Открийте ни и в

Здраве

Ваксина срещу COVID-19. А ваксина срещу СПИН?

Какви препарати се разработват и какви са шансовете им за успех

публикувано

на

Точно преди 40 години, на пети юни 1981 година, американският Център за контрол на заболяванията регистрира новата болест СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност). Това е последният стадий на инфекцията, причинена от вируса ХИВ, който поразява клетките на имунната система. Този вирус вече е причинил смъртта на 33 милиона души. По данни на Световната здравна организация (СЗО), в края на 2019 година в света е имало 38 милиона души, страдащи от заболяването.

Както е известно, този вирус се предава при незащитен полов акт, при преливане на заразена кръв, използване на заразени игли, както и от майката на детето. И макар заболяването да е установено преди цели 40 години, ваксина срещу вируса ХИВ няма и до ден-днешен. Защо?

Отговорът на този въпрос не е труден – вирусът на човешката имунна недостатъчност е като хамелеон: постоянно се променя, мутира, което обезсмисля всички опити на учените да създадат ваксина срещу него.

 Как изглежда вирусът?

Повърхността на този вирус има сложна триизмерна структура, половината е покрита със захарна обвивка – гликолизирана е, ако трябва да използваме научния термин. И именно тези гликолизирани части от повърхността блокират действието на ваксината, обяснява „Дойче веле“.

Ако ХИВ вирусът не се различаваше от останалите вируси, това би било голямо облекчение за изследователите, работещи по създаването на ваксина. Но вирусът на човешката имунна недостатъчност постоянно и много бързо променя обвивката си. За да успее да го победи, имунната система трябва да може да го разпознае, но бързите му мутации водят дотам, че той не бива разпознат като опасен.

ХИВ вирусът е от групата на ретровирусите. Те имат способността да запазват своя ДНК-геном в клетката на човека. Учените от години се опитват да разберат как се размножават ретровирусите, за да разработят стратегия за борба с тях, но до момента без резултат.

 Какви ваксини се разработват?

 Най-големите надежди досега са били свързвани с ваксината HVTN 7026, разработена в Южна Африка през 2016 година. За целта на участвалите в тестовете 5407 души били инжектирани две дози с два вида серум в очакване шансовете за имунната система да се удвоят, но това така и не става.

Основа за южноафриканската ваксина става друга, разработена в Тайланд – RV 144. Нейната ефективност не била особено висока – 31 процента, а и тя била в състояние да осигури защита само за няколко месеца, поради което тестванията й са прекратени от февруари 2020 година.

От края на 2019 година в САЩ се правят тестове на ваксината MOSAICO, която също включва комбинирането на два серума. Тя била изпробвана на маймуни с много добър резултат, в момента в нейното тестване участват 3800 души.

Третата ваксина, която се разработва, е наречена IMBOKODO. В нейното тестване участват 2600 души от различни африкански страни. Ефективността й е 67 процента, а изпитанията ще приключат през 2022-а.

 Лечение с антивирусни медикаменти

Така или иначе нито една от ваксините не е в състояние да даде 100-процентова защита от СПИН. Но и защита между 60 и 70 би могла да се сметне за успех според учените. Дотогава СПИН може да бъде лекуван само с антивирусни препарати.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Вирусът Epstein-Barr вероятно е причината за множествена склероза

EBV заразява около 95% от възрастните, но не всички от тези възрастни ще развият множествена склероза, според проучването

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Резултатите от 20-годишно проучване, водено от Училището по обществено здраве към Харвард, разкриват доказателства, че множествената склероза може да бъде причинена от инфекция от вируса Epstein-Barr.

Множествената склероза (МС) е заболяване, което засяга мозъка и гръбначния мозък. То може да увреди централната нервна система и да доведе до непредвидими симптоми като изтръпване, промени в настроението, проблеми с паметта, болка, умора, слепота и/или парализа.

Вирусът на Epstein-Barr (EBV) е вид херпесен вирус, обясняват от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Повечето хора се заразяват с EBV в някакъв момент от живота си, често в детството. Въпреки това, повечето от тези, които са заразени, не изпитват симптоми от вируса.

„След като се заразите с EBV, вирусът става латентен в тялото ви. В някои случаи вирусът може да се активира отново. Това не винаги причинява симптоми, но хората с отслабена имунна система са по-склонни да развият симптоми, ако EBV се активира отново“, обясни д-р Алберто Ашерио, професор по епидемиология и хранене в Harvard Chan School и старши автор на изследването.

По думите му над 10 милиона активни военнослужещи на САЩ са били наблюдавани в продължение на две десетилетия. Военните редовно прилагали кръвни тестове на своите членове и изследователите проверявали проби, съхранявани от 1993 до 2013 г., изследвайки антитела, сигнализиращи за вирусна инфекция.

„Множествената склероза досега се смяташе за автоимунно заболяване с неизвестна етиология, което означава, че не знаем каква е причината. Затова ние се заехме да направим това проучване, защото подозирахме, че вирусната инфекция с вируса на Epstein-Barr е била всъщност причината за отключване на болестта“, каза Ашерио пред FOX TV Stations. „EBV предшества появата на МС в почти всички случаи, с изключение на един единствен случай. Мисля, че това откритие до голяма степен установява, че МС е усложнение на инфекцията с вируса на Epstein-Barr“, добави Ашерио.

EBV заразява около 95% от възрастните, но не всички от тези възрастни ще развият МС, според проучването.

От 10 милиона души, 955 са развили МС. „В тази група рискът от МС се е увеличил 32 пъти след инфекция с EBV, но е непроменен след инфекция с други вируси“, според съобщение за пресата, базирано на проучването. „Досега говорихме за връзка между вируса и множествената склероза, но тъй като почти всеки е заразен, беше трудно да се докаже, че лица, които не са заразени с EBV не получават МС“, каза Ашерио. „Така че, за да демонстрираме тази времева последователност, която е предпоставка за причинно-следствената връзка, причината трябва да предшества болестта, трябваше да имаме надлъжно проследяване на много, много голяма популация.“

Ашерио каза, че следващите стъпки, които трябва да се предприемат след проучването, са да се съсредоточим върху превенцията и лечението. „Има две важни области, които трябва да разгледаме. Едната е превенцията на МС и днес нямаме ваксина, но тя е в процес на подготовка. Всъщност Moderna има ваксина в процес на подготовка, която току-що започна да експериментира. И така, възможно е ако имаме ваксина, която би могла да предотврати инфекцията с EBV, тогава това би предотвратило МС. Което е важно, тъй като случаите на МС се увеличават през последните 20 години, особено при жените, така че това е заболяване, което засяга младите хора, потенциално инвалидизиращи с увеличаващи се инциденти“, продължи Ашерио.

„Другата голяма област е лечението. Начинът, по който лекуваме МС сега, е като изненадваме имунната система. Така че, ако можехме да насочим вируса по-директно с антивирусно лекарство, вероятно ще получим по-ефективно и по-радикално лечение на МС от това, което имаме днес.“

Други неща, които трябва да се вземат предвид, що се отнася до намирането на лечение за МС от EBV, са няколко фактора, които могат да увеличат шансовете за МС. Те включват генетично предразположение, дефицит на витамини, тютюнопушене и детско затлъстяване, обясни Ашерио.

Докато EBV инфекцията е доста често срещана, Ашерио каза, че хората не трябва да се паникьосват, че в крайна сметка ще развият МС. Проучването е добра стъпка за създаване на превантивни мерки срещу болестта.

„Повечето хора няма да получат МС. Не искам да плаша никого“, добави Ашерио. „Мисля, че проучването е доста обещаващо, тъй като в бъдеще ще можем да предотвратим МС, дори при хора, които може да са генетично предразположени или поради семейната им анамнеза. И че може дори да сме в състояние да лекуваме МС“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Грипът дойде по-рано в Европа, има притеснения за „двойна епидемия“

Сезонният грип беше почти изчезнал миналата година

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима, което създава притеснения от продължителна „двойна епидемия“ заедно с COVID-19. Появи се и нов термин „туиндемия“.

Сезонният грип беше почти изчезнал миналата година заради разпространението на новия коронавирус.

Наложените строги ограничителни мерки, носенето на предпазни маски и социалната дистанция заради пандемията от COVID-19 не позволиха на сезонната зараза да се разпространи в Европа миналата зима, като временно унищожиха вируса, отнемащ по около 650 хиляди живота всяка година в глобален мащаб, сочат данни на Европейския съюз.

COVID и грип: Flurona бавно настъпва в Европа 

Сега обаче ситуацията се промени, тъй като държавите разхлабват мерките в борбата с COVID-19 заради масовата ваксинация. От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от очакваното, предупреди Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията.

Миналия месец броят на заболелите отчита стабилен ръст, като достига най-високото си ниво от 43 души в последната седмица на изминалата 2021 г., сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация.

Това обаче е доста под нивата преди избухването на коронавирусната пандемия – в същия период на 2018 г. е имало над 400 болни от сезонен грип в интензивни отделения в болници на Стария континент. Настоящите данни показват голям ръст спрямо миналата година, когато през целия месец декември е имало само един случай на заразен със сезонен грип.

Завръщането на вируса може да е началото на необичайно дълъг грипен сезон, който да се проточи до лятото, заяви пред Ройтерс експертът Паси Пентинен от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Според него премахването на ограничителните мерки през пролетта може удължи циркулацията на грипа доста след месец май, когато сезонната зараза обичайно изчезва.

„Двойна епидемия“ може да окаже прекомерен натиск върху натоварените здравни системи, се казва в доклада на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Във Франция, например, вече има три региона – включително и този на Париж, които са изправени пред грипна епидемия, сочат официалните данни на здравните власти. Други са в предепидемична фаза.

Този сезон страната е регистрирала 72 сериозни случая на грип, като шест от тях са били с фатален изход.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Чудотворни чайове на Ванга церят високо кръвно, мигрена и кашлица

Българската пророчица казва, че прекаляването с лекарства е вредно

публикувано

на

Виж цялата статия

Всички знаем, че чайове от билки помага при различни болести, а сега има и чудотворни чайове по рецепта на Баба Ванга.

Баба Ванга е популярна не само със знаменити си предсказания, но и с лековете си. Тя е лекувала всякакви заболявания само с отвари от билки.

Съвременната медицина също залага на билки при оздравяването на рани. Българската пророчица предписвала микс от билки, с които лекувала и най-упорити заболявания. По този начин изненадвала дори най-опитните български знахари.

Баба Ванга насочвала към не много известни растения, чиито свойства не са били познати и употребявани от професионалистите. Нейните препоръки били главно не за комбинации и съчетания, а само за отделни билки. Последните не били познати дотогава, а много от тях дори били отричани.

Пророчицата съветвала да не се изпробват много билки на един път, за да може да се разбере кое растение помага и кое вреди. Когато такива се пият наведнъж, няма как да се разбере кое цери и кое вреди.

По мнение на ясновидката трябвало да се открие с коя точно болка с каква билка бива лекувана. Самата Ванга споделя, че тя не е билкар или знахар, много от растенията, дори не ги знае, но на нея и се казвали отгоре. Нейните насоки повече помагат, вместо да отричат традиционните подходи на лечение.

Баба Ванга казва, че прекаляването с лекарства е вредно. По думите й, то само затваря вратата, от която влиза Природата с билките. Даровете на природата възстановяват баланса в болния човешки организъм с чудотворни чайове и отвари по рецепти на Баба Ванга.

В повечето билкови рецепти Ванга препоръчвала да се правят отвари, с които да се полива тялото. По този начин, чрез кожата, организмът си вземал важните за него съставки и се самолекувал.

Преди да използвате рецептите обаче, консултирайте се със специалист дали рецептата е подходяща за вас или вашето дете и се съобразявайте с евентуални алергии, ако имате такива – например към мед или някоя от билките.

Запарка от изсушени листа на маточина действа успокояващо и обезболяващо. Тя понижава кръвното и оказва благоприятен ефект над сърдечния ритъм.

Маточината се прилага още при неврози, високо кръвно, силна кашлица, неспокоен сън, мигрена, гадене, вируси и възпалени венци.

Една много ефективна рецепта при безсъние с 3 билки. Взема се по 1 с.л. от всяка билка – маточина, иглика и хмел – и се смева. Получената смес се поставя да ври в 1 л вода за около 10 мин. Сместа се прецежда и се пие студена – сутрин и обед преди ядене по 1 водна чаша и вечер преди лягане отново 1 водна чаша. Сместа се пие, докато не започнете да спите спокойно. Една смес стига за приблизително 2 седмици билколечение.

За сваляне на килограми Ванга препоръчвала билката омайниче. То се използва още за храносмилателни смущения, при газове, срещу диария, липса на енергия, при остра кашлица и главоболие.

За отслабване Ванга съветва да се правят бани с омайничето, които ще отърват с по килограм при наднормено тегло, и то за ден. Прави се запарка със 100 грама сушени листа на омайниче.

За болки в кръста да се направи домашен пластир от добре разбити на пяна 2 белтъка, 1 с.л. настърган домашен сапун и 1 пакетче счукан бял тамян. Сместа да се намаже на вълнено парче плат, да се увие около кръста и да стои там, докато пластирът падне (1-2 дни).

Болки в стомаха се лекуват най-бързо с чай от босилек, лайка или джоджен. Една супена лъжица от билката ври около 3 мин. в 600 мл вода. Пие се три пъти на ден по 1 кафена чашка след ядене, за деца по 1 супена лъжица.

Най-лесният начин да се избавите от неприятни възпаления в устната кухина са промивки с вода и сода бикарбонат.

В чаша с хладка вода разтворете 1/2 ч.л. сода бикарбонат и след като сте измили зъбите, изплакнете устата, като отпивате глътка и жабурите устната кухина, без да гълтате. Изплювате и отново пиете глътка. Повтаряте, докато водата в чашата свърши. Тази процедура правите след всяко измиване на зъбите, докато раничките в устата изчезнат, препоръчвала баба Ванга.

Изсушен цвят от невен

Друга полезна рецепта при възпаления в устната кухина от баба Ванга е приготвяне на билкова комбинация. Вземате по 30 г корени от черен оман, цвят от лайка и цвят от невен. Смесвате сухите билки и вземате от тях 1 с.л., която заливате със 100 мл кипяща вода.

Оставяте под капак билките да накиснат 15 мин. Прецеждате и след това жабурите устната кухина след измиване на зъбите, без да гълтате отварата. Лечението продължава, докато изчистите проблемите в устата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА