Открийте ни и в

Коронавирусът

Ваксините срещу коронавируса са спасили 20 милиона животи през 2021

По данни на СЗО коронавирусът официално е отнел живота на повече от 6,3 милиона души в световен мащаб

публикувано

на

Ваксините срещу коронавируса са спасили 20 милиона живота през 2021

Ваксините срещу коронавируса са предотвратили близо 20 милиона смъртни случая през първата година след появата им, според първото голямо моделно проучване по темата, публикувано в петък. Изследването, публикувано в The Lancet Infectious Diseases, се основава на данни от 185 държави и територии, събрани от 8 декември 2020 г. до 8 декември 2021 г.  То е първият опит да се оцени броят на смъртните случаи, предотвратени пряко и косвено в резултат на ваксинациите срещу Covid-19.

Установено е, че са предотвратени 19,8 млн. смъртни случая от потенциалните 31,4 млн. смъртни случая, които биха настъпили, ако не бяха налични ваксини.

Проучването установява, че това е намаление с 63%.

В проучването са използвани официални данни – или приблизителни оценки, когато официални данни не са били налични – за смъртните случаи, причинени от коронавируса, както и за общия брой прекомерни смъртни случаи във всяка държава. Надвишената смъртност е разликата между общия брой на хората, починали от всички причини, и броя на смъртните случаи, очаквани въз основа на минали данни.

В Ню Йорк започна ваксинирането срещу COVID-19 на най-малките

Тези анализи са сравнени с хипотетичен алтернативен сценарий, при който не е прилагана ваксина. Моделът отчита разликите в степента на ваксиниране в отделните държави, както и разликите в ефективността на ваксините въз основа на видовете ваксини, за които е известно, че са били основно използвани във всяка държава.

Китай не е включен в проучването поради големия брой на населението му и строгите мерки за ограничаване на разпространението на ваксините, което би изкривило резултатите, се казва в доклада.

Проучването установи, че най-голям брой предотвратени смъртни случаи – 12,2 милиона от общо 19,8 милиона – са регистрирани в страните с високи и средни доходи, което отразява неравенството в достъпа до ваксини в световен мащаб.

Близо 600 000 допълнителни смъртни случая биха могли да бъдат предотвратени, ако беше постигната целта на Световната здравна организация (СЗО) за ваксиниране на 40% от населението на всяка държава до края на 2021 г., се казва в заключението.

Новите подварианти на Omicron избягват антителата от ваксини и преболедуване

“Вероятно милиони животи са били спасени чрез осигуряване на достъп до ваксините на хората по света”, заяви водещият автор на изследването Оливър Уотсън от Имперския колеж в Лондон.

“Можехме да направим повече”, каза той.

По данни на СЗО коронавирусът официално е отнел живота на повече от 6,3 милиона души в световен мащаб.

Но миналия месец организацията заяви, че реалният брой може да достигне 15 милиона, когато се отчетат всички преки и косвени причини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА