Открийте ни и в

Войната в Украйна

Варшава иска Берлин да подкрепи санкции за руския петролопровод “Дружба”

През пролетта Полша и Германия обещаха да се опитат да прекратят вноса на руски петрол през северния участък на Дружба до края на годината

публикувано

на

ЕС близо до споразумение за ограничаване на цената на руския нефт

Полша търси германска подкрепа за налагане на санкции от страна на ЕС на полско-германския участък на петролопровода “Дружба”, за да може Варшава да се откаже от сделката за закупуване на руски петрол през следващата година, без да плаща неустойки, съобщиха източници на “Ройтерс”, запознати с преговорите. Те също така заявиха, че страните са близо до споразумение.

Полша ще координира морските доставки на петрол за Германия през Гданск и част от “Дружба”, за да улесни покупката от Полша на притежаваната от Русия рафинерия “Schwedt” в Германия.

ЕС се ангажира да спре да купува руски петрол по морски пътища от 5 декември, но “Дружба” понастоящем е освободена от санкции. Това представлява проблем за полската рафинерия PKN Orlen (PKN.WA), която има дългосрочен договор за закупуване на руски петрол по тръбопровода и ще трябва да плати неустойки, ако развали договора.

Иран изпрати още войски в районите на протести

Ако ЕС наложи санкции на “Дружба” – или поне на северната й част, която снабдява Полша и Германия, двете страни ще могат да се освободят от ангажиментите си за внос на руски петрол без санкции.

Южният участък на петролопровода снабдява Унгария, Словакия и Чешката република, които, за разлика от Полша и Германия, трудно биха диверсифицирали вноса си на петрол.

Според източниците полското министерство на климата и германското министерство на икономиката са на финалния етап от разговорите по меморандум за разбирателство относно логистиката на петрола, който би могъл да отключи неруски потоци и да помогне на най-голямата полска рафинерия да реализира интереса си към Schwedt.

Петнадесет цивилни убити при руски удари по Херсон

Германия продължава да се ангажира да не използва руски петрол от 2023 г. и работи по решение с Полша за осигуряване на доставките на Schwedt, заяви говорител на министерството на икономиката в Берлин. Изпълнението на ангажиментите на Полша и Германия да спрат да купуват руски петрол изисква регулация на ниво ЕС и двете страни си сътрудничат за постигането й, заявиха от полското министерство на климата.

Германия постави Schwedt под шестмесечен попечителски надзор, като не пожела да национализира рафинерията, и търси начини да я снабдява с петрол.

През пролетта Полша и Германия обещаха да се опитат да прекратят вноса на руски петрол през северния участък на “Дружба” до края на годината, но Orlen остава обвързан с договора си с руската петролна и газова компания “Татнефт”.

Да се събудиш пребита с пистолет в устата: Всяка трета жена в България е насилвана

Полската рафинерия е назначила доставки за “Дружба” за 2023 г., както е предвидено в договора, но те ще спрат, ако тръбопроводът бъде засегнат от санкции, каза един от източниците.

Компанията вече е намалила зависимостта си от руския петрол до 30% от нуждите си, като го е заменила с доставки от Саудитска Арабия и Норвегия, наред с други.

Контролът върху Schwedt, който също снабдява Западна Полша, ще увеличи капацитета за рафиниране на Orlen и контрола върху потоците от нефт и продукти от него в региона с активи в Полша, Чешката република, Литва и Германия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено