Открийте ни и в

Български истории

Васил Левски – завещаната ни свобода

На бесилото Апостола оправдава „греховете“ си с думите: „Вcичкo, кoeтo прaвeх, прaвeх гo зa нaрoдa. Бoжe, избaви Бългaрия!“

публикувано

на

АЛИ СТЕФАНОВА

На 19 февруари 2020 г. отбелязваме 147 г. от обесването на един от най-великите българи – на българския Апостол на свободата Васил Левски. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на потушеното с много кръв и хиляди избити мъже, жени и деца из българските вилаети Априлско въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Призори на 27 декември 1872 г. в ханчето в село Къкрина Васил Левски, заедно с Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца, са арестувани от специално изпратена група заптиета. През годините моментът на залавянето на Апостола е обрасъл с митове и за голяма част от българите Левски попада в ръцете на заптиетата, защото „при прескачане на плета на ханчето се оплита и не успява да избяга“.

Обесен е на 19 февруари 1873 г. Мястото на гибелта на Левски днес се намира в центъра на столицата София, където е издигнат негов паметник. Всяка година на тази дата България коленичи и скърби за Апостола на свободата, като отдава почит пред делото му с полагане от млади и стари на купища цветя и венци пред паметника му.

През краткия си живот Апостола извършва величави човешки дела, които го поставят за вечни времена в челните страници на 13-вековната история на България.

Левски привлича българите със своята тайнствена загадъчност.

Появява се „отвсякъде гонен, навсякъде приет“

 с различни псевдоними и дегизировки, истината и мълвата за него се смесват в много случаи в една легенда.

През 1931 г. Турция изпраща в България един вагон с отпадъчна хартия. Турските чиновници ни я продават с мотива, че не им е необходима и че вече е много остаряла за преработка. Според български специалисти обаче хартията съдържа ценни документи от османските архиви.

Едната версия за изпращането на отпадъчната хартия е, че мнозина от тогавашните турски чиновници не са били наясно с историческата стойност на документите.

Другата версия е, че някои управници опитали да се освободят по-бързо от неудобните им османски архиви, продавайки ги на България. У нас обаче специалистите, на които им е възложено да прегледат документите, били много наясно какво точно съдържат те. Именно благодарение на тях се разбира какво ценно богатство са и

 така биват запазени от унищожение

Една открита снимка обаче в османския архив „Истанбул“ преди 2 години доведе до разкриване на нови факти около дейността на Васил Левски и революционната организация. Така се разбра, че снимката на Левски с описание на физическите му данни е била на разположение на турските власти много преди да го заловят.

В архивните единици, които са изследвани и преведени досега, има много интересни открития, които дават различен поглед към събитията от края на 1872 г., когато тече делото срещу Левски, Димитър Общи и останалите заловени борци за Освобождението ни.

 Пocлeдният му дeн

Дeнят нa oбecвaнeтo нa Лeвcки e бил cтудeн и вeтрoвит. Мяcтoтo e зaoбикoлeнo c кoрдoн oт зaптиeтa. Бългaри нaoкoлo e нямaлo, ocвeн пo двaмa-тримa прeдcтaвитeли нa тoгaвaшния ecнaф, кoитo сa били зaдължeни дa oтидaт. Ocкъднитe cпoмeни cвидeтeлcтвaт, чe Дякoнa e бил oблeчeн c дрeхитe, c кoитo e зaлoвeн в Къкринa – ямурлук, турcки пoлувeхти дрeхи c вишнeв цвят, aрнaутcки пoтури, oпacaни c пoяc, нaвущa дo кoлeнeтe oт бялa aбa c чeрни гaйтaни и цървули. Нoзeтe му ca окoвани, бил e изнeмoщял, c изпитo, прeблeднялo cтрaдaлчecкo лицe и c вързaнa глaвa.

Иконом поп Тодор Митов (1836-1891), учител и свещеник през 1873 г. в църквата „Св. Неделя“, е

 единственият българин, пряк свидетел

на случващото се под бесилото в зимния февруарски ден на 1873 г.

Cлeд Ocвoбoждeниeтo пoп Тoдoр рaзкaзвa зa пocлeднитe мигoвe нa Лeвcки прeд cвoи cъврeмeнници – Ивaн Вaзoв, Cтoян Зaимoв, Ивaн Кършoвcки, Cтилиян Чилингирoв и др. Във вcички рaзкaзи c мaлки измeнeния ce пoвтaрят идeнтични мoмeнти: Лeвcки приcтъпвa към бecилoтo хлaднoкръвнo, caмo c нaбoли кaпки cълзи в oчитe; приeл e нe caмo дa ce изпoвядa, нo и дa ce причecти; мoлбaтa му e дa e пoмeнaвaн кaтo йeрoдякoн Игнaтий; изпoвядвa „грeхoвeтe“ cи с думите: „Вcичкo, кoeтo прaвeх, прaвeх гo зa нaрoдa. Бoжe, избaви Бългaрия!“.

Eдин oт гoлeмитe cтрaхoвe нa Лeвcки кaтo духoвнo лицe и вярвaщ хриcтиянин e

 дa нe ocтaнe нeoпят и нeпoгрeбaн

и дa нe ce знae къдe e грoбът му. Зaтoвa на 19 aприл 1864 г. Лeвcки рeжe кocaтa cи и я дaвa нa мaйкa cи дa я cкриe c думитe: „Кaтo чуeш, чe cъм зaгинaл, дa я извaдиш, зa дa ce oпee и пoгрeбe вмecтo мeн, зaщoтo мoжe дa ocтaнa нeoпят и нeпoгрeбaн.“.

Тaкoвa e и прeдcмъртнoтo жeлaниe нa Aпocтoлa.

Тoвa вcъщнocт е и eдинcтвeнoтo нeщo, кoeтo тoй e пoиcкaл зa ceбe cи…

Всичко останало е за нас – завещаната ни от него свобода…


Нови документи за Левски са събрани в книга

Всички новооткрити документи са събрани в книга, наречена „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в арабаконашкия обир“.

Изданието включва преводите на част от откритите през октомври 2018 г. в Османския архив в Истанбул неизвестни досега архивни материали, свързани със залавянето на участниците в арабаконашкия обир и комитетските дейци, а след това и на самия Васил Левски.

Сред документите е открит протокол от разпитите на заловените, датиран от 1 ноември – вероятно първият документиран разпит. От архивите става ясно, че турската власт е разполагала с широка агентурна мрежа, била е наясно с комитетската организация, знаела е много за Левски и ловешкия комитет и дълго преди арабаконашкия обир е следила дейността на комитите.

Сред архива са открити писма от Каравелов до Левски, които са прихванати още преди да стигнат до адресата си. Открити са и доказателства, че Димитър Общи е направил опит за самоубийство.

Сред протоколите има описания на личните вещи на всички обвинени. Става ясно, че първоначално са произнесени четири смъртни присъди, но са изпълнени само две – на Левски и Димитър Общи. Останалите са били заточени по затвори в Мала Азия.

Очаква се да бъдат отворени и още архивни единици, откъдето ще се черпи допълнителна информация за делото срещу Левски и участниците в обира при Арабаконак.

1 Коментар

  1. Анонимен

    февруари 19, 2020 at 12:27 pm

    Поклон.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Поне двама българи с COVID-19 в Атланта, един – във Ванкувър

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Нови данни за болни от COVID-19 българи в Северна Америка. Поне двама наши сънародници са болни от COVID-19  в Атланта, Джорджия като състоянието им е достатъчно критично, за да бъдат приети в болница. Има съмнения за трети заразен, който се лекува у дома. Друг българин е болен във Ванкувър, Канада.

Българка почина в Питсбърг от COVID-19 (ВИДЕО)

Единият от болните е 53-годишен мъж, който в момента е в болница в Атланта. Първите симптоми се появяват на 23 март. „Почувствах симптоми на простуда или грип: болка в мускулите на пръстите, после китките. Малко умора. Неестествена – по средата на деня.“, разказва той пред BG VOICE. Имената на болните ще запазим в тайна, тъй като техните роднини в България не знаят.

Мъжът развива температура от 37.1- 37.3, а в дните след това се появяват болки по мускулите на цялото тяло, главоболие и все по-трудно дишане. Мъжът решава да си направи тест. „Вярвах че това което казва Тръмп – „който иска да се тества може да се тества“, казва той. Но това не е вярно.  Личният лекар отказва да му назначи тест за коронавирус. Два дни по-късно мъжът отива в спешното отделение където

веднага му назначават тест, за който обаче се чака.

Два дни по-късно получава обаждане да отиде на drive-thru където му казват, че резултатът ще е готов след 7 дни, т.е. идния понеделник. Болките и трудното дишане продължават и след два българинът решава да отиде отново в спешното отделение. Там му назначават нов тест и докато чакат резултатите започват да го лекуват като болен от COVID-19. Резултатите се връщат 12 часа по-късно. Тестът е положителен.

ЕКСКЛУЗИВНО: Говори заразената с коронавирус в Ню Йорк Соня

В болницата разбира, че не е трябвало да пие ибопрофен (advil) и аспирин. „Колко би полезно ако 7 дена по-рано докторите дори и да ми отказаха тест ме бяха предупредили. Аз съм си подхранвал вируса активно.“, казва той. Освен това трябва да се правят упражнения за дълбоко дишане, защото именно там удря новият вирус.

В момента състоянието на мъжът остава тежко като лекарите са

започнали да го лекуват с експерименталното лекарство хлорохин.

То се предписва срещу малария, но при някои пациенти дава добри резултати срещу COVID-19. В момента текат няколко медицински проучвания и тестове доколко наистина това лекарство помага.

Мъжът започнал да работи от дома си много преди препоръките на властите. Но предполага, че е възможно да е прихванал вируса от свой съквартирант, с който живял няколко седмици докато си оправи апартамента. Неговите симптоми са по-леки и той кара болестта на крак, като е обезкуражен от бюрокрацията, свързана с тестването за коронавирус. Той работел навън. В Джорджия губернаторът обяви едва в сряда задължителното оставане по домовете за всички в щата.

Починалата от COVID-19 българка в САЩ отказвала да се лекува, нямала застраховка

Другият ни сънародник в Атланта, който е бил няколко дни в болницата, е на 43-години. Той работи в голяма верига магазини за хранителни стоки откъдето ежедневно минават стотици хора. В момента вече се възстановява у дома си. Съпругата му и детето им са дали негативна проба на теста за коронавируса.

В Канада

Друг наш сънародник се възстановя от COVID-19 във Ванкувър. Той е 42 години и след седем дни с температура от 38,5-39,5 по Целзий се появава кашлица. Той отива в болницата, но след преглед му казват, че не е коронавирус. Симптомите обаче се влошават и личният му лекар му назначава рентгенова снимка, от която се вижда, че мъжът е развил двойна бронхопневмония. Лекарят му назначава тест за коронавирус, който  се оказва позитивен.

Мъжът остава изолиран у дома си. Задъхва се, но въпреки това не е приет в болницата. Не може да говори, но се възстановява. Преди да започне да работи от дома си е ходил в офиса и на фитнес където предполага, че може да е хванал вируса.

Досега другите известни случаи на българи в Северна Америка са в Пенсилвания където 78-годишната Офелия Русева почина от COVID-19, а нейният син се лекува в болница. В Ню Йорк пък се лекува журналистът Соня Александър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

BG лекар в Ню Джързи: Като войници без бронежилетка и каска сме

публикувано

на

от

Виж цялата статия
д-р Мишел Бакърджиев, Сн. Frognews

Най-големият проблем пред всички болници в САЩ е липсата на предпазни облекла за лекарите. Често се налага медиците да използват една маска по няколко пъти, като я почистват между пациентите.

Реалността в американските лечебни заведения описа една българска лекарка на фронта в Ню Джързи – Мишел Бакърджиев. От две години тя работи в спешното отделение към медицинския център в Мористаун. Майка й и баща й са българи, а самата тя често пътува до България. Мишел е един от основателите на неправителствената организация Medipath International, която провежда безплатни конференции, уъркшопи и конгреси за студентите по медицина в България.

Сега обаче тя е в епицентъра на заразата – САЩ вече са най-засегнатата страна от коронавируса, а в североизточната част на страната, където е българката, ситуацията е сред най-динамичните.

„Болницата, в която работя, има отделени 7 етажа за пациенти с COVID-19. Много здравни заведения

изчерпват наличните си респиратори

Има много пациенти в критично състояние. Поради тази причина властта в Ню Йорк позволи един обдишвател да се използва за двама пациенти, ако се наложи“, разказва Мишел Бакърджиев пред Frognews.

Тя е категорична, че драстичните мерки ще помогнат за спасяването на колкото се може повече човешки животи, но и не крие, че лекарите са изложени на голяма опасност заради липсата на предпазни облекла. Според българката това е най-големият проблем.

„При един пациент в критично състояние има лекар, сестра, респираторен терапевт, асистент, който помага при интубацията. Това са четирима души освен пациента. Предпазното облекло трябва да се хвърли незабавно, след напускане на стаята, в която се намира пациентът. Запасите ни обаче започват да свършват и сме стигнали до момент, в който използваме няколко пъти една и съща маска и я почистваме между пациентите. Сякаш искат от нас да жертваме живота си, за да спасим живота на пациентите – решение, което никой не би трябвало да взима. Обичаме работата си и осъзнаваме риска, но ситуацията е все едно да помолиш войник да влезе в битката без бронежилетка или каска“, споделя Мишел Бакърджиев.

Тя разказва и че карантината е променила изцяло живота й не само в болницата, но и личния.

„Много от хората в момента работят по домовете си. Семейството ми също си е вкъщи. При мен нещата са различни – аз работя на „бойното поле“. Когато се прибирам от работа,

трябва да се събличам в гаража

за да не разнеса коронавируса в дома си. Меря постоянно температурата си, чистя всичко, което нося у дома“, споделя тя.

Колегите на Мишел в болницата са се превърнали в нейно второ семейство. Не спират да се подкрепят, помагат си и дори се опитват да се шегуват, за да разведрят обстановката.

Българката подкрепя карантината и смята, че това е единственият начин заразата да се забави и колкото се може повече хора да могат да получат медицинска помощ.

„Можем да забавим разпространението и по този начин няма да се заразят толкова хора. Болниците няма да са претъпкани от резкия брой на пациентите. Ако не го направим, това ще пренатовари здравните заведения. Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори за това кого да интубираме и кого да оставим да умре. Това няма да е „новото нормално“ завинаги. Но ще продължи поне през следващите няколко месеца, докато успеем да овладеем вируса“, категорична е д-р Бакърджиев и заключава: „Това е много по-добре от това да се сбогуваме завинаги с човек, когото обичаме“.

Българката подкрепя въведената от правителството карантина и това, че се опитва да осигури повече предпазни облекла. Според нея обаче трябва да се наблегне на вътрешното производство.

„Фабриките в страната трябва да произвеждат повече защитно оборудване и да се концентрират върху доставките. Броят на заразените излиза извън контрол много бързо и трябва да защитим онези, които се грижат за тях. Ако здравните работници пострадат, няма да има кой да помага“, убедена е тя.

Въпреки тежките моменти Мишел Бакърджиев успява, макар и трудно, да види и нещо позитивно.

Лекарите се обединиха

Хората от квартала ми също се обединиха. Създадохме заедно онлайн блог, за да помогнем на хора в нужда – пазаруваме стоки от първа необходимост и ги оставяме пред вратите на съседите. В болницата ми постъпват дарения – предпазни екипировки, храна, пари… Това ме радва – зад нашата общност застават хора, социални групи и надигат вой за нашите проблеми. Покриваме смени на колеги, ако се наложи. Всички здравни работници са заедно в това“.

Тя е благодарна и на пациентите си, че е част от живота им в такива критични времена и че успяват да я научат как да е по-добър лекар.

„Млади и стари падат под ударите на тази болест и всичко това ме свали на земята. В края на краищата ние имаме семействата си, приятелите си. Благодарна съм за своите. Ще преборим това и ще излезем от ситуацията по-силни и по-мъдри“, надява се българката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

BG изобретение „преглежда“ заразени с коронавирус от разстояние

публикувано

на

от

Виж цялата статия
д-р Бойчо Бойчев Сн. „За Казанлък“

Българска медицинска разработка може да проследява заразени с коронавирус дистанционно и да предупреждава кога е нужна лекарска намеса. Изобретението е на д-р Бойчо Бойчев от Казанлък и изгражда модел от стотици изследвания, които се правят в реално време. С помощта на разработената от него система преди евентуално влошаване на пациентите лекари могат да реагират. Уникалната българска разработка вече привлича интереса на световни медицински гиганти и правителства по света.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви преди дни, че планира общинските болници в българската столица да бъдат оборудвани с медицинското изобретение. Общински съветници от Казанлък пък направиха дарение и осигуриха устройството в болницата в града.

Устройството Сн. OFFNews 

Системата за реално проследяване първоначално е разработена за кардиологични наблюдения. На пациентите се поставя специално конструирано и патентовано от д-р Бойчев устройство. Спасило е хиляди човешки животи. Сега се използва за борба с COVID-19 и

следи редица показатели

„Артериално налягане, средно артериално налягане, пулсово налягане, сатурация, това е насищане на кръвта с кислород, респирация, това е динамика на дишане, честота на дишане на пациента, температурата на тялото, положението на тялото в пространството има много изведени показатели“, каза д-р Бойчо Бойчев пред NOVA.

Системата е конструирана за непрекъснат дистанционен телемониторинг в реално време. Всичко се случва на практика пред нашите очи.

Към системата проявяват интерес световни медицински гиганти, така също и правителства. 300 болни от коронавирус под карантина се проследяват в Румъния и дават възможност за бърза реакция на лекарите.

„Разстоянието няма значение, т.е. в коя държава е пациентът, за нас няма никакво значение. Може би 6 до 12 часа преди влошаване на състоянието, наблюдавайки трендовете на основните физиологични показатели, можем да предвидим възможността за такова влошаване и да реагираме доста по-рано, отколкото ако изчакаме да се прояви самата клинична картина на заболяването“, каза още д-р Бойчо Бойчев.

Дистанционното проследяване Сн. OFFNews

При това наблюдение пациентите, които са с негативно развитие на заболяването, се насочват за изследване и евентуална хоспитализация.

Системата позволява

на всеки 5 секунди да се подават резултати

от измерванията на редица показатели. Над 4500 са параметрите, които се следят за денонощие. Вече се натрупват база данни за поведението на COVID-19 върху пациентите. „Ние сме създали една сложна матрица, която мога да нарека спокойно електронен геном на човека и която сега тепърва ние я внедряваме в нашата практика, което ще ни даде възможност да създаваме модели не само за COVID-19, но за много други заболявания“, заяви д-р Бойчо Бойчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска тази система да работи не само по време на кризи и се зарече да търси варианти това да стане. „Тази система не трябва да работи само по време на криза, а се разработва, за да могат общинските болници да имат по-високо ниво на качество на здравеопазване. Тя дава шанс на лекарите да ползват консултация на водещи специалисти“, каза кметът на София.

Д-р Бойчев разработва системата Чек пойнт кардио дълги години с лекари, програмисти и математици. Той има близо 30-годишен опит в клиничната медицина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada