Открийте ни и в

България

Василев: Вместо завода за боклук да е в София, може да е в Маришкия басейн

Той подчерта, че да повишаваме зависимостта си от газ означава някой друг пуска и спира тока в държавата

публикувано

на

Сн.: БТА

“Изграждането на парогазова централа е напълно нецелесъобразно. ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация на утилизация на отпадъци, вместо завода за боклук да е в центъра на София по най-висока технология може да е в Маришкия басейн”. 

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на блиц контрола в Народното събрание

Той подчерта, че да повишаваме зависимостта си от газ означава някой друг пуска и спира тока в държавата.

Мая Манолова със сигнал: 5000 тона RDF боклук от Великобритания ще се горят в Девня (ВИДЕО)

“Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник. Преговорите с ЕК продължават”, подчерта Василев. 

Той коментира и батерийния комплекс. “Там е много сериозен капацитет, това локално производство, комбинирайки различни фондове, и това може да бъде заложено в Маришкия басейн, за да има плавно прехвърляне на работни места, високоплатени, от съществуващите мощности към това производство. Там трябва да се развива голяма индустриална зона, това би било първа стъпка в това развитие”.

Според него по този начин могат да се постигнат целите за зелена енергия с базови мощности с допълнителна стабилност, без това да налага ударно затваряне на мините в комплекса и без това да накърнява възможността за високо платени работни места в региона. 

Атанас Бобоков: Българската ламя е с три глави - Борисов, Пеевски и Гешев

“Имаме конкретен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, вместо да затваряме конкретни мощности или мини, можем да направим комбиниран подход за тази цел”, допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено