Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Да платя ли в брой за нов дом?

Каква да е стратегията ни при закупуване на жилище?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангел! В последните 6-7 години следя с интерес твоите финансови статии и през годините сме дискутирали различни финансови концепти, които са имали връзка с моята ситуация, за което ти благодаря.

Днес искам да те попитам за стратегия, чрез която да закупя нов дом. Вече доста години живея под наем и мисля, че е време да закупя имот, в който да живея. Събрал съм добра сума в спестявания, които стоят в банката, и мисля, че ако ги вложа и купя апартамент в брой, ще е добра инвестиция за мен. Какво е твоето мнение, има ли друг по-добър начин да подходя в тази ситуация?

Здравей и ти благодаря за хубавия въпрос, който съм сигурен и че други хора, които четат статиите, си задават понякога. Оценявам доверието ти и шанса, който ми даваш да споделя моите лични наблюдения и потенциална стратегия.

Ако съм на твое място, не бих закупил този имот в брой, използвайки всички или почти всички пари, които си спестил за последните години, заключвайки достъпа до тях в един имот. Но това, което определено препоръчвам, е да платиш поне 20% от стойността на това жилище и да финансираш

останалата част чрез 15-годишен заем

Сега ще ти обясня защо.

В момента лихвените проценти са на рекордно ниски нива и можеш да затвориш 15-годишен заем на 2.5-3% годишна лихва за този период. Плащайки 20% от заема в кеш, ти ще избегнеш PMI застраховката, която банката ще ти наложи, за да застрахова себе си, в случай че спреш да плащаш заема по някое време. След като ти си сложил поне 20%, те „залагат главата“ си само за останалите 80% и следователно техният риск при твой банкрут или просто спиране обслужването на заема е драстично намален, защото те могат да вземат поне 80% от стойността на имота и да си покрият заема, който са ти дали.

От друга страна, защо трябва да затваряш толкова много пари (над $100 000) в един имот и да губиш ликвидност на тези пари, след като лихвите на заемите са толкова ниски в момента. Ако платиш имот в брой, ти не можеш да използваш тези пари освен ако не го продадеш или не вземеш така наречената „Equity Line of Credit“, което е пак вид заем срещу твоя имот, като вид ипотека. Защо трябва да си причиняваш тези главоболия, след като има по-лесен начин и в същото време можеш да оставиш твоите пари да работят за теб и да генерират потенциално по-големи печалби от това, което ще ти струва заемът за имота.

Първото нещо, което бих направил на твое място, е да си открия ROTH IRA и да внасям

по $6000 на година в него

което е лимитът за хора под 50-годишна възраст. При средна лихва от 8% в портфолио от фондове с акции на големи американски и световни компании (индексът S&P 500 е дал над 10% годишно за последните 30 години) ти би събрал около $815,762 на 65, имайки предвид, че сега си на 35. За този период ти би внесъл $180,000 и разлика между тази сума и потенциалните $815,762 е натрупаната печалба, която не се облага с данъци след 59 ½-годишна възраст, защото е в ROTH IRA.

Говорейки хипотетично, за да илюстрирам ясно моята теза, нека кажем, че си събрал $100,000 и искаш да използваш $20,000, за да сложиш към заема при закупуването, както ти обясних по-рано, и финансираш остатъка в следващите 15 години. Това значи, че ти остават още $80,000 в банката. Нека кажем, че заделяш $30,000 от тях за спешни нужди и ги оставяш да ги „топи инфлацията“ пак в този акаунт, но останалите $50,000 ги инвестираме заедно в едно добре балансирано портфолио от акции и ценни книжа, което е сравнително консервативно и ни дава само 6% средногодишно в следващите 15 години, докато изплащаш заема.

При средна лихва от 6% на година, твоите $50,000 са станали вече малко над $122,000 и най-хубавото е, че през целите тези 15 години

са били на твое разположение

и са работили с по-бързи темпове, отколкото е работила лихвата по твоя заем, която щеше да спестиш, ако ги беше вложил в апартамента, но нямаше да имаш достъп до парите и до потенциалните печалби, натрупани в тези 15 години.

Следвайки моята стратегия, след 15 години ти би имал изплатено жилище и пари в брой, които са надскочили удвояване на стойността си в този период, и можеш да използваш по всяко едно време, без да се налага да продаваш твоя дом или да взимаш ипотека срещу неговата стойност.

Също така, тези $30,000, които оставихме в банката да ги „топи инфлацията“, ако ги вземем и се опитаме да ги предпазим поне малко от тази инфлация и ги сложим в изключително консервативен общински фонд на средна лихва от 2% на година (което е много по-добро от голямата 0, която банката предлага на спестовните акаунти в момента), тези пари биха пораснали до $40,486 за периода от 15 години, в случай, че не сме ги пипали, което е перфектният вариант, но невинаги е възможно, защото неочаквани ситуации и разходи през годините могат да изскочат и те трябва да са ни под ръка по всяко време.

Някои от вас, уважаеми читатели, могат да се запитат защо препоръчвам 15-годишен, а не 30-годишен заем. Ето го краткия отговор на този въпрос – при 30-годишен заем отнема 23 години след започване на плащания по заема да изравним сумите по главницата и лихвата в месечното ни плащане, докато при 15-годишен заем, на втората година от заема, правейки нормални вноски (без да слагаме допълнителни пари по главницата), повечето от вноската отива към главницата по заема и по-малко към лихвата. Това е още на втората година от заема!

Следователно

при 15-годишен заем

ние ще можем да изплатим много повече от дължимия заем за много по-кратко време и в случай, че искаме да продадем имота в по-ранен етап, нашата потенциална печалба ще бъде по-голяма, отколкото при 30-годишен заем.

Искрено се надявам, моят подробен анализ на тази ситуация да е бил успешен и да е дал още една, по-различна гледна точка, на това как да подходим, когато купуваме имот, и какви са различните опции, върху които можем да помислим и да анализираме, преди да вземем тази важна крачка в нашия живот. Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Идва ли краят на лесните пари на ипотечния пазар в САЩ

През 2020 г. са вписани ипотечни кредити на рекордната обща стойност от $3,83 трлн.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Не много хора имат добри спомени от 2020 г. С изключение на тези на пазара на ипотечни кредити в САЩ, който имаше изключителна година от гледна точка на печалбите, плащанията и заетостта, пише Financial Times.

Американците обичайно смятат, че привилегиите са за бедните или възрастните, забравяйки, че на практика безплатният вариант за рефинансиране на ипотечните кредити е форма на трансферно плащане за средната класа. Миналата година собствениците на жилища са успели да рефинансират или купят жилището си с най-бързия темп от финансовата криза насам.

През 2020 г. са вписани ипотечни кредити на рекордната обща стойност от 3,83 трлн. долара спрямо 2,25 трлн. долара през 2019 г., сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Следват и печалбите за банкерите. Около 99% от участвалите в допитването на асоциацията компании са регистрирали нетна печалба преди данъци.

В известна степен просперитетът на ипотечните банкери в областта на жилищните имоти е другата страна на потиснатите в голяма степен бизнес имоти в САЩ. Работата и пазаруването от вкъщи са довели до

по-голямо търсене на жилищна площ

Строителството на нови жилища, особено в райони със силен растеж като Остин в Тексас и Орландо във Флорида, не е успяло да догони търсенето. Така че купувачите на жилища наддават ожесточено един срещу друг за свиващо се предлагане на налични имоти.

Бумът на покупките на жилища (и на кредитирането) прикрива някои по-дългосрочни проблеми за банкерите. В началото на пандемията федералните и щатските власти замразиха принудителните извеждания от дома и възбраните. Този ход обаче се оспорва в съдилищата и се очаква замразяването да изтече по-късно тази година.

Освен това по-бързият ръст на цените на жилищата прави банкерите по-спокойни по отношение на проблемните кредитополучатели, като те намаляват прогнозите си за очаквани загуби по просрочени ипотечни кредити до ниски или несъществени нива. Както видяхме при ипотечната криза през 2007 г., подобни оптимистични прогнози може да бъдат помрачени за дълго време.

Докато повечето собственици на жилища имат работа или са платежоспособни, ипотечните банкери са в добър период на слабо покачване на лихвите. В повечето случаи банкерите не възстановяват напълно разходите си по сделка за ипотечно кредитиране до финализирането на трансакцията. Обикновено рентабилността се реализира след няколко години, докато се натрупат таксите за „обслужване“ на ипотечния кредит чрез събиране на средствата, разпределянето им сред притежатели на ипотечни облигации и грижите за документацията.

Когато лихвите по ипотечните кредити падат, собствениците на жилища имат стимул да рефинансират, а това означава, че приходите на банкерите за обслужване на ипотечния кредит намаляват. В среда на растящи лихви като сегашната, таксите за обслужване на ипотечните кредити водят до рентабилност месец след месец…

Новозапочнатите жилища и заявленията за отпускане на ипотечен кредит достигнаха връх през декември, а лихвите по ипотечните кредити започнаха да растат в началото на януари.

Производството“ на ипотечни кредити

намалява, поне временно, спрямо нажежения темп от миналата година.

„Ние (ипотечните банки) увеличихме служителите си с 50% през последните 12 месеца. Миналата година прибавяхме служители толкова бързо, че никой не мислеше за управлението на разходите. Сега мислят. Обемът се забавя, а печалбата на ипотечен кредит също намалява“, казва Кристофър Уалън, ипотечен банкер от Ню Йорк.

Макар че има структурно търсене на жилища в САЩ, разходите растат за бъдещите собственици на жилище. Например индекс на цената на дървесината е близо четири пъти над дъното от миналата година. Строителните компании са под натиск да намерят квалифицирани строителни работници. Градоустройствените ограничения задушават новото жилищно строителство, което би повишило предлагането и успокоило ръста на цените.

Лесните пари в областта на жилищното кредитиране вероятно вече са заработени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Пазарът на труда в САЩ се възстановява по-бавно от очакваното

266 000 работни места е добавила американската икономика през месец април

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

266 000 работни места е добавила американската икономика през месец април – значително по-малко, отколкото през март. Според икономисти това е знак, че бизнесите изпитват трудности да намерят работна ръка на фона на бързото икономическо възстановяване в страната.

Новите случаи на коронавирус намаляват, все повече бизнеси отварят врати, а щатите облекчават ограниченията си, бизнесът за четвърти пореден месец добавя работни места.

Безработицата в страната обаче остава 6,1% спрямо 6% през март. В същото време оптимизмът за икономическото възстановява нараства. Много американци вече не са притиснати от липсата на средства, след като получила 1400 долара помощи от държавата. Освен това властите смятат, че хората са и спестили значителни суми заради липсата на пътувания, развлечения и хранене по ресторанти през последната година.

Пандемично дъно: Под 500 000 заявления за обезщетения за безработица са подадени в САЩ

През последните седмици милиони хора започнаха да харчат пари, което съживи икономиката.

През април строителната индустрия не е добавила нови работни места, след като през март беше отчетено увеличение от 97 000. Производството загуби 18 000 позиции през последния месец, след като през март нае 54 000 души.

Транспортният бранш съкрати 74 000 работни места през последния месец.

Ресторантите, хотелите и местата за забавления добавиха 331 000 работни места през април.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Малките собственици на имоти в САЩ пред криза

Милиардите, отпуснати от правителството, стигат бавно до наемодателите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Bloomberg

Над една година след като блокадите заради COVID-19 оставиха милиони обитатели на апартаменти без работа в САЩ, наемни облекчения за почти 47 млрд. долара на американското правителство започват да достигат до собствениците на имоти. За много от тях обаче помощта идва твърде бавно, пише Bloomberg.

Хоакин Вилануева, служител на летището, който притежава тристайно жилище и го дава под наем в източната част на Бостън, е трябвало да изтегли жилищен заем, само за да плати сметките. Един от наемателите, който не е плащал наем от осем месеца, изчезнал една нощ през март. Безработният мияч на чинии в ресторант в другата стая дължи 5 хил. долара.

„Не искам да изгубя жилището си, затова правя каквото е необходимо. Не съм богат като Доналд Тръмп“, казва имигрантът от Ел Салвадор, който мие подовете в близкото международно летище „Логан“.

Макар че правителството прие обхватни мерки миналата година, за да предотврати масово бездомничество сред наемателите

няма целенасочена помощ

за собствениците на наследствени имоти, които осигуряват голяма част от достъпните жилища в Америка. Подобно на наемателите си, тези собственици е по-вероятно да не са бели или да са имигранти, използващи недвижимия имот като инструмент за финансова стабилност. Сега вноските по ипотечния кредит, разходите за поддръжка и данъците се трупат и създават опасност собствениците на имоти да изгубят сградите си или да бъдат принудени да ги продадат на по-заможни инвеститори, търсещи сделки с потиснати имоти.

Десетките милиарди долара, които Конгресът предостави под формата на облекчения за наемите, започнаха да се отпускат през декември, а втората партида беше разпределена през март. Те трябваше да помогнат за покриването на наеми и неплатени режийни разходи. Но средствата достигат бавно до собствениците на имоти заради бюрокрацията, като скоростта варира в отделните щати.

„Фактът, че се намираме повече от една година в пандемия, излага много от собствениците на имоти на риск“, казва Рик Шагра, изпълнителен вицепрезидент на компанията RealtyTrac, която осигурява имотни данни за инвеститори.

Забавянето на наемите лишава собственици и наематели от добра воля. Но за да се спасят, двете страни ще трябва да си сътрудничат. За да предотвратят измами, местните власти често изискват дълги, подробни заявления, подписани от двете страни.

Малко са данните, които да показват какъв е делът на собствениците на имоти, които са в отчайващо положение, но не е необходимо твърде много, за да изпаднеш в затруднение, ако доходите спрат да идват от единствения наемател в малка сграда. С всеки следващ месец проблемите стават по-големи и по-трудни за разрешаване.

Много собственици на имоти

не отговарят на изискванията

за отлагане на плащанията по ипотечни кредити заради COVID-19, защото под една трета от тях имат ипотечни кредити, обезпечени от Fannie Mae, Freddie Mac или друга федерална агенция. А местните власти не могат да си позволят да опростят имотните данъци, особено в градове, които понесоха тежък удар заради пандемията.

„Дългосрочното притеснение тук е, че все по-голям дял от собствениците на наследствени имоти ще бъдат принудени да продават и наемите ще нараснат. Има голям интерес от компании за частни капиталови инвестиции и реална възможност за нарастваща консолидация“, коментира Питър Хепбърн, доцент по социология от университета „Рътгърс“, който изследва жилищното неравенство.

Малките собственици понасят удар от много посоки, казва Рой Хо, който управлява Асоциацията на собствениците на имоти в Ню Йорк. Тя има 800 членове, повечето от които са китайци. Някои от тях имат и бизнес с търговия на дребно или са собственици на бизнес имоти с магазини, козметични салони и ресторанти и сега се борят за оцеляване.

Някои от наемателите на жилища са напуснали града по време на пандемията, оставяйки свободни площи, а други са платили късно или изобщо не са плащали, разказва Хо. Положението може да стане неловко, когато собствениците и наемателите живеят в една и съща сграда.

Собствениците на имоти са

ограничени от забраните

на правителството за принудително извеждане на наематели, които са пропуснали наем по време на пандемията. Федералният мораториум ще изтече на 30 юни, ако президентът Джо Байдън не го удължи отново.

Някои собственици на имоти твърдят, че забраните за принудително извеждане ги обременява с наематели, които не са плащали наема си дори преди пандемията. Но много наематели са в същата лодка като собствениците с нарастващи дългове, отбелязва Кеа Уийвър, координатор на кампании за асоциацията Housing Justice For All в Ню Йорк. „Забраната за принудително извеждане е суров инструмент, но той е необходим“, смята тя.

Въпреки че темпът на изплащане на просрочени наеми се ускорява, се очертават други предизвикателства. Начинът, по който Конгресът разпредели парите, дава твърде голям дял на по-малки щати с нисък процент на населението, живеещо под наем.

Ню Йорк, например, има 2,4 млрд. долара от средствата и се очаква да покрие с тях под 80% от просрочените наеми, режийни разходи или просрочени такси, дължими в щата до март, сочат изчисления на Moody’s Analytics. В Илинойс средствата ще стигнат за покриването на едва 45% от разходите. В същото време Върмонт получава около 350 млн. долара, достатъчни да покрият нуждите на щата над девет пъти.

Макар че Конгресът предостави на финансовото министерство властта да поправя несъответствия във финансирането, преразпределяне на средствата може да се случи едва след още няколко месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Какво ще стане, ако Тръмп откаже да признае резултатите от изборите?

"Надяваме се всичко да премине добре, но трябва да се подготвим за най-лошото"

Затвори