Открийте ни и в

България

Василев: България е ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на Европа

България е голям износител на зърно, а инфлацията не е резултат само от войната в Украйна, заяви вицепремиерът

публикувано

на

Асен Василев: ГЕРБ и Радев се срещат доста често напоследък. Президентът е основен фактор за провала за Шенген

България е ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на Европа. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев при откриването на форума “Шумът на парите 2022”.

Преди това той обясни, че инфлацията не е временно явление вследствие на войната, тя е заложена по-отрано. Войната е ускорила процесите и е ударила доставките на световните пазари.

“Не могат да излязат над 25% от износа на зърно, виждаме цени на зърното, които са 3 пъти по-високи. В очакване допълнително да се покачат. Русия няма да изнася зърно, Украйна не може, Индия спря износа, Китай са изкупили всички фючърси, очертава се една не много красива картина на пазара за зърно, това влиза във всички храни, които ядем директно или индиректно. На тази не особено красива и приятна картина какво можем да направим ние”, попита Василев.

“Има няколко неща, които започнаха да се случват. За първи пъти има координация в покупките на газ на ниво ЕС. За първи път имаме интегрирана европейска политика, гледа се регионално на доставките, това отваря възможности. Старата инфраструктура у нас от комунистическо време, която носеше газ от север на юг, в момента се ползва на обратно, говорим за 20 млрд. куб. м, които могат да се транзитират от юг на север”, добави Василев. “Ние сме малка част от това – около 2 млрд. Останалите 18 могат да минат извън нашите граници на север или на запад. Ние сме ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на цяла Европа”, категоричен е Василев.

Вицепремиерът определи България като в голям износител на зърно”.

“7 млн. тона сме произвели миналата година, на нас ни трябват 2 млн. тона, останалото се изнася. Текат разговори да се направи политика, която да погледне на търсене и предлагане на зърно и храни като национална държава в Европа, след което да тръгнем към външни пазари. Разговори се водят още”, уточни Василев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено