Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Златото срещу стоковия пазар: Кой печели?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангел! В тези мътни времена се пораждат много дискусии и спорове на различни теми, а една от тях е инвестирането. Скоро станах свидетел на ситуация, в която един от хората обясняваше как за него най-добрата инвестиция е златото и инвестирането в 401К и стоковата борса не е за препоръчване. Като човек, който не е запознат с тази материя, бих искал да те помоля да направиш сравнителен анализ и да споделиш твоето виждане по този въпрос. Благодаря ти и бъди здрав!

Здравейте и от мен! Благодаря за хубавия въпрос, който между другото се задава от много години, и въпреки че фактите са очевадни, аз намирам за много интересно, че хората продължават да говорят и дори да спорят по тази тема.

Бих ви препоръчал да вземете моя отговор с фактите, които описвам подробно в тази статия, и ако имате възможност, да я споделите с този „финансов философ“, за да може и той да се запознае с тях. Проблемът днес, особено в последните два месеца, е, че всеки си говори каквото си иска, а останалите имат наистина времето да го слушат. Затрупани сме от много шум и малко факти, а това прави объркването още по-голямо.

Ето и фактите.

Ако погледнем цената на златото – през 1981-ва тя е $300 на унция, а днес е почти $1700 на унция. Това е един сравнително добър период, 40 години, за да разберем

ефективността на една инвестиция

Като знаем фактите, можем да видим, че това са 5.6 пъти растеж на цената на златото за този период. Нека се има предвид, че ако съм закупил една унция злато през 1981-ва за $300 и тя е стояла до днес, тя е била само някакъв предмет, който съм притежавал, без да ми носи никакви дивиденти. Просто е запазила до някаква степен парите ми от инфлацията през тези години.

Нека погледнем каква е била стойността на индекса Dow Jones (който е един от основните показатели на състоянието на стоковия пазар през годините и акциите, регистрирани в него) през същата тази 1981-ва година – 972.78 точки. Днешната стойност на този индекс показва 23,018.88 точки. И това е вследствие на драстичния спад поради пандемията тази година, като се има предвид, че на 02/15/2020 г. тази стойност бе над 29,000 точки в резултат на разрастването на икономиката в последните години.

Като си извадя калкулатора и разделя 23,018.88 (2020) на 972.78 (1981) намирам, че увеличението на стойността на стоковия пазар за този същия период от 40 години е 23.67 пъти. Но това не е всичко, защото тук се взима само растежа на цените на акциите, но не и дивидентите, които те са изплащали през всичките тези години. Тези дивиденти са средно около 3% на година, което не е включено в растежа на цените на акциите и растежа на Dow Jones индекса. По правилото за 72, което показва след колко време биха се удвоили парите на даден лихвен процент, взимайки само дивидентите от 3%, разделени на 72, ние

бихме удвоили парите си всеки 24 години

само от дивидента. Ако тези дивиденти се приложат върху днешната стойност на индекса, който в сегашния си вид не включва изплатените дивиденти, тази стойност би скочила от 23,018.88 на приблизително 70,000, защото за 40 години имаме удвояване един път и малко над половината.

Това е важен факт и не трябва да се пропуска, защото при пазара, дори когато стойностите падат и това е нещо нормално в различните периоди през годините, дивидентите продължават да се изплащат. Понякога тези дивиденти също могат да паднат, но никога няма да се изгубят напълно, а при златото те дори не съществуват.

Златото е като къща, която притежавам, но не мога да давам под наем и чакам цената й да се вдигне или да намеря някой, който да ми даде повече, отколкото съм дал аз. Но

докато чакам, аз не печеля

абсолютно нищо. Инвестирането в пазара ми дава шанс да получавам наем от моята собственост, докато следя промените в цените на активите, които съм закупил. Наемът идва като дивидент, независимо дали пазарът е нагоре или надолу, аз получавам този наем – къде повече, къде по-малко според икономиката, но го има.

Да приключим тази дискусия с факти и да я погребем веднъж завинаги – златото е нараснало 5.6 пъти за последните 40 години, без да плаща дивидент за този период, докато стоковият пазар е нараснал с 23.67 пъти, изключвайки дивидентите, и около 70 пъти с включени дивиденти за този същия период от 40 години.

Оставам всички, които четат тази статия, сами да си направят заключенията. Аз нямам какво повече да добавя по темата.

Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят детайлите по този закон, моля, споделете това съобщение с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.

 

За архив на други статии на различна финансова тематика, които съм писал в последните 6 години, моля, посетете моята лична страница на TayniteNaParite.com

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Инвестирането днес: На кого да се доверим?

Как да се ориентираме сред многото мнения за инвестирането по време на пандемия?

публикувано

на

Виж цялата статия

Продължение от миналия брой

Разнопосочните прогнози за пазара по време на пандемия от страна на различни специалисти карат много хора да се чувстват объркани на чий анализ да се доверят. След дълго анализиране на сегашната ситуация, всекидневно в последните 2-3 месеца, аз лично достигнах до заключението, че принципите на инвестиране, които работиха преди пандемията, работят с пълна сила в момента и ще работят по същия начин най-вероятно и след още 100 години. В миналия брой разгледахме първия от тях – разпределяне на риска. Да погледнем и другите два.

Дисциплина

Вторият принцип, който е изключително важен за успешно инвестиране, е дисциплината да инвестираме в добри и лоши времена. Дори бих казал, че ако можем да инвестираме повече пари през лошите периоди на пазара, ние ще можем да реализираме още по-големи печалби, когато добрите времена се завърнат и пазарите отчетат скок на цените на акциите на компаниите и индексите.

Много от хората обаче се поддават на емоциите си и вместо да инвестират повече през трудните периоди (ако имат тази възможност, разбира се), те спират инвестирането си или продават инвестициите си, обезкуражени от лошите резултати в даден период, а тези периоди са основно кратки и доста по-малко на брой в сравнение с периодите на покачване и растеж.

Като пример бих искал да посоча една таблица, която често използвам в разговорите и анализите си с клиенти.

Ако погледнем по статистика, стоковият пазар е имал средна възвръщаемост от 10.2% годишно от началото на 1937-ма до края на 2018-та. В този период от завършени 82 години е имало 62 позитивни години със среден ръст от 19.4% на година и 20 негативни години със среден спад от 12.2% на година. По тези данни ние виждаме, че пазарите играят в едно типично „инвестиционно танго“ – една стъпка назад и три стъпки напред.

Знаейки това, ние трябва да можем да анализираме правилно ситуации като тази, която се създава в световен мащаб, и да гледаме на тях като шансове да инвестираме пари, които в следващите периоди на възход и падение да могат да работят за нас дори с по-голяма сила, защото можем да ги купим на по-ниски нива днес.

Аз съм човек на фактите, уповавам се на тях и се опитвам да търся последователност, когато анализирам такива данни. Тази последователност ми помага да намеря адекватните нива на калкулирания риск, който мога да поема при всяка една инвестиция.

 Частично инвестиране на капитала

Никой няма кристално кълбо, което да предсказва бъдещето с точност, особено в света на парите. Това е и най-големият проблем на повечето инвеститори, особено на тези, които се опитват да спекулират с пазарите на краткосрочно спекулиране.

Но моят съвет за повечето хора е дългосрочната стратегия – поне 5 години с цел навигиране на капитала, който искаме да инвестираме на части, за да избегнем, купувайки твърде скъпо и нежелани драстични спадове.

Преди няколко статии говорихме за тази стратегия в детайли с пример за двама инвеститори, които са инвестирали частично в периоди на спадове и периоди на покачвания.

Когато инвестираме частична част от целия ни капитал, ние купуваме на различни цени и гледаме средната цена, която сме платили за една инвестиция, и се опитваме да победим нея при едно бъдещо продаване. При момент, в който инвестираме целия ни капитал в една-единствена точка, ние вече поемаме много по-голям риск, защото не знаем какво следва оттук нататък – продължителен

възход или рязко падение

което може да ни накара да чакаме дълго преди да можем да продадем инвестицията ни на печалба.

Като обобщение на въпроса, който ми зададохте – използвайки тези три принципа на инвестирането под наблюдението на опитен и доверен финансов съветник – правилното разпределение на инвестиционния портфейл, дисциплината и частичното инвестиране на капитала в стриктно определени интервали е един много по-доказан и добър компас за едно успешно инвестиране в годините напред, отколкото субективното мнение на всеки един експерт, или дори група експерти, в даден момент на икономическа криза или възход. Забравете съветите на експертите, уповавайте се на математически доказаните принципи на успешното инвестирането и все пак, имайте ясна идея какъв е хоризонтът на вашата инвестиция и целта, която искате да постигнете чрез нея!

 

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 


АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, образувателните спестовни сметки за деца, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

US банките намаляват кредитните лимити без предупреждение

Ако имате кредитна карта, проверявайте кредитния си лимит редовно.

публикувано

на

Виж цялата статия
pixabay

Ако имате кредитна карта, проверявайте кредитния си лимит редовно.

Финансовите експерти казват, че много компании намаляват лимитите на кредитните карти на клиентите и това може да повлияе на кредитния им рейтинг. Причината – глобалната пандемия.

Някои хора може дори да не осъзнаят, че кредитният им лимит е намален. Някои банки или компании за кредидитни карти дават предупрежения, но докато не.

Кредитният лимит е сумата, която вашата банка или компания за кредитни карти ще ви позволи да харчите всеки месец.

Много хора са във финансови проблеми тъй като са без работа или с намалени доходи. Някои от тях не могат да плащат сметките си, така че намаляването на лимита на потребителския кредит помага на кредиторите да намалят риска, който поемат, но това не е в полза на кредитополучателя.

„Това, което се опитват да направят банките е да ограничат риска, който поемат при отдаване на кредити“, казва Брайън Гилдър, сертифициран финансов съветник. „Да речем, че имате кредитен лимит от 10 000 долара и от банката ви виждат, че харчите 8 000 – 9 000 долара на месец и сте наистина близо до кредитния си лимит. От там искат да са сигурни, че имате възможност да изплащате тези пари на всеки месец. Така че, ако имате кредитен лимит от 10 000 долара, вашият лимит може да бъде намален до 5000 долара. “

Някои хора може да кажат, че така или иначе не харчат толкова много за кредитните си карти и намаляването на лимита не им пречи. Но експертите казват, че това неминуемо ще повлияе негативно на кредитния рейтинг.

Ако компания за кредитна карта понижи кредитния ви лимит до 5000 долара и харчите около 2500 долара, сега имате процент от използването на кредит от 50%, което може да създаде проблем и да доведе до спад на кредитния ви рейтинг, който зависи от процентът усвоен дълг. Експертите казват, че трябва да ползвате само до 30% от дадената ви сума по кредитна карта.

Винаги можете да се обадите на компанията си за кредитни карти и да ги помолите да повишат вашия лимит. Можете да ги уведомите, че сте бил добър клиент, плащате навреме.

Но това, че кредитна повишават лимита на кредитната ви карта, не означава, че трябва да отидете и да похарчите всичко.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Facebook изгуби $56 млрд. долара от реклама

Кампанията “#ДаСпремОмразатаЗаПечалба” призовава рекламодателите да прекратят отношенията си с Facebook за месец юли. А причината – липсата на действия от страна на Facebook за контрол на публикациите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

312 компании вече са оттеглили рекламите си от онлайн гиганта Facebook. Кампанията за лишаването на социалната мрежа от приходи от реклама е заради неуспешните опити на Facebook да спре езика на омразата. Изтеглянето на рекламодателите доведе до сериозни загуби в пазарната стойност на компанията. Те се оценяват на $56 млрд., съобщава „Нова телевизия“.

Кампанията “#ДаСпремОмразатаЗаПечалба” призовава рекламодателите да прекратят отношенията си с Facebook за месец юли. А причината – липсата на действия от страна на Facebook за контрол на публикациите.

Според експерти, най-вероятно от Facebook не са очаквали подобна мащабна реакция. Голяма роля играят и наближаващите президентски избори в Съединените щати.

„Изборите са ноември. За Facebook това е момент на осребряване на печалби. Те знаят, колко много пари има в такива моменти. Ако сега не се действа, това ще бъде продължено, за да има още по-голям натиск върху Facebook. Лично аз очаквам, че ще се задействат нещата и това ще доведе до инвестиции.”, обясни експертът по дигитален маркетинг Георги Малчев. Но отбелязването на всички проблематични публикации не е печелившо за Facebook.

„Това е огромна инвестиция на ресурс за тях. Последните две, три години те много се пазят от всякакви инициативи и отговорности, при които да кажат – да, ние ще го направим, защото за тях това е огромна инвестиция.”, добави експертът.

А самият директор на Facebook обеща – всички публикации, които са в нарушение, ще бъдат отбелязани за потребителите, включително и предизборни такива. Изключение правят само постове, призоваващи към насилие – те ще бъдат незабавно премахвани. „Няколко пъти в годината решаваме да оставим публикации, които са в нарушение на правилата, защото смятаме, че обществения интерес е по-важен от рисковете. Мисля, че е важно хората да могат да видят това съдържание сами за себе си.”, заяви Марк Зукърбърг.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено