Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Изгодно ли е да се пенсионирам на 62, ако още работя?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Искам да попитам дали е изгодно да се пенсионирам на 62, ако все още работя, но бих искал да започна да получавам пенсията си от първия ден, в който мога? Какви са плюсовете и минусите в тази ситуация? Това, което очаквам на пълна пенсионна възраст 67, би било около $750 на месец, а на 62 ми се полагат $550 на месец.

Здравейте и от мен, благодаря ви, че се обръщате с доверие към мен по този въпрос. Ще се постарая да анализирам вашата ситуация и да ви дам потенциална стратегия, така, както го правя за всеки един мой клиент.

Сега, ако се пенсионирате на 62 години, е много важно да знаете, че ако заработвате над $17,600 на година от заплата и обявявате по-голяма от тази сума на данъчната ви декларация, вие ще имате наказание и ще ви намалят пенсията с един долар за всеки три долара, които заработвате над $17,600 в една календарна година.

Например, ако получавате $25,000 заплата на година, след като сте започнал да взимате пенсия, ще бъдете подложен на годишно наказание от $2,466.67, докато работите. После това наказание ще отпадне. Тоест, ако взимате на месец по $550, това прави годишно $6,600, от които тези $2,466.67 ($25,000 – $17,600, което прави $7,400 и това делим на 3, защото имаме наказание от $1 за всеки $3, заработени над лимита) ще бъдат приспаднати и ще ви останат само $4,133 годишно, което се равнява на $344 на месец.

Това наказание би ви коствало над $200 на месец

В тази ситуация това не е много разумен ход, поне според мен.

Но нека кажем, че вие получавате годишен доход от $16,000 след 62-годишна възраст и спадате под тези $17,600. При тази ситуация вие няма да имате проблем да получавате пълните $550 на месец, но имайте предвид, че този ход намалява пълната ви пенсия от $750 на 67-годишна възраст завинаги.

Тук обаче бих искал да отворя една скоба. Тя е важна и се опитайте да вникнете в условията, под които всички ние можем да се възползваме от нея.

Да предположим, че вие започвате да взимате пенсия на 62-годишна възраст, осъзнавайки, че намалявате завинаги вашата бъдеща пенсия на 67, но в същото време вие печелите време и взимате пари днес, вместо да чакате по-голяма сума след 5 години. От 62 до 67, взимайки по $550 на месец, вие ще вземете $33,000 за този период.

Ако предположим, че изчакате до 67 и вземете добавката от $200 на месец, ще ви отнеме 165 месеца да наваксате изпуснатото от 62 до 67 като цяла получена сума. Това са над 13 години и половина, което значи, че да вземете сумарно същата сума, вие трябва да живеете поне до 80 години и половина, за да сте “на печалба”.

Аз ви го пожелавам искрено, но това никой от нас не знае със сигурност. Но това, което знаем със сигурност, е, че ако започнете да получавате по $550 на 62 и можете да си позволите да спестявате тези пари до 67, вие

вече ще сте спестили поне $33,000

от това, което сте взел, без дори да олихвяваме тези пари.

Аз лично, ако мога да си позволя да ги спестявам и все още работя, бих ги инвестирал в ROTH IRA за тези 5 години, за да се възползвам от дивиденти, капитални печалби и евентуален растеж. Това би било една много правилна стратегия преди и дори след пенсиониране, като се има предвид, че тези пари можем да си ги дръпнем по всяко едно време след 59 ½-годишна възраст, без да плащаме данъци и няма данъци на потенциалните лихви, които ще получим от тях.

Но да предположим, че дори просто сме ги спестили в банката и имаме вече $33,000 в наличност на 67, когато искаме да спрем да работим. Дори получавайки $550 на месец, ние можем да си плащаме надбавката от $200 от тези спестени пари за следващите 13 години и половина, но ако нещо се случи с нас преди това, каквото остане от тях, е в наши ръце и остава за семейството ни, докато ако взимаме по $750 на месец на 67 и не доживеем до 80 и половина, тези пари, които сме изгубили сумарно между 62 и 67, ги губим безвъзвратно и те се вливат в общия фонд за другите пенсионери.

Все пак тук е важно да знаем условията, които ви споделих по-рано за най-разумното ранно пенсиониране – да имаме възможност да продължим да работим след 62 и да заработваме по-малко от $17,600 на година.

По този начин избягваме глобата

и евентуално можем да си позволим да спестим получената пенсия днес, за времената, в които искаме да спрем напълно работната ни дейност.

Ако можем да си позволим да гледаме на тези 5 години (между 62 и 67) като финансов аванс, който ако спестим и дори инвестираме правилно, може да ни свърши много добра работа в годините след пълно пенсиониране.

В тази ситуация аз бих заключил с една хубава българска поговорка: “По-добре една птичка в ръката, отколкото две в храстите.”

И все пак, от работата ми с много хора и подобни ситуации в последните 14 години мога да кажа, че ситуацията на всеки е различна и трябва да се анализира внимателно, преди да се пристъпи към конкретни действия. Съветвам всеки, който иска да разбере дали тази стратегия би работила за него, да се консултира с мен или някой друг компетентен човек в пенсионната сфера, за да е сигурен, че няма “подводни камъни”, които да обърнат лодката в дългата река пред нас, наречена “успешно пенсиониране”.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Не можете да си платите годишния данък? Ето план за действие

публикувано

на

Виж цялата статия
НАДЯ АНГЕЛОВА

Ако четете тази статия, има голям шанс да сте стресирани и да се чудите как да си платите данъците. Бързам да ви уверя, че има какво да се направи в подобна ситуация.

На пръв поглед проблемът може да бъде решен по два различни начина. Единият начин е да подадете данъчна декларация и да не платите начислените такси. Второто решение е да бездействате и да не подадете изисканите по закон данъчни форми. Моят съвет e никога

не прибягвайте до варианта на бездействие

Данъчната служба ще си вземе дължимото по един или друг начин. Последствията от неподаване на данъчна декларация биха могли да бъдат запор на вашето имущество, активи и заплата.

В следващите няколко реда ви предлагам план с няколко стъпки, който да следвате в случай, че не можете да си платите годишния данък.

Първа стъпка е да подадете форма, с която да изисквате удължение на периода за деклариране. Бих искала да вметна, че удължението е много практичен и доста често срещан в практиката метод. Експертите в сферата на данъчното законодателство смятат, че чрез удължението вие намалявате шансовете си за одит. Според статистиката обаче много хора се страхуват да подават удължение и бързат да изпратят своите декларации в предложения от данъчната служба срок. След като сте подали форма за удължение на периода за деклариране, можете да си отдъхнете за период от 6 месеца. Моят съвет обаче е, ако финансовото ви положение позволява, да се опитате да платите някаква сума, било то и минимална. Този съвет е породен от факта, че независимо дали сте подали форма за удължение, данъчните служби изискват данъците да бъдат платени в рамките на законовия срок. Сроковете обикновено са до 15 април за физически лица и до 15 март за S корпорации и партньорства. Когато данъчната служба не получи дължимото, започва дa начислява лихви, наказателни глоби и неустойки. Това обаче не трябва да ви притеснява твърде много. Лихвата за неплатени данъци е 5 процента. Погледнато реално, това е един съвсем нормален лихвен процент. Кредитните карти и други институции налагат много по-големи годишни лихви. Както споменах, освен лихвата IRS налага и наказателна глоба от половин процент на месец върху дължимия данък. Смятам, че глобите са съвсем поносими и не биха увеличили значително дължимото към данъчната служба.

Но какво правите, ако периодът за удължение изтече и вие пак не разполагате със средствата за покриване на дължимия данък? На помощ идва следващата стъпка от моя план, а именно – обадете ce на IRS и

 поискайте допълнителни 120 дни

Вие имате нужда от още два, три или четири месеца, за да платите данъците си, подайте молба за допълнително удължение за деклариране на данъци. Така ще имате повече време да помислите за стратегия или разходи, които да намалят сметката ви към IRS. Заявката за отсрочка можете да направите онлайн или по телефона. Четири месеца могат да се окажат решаващи във вашата ситуация.

Възможно е обаче и тези четири месеца да изтекат и вие пак да нямате дори и пени да платите на данъчната служба. Следващата стъпка, която ви съветвам да предприемете, е да изисквате от IRS

договор за разсрочено плащанеразсрочено плащане

на данъка. Лица, дължащи под петдесет хиляди долара, попълват искане за договор за разсрочено плащане на задълженията. С подобно споразумение бихте могли да ограничите неустойките и лихвите.

Нека не забравяме, че има хора, които не могат да си позволят разсрочено плащане дори и след всичките взети удължения. Ако вашето положение е такова, ви съветвам да следвате последната стъпка от плана и да се преборите за компромисно решение с IRS. При компромисното решение, вие заявявате определена сума от данъка и казвате, че това е всичко, което можете да платите. След като данъчните служители разгледат вашия случай, е възможно да се съгласят да направят компромис. Процесът не е лесен и ако стигнете дотам, ще трябва да наемете данъчен адвокат, който да води преговорите от ваше име.

Искрено се надявам да не попадате в подобни ситуации. Животът обаче предлага различни предизвикателства. И ако все изпаднете в затруднение да платите годишния данък, помислете за плана, който предложих, той би могъл да ви помогне да преминете през проблема с лекота.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Левовоте в евро… сменява българинът. За седмица – 1 млрд. обменени лева в банките

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Статистиката на българските банки показва, че само за една седмица, над 1 милиард лева са обменени в евро.

„Аз съм от хората, които са умерени оптимисти за развитието на ЕС. Мисля, че България трябва да работи за промяната към по-добро. Ако мнозинството беше против еврото, щяха да обменят евро в левове последната седмица, не обратното. За мен това означава, че хората смятат за по-добре да държат спестяванията си в евро, а не в лева“, коментира пред Нова тв икономистът Владимир Каролев.

Чакалнята ни чака, но България ще почака с еврото. Как се стигна до обрата?

„За мен премиерът е абсолютно прав, че няма консенсус по темата с еврото. Това го показват и социологическите данни. Мнозинството от българите не иска еврото, а друга част иска референдум за него. Крайно време е да има широк обществен дебат по темата. Всичко това обаче е стъпка към правилния процес“, коментира икономистът Стоян Панчев.

Според Панчев това, че хората депозират парите си в имоти, е форма на паника.

„Ние знаем нещо, което беше доказано и при кризата с КТБ, а това е, че валутният борд работи отлично вече 23 години“, добавя той.

„Големите притеснения на хората са относно цените на стоките и евентуален гръцки сценарий. Една от реалните опасности, които могат да се случат при евентуално влизане в еврозоната, е това капиталите на банките да бъдат изнесени към централите им“, добави Панчев.

България и еврото. Ще я сполети ли съдбата на Гърция? Отговаря Стив Ханке

Именно заради страховете на българина, премиерът Борисов начерта нов курс – България да забави кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и съответно приемането на еврото като валута, докато няма абсолютен консенсус, защото народът не е напълно убеден.

„След като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото. Всеки ден ще убеждаваме хората и чак когато сме готови и хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък и ще влезем в чакалнята”, посочи той.

Думите му дойдоха, след като президентът Румен Радев преди седмица изрази съмнения, че България е готова да се присъедини към еврозоната, защото икономиката не е достатъчно конкурентоспособна. БСП също поиска по-широко обсъждане, преди България да подаде документи за влизане в механизма ERMII.

Българският бизнес: Референдум за еврото? Спрете се с апокалиптичните твърдения!

А шумните коментари срещу еврото бяха предизвикани от промяна във валутния закон, внесена през преходните и заключителни разпоредби на друг акт. Според тези текстове обменният курс лев-евро може да се договаря със страните от еврозоната. Впоследствие бе прието решение на парламента, че България ще влезе в еврозоната при сегашния обменен курс.

Правителството засега не изтегля планирания срок за влизане в чакалнята на еврозоната към края на април, стана ясно от отговорите на Борисов. Вместо това властта щяла да опитва да убеждава противниците. Той обаче бе категоричен, че “това не означава да се откажем от влизането в чакалнята за еврозоната”.

Левовете в евро. Горанов отсече: Няма причина да пипате спестяванията си
Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

България и еврото. Ще я сполети ли съдбата на Гърция? Отговаря Стив Ханке

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Системата на Валутния борд е по-добра от приемането на еврото и левът е по-добър, защото борда налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение.

Ето защо от 1997 г. насам се представя чудесно от фискална гледна точка. България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е едно предимство. Нямате проблема на Гърция, каза пред bTV проф. Стив Ханке, за който казват, че е „баща“ на валутния борд в България.

Българският бизнес: Референдум за еврото? Спрете се с апокалиптичните твърдения!

Той припомни, че гърците преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото, прогнозира той.

„Второ, две неща свързани със суверенитет. В момента, с Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава.

Левовете в евро. Горанов отсече: Няма причина да пипате спестяванията си

Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ“, обясни професорът.

Според Ханке валутният борд не е дете. Той е великан с огромна сила.

„Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България.

Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате Валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и Валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко“, посъветва финансистът.

Бащата на българския валутен борд: Еврото е грешка, не влизайте в Еврозоната

По думите му щом България влезете в чакалнята на Еврозоната, в страната ще се породи нестабилност и спекулации с цените на стоките.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada