Открийте ни и в

България

Валентин Терзийски: Ако напълно спре газът, топлофикациите спират работа 

Според него при всички случаи природният газ ще поскъпне, като очакванията са от порядъка на 25%

публикувано

на

Към момента няма опасност софиянци да останат без топла вода или да бъде въведен режим това лято. Все пак обаче сме в началото на кризата и не могат да се дадат точни прогнози. Това каза пред бТВ Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на “Топлофикация София”.

Ако има пълно спиране на природния газ, работата на топлофикационните дружества не може да продължи. Към момента подаването от доставчика „Булгаргаз“ е нормално да няма сътресения, добави той.

Във вторник Русия съобщи, че спира газоподаването за България, а причина за това е, че страната ни не заплаща синьото гориво в рубли както е изискването на Кремъл.

Енергиен експерт: Русия иска да ни натрие носа (ВИДЕО)

Според Терзийски по-скоро проблемите са свързани с подготовката за следващия отоплителен сезон, защото сега е моментът газопреносната система да бъде подготвена.

Той изрази надежда в следващите дни да има яснота по отношение на доставките на газ и откъде ще дойдат те.

“Вариантът е тръбен газ по системите, които към момента функционират”, каза той.

Терзийски поясни, че според изискванията всички дружества имат съответните количества, които отговарят на пет денонощия използване на алтернативно гориво, което е мазут. Той обаче е замърсител на въздуха и затова е ограничението от пет денонощия. Друга стъпка преди това е намаляване на температурата на водата. На въпрос ще бъде ли предприето подобно нещо Валентин Терзийски потвърди, че това може да стане.

„Това зависи от външната температура. Обичайно за сезона консумацията при среднодневни температури от около 15 градуса температурата на водата е около 60 градуса. При такава ситуация могат да бъдат приложени по-ниско температурни режими от около 50-55 градуса“, обясни Терзийски.

Това обаче ще спести минимални количества природен газ, уточни той. Според него при всички случаи природният газ ще поскъпне, като очакванията са от порядъка на 25%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА