Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Каква част от парите си да инвестирам?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Благодаря ти за интересните статии и особено тези, които имат отговори на различни въпроси и ситуации, с които се сблъскваш в практиката си всекидневно. Днес е моят ред да задам въпрос, който ме интересува.

От известно време обмислям възможността да започна да инвестирам, но до момента никога не съм го правила. С моя съпруг, който също не е запознат в тази сфера на живота, имаме събрани определен брой пари (малко над $50,000) в банката, които от няколко години не правят нищо и по пътя на логиката, предполагам, че инфлацията ги яде малко по малко с тези нищожни лихви в момента.

Въпросът е – да инвестирам ли цялата сума или част от нея и къде би било най-доброто място за нас да направим това? Аз съм на 42, а съпругът ми е на 44 г. и се занимаваме със собствен бизнес, имаме компания в сферата на транспортните услуги. Всеки съвет би бил полезен и дълбоко оценен!

 

Здравейте, благодаря за въпроса и подробностите, които сте добавила за ситуацията ви – това ми помага да анализирам потенциалните опции по възможно най-добрия начин на база информацията, която е предоставена.

Започвам директно по въпроса – дали да инвестирате цялата сума или не и къде, е трудно уравнение и трудно ще бъде отговорено на него еднозначно с няколко думи поради многото елементи, които се преплитат в изграждането на една финансова стратегия от гледна точка на данъчна отговорност и потенциални данъчни облекчения; от гледна точка на толерантност към риск и времето, което имаме да инвестираме, или просто искаме бърза печалба чрез спекулация с купуване и препродаване в кратък период от време.

Преди обаче да бъде изготвена всякаква стратегия, е добре да се направи един подробен

финансов анализ на целите

които вие имате като семейство и да се види какви са важните неща във вашия живот. Този финансов анализ ще ни помогне да разберем много по-ясно колко и какви суми пари можем да инвестираме и кога да го направим.

На първо четене може да се заключи едно нещо с абсолютна сигурност – никога не е добра идея да инвестираме всичките си пари в какъвто и да е било актив (дори наш собствен бизнес) заради риска, който се крие зад такава стъпка. Винаги е добра идея, особено в случая, че имате собствен бизнес, да имате от 3 до 6 месеца от дохода си, заделен настрана (при вас клони повече към 6 месеца до една година), в случай на неочакван спад в индустрията или непредвиден ремонт на камион или техника, директно свързана с бизнеса, която може да спре работния процес и следователно доходите, които крепят финансовата къща в ред.

След като се определи сумата, която ни трябва да бъде ликвидна и в наличност по всяко време, както казахме – поне 6 месеца от дохода във вашата ситуация, тогава вече можем да говорим за инвестиране. И когато говорим за инвестиране, нека да е ясно, че говорим за един дългосрочен

период от 10-20-30 години

 напред, което ще ни даде правилните очаквания за евентуалните възходи и спадове на пазара.

Противно на очакванията на много хора инвестирането е един процес, който започва с правилна стратегия от всички гледни точки, а не просто защото някой приятел ни е казал, че прави пари чрез някакъв финансов инструмент и ние се втурваме, подтикнати от алчност и ние да се „облажим“ от ситуацията. Това не е стратегия, това е игра на тото и спекулация, която е базирана на нищо конкретно освен нерационални позитивни очаквания и молби към Господ за евентуален успех, без често да знаем силните и слабите страни на дадената инвестиция и как тя се вписва в нашия живот.

Цялостната стратегия е нещо много по-различно, защото тя дава възможност за правилно планиране чрез гледане на различни гледни точки и фактори, които могат да ни направят победители или да се окажат подводни камъни. При изготвянето на стратегия се използва много повече наука и факти, отколкото при импулсивното инвестиране, което обикновено е подбудено от емоции и еуфория,

 в очакване на големия джакпот

 (което почти никога не се случва).

Още по-конкретно, ако аз съм в момента във вашата ситуация, бих постъпил така – оставям поне 6 месеца от доход заделени настрана от тези $50,000+, които имате спестени. След това, ако има останали пари, започваме да търсим места, където да намалим данъчната облагаемост на дохода ви със стратегии като TRADITIONAL IRA / SEP IRA / SOLO 401K, които не само че потенциално намаляват данъците ни в момента, а и също така ни дават възможност да инвестираме с огромен потенциал за печалба, доста по-голяма от това, което в момента банката ви дава.

Това правим обаче с уговорката, че парите няма да се вземат преди 59 ½ годишна възраст, което им дава реален шанс за добър растеж въпреки потенциални спадове, които ще има на пазара през тези години. Все пак има опции, които ни дават вратички за достъп до част от парите преди тази възраст без наказания, но това няма да играе в началната ни стратегия, а ще бъде просто изход в „напечена ситуация“.

Много е вероятно дори

да не започнем с голяма сума

 да инвестираме веднага в някоя от тези стратегии, а да го направим постепенно месечно с по-малки месечни вноски, което в никакъв случай не е лоша идея и е определено добра опция за много хора, особено ако искаме да запазим ликвидност на спестени пари, за да са подръка в банката. Все пак това зависи каква е точната сума и каква е нужната сума за поне 6 месеца доход подръка и леснодостъпен.

След като използваме максимално добре баланса между данъчни облаги и правилно инвестиране, тогава вече можем да говорим за инвестиции с по-краткосрочни и спекулативни наклонности, като например общински фондове с гарантиран месечен дивиденд или някои по-агресивни стратегии, които нямат данъчни преимущества и могат да се ликвидират всеки един ден, ако имаме нужда и желаем да го сторим.

И нека заключим отново с това, че всяка една ситуация е много индивидуална и изисква

внимание към всеки един детайл

 При дори най-малките подробности на всяка ситуация може да се крие вратичка, която да ни отвори много добри възможности или да затвори други такива, но независимо от това, за да сме компетентни напълно, ние трябва да ги знаем подробно, преди да сме започнали да си правим крайни заключения и да градим специфични очаквания за крайните резултати от нашата стратегия.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 сутринта до 7 вечерта и в събота от 9 до 2 следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен, няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

41% от малките бизнеси в САЩ може да не отворят никога

Едва една пета от магазините, затворили по време на карантината, са отворили, сочи изследване

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: БТА

Maлкo нaд 41% oт кoмпaниитe, кoитo ca cпpeли дeйнocт oт 1 мapт дoceгa в CAЩ, никoгa пoвeчe нямa дa oтвopят вpaти. Това пoкaзвa изcлeдвaнeтo Lосаl Есоnоmіс Іmрасt Rероrt („Дoклaд зa въздeйcтвиeтo въpxy мecтнaтa икoнoмикa“), пpoвeдeнo oт Yеlр и цитирано от Zеrо Неdgе и Money.

He e изнeнaдвaщo, чe нaй-гoлям бpoй зaтвopeни бизнecи ce нaблюдaвa в ceктopa нa xoтeлиepcтвoтo и pecтopaнтьopcтвoтo,

тъpгoвcкитe oбeкти и фитнecитe

„Tъpгoвcкитe кoмпaнии ca нaй-тeжкo зaceгнaтитe и cpeд тяx ce нaблюдaвa нaй-гoлeмият oбщ бpoй cпpeли дeйнocт кoмпaнии“, пocoчвaт oт Yеlр. „Oт вcички зaтвopили вpaти oт 1 мapт дoceгa 20% ca имeннo тъpгoвcки oбeкти, a oт тяx 35% ca пocoчили, чe cпиpaт дeйнocт зaвинaги“.

Oт дpyгa cтpaнa, дeлът нa пocтoяннo зaтвopилитe вpaти pecтopaнти e пo-виcoк. Oбeктитe зa xpaнeнe фopмиpaт 17% oт cпpeлитe дeйнocт aнaлизиpaни кoмпaнии в Yеlр, нo пpи тяx пepмaнeнтнo пpeycтaнoвилитe oпepaциитe cи ca цeли 53%.

Cъщeвpeмeннo eдвa eднa пeтa oт мaгaзинитe, кoитo зaтвopиxa пo вpeмe нa лoкдayнa нa икoнoмикaтa, или oбщo 35 xил. oбeктa, ca oтвopили вpaти oтнoвo мeждy 19 aпpил и cpeдaтa нa юни. „Oт 1 мapт дo 15 юни в cиcтeмaтa нa бизнecитe нa Yеlр бяxa зaтвopeни oбщo 140 xил. бизнeca. Пpeз aпpил пocoчиxмe, чe тexният бpoй e 175 xил., кoeтo oзнaчaвa, чe пoвeчe oт 20% oт кoмпaниитe, зaтвopeни пpeз aпpил, вeчe ca oтвopили вpaти“, пocoчвaт aнaлизaтopитe.

Haй-гoлeмият бpoй oбeкти cпpямo oбщoтo кoличecтвo бизнecи в гpaдa, кoитo ca зaтвopили вpaти,

ce e нaблюдaвaл в Лac Beгac

къдeтo пoчти 2 xил. кoмпaнии ca cпpeли дeйнocттa cи. B Лoc Aнджeлиc пък e oтчeтeн нaй-гoлeмият aбcoлютeн бpoй кoмпaнии, зaтвopeни пo вpeмe нa лoкдayнa – 11,7 xил.

„Дaннитe ни пoкaзвaт, чe гoлeмият пик нa зaтвapяниятa ce нaблюдaвaшe пpeз мapт, cлeд кoeтo гoлям бpoй cпиpaния нa дeйнocттa имa пpeз мaй и юни, кoeтo oзнaчaвa, чe бизнecитe, кoитo вeчe ca изпитвaли зaтpyднeния, ca зaтвopили вpaти мoмeнтaлнo, a тeзи, кoитo ca ce oпитвaли дa oцeлeят, нo нe ca ycпeли дa ce cпpaвят c кpизaтa и ca ce видeли пpинyдeни дa cпpaт paбoтa eдвa пpeз пocлeднитe мeceци“, пocoчвaт oт Yеlр.


Броят на заявленията за безработица расте

Броят на американците, подали заявления за безработица, остава по-висок от очакванията за втора поредна седмица, съобщава Bloomberg. Данните са сигнал, че възстановяването започва да се охлажда на фона на ръста на новозаразените в САЩ.

Заявленията за безработица се понижават до 1.48 милиона през миналата седмица спрямо ревизираните 1.54 милиона предходната седмица, сочат данни на трудовото министерство на САЩ.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за 1.32 милиона нови заявления за 7-дневния период.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: На кого да се доверим при инвестирането днес

Как да се ориентираме сред многото мнения за това накъде върви пазарът?

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Бих казал, че съм много объркан в създалата се ситуация с пазарите в последните няколко месеца. Опитвам се постоянно да следя мненията на различни експерти в икономиката и инвестирането, но изглежда, че никой не може да каже с приблизителна точност накъде ще вървят пазарите в следващите месеци, а много от тези експерти сгрешиха в прогнозите си за втори рязък спад, който така и не се случи. Това ме обърква още повече и не знам какво да правя, на кого да се доверя. Какво е мнението ти за моята ситуация?

Здравейте и от мен, мнението ви е много често споделяно от други хора, с които говоря. Не се чувствайте изолиран в това чувство на объркване, почти всички минаваме през него, но истината е, че има лек за тази ваша болка.

След дълго анализиране на сегашната ситуация, всекидневно в последните 2-3 месеца, аз лично достигнах до заключението, че принципите на инвестиране, които работиха преди пандемията, работят с пълна сила в момента и ще работят по същия начин, най-вероятно и след още 100 години. Поради тази причина аз спрях да слушам експертите и просто се обърнах отново към трите основни принципа, на които уча хората в последните 15 години в инвестиционната индустрия – разпределение на риска, дисциплина и частично инвестиране на капитала в определен интервал от време.

 Разпределяне на риска

Ако погледнем всяка една инвестиционна таблица в последните поне 100 години назад, ще забележим, че всяка една година е била под флага на различен победител като вид индустрия или тип компании, които са доминирали като възвращаемост над останалите и много рядко някои от тези класове компании са били на върха година след година. Обикновено всяка една година победителите са се променяли.

 

Например, на този чарт можем да видим, че през 2012 година най-изгодни за инвестиране са били големите компании, в категория „стойност“, които обикновено могат да бъдат закупени на добра цена и имат потенциал за растеж в бъдеще. Следващата година обаче те биват заменени от малките компании, които окупират първата позиция с 38.8% възвращаемост.

Ако погледнем внимателно различните цветове, ще забележим, че цветовете на победителите се менят всяка година, но ако имаме от всеки един цвят в различна пропорция в нашия инвестиционен портфейл, ние ще бъдем в златната среда в годините напред.

За повечето инвеститори този подход работи отлично, защото ни помага да се позиционираме в една сравнително изгодна за нас позиция, независимо от това какво ще стане с различните компании и индустрии. Приемайки такъв подход, ние си гарантираме, че в дълъг период никога няма да сме винаги на върха, но и няма да сме на дъното. С една средна възвращаемост от около 6-7% обаче, „златната среда“ ще ни позволи да победим банката и потенциално инфлацията в годините напред.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, образувателните спестовни сметки за деца, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

4,8 млн. души са започнали работа в САЩ през юни

Икономистите се притесняват, че съкращенията на работни места може да се ускори сега, когато Калифорния и Тексас отново започват да затварят някои бизнеси

публикувано

на

от

Виж цялата статия

(още…)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено