Открийте ни и в

Здраве

Ваксина дава надежда, че Алцхаймер може да се предотврати

публикувано

на

Вече има надежда, че болестта на Алцхаймер може да бъде предотвратена. Изследователи от университетта на Ню Мексико разработват ваксина, за която се надяват, че може да предотврати заболяването.
Проф. Киран Бхаскар, който е изцяло отдаден на изучаването на болестта в последните десет години казва, че работата по тази идея е започнала през 2013 година.

„Бих казал, че отне около пет години, за да се стигне от появата на идеята, до напълно функционираща работна ваксина“, обяснява професорът. Той и екипът му са започнали тестовете на ваксината върху мишки, но все още не е ясно дали действа при хора.

„Използвахме група мишки с болестта на Алцхаймер и им направихме серия инжекции“, обяснява студентката Никол Мафис. Тя допълва, че ваксината е насочена към специфичен протеин, известен като тау, обикновено откриван в мозъка на пациентите с Алцхаймер.

По думите на Мафис изглежда, че тези антитела са изчистили патогенния протеин. Патогенният тау е един от компонентите на тези обърквания, които отриваме в мозъка на пациенти с болестта, обяснява тя. Те нарушават способността на невроните да комуникират помежду си, казва още Мафис и допълва, че „нормално тау е стабилизираща структура в невроните“.

На мишките са им били направени серия от тестове, подобни на лабиринт. Гризачите, които са получили ваксината, са се представили много по-добре, отколкото онези, на които тя не е била направена.
Въпреки това, лекарствата, които изглежда действат при мишките, не винаги имат същия ефект при хората.

Затова е необходимо да се направи опит, включващ хора, за да се види дали лекарството помага в реалния живот, което е трудно и скъпо начинание, без гаранция за успех. „Трябва да се уверим, че имаме клинична версия на ваксината, така че да я тестваме при хора“, казва порф. Бхаскар.

Тестовете дори на малка група хора ще струва 2 милиона долара и в момента Бхаскар и Мафис търсят сътрудничество, което да им помогне с клиничното изследване на ваксината.

Здраве

На ръба на прегарянето – как да разберем, че сме близо до бърнаут

публикувано

на

от

Ако някой бе казал, че страда от “прегряване” (burnout) в началото на 70-те години, вероятно всички щяха да го гледат с недоумение. Просто по това време понятието се използва неофициално за описание на страничните ефекти, които изпитват силно пристрастените наркомани – общо притъпяване на психичните възприятия например, което е типично за доста от крайно дивите купонджии.

Но когато през 1974 г. в Ню Йорк германо-американският психолог Херберт Фройденбергер за първи път описва проблема на прегаряне, той не мисли за наркоманите. Фройденбергер работи в клиника за пристрастени, в която има и много доброволци, които помагат на лечебното заведение. Психологът изследва именно тях и установява, че те страдат, но по друг начин – работата им е натоварена и мнозина започват да се чувстват демотивирани и емоционално изчерпани.

Въпреки че някога са смятали работата си за удовлетворяваща,

вече са станали цинични и депресирани

Постепенно започват да отделят на пациентите си вниманието, което заслужават. Фройденбергер дефинира това притеснително ново състояние като форма на изтощение, която се дължи на продължителен извънреден труд, и заимства понятието “прегаряне”, за да го опише по-точно. Популярността на понятието нараства и сега “прегарянето” се смята за глобален феномен.

Въпреки че статистиките за разпространението конкретно на бърнаута са трудни за намиране, само във Великобритания 595 хил. души казват, че страдат от стрес на работното място през 2018 г. По данни на Евростат 40 на сто от изгубените работни дни в България се дължат на стрес на работното място.

Спортистите го изживяват, YouTube звездите също. Както и предприемачите. Самият Фройденбергер в крайна сметка го изживява. В края на миналия месец Световната здравна организация (СЗО) оповести, че този актуален проблем ще бъде признат в последната Международна квалификация на заболяванията. Там той ще се описва като синдром, който възниква в резултат на хроничен стрес на работното място и който не е бил успешно овладян. Според СЗО прегарянето има три елемента – усещане за изтощение, психична дистанцираност от работата и по-слаба производителност на труда на работното място. И не е редно човек да чака, докато напълно прегори.

Много от признаците и симптомите на ранната фаза на бърнаут са много подобни на депресията, казва Сьобан Мъри, психотерапевт в Дъблин. Мъри препоръчва да се следи за нарастващи прояви на лоши навици като повишена консумация на алкохол и сладко с цел да се издържи до края на деня. Друг признак е силната умора. В такъв случай  Мъри съветва да се посети личният лекар.Още повече че депресията и ранната фаза на прегаряне са много сходни. И колкото и да цари ентусиазъм напоследък, че прегарянето най-после е признато като медицинско състояние, всъщност не е – то все още се класифицира като професионален и трудов феномен. Важното е да се получи помощ от професионален лекар, който може да разграничи двете състояния.

Има много варианти за лечение на депресията, прегарянето най-често се преодолява най-добре чрез промени в начина на живот. Мъри обяснява, че

стресът всъщност е много важен

и тревожността е това, което ни мотивира да постигаме добри резултати. Но когато постоянно сме изложени на стрес и тревожност, когато не разпускаме, това започва да прераства в прегаряне.

Друг класически признак, че наближава прегарянето, е цинизмът – усещането, че работата ви не е особено стойностна, избягването на социални ангажименти и по-голямата податливост на разочарование. Някой, който е на ръба, вероятно ще започне да изпитва притъпяване на емоциите или психична дистанцираност. Човек се чувства така, сякаш вече няма капацитета да се ангажира толкова с обикновените всекидневни неща.

Мъри също така препоръчва да се следи за окончателния показателен симптом за прегаряне – непоколебимото усещане, че качеството на работата започва да спада. Съществува бърнаут тест на Маслах, който цели да измери степента на прегаряне. Най-масово се отчитат неща като изтощение, цинизъм и това доколко добре се чувства човек на работното си място.

Единственият начин да спрете прегарянето е да се изкоренят причините за него. Разберете какво в живота ви може да се премахне временно или за постоянно. Понякога човек има потребност да е прекалено перфектни. Или изпитва “синдрома на самозванеца”, при който смята, че се налага да работи много усърдно, за да прикрие факта, че не е толкова добър. Понякога обаче проблемът е в самата работна среда.

Според изследване на Gallup от 2018 г. сред 7500 американски служители прегарянето произлиза от несправедливо отношение на работното място, неконтролируемо натоварване и липса на яснота какво включват задълженията. Служителите също така са стресирани от липсата на подкрепа от техния мениджър и прекалено нереалистичните срокове. Друг проблем може да е, че ценностите на компанията дълбоко противоречат на ценностната система на самия човек.

 

Продължете по-нататък

Здраве

Пробив: Кръвните групи – в една универсална

публикувано

на

от

Учени от университета в Британска Колумбия обявиха, че са открили безопасен начин да конвертират която и да е кръвна група в универсална, съобщи “Сайънс алърт”.

Има няколко вида кръвни групи – А, В, АВ и тип 0. Първите три могат да приемат донорска кръв единствено от собствената си кръвна група, докато тип 0 е универсална и може да се влива на всички останали кръвни групи. Това е така заради различното съдържание на захари, които покриват червените кръвни телца.

До момента се знаеше, че с помощта на различни ензими тези захари от кръвта могат да бъдат елиминирани.

Ученият Стивън Уитърс, участвал в експериментите, пояснява, че тези ензими до момента не бяха открити. Неговият екип потърсил отговор в човешките черва. Екипът на Уитърс вече знаел, че стените на храносмилателния ни тракт са покрити със същите захари като червените кръвни телца, а бактериални ензими, които могат да бъдат открити в човешките изпражнения, “свалят” тези захари.

По този начин екипът открил и успял да изолира ензим, който ефективно премахва захарите от кръвните групи А и В и ги превръща в тип 0. Новият метод е 30 пъти по-ефективен от всички използвани досега. В момента той се проверява и следва неговото клинично прилагане.

Ако ензимът се окаже напълно безопасен за хората, това би разрешило недостига на донорска кръв по цял свят.

Продължете по-нататък

Здраве

Изследване: Йогуртът пази мъжете от рак

публикувано

на

от

Ако сте представител на силния пол и за последно сте хапвали йогурт преди повече от седмица, вероятно ще пожелаете да преосмислите поведението си – учени от САЩ са установили, че консумацията на две или повече порции от млечния продукт седмично играе важна роля в превенцията на рак на дебелото черво при мъжете, пише в. “Дейли стар”.

Изследването на специалисти от Вашингтонския университет е обхванало над 32 000 мъже и над 55 000 жени, наблюдавани в продължение на 25 години. Изследователите са установили, че мъжете, консумирали минимум две порции йогурт седмично, имат с 19 процента по-малко аденомни образувания в сравнение с тези, чието меню не включва млечния продукт. Аденомите са полипи в дебелото черво, които могат да се трансформират в ракови.

Резултатите показват също, че за любителите на йогурта вероятността да развият най-рисковите типове тумори е с 26 процента по-малка.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено