Открийте ни и в

Коронавирусът

Ваксинацията в САЩ е предотвратила почти 60% от очакваните смъртни случаи

Ваксинацията също така е предотвратила 1,6 милиона хоспитализации и 27 милиона заразявания

публикувано

на

Компютърни модели изчислиха, че ваксините са предотвратили 235 000 смъртни случая от COVID-19 в САЩ от декември 2020-та до септември миналата година – 58 % от очакваните жертви на болестта, както от оригиналния вирус, така и от варианта Делта, съобщи ЮПИ.

Ваксинацията също така е предотвратила 1,6 милиона хоспитализации и 27 милиона заразявания с коронавирус според данните, предоставени от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в Америка.

Изводите са публикувани в мрежата на списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

“Резултатите затвърждават схващането, че ваксинацията очевидно действа”, разкрира д-р Уилям Шафнър, медицински директор на Националната фондация за инфекциозни болести в Бетезда, щата Мичиган.

“Тя работи много успешно за предотвратяване на смъртните случаи. И ако повече хора бяха приели ваксинацията, щяхме да предотвратим още повече смъртни случаи”.

В действителност имунизациите вероятно са спасили дори повече хора, признава водещият автор на изследването, епидемиоложката Моли Стийл.

“Тези оценки отчитат само ползите сред ваксинираните лица и не отчитат ползите за неваксинираните лица чрез намаляване на предаването на заразата”, подчертава Стийл.

Досега нямаше оценки колко точно случая на COVID-19, включително и фатални, са предотвратени от трите ваксини, използвани в страната.

Учените са разработили модел, взимащ предвид риска от зараза, хоспитализации и смъртни случаи сред специфични възрастови групи неваксинирани. След това са изчислили защитния ефект на ваксинация. Той се е увеличавал с всеки изминат месец и за септември 2021г. е бил предотвратяване на 58 процента от очакваните смъртни случаи и на 56 процента на очакваните хоспитализации. При по-масова ваксинация защитният ефект щеше да е още по-голям.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено