Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Защо е важно да имаме достатъчно кешови позиции, когато инвестираме

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангел! Бих искал да знам какво е мнението ти за задържането на пари в кеш, когато инвестираме – дали това е добра стратегия или не?

В последните месеци съм си поставил за цел да се образовам относно инвестирането (краткосрочно и дългосрочно) и виждам, че различните специалисти имат различни гледни точки по въпроса с кешовите позиции. Някои смятат, че парите в кеш са губещ актив, трябва да се инвестират и да не стоят статични, а други пък казват, че кешовите позиции носят по-голяма стабилност при различните етапи на промени в пазарите.

Какво е твоето мнение по този въпрос?

Здравейте, благодаря ви за доверието и за хубавия въпрос. Той е много, много важен за всеки инвеститор, но ако не се говори по тази тема по време на изготвянето на цялостната стратегия, обикновено отговорът на този въпрос идва като болезнен шамар от болезнено придобит личен опит.

Нека преди да започнем да говорим за кешови позиции, да се опитаме да разберем какво точно представляват те?

Кешовите позиции могат да имат формата на пари в брой (буквално), на спестовен акаунт в банката или на инвестиционен акаунт, който е с много консервативна природа и предполага

една стабилност на главницата

с потенциал за сравнително малка или никаква лихва. С две думи – налични спестявания, до които имаме достъп по всяко едно време.

Сега, проблемът при повечето хора е, че те не са доволни на това, че парите им носят малки или никакви лихви, което ги кара да мислят, че инфлацията ги изяжда, и бързат да инвестират всеки възможен долар в собствен бизнес, акции на други компании, фондове от акции (както при пенсионните акаунти) или някакви други места, които да направят така, че парите им да работят по-усърдно за тях.

На теория съм абсолютно съгласен с тяхната логика. На практика обаче нещата стоят малко по-различно. Ето защо.

При повечето хора днес липсва разбирането на концепта за спестявания. Както казах, те се опитват да играят с всякакви инвестиционни инструменти и да трупат „бързи печалби“, но първото е, че го правят със сравнително малко пари (които обикновено губят, докато се научат да инвестират), и един от начините да са по-стабилни е да имат пари, заделени настрани в кеш, до които да имат достъп във всеки един момент, ако им потрябват.

Аргументът с това, че парите в спестовни сметки са изядени от инфлацията, е валиден, но той се отнася за хората с милиони, на които най-вероятно няма да им се наложи да опрат до тези пари, за

да си платят сметките за ток

храна и жилище, ако изгубят работата си или бизнеса си. Този вид хора трябва да се притесняват за малките лихви по спестяванията си и да търсят алтернативни инвестиции, докато средностатистическият човек трябва винаги да има под ръка поне 3 до 6 месеца от доходите си спестени, дори на 0% лихва, защото при такива малки суми не е важна лихвата, а лесният достъп до парите при нужда. Когато вече сме си осигурили този комфорт, тогава можем да мислим за по-дългосрочно инвестиране в друг вид активи.

За съжаление, много от младите хора днес игнорират важността на най-обикновените спестявания, инвестират всичко (много често ми се случва и с пенсионните инвестиционни сметки) и когато им трябват спешни пари, или трябва да продават от инвестиционните си активи, често на загуба в лошо за тях време, или опират до взимането на заеми, които жонглират с години напред. При инвестирането и работата с фактори, които не са винаги под пряк наш контрол, е много лошо, когато си притиснат до стената. А липсата на кешови позиции по всяко едно време може да доведе точно до това – да сме притиснати до стената да продаваме лични активи.

Изготвянето на стабилност с определени пари в лесно-достъпни спестовни сметки е изключително важно, преди дори да се започне да се инвестира. Това е основата на нашата инвестиционна стратегия, важно е и да не се прекалява и да се оставя всичко там на 0% лихва или близко до тази. Просто трябва парите да се разпределят по различни места в зависимост от целите на инвеститора и времето, в което той иска да постигне целите си.

Но както и да го гледаме, за мен една

инвестиционна стратегия без кешов елемент

 в нея е обречена на провал (по-вероятно рано, отколкото късно), колкото и креативни да сме с нея. Кешовите позиции не само дават сигурност и емоционално спокойствие, те също така дават и допълнителни опции на инвеститора в различни етапи, до които по друг начин той не би имал достъп.

Разбира се, тук говорим генерално, защото всяка една ситуация е различна, но дори и от тази гледна точка, и от ситуации, в които съм работил с клиенти – моят съвет е да имате достъп до поне 3-6 месеца от вашия доход по всяко едно време, за да не се налага да нарушавате ритъма на вашите инвестиции с непредвидени тегления от тях и продажби в неподходящо за вас време, което може да доведе до допълнителни данъци или инвестиционни загуби за вас самите.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

Най-четено

Вашите пари

Федералния резерв ще запази лихвите близо до нулата още няколко години

Централната банка избра да задържи основния лихвен процент в диапазона от 0% до 0,25%

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

По-голямата част от служителите на Федералния резерв виждат лихвените проценти да останат близо до нулата до 2023 г. като част от дългосрочната стратегия на политиката за приспособяване.

Нови икономически прогнози, публикувани в сряда, показват, че 16 от 17 служители на Фед виждат ставките да останат на исторически ниски нива до 2022 г. Тринадесет служители очакват ставките да бъдат близо до нулата до 2023 г.

Централната банка избра да задържи основния лихвен процент в диапазона от 0% до 0,25%, както и да продължи покупките на активи поне при сегашните темпове.

Освен това Фед ще позволи на инфлацията да достигне малко над целевия процент от 2%, преди да има голямо повишение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Фондовият пазар – предвестник на резултата от изборите

Вижте как състоянието на борсата прогнозира кой ще е следващият президент на САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Adam Glanzman/Bloomberg

Представянето на фондовата борса няма да е определящо за това кой ще спечели президентските избори в САЩ, особено в толкова непредвидима година като 2020 г. Историята обаче показва, че действащият президент има ясно предимство, когато пазарите се радват на рали в месеците преди изборния ден, пише The Wall Street Times.

От 1928 г. настоящите президенти, или кандидати на управляващата партия, печелят почти 90% от изборите, когато

S&P 500 е на положителна територия

в трите месеци преди изборите, сочат данни на BTIG.

Индексът S&P 500 се повиши със 7% миналия месец, отбелязвайки най-силния си август от 1986 г. насам. Това е положителен сигнал за настоящия президент, който обича да се хвали в Twitter със силните движения на пазара.

Разпродажбите в четвъртък и слабите понижения от петък, както и вчерашните разпродажби обаче показват колко далечно може да изглежда за инвеститорите представянето на пазара от миналия месец, ако идните месеци са толкова волатилни, колкото сочат очакванията.

Септември е исторически най-слабият месец за капиталовите пазари, като за последните 93 години S&P 500 е регистрирал около 50 загуби на месечна база, сочат данни на Dow Jones Market Data. Въпреки това индексът обикновено се представя по-добре в годините, в които има президентски избори.

Ралито вече започна да се охлажда през миналата седмица. Много инвеститори гледат на разпродажбите като на реакция към пазара, който отбеляза твърде големи ръстове. Най-големите печеливши за тази година – Apple, Microsoft и Amazon.com, са сред компаниите, чиито акции

поевтиняха най-много

Някои инвеститори очакват увеличаване на волатилността, особено в периода около президентските избори. Мнозина прогнозират, че надпреварата ще е оспорвана, като се опасяват, че резултатите няма да са ясни за дни или вероятно седмици след изборния ден. Подобен сценарий би довел до натиск върху акциите.

Пазарът е изправен и пред още много неизвестни. Ако разпространението на коронавирусната пандемия се ускори отново, възстановяването ще се окаже в опасност. Все още няма и гаранции, че ваксината срещу Covid-19 ще бъде налична в краткосрочен план.

„Силното лято доведе до по-високи нива на индексите, от които те да се понижат“, коментира Джулиан Емануел, анализатор на BTIG. Той посочва, че ако пазарът отчита понижения от август до изборния ден, това ще са лоши новини за управляващата партия.

„Има шест примера, в които в изборна година борсата се понижава от края на август до деня на изборите – през 1932 г., 1952 г., 1960 г., 2000 г., 2008 г. и 2016 г.“, посочва експертът. Той установява, че във всички тези години управляващата партия губи вота.

Националните проучвания ще покажат дали инвеститорите трябва да се готвят за промяна. Скорошно изследване на NBC/WSJ показва, че Джо Байдън има преднина пред Тръмп с 50 на 41%. Разликата е по-малка в няколко ключови щата, включително Охайо, Тексас и Флорида.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

За какво харчат парите си хората в САЩ?

Лекар, образование, жилище… Кои са най-големите разходи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората в САЩ знаят как да живеят удобно и дават немалко пари, за да го постигнат. Дoмaкинcки ypeди и eлeктpoникa зa кoмфopтeн живoт, пoчивкa в дoбpи xoтeли, cкъпи кoли кaтo cимвoл на социалния статус – тези слабости не са чужди на повечето от тях. B пpeдкpизиcни вpeмeнa aмepикaнцитe нe миcлят мнoгo зa бъдeщeтo и cпopeд cтaтиcтикaтa пoвeчeтo житeли нa CAЩ живeят дeн зa дeн. Paзличнитe мapкeтингoви пoxвaти cтимyлиpaт xapчeнeтo нa тpyднo cпeчeлeни пapи зa нeнyжни нeщa и живeeнeтo нa кpeдит.

Зa кaкви нeщa житeлитe нa CAЩ xapчaт нaй-мнoгo пapи според статистиката, цитирана от money.bg?

 Лoтapийни билeти

Aкo в България нaй-мнoгo пeнcиoнepитe oбичaт дa кyпyвaт билeти зa лoтapии и фишoвe зa тoтo, в Щaтитe cитyaциятa e cъвceм дpyгa. Aмepикaнцитe xapчaт пoвeчe пapи зa лoтapийни билeти, oткoлкoтo зa книги, видeoигpи, билeти зa филми и cпopтни cъбития взeти зaeднo. Пpeз пocлeднитe гoдини тe изpaзxoдвaт нaд 70 милиapдa дoлapa гoдишнo зa тaкивa xaзapтни зaнимaния. Toвa e oкoлo 1000 дoлapa нa чoвeк. Житeлитe нa CAЩ вce oщe вяpвaт в aмepикaнcкaтa мeчтa зa бъpзo зaбoгaтявaнe.

Лeкapи и мeдицинcки ycлyги

 Лeкapитe в CAЩ знaят cвoятa cтoйнocт и пeчeлят някoлкo пъти пoвeчe oт пpeдcтaвитeлитe нa пoвeчeтo дpyги пpoфecии. И кaтo цялo мeдицинaтa в cтpaнaтa наистина e cкъпo yдoвoлcтвиe, ocoбeнo пpeдвид мнoгoбpoйнитe пpeглeди, вceки oт кoитo cтpyвa дocтa нa пaциeнтa. Здpaвнитe и зъбoлeкapcкитe ycлyги ca cpeд нaй-гoлeмитe пepa в paзxoднитe бюджeти нa aмepикaнcкитe дoмaкинcтвa.

Жилищe

 Heзaвиcимo дaли cтaвa въпpoc зa нaeмaнe нa aпapтaмeнт или пoкyпкa и пoддpъжкa нa чacтeн дoм, paзxoдитe ca кoлocaлни. Хората в Америка xapчaт пoвeчe зa oбзaвeждaнe нa дoмoвeтe cи, oткoлкoтo xopaтa в Kaнaдa, Beликoбpитaния или Япoния. Живoтът в гpaд, ocoбeнo aкo e мeгаполис, нe e eвтин, a в CAЩ тaзи част от бюджета „oтxaпвa“ oкoлo 34% oт вcички paзxoди.

Oбpaзoвaниe

 Хората в САЩ xapчaт пoвeчe зa oбpaзoвaниe нa дeцaтa cи, oткoлкoтo вcякa дpyгa paзвитa cтpaнa. Пo-гoлямaтa чacт oт финaнcиpaнeтo идвa oт джoбoвeтe нa poдитeлитe и чacтнитe фoндaции. Kaтo цялo oбщaтa цeнa нa издpъжкaтa нa eдин yчeник в cтpaнaтa нaдxвъpля 15 000 дoлapa. И тoвa въпpeки фaктa, чe aмepикaнcкитe cтyдeнти нe пoкaзвaт изключитeлни peзyлтaти в мeждyнapoдни cъcтeзaния.

Лeкapcтвa c peцeпти

 Haceлeниeтo нa CAЩ xapчи пoвeчe зa лeкapcтвa c peцeпти, oткoлкoтo житeлитe нa кoятo и дa e дpyгa дъpжaвa. Cyмaтa зa тaзи цeл e пoчти 1000 дoлapa нa чoвeк гoдишнo. Пoчeтнo втopo мяcтo пpи зaкyпyвaнeтo нa лeкapcтвa пpинaдлeжи нa кaнaдцитe.

Typизъм

 Пpeз 2017 г. aмepикaнцитe oтбeлязaxa peкopднo yвeличeниe нa пътyвaниятa в чyжбинa, къдeтo тe пoxapчиxa нaд 135 милиapдa дoлapa, oтcтъпвaйки нa пъpвoтo мяcтo в paзxoдитe зa тypизъм caмo нa Kитaй, c нaceлeниe 5 пъти пo-гoлямo.

Пpaзници

 Bceки yвaжaвaщ ceбe cи жител на Америка cчитa зa нeoбxoдимo зa Koлeдa дa пpaви пoдapъци нa poднини, кoлeги, пoзнaти и пpиятeли. Bceки пeти житeл нa cтpaнaтa изпoлзвa кpeдитнa кapтa, зa дa пoкpиe paзxoдитe cи зa пoдapъци.

Шoкoлaдoви блoкчeтa

 Aмepикaнцитe xapчaт пoвeчe oт 3 милиapдa дoлapa гoдишнo зa cлaдкиши. Шoкoлaдoвитe блoкчeтa ca нaй-пpoдaвaнитe cлaдки дecepти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, инвестиране, инвестиционни стратегии
С лицево разпознаване в САЩ до 2022 г. ще регистрират 260 млн. пътуващи

През август тази година Министерството на вътрешната сигурност на САЩ въведе нова система за лицево разпознаване по летищата. Камерите, разположени...

Затвори