Открийте ни и в

Новини

ВАШИТЕ ПАРИ: Защо е важно да се научим правилно да инвестираме в стоковия пазар?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

В Америка съм от 12 години и в момента съм на етап, в който бих искал да се науча как да инвестирам успешно на стоковия пазар, това е, което изучавам и бих искал да продължа да се развивам в тази област. Обръщам се към вас като към специалист в тази сфера и бих искал да ви попитам дали е по-добре да инвестирам в индивидуални акции на компании, които аз сам си избирам, или да заложа на фондовете, за които често чета във вашите статии?

Благодаря ви, че се обръщате към мен с този интересен въпрос, който ви вълнува, и като цяло тема, която е твърде обширна да бъде напълно разгадана в една единствена статия. Но все пак ще се опитам да ви насоча вниманието към някои основни точки, върху които да помислите.

Инвестирането в акции и инвестирането във фондове са две тотално различни неща, в самата си същност те са насочени по принцип към два тотално различни вида хора.

Хората, които обикновено искат и обичат да инвестират в индивидуални акции на компании, търсят по-активен подход към инвестирането, те обичат динамиката на пазара и искат да са част от всекидневното действие, с покачванията и спадовете в цените на акциите. Някои от тези хора обичат да анализират бизнес моделите на различните компании и бизнеси, както и да четат счетоводните и финансови отчети на компаниите, в които инвестират.

Бих искал да вярвам, че почти всички хора, които инвестират в индивидуални акции, подхождат по този подреден и разумен начин, но за съжаление това е рядкост в реалния живот. Малко са наистина професионалните инвеститори, които наистина са добили уменията и опита да могат да инвестират далновидно. Повечето от инвеститорите в акции са хора, които

не навлизат в техническата част

а остават на повърхността и правят нерационални решения спрямо инвестициите си, от които често се случва и да губят.

При инвестирането във фондовете подходът е тотално различен. Хората там се съсредоточават повече върху определена стратегия и целите на самия фонд или група от фондове, които избират. В този ред на мисли, рискът, който всеки един фонд поема при своите инвестиционни ходове, е също важен и трябва да бъде добре премерен от инвеститора и от неговия финансов съветник, какъвто съм аз за моите клиенти.

Причината да не обръщаме голямо внимание на компаниите, които са във фонда, е защото това не е водещото и ние реално нямаме контрол върху този аспект от стратегията. При фондовете акциите в тях се избират от инвестиционен мениджър, който работи с екип от хора, които са нагърбени с функцията да анализират различни компании, индустрии и бизнес модели, преди да добавят акции или да извадят акции от даден фонд.

Тези професионалисти обикновено имат възможност физически да посетят всяка една компания и да посетят лидерите на компаниите, в които имат намерения да инвестират парите от фондовете, както и да се запознаят с много повече детайли по акцията на всяка една компания, отколкото всеки един обикновен инвеститор като нас би могъл. Ние просто нямаме ресурсите да имаме достъп до информацията, до която тези мениджъри и техните екипи могат да се доберат, следователно сме до определена степен

лимитирани в инвестиционните си решения

когато става въпрос за инвестирането в индивидуални акции. След тези общи щрихи, които ви обрисувах накратко за разликата в подхода при инвестирането в индивидуални акции и фондове, вие можете да прецените кой от двата подхода работи по-добре за вас.

В този етап на моя живот аз лично залагам повече на дългосрочното инвестиране във взаимните фондове, защото нямам желанието и времето да разгадавам всяка една индивидуалната акция във всички възможни детайли, както подобава да се направи при една по-активна стратегия. За момента предпочитам да прекарам времето си с по-приятни за мен неща, отколкото да бъда зарит от отчети и финансови анализи на индивидуални акции на компании, в които смятам да инвестирам. Просто в този период от моя живот насочвам личните си усилия към една по-дългосрочна стратегия, за която взаимните фондове са перфектният инструмент.

Но това винаги може да се промени, защото аз лично обичам да анализирам различни бизнес модели и в годините напред това може да ме подтикне да инвестирам в определени компании, които да ми донесат сегашен доход чрез дивидентите си, наред с потенциален растеж на стойността на акциите в процеса на развитие и растеж на всяка компания.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КРИМИ

Освободеният от плен български капитан се прибира до дни в дома си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: bgnesagency.com

Българският капитан, отвлечен край бреговете на Бенин преди повече от месец, е освободен, съобщиха от външното ни министерство.

Той и още 7 души от екипажа на контейнеровоза „Томи Ричер“ бяха взети за заложници от пирати в Гвинейския залив.

Отвлеченият край Бенин български капитан вече е на свобода

Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.

Бенинските пирати нападат контейнеровоза на 19 април и отвеждат българина и част от екипажа. На борда остават 11 души с група от пиратите. Бреговата охрана на Бенин и Нигерия успяват да овладеят кораба.

Преговорите за освобождаване на отвлечените, обаче, продължават повече от месец. През цялото време дипломатите ни са в тясна координация със собствениците на кораба.

„Имаше информация, която постъпваше спорадично в целия този период, че те са били в добро здраве с нормални оказвани грижи и към днешно време всички те са в добро състояние. Преговорите са били достатъчно дълги, обстоятелствата не са били лесни“, разкрива Христо Полендаков, генерален директор „Двустранни отношения“ в МВнР.

От външното ни министерство нито потвърждават, нито отричат плащан ли е откуп за свободата на моряците. По правило в подобни случаи се полагат максимални усилия за запазване на конфиденциалност – както за обстоятелствата, така и за имената на отвлечените.

Според капитан Димитър Димитров от Европейската конфедерация на морските капитани винаги при пиратски нападения става въпрос за пари. Какви откупи се плащат обаче остава в тайна.

„Знае се, че тези корабособственици ще имат и други кораби в този район и те максимално се пазят да остане в тайна, за да няма други нападения. Сумата ще остане тайна и по счетоводни причини, тъй като тези случаи минават и през влиянието на застрахователите. Това е стандартна процедура“, казва к.д.п. Димитър Димитров.

В момента българинът е в Европа и до дни се очаква да се прибере при семейството си у нас.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Нидерландия съобщи за хора, заразени с COVID-19 от норка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на земеделието на Нидерландия съобщи, че вероятно има втори случай на предаване на заразата с новия коронавирус от норка на човек, предаде Ройтерс.

В писмо до парламента министърката на земеделието Карола Схоутен припомня, че Националният институт за здравеопазване смята, че рискът от предаване на новия коронавирус от животно на човек извън ферми за норки е нищожен.

На 26 април нидерландското правителство съобщи, че норка във ферма за норки в южната част на страната е заразена с новия коронавирус.

Последва широко разследване в други подобни ферми, в които норките са отглеждани заради кожата им.

Миналата седмица правителството съобщи за първи предполагаем случай на предаване на вируса от норка на човек.

От направените изследвания е станало ясно, че норките могат да имат коронавирус, без да проявяват симптоми.

И до този момент все още не е ясно от какво животно е тръгнал новият коронавирус. Предполага се, че това може да са прилепи или люспеници в Китай. Но според редица учени не могат да се пренебрегват и други животински видове като потенциални източници на заразата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Румен Ралчев: Не бива да се говори, че масонството извършва заговори

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Ген.-майор (о.р.) Румен Ралчев

Подполковникът от НСО Борис Иванов, обвинен в организирането на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, остава в ареста. От прокуратурата посочиха, че в телефона му са били открити контакти на немалко хора от висшите етажи на властта. Иванов, който е бил част от масонските среди у нас, е имал връзки с лица от „паралелната власт“.

„Адресите и телефоните, които са намерение в телефона му, много трудно ще могат да се свържат с масонството. Общността е свързана с изучаването на древни философии“, каза за „България сутрин“ Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери в България Румен Ралчев.

Той посочи, че в масонството е забранено да се говори за политика, за вероизповедания, именно това сближавало.

„Последното, което трябва да се говори е, че масонството извършва заговори“, посочи Ралчев.

„Обменът на информация зависи от морала. Във всяко стадо има мърша, масонството у нас е разнообразно. Ние, взаимно контактувайки, даваме препоръки, когато видим отклонения и щом видим такива в някого, той бива изключван. Това обаче не изключва неговите познанства и някои контакти не приключват“, допълни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Ралчев допълни, че в масонството няма символ на бялата роза.

„Познавам този човек от НСО, тих и спокоен човек. Не беше силовак, работата му изискваше познания относно взривовете. Неговата биография идва от „Криминална полиция“. До каква степен са тези познанства с висшите ешалони на властта – с някои е контактувал вероятно само професионално. Като калфа в масонството е, имаше дълъг път за извървяване, той е притежавал голяма доза доверие. Засега имаме само обвинения, невинаги те се доказват“, допълни още Ралчев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada