Открийте ни и в

САЩ

Ватикански кардинал обвинен в сексуално посегателство

Колективен иск е подаден в Канада и оповестен във вторник

публикувано

на

Ватикански кардинал обвинен в сексуално посегателство

Бившият архиепископ на Квебек е един от 88-те обвинени в епархията католически духовници.

Колективен иск е подаден в Канада и оповестен във вторник. В него се споменава името на ватикански кардинал, който е смятан за възможен наследник на папа Франциск.

Марк Уеле

е бивш архиепископ на провинция Квебек. Той е обвинен в сексуално посегателство от жена, известна само като “Ф”. Жената твърди, че е била стажантка, когато са се случили нападенията от 2008г. до 2010 г. в епархия Квебек.

В Кьолн съдят католически свещеник за сексуално насилие над деца

“Той ме сграбчи, а след това … ръцете му бяха на гърба ми, те се спуснаха доста ниско”, каза Ф. през пролетта пред разследващата програма „Enquete” на Радио Канада. “Доста смущаващо за, да речем, за човек, който е мой началник, който е архиепископ на Квебек”.

Канадският съд

е дал зелена светлина за колективния иск е дадена още през май, но той е бил подаден едва във вторник. Жената казва, че Уеле я целунал, а по-късно същата седмица, когато я видял отново, казал, че може пак да я целуне.

Поведението му в други случаи включвало притискане към тялото и и галене на гърба и. “Чувствах се преследвана. Той ставаше все по-натрапчив, все по-настойчив до степен, в която спрях да посещавам събития. Опитвах се да избягвам да съм в негово присъствие колкото се може повече”, разказва тя.

Ален Арсено

от адвокатската кантора Arsenault Dufresne Wee Avocats представлява жертвите. Той заяви пред „Enquete”, че именно Оуеле е избрал пасторите.

Католически свещеник в Канада обвинен за сексуално посегателство

“По онова време имате млада жена в средата на 20-те години срещу влиятелен мъж на ръководна позиция, известен по онова време в цял свят, който е може би на 60 години”, каза той. “Както повечето жертви, тя е била вцепенена.”

Вторият иск срещу “Братята от християнските училища на франкофонска Канада” е подаден от името на 193 предполагаеми жертви, които са обвинили 116 членове на групата в сексуални посегателства, съобщи адвокатската кантора.

Трима католически свещеници от Чикаго отстранени заради „неподходящи“ връзки с мъже и жени

Ф. е една от повече от 100-те жертви, които твърдят, че са били подложени на сексуално насилие от 88 свещеници и служители на епархия Квебек от 1940 г. насам.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено