Вандали унищожиха коледните украси на няколко български града

Дни след като общините украсиха коледно градовете, няколко места вече са с унищожени украси

От: bgvoice 10:40 | 11 декември 2020 г.

Пиян мъж унищожи коледната украса в Тервел, съобщи общината. Младежът се е опитал да руши украсата на малкия и големия фонтан. При слизането си от единия фонтал е загубил равновесие и е паднал. Камерата е уловила всичките действия, включително облекло и лице на хулигана. На видеото се вижда как мъжът, в очевидно нетрезво състояние, дърпа светлинните гирлянди около двата фонтана на града. Нарушителят необезпокоявано се разхожда около фигурите на Снежанка и Дядо Коледа и ги чупи. Инцидентът се случва в 3 часа през нощта. 28-годишният мъж е задържан, а украсата е възстановена.

„Доколкото съм информирана, той не си спомня нищо”, заяви зам.-кметът на града. По думите й нарушителят може да бъде наказан за нанесените щети само в рамките на Наказателния кодекс. Украсата е направена от електротехниците на Община Тервел, които са отделили от свободното си време през почивните си дни, за да я издигнат. Фигурите на Снежанка и Дядо Коледа пък са дело на образователни медиатори в града. „За нас тази украса има сантиментална стойност, която я прави още по-ценна”, посочи зам.-кметът. Дни преди това такъв случай имаше и в Ловеч. Часове след като беше поставена част от коледната украса пред сградата на Община Ловеч, неизвестни вандали я нарязаха. Унищожени са около пет метра от светещите гирлянди, разположени около пейките.

Община Ловеч за пореден път обръща внимание на гражданите да опазват околната среда и активно да съдействат за прекратяване на подобни безобразия. Сн: Община Ловеч "Въпреки ограниченията на предстоящия локдаун ние се опитваме да създадем празнична атмосфера в града чрез светлини и коледни украси по сградите и елхите. Но виждаме, че това не се оценява от някои хора, които предпочитат да рушат. Учудвам се за пореден път защо иначе критичните социални мрежи не "виждат" точно тези хулигани. От полза за обществото ще е да видим техните лица, защото те унищожават имущество, закупено с парите на всички", коментира кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.