Открийте ни и в

Европа

Валенсия – най-добрa за живот и работа за чужденци, Виена – най-недружелюбна

Къде в Европа си струва да търсите работа и приятелства?

публикувано

на

Ако мислите да се преместите в чужбина, имате късмет. Дистанционната работа се увеличава по целия свят, а десетки страни са разработили визи за “дигитални номади”. Но е важно да изберете държава, която предоставя необходимите услуги за дистанционна работа и отговаря на начина ви на живот, пише “Евронюз”.

За щастие помощта е наблизо. InterNations – глобална общност за хора, които живеят и работят в чужбина – проведе своето годишно проучване Expat insider.

Чрез анкети, проведени сред 11 970 живеещи извън страната си, организацията е направила класация на 50 града. Освен общата класация за най-добрите и най-лошите градове за чужденци има и няколко отделни индекса – за качество на живот, лекота на установяване, работа в чужбина, лични финанси и неща от първа необходимост (Expat Essentials), например свързани с език, жилищно настаняване, административни въпроси, дигитален живот.

Новият посланик на САЩ в България: България е стратегически партньор и съюзник на САЩ

Тази година четири европейски града попадат в челната десетка на общата класация.

Валенсия – най-добрият град

Валенсия е най-добрият град в света за чужденците през 2022 г. Те описват обществения транспорт като достъпен и 92 процента казват, че се радват на възможностите за спортуване. Девет от десет се чувстват сигурни в града.

Валенсия се класира на трето място по лекота на установяване и три четвърти от анкетираните заявяват, че се чувстват като у дома си и са доволни от социалния си живот.

Диана Димитрова тормозена по време на снимки: Емоционално признание на актрисата

Градът освен това е на трето място в категорията за лични финанси, където 83 процента от чужденците оценяват положително разходите за живот в сравнение с 45 процента в световен мащаб.

Анкетираните обаче са недоволни от пазара на труда и възможностите за работа. Градът е на последно място по перспективи за кариера.

Лисабон и хубавото време

Лисабон е на четвърто място в общото класиране, но е един от най-високо оценените по въпроса за времето. Чужденците освен това харесват възможностите за култура и нощен живот.

Градът се класира високо и що се отнася до безопасността, като 94 процента се чувстват в безопасност в сравнение с 81 процента в световен мащаб.

Въпреки това Лисабон пада надолу в класацията, когато става дума за възможности за работа, като 27 процента не смятат, че са добре възнаградени.

Мадрид – забавления и приветлива култура

Мадрид изпреварва Лисабон в класацията за качество на живот и също е обичан заради топлия си климат. Испанският град е един от най-добре оценените за нощен живот и култура.

Трима от четирима от анкетираните казват, че им е било лесно да свикнат с местната култура. На осмо място е по дружелюбност на местните хора и на седмо по възможности за намиране на приятели.

Подобно на Валенсия обаче, градът пада надолу, когато става въпрос за работа в чужбина. Близо една трета от експатите казват, че се притесняват за сигурността на работата.

Базел – добро заплащане, но не много приятели

Въпреки че е на 7-мо място в общото класиране, Базел е първи в подкатегорията за заплата и сигурност на работата.

Живеещите там чужденци заявяват, че смятат, че разполагаемият доход на домакинството им е достатъчен, за да водят комфортен живот в чужбина. Четирима от петима са на мнение, че получават справедливо заплащане за работата си.

Почти всички анкетирани казват, че се наслаждават на околната среда и се чувстват в безопасност в швейцарския град.

Градът обаче се класира ниско по въпроса за лекотата на установяване, като 30 процента от чужденците описват местните жители като недружелюбни, а 58 процента казват, че им е трудно да си намерят приятели.

Най-лошите европейски градове за чужденците

Париж е на 48-мо място в класацията, критикуван е за скъпите жилища и високите разходи за живот. Анкетираните освен това намират местните жители за недружелюбни и трудно си намират приятели. Френската столица обаче е високо класирана за своите заведения за хранене и нощния си живот.

Два италиански града също попадат в последната десетка. Чужденците в Милано са недоволни от работното време и баланса между професионалния и личния живот.

Столицата на Италия Рим е критикувана за пазара на труда и перспективите за кариера.

Франкфурт е на предпоследно място в общата класация и на последно в индекса Expat Essentials. Градът се нарежда сред последните 10 във всички негови подкатегории: дигитален живот (47-мо), език (46-о), административни теми (45-о) и жилище (43-то).

Близо двама на всеки петима са недоволни от административните услуги, достъпни онлайн (39% срещу 21% в световен мащаб), докато жилищата се смятат за твърде скъпи (70% недоволни срещу 43% в световен мащаб).

Чужденците също така са недоволни от общите разходи за живот (51% срещу 35% в световен мащаб), класирайки града на 41-во място в Индекса на личните финанси.

Според индекса за лекота на установяването (48-мо място) на чужденците им е трудно да си намерят приятели (55% недоволни срещу 37% в световен мащаб) и им е трудно да свикнат с местната култура (30% при 19% на световно ниво).

Недружелюбната Виена

Виена е на последно място в индекса за лекота на установяване, а също и в подкатегорията за приятелско отношение на местните жители. Близо половината от респондентите в града (46%) казват, че хората са враждебни към чужденците (срещу 18% в световен мащаб), а 43% оценяват общото дружелюбие на населението отрицателно (17% в световен мащаб).

Без изненада, повече от половината чужденци във Виена (54%) трудно се сприятеляват с местните (37% в световен мащаб). Около една трета (32%) са недоволни от социалния си живот (при 26% на световно ниво).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено