникът Дейвид Браун съобщи, че съобразилите със със заповедта униформени и цивилни служители на неговата агенция са 67% от персонала към вторник, като предния ден са били 64%.

Пак към вторник остават още 2 000 полицейски служители, които не са докладвали в онлайн портала за ваксинационния си статус, както изисква наредбата на кметството. 21 полицаи са били лишени от правомощията си и са пратени в неплатен отпуск.

Спират отпуските на полицаите в Чикаго заради изискването за задължителна ваксинация

Браун каза, че още няколкостотин въздържали се да изпълнят изискването са били повикани в централата на управлението тази седмица и им се дава шанс да променят решението си и да се запознаят с последствията от отказа си да се подчинят.

Градските служители публикуваха ъпдейт на ситуацията със задължителните ваксинации, според който 79% от всички градски служители са се съобразили и са докладвали ваксинационния си статус. Според данните 84% от тях са напълно ваксинирани.

Синдикатът Орден на полицейското братство, който представя полицаите с нисък ранг, поиска от районния съд в окръг Кук да издаде временна забрана за прилагането на задължение за ваксиниране, като в сряда трябва да се проведе и изслушване по делото.

В понеделник съдът издаде решение, с което временно забранява на председателя на чикагския клон на Ордена, Джон Катандзара, публично да призовава членовете на профсъюза да прекрачат наредбата.

Джон Катандзара

Според кмета на Чикаго Лори Лайтфут изявленията на Катандзара вероятно поставят обществото в опасност.

Поради наболелия проблем с нарастването на престъпността в Чикаго, някои градски лидери изразиха опасения, че Лайтфут и Браун си играят с огъня, като изтеглят от улицата полицейски служители, които на са се съобразили с наредбата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА