Открийте ни и в

България

Васил Велев: 250 ВЕЦ-а ще затворят тази година заради нови изисквания

Ако ВЕЦ-овете се затворят, токът ще поскъпне много, каза председателят на АИКБ

публикувано

на

250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията към тях и ако това се случи, електроенергията ще поскъпне, предупреди пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него това е пример докъде може да доведе липсата на правна сигурност в България.

“До 2017 г. при изграждането на ВЕЦ-ове и при водоползване за други обекти е нямало изискване за учредяване на право на строеж за самото водохващане в русото на реката. През 2017 г. се решава, че учредяване на такова право трябва да се иска при началото на строежа. От тогава насам тези, които вече са построени и са пуснати в експлоатация, са във висящо положение”, обясни Велев.

Поскъпват токът, парното и топлата вода в цяла България

Той добави, че на 23 март тази година се приема изменение в Наредбата за ползване на повърхностните води и проблемът се задълбочава. “Там се казва, че за да се удължи разрешението за водополазване, трябва да се представи документ за учредено право за водовземането. Такъв документ може да се издаде постфактум”, обясни председателят на АИКБ. 

По думите му служебният кабинет може да стопира разпоредбата в наредбата, така че да не спрат работа ВЕЦ-овете, на които им изтичат разрешенията за водоползване, но това трябва трайно да се уреди чрез промени в законодателството за подобни заварени случаи. 

От четвъртък пък вече са в сила нови по-високи тарифи на парното, природния газ и тока. Увеличенията са по-големи от първоначално обявените. “На пазара на електроенергия това поскъпване е факт от доста време. Цените за електроенергия не само в България, но и в цяла Европа са необичайно високи. Основната причина за това е поскъпването на емисиите на въглероден двуокис”, коментира председателят на АИКБ. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено