Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Каква част от парите си да инвестирам?

Въпроси и отговори от изминалата седмица
Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Благодаря ти за интересните статии и особено тези, които имат отговори на различни въпроси и ситуации, с които се сблъскваш в практиката си всекидневно. Днес е моят ред да задам въпрос, който ме интересува.

От известно време обмислям възможността да започна да инвестирам, но до момента никога не съм го правила. С моя съпруг, който също не е запознат в тази сфера на живота, имаме събрани определен брой пари (малко над $50,000) в банката, които от няколко години не правят нищо и по пътя на логиката, предполагам, че инфлацията ги яде малко по малко с тези нищожни лихви в момента.

Въпросът е – да инвестирам ли цялата сума или част от нея и къде би било най-доброто място за нас да направим това? Аз съм на 42, а съпругът ми е на 44 г. и се занимаваме със собствен бизнес, имаме компания в сферата на транспортните услуги. Всеки съвет би бил полезен и дълбоко оценен!

 

Здравейте, благодаря за въпроса и подробностите, които сте добавила за ситуацията ви – това ми помага да анализирам потенциалните опции по възможно най-добрия начин на база информацията, която е предоставена.

Започвам директно по въпроса – дали да инвестирате цялата сума или не и къде, е трудно уравнение и трудно ще бъде отговорено на него еднозначно с няколко думи поради многото елементи, които се преплитат в изграждането на една финансова стратегия от гледна точка на данъчна отговорност и потенциални данъчни облекчения; от гледна точка на толерантност към риск и времето, което имаме да инвестираме, или просто искаме бърза печалба чрез спекулация с купуване и препродаване в кратък период от време.

Преди обаче да бъде изготвена всякаква стратегия, е добре да се направи един подробен

финансов анализ на целите

които вие имате като семейство и да се види какви са важните неща във вашия живот. Този финансов анализ ще ни помогне да разберем много по-ясно колко и какви суми пари можем да инвестираме и кога да го направим.

На първо четене може да се заключи едно нещо с абсолютна сигурност – никога не е добра идея да инвестираме всичките си пари в какъвто и да е било актив (дори наш собствен бизнес) заради риска, който се крие зад такава стъпка. Винаги е добра идея, особено в случая, че имате собствен бизнес, да имате от 3 до 6 месеца от дохода си, заделен настрана (при вас клони повече към 6 месеца до една година), в случай на неочакван спад в индустрията или непредвиден ремонт на камион или техника, директно свързана с бизнеса, която може да спре работния процес и следователно доходите, които крепят финансовата къща в ред.

След като се определи сумата, която ни трябва да бъде ликвидна и в наличност по всяко време, както казахме – поне 6 месеца от дохода във вашата ситуация, тогава вече можем да говорим за инвестиране. И когато говорим за инвестиране, нека да е ясно, че говорим за един дългосрочен

период от 10-20-30 години

 напред, което ще ни даде правилните очаквания за евентуалните възходи и спадове на пазара.

Противно на очакванията на много хора инвестирането е един процес, който започва с правилна стратегия от всички гледни точки, а не просто защото някой приятел ни е казал, че прави пари чрез някакъв финансов инструмент и ние се втурваме, подтикнати от алчност и ние да се „облажим“ от ситуацията. Това не е стратегия, това е игра на тото и спекулация, която е базирана на нищо конкретно освен нерационални позитивни очаквания и молби към Господ за евентуален успех, без често да знаем силните и слабите страни на дадената инвестиция и как тя се вписва в нашия живот.

Цялостната стратегия е нещо много по-различно, защото тя дава възможност за правилно планиране чрез гледане на различни гледни точки и фактори, които могат да ни направят победители или да се окажат подводни камъни. При изготвянето на стратегия се използва много повече наука и факти, отколкото при импулсивното инвестиране, което обикновено е подбудено от емоции и еуфория,

 в очакване на големия джакпот

 (което почти никога не се случва).

Още по-конкретно, ако аз съм в момента във вашата ситуация, бих постъпил така – оставям поне 6 месеца от доход заделени настрана от тези $50,000+, които имате спестени. След това, ако има останали пари, започваме да търсим места, където да намалим данъчната облагаемост на дохода ви със стратегии като TRADITIONAL IRA / SEP IRA / SOLO 401K, които не само че потенциално намаляват данъците ни в момента, а и също така ни дават възможност да инвестираме с огромен потенциал за печалба, доста по-голяма от това, което в момента банката ви дава.

Това правим обаче с уговорката, че парите няма да се вземат преди 59 ½ годишна възраст, което им дава реален шанс за добър растеж въпреки потенциални спадове, които ще има на пазара през тези години. Все пак има опции, които ни дават вратички за достъп до част от парите преди тази възраст без наказания, но това няма да играе в началната ни стратегия, а ще бъде просто изход в „напечена ситуация“.

Много е вероятно дори

да не започнем с голяма сума

 да инвестираме веднага в някоя от тези стратегии, а да го направим постепенно месечно с по-малки месечни вноски, което в никакъв случай не е лоша идея и е определено добра опция за много хора, особено ако искаме да запазим ликвидност на спестени пари, за да са подръка в банката. Все пак това зависи каква е точната сума и каква е нужната сума за поне 6 месеца доход подръка и леснодостъпен.

След като използваме максимално добре баланса между данъчни облаги и правилно инвестиране, тогава вече можем да говорим за инвестиции с по-краткосрочни и спекулативни наклонности, като например общински фондове с гарантиран месечен дивиденд или някои по-агресивни стратегии, които нямат данъчни преимущества и могат да се ликвидират всеки един ден, ако имаме нужда и желаем да го сторим.

И нека заключим отново с това, че всяка една ситуация е много индивидуална и изисква

внимание към всеки един детайл

 При дори най-малките подробности на всяка ситуация може да се крие вратичка, която да ни отвори много добри възможности или да затвори други такива, но независимо от това, за да сме компетентни напълно, ние трябва да ги знаем подробно, преди да сме започнали да си правим крайни заключения и да градим специфични очаквания за крайните резултати от нашата стратегия.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 сутринта до 7 вечерта и в събота от 9 до 2 следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен, няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

$10 000 за „сбогом“ на Силициевата долина

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

10 000 долара само за едно „сбогом“. Ще ги получи всеки, който реши да се раздели със Силициевата долина и напусне по собствено желания Района на залива. Офертата е на местен стартъп, чиято цел е само една – да реши проблема с пренаселването и поскъпването на живота там.

Cилициeвaтa дoлинa e дoм нa eдни oт лидepитe в тexнoлoгичнaтa индycтpия, кaктo и нa чacт oт милиapдepитe, cъздaли тeзи кoмпaнии. Затова и

дa живeeш тaм излизa дocтa coлeнo

дopи дa cи дoбpe плaтeн.

Срещу този проблем се опитва да се изправи бaзиpaнaтa в района кoмпaния МаіnЅtrееt. Тя пpeдлaгa дa плaти пo 10 000 дoлapa нa вceки, кoйтo ce cъглacи дa ce пpeмecти. Cтapтиpaщaтa фиpмa e ocнoвaнa oт тpимa бивши кaдpи нa Gооglе и цeли дa cъздaдe възмoжнocти зa paбoтa и живoт нa мecтa, paзлични oт Cилициeвaтa дoлинa, пишe СNN Вuѕіnеѕѕ.

„Идeятa ни зa инициaтивaтa „10 000 дoлapa, зa дa нaпycнeш Paйoнa нa зaливa (oт aнгл. Тhе Вау Аrеа)“, ce poди, cлeд кaтo cи зaдaдoxмe въпpocа кaк биxмe мoгли дa пpивлeчeм внимaниeтo пo нecтaндapтeн нaчин“, paзкaзвa Дoнг Лyдлoy, кoйтo e глaвeн изпълнитeлeн диpeктop нa МаіnЅtrееt.

„Haшaтa миcия e дa cъздaдeм

paбoтни мecтa в пoкpaйнинитe нa гpaдa

кaктo и в ceлaтa. Иcкaмe дa oтвopим 1 милиoн тaкивa пpeз cлeдвaщoтo дeceтилeтиe“, oбяcнявa тoй.

Oт cтapтъпа oбaчe имaт изиcквaнe към вcички, кoитo иcкaт дa кaндидaтcтвaт зa пoлyчaвaнeтo нa 10 000 дoлapa. Te тpябвa дa ocтaнaт нa paбoтa нa нoвoтo мяcтo, кoeтo ca избpaли, eднa гoдинa. Eдвa cлeд тoвa им ce изплaщa тaзи cyмa.

He e тaйнa, чe пpeкaлeнo виcoкитe цeни нa имoтитe e гoлям пpoблeм зa xopaтa в Cилициeвaтa дoлинa. Дpyги кoмпaнии cъщo ce oпитвaт дa ce бopят c нeгo, кaтo пpeди вpeмe oт Аррlе oбявиxa финaнcoвa cxeмa зa 2,5 милиapдa дoлapa зa пocтpoявaнeтo нa нoви жилищa в paйoнa.

Gооglе oт cвoя cтpaнa oбяви плaн зa 1 милиapд дoлapa, кoитo щe бъдaт инвecтиpaни в зeмя, кoятo e coбcтвeнocт нa гигaнтa, зa изгpaждaнeтo нa жилищa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде е добре да инвестирам, след като вече съм внесъл в 401К?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангеле! Правилно ли е да продължа да внасям повече от процента, който моят работодател ми внася, към моя пенсионен акаунт 401К, в моя случай 5%? Когато аз внеса 5% от заплатата си, моят работодател също внася 5%, но нищо повече от това, независимо какъв процент още ще внеса аз. Има ли по-добри алтернативи за допълнителни инвестиции, в които мога внасям след първоначалните 5%, които съм внесла в 401К?

Здравейте и от мен, това е въпрос, върху който често дискутираме с различни клиенти. Определено интересен въпрос, засягащ много хора.

Много от хората, когато могат да внесат 10% или повече, но работодателят им добавя от себе си само 5%, продължават да внасят по инерция допълнителните 5% към същия този план 401К. Това не е лоша опция, но по мое наблюдение за повечето хора това не е най-доброто решение, което съществува.

Плюсът от този подход е, че взимаме допълнителните 5% и намаляваме облагаемия си доход с тях, което значи, че ще платим малко по-малко данъци днес, но в годините след пенсиониране това може да трябва да го наваксаме – не само на внесената сума, но и на лихвите, натрупани по нея.

 Минусите от този подход

са повече от плюсовете. Един от тях е, че блокираме тези пари в 401К при работодателя си, докато не се пенсионираме или не спрем да работим за него, защото ако искаме да ги използваме всичките (или част от тях) преди това, ще се наложим да вземем заем на своите пари и да ги изплащаме обратно от чековете, които получаваме. Това не е много добра идея, особено ако има по-добра алтернатива.

А тази алтернатива се нарича ROTH IRA, което ни позволява да внасяме до $6,000 на година за хора под 50-годишна възраст и до $7,000 на година за хора над 50-годишна възраст. Парите, внесени там, не са приспаднати от данъци, но лихвите по тях през годините са напълно свободни от данъци, независимо колко теглим от този акаунт във всеки един момент. Единственото условие е да сме над 59 и ½ г. или ако сме под тази възраст, ние разполагаме с парите, които сме внесли по всяко едно време, защото реално ние сме платили данъци на внесената до момента сума и можем да разполагаме с нея.

След 59 ½-годишна възраст обаче ние можем да имаме достъп до цялата налична сума (лихви плюс главницата, внесена до момента), без изтеглената сума да бъде обложена с нито една стотинка данък, независимо дали работим все още или не. Това не е така при 401К, защото при него, ако теглим, ще

трябва да бъде под формата на заем

но този заем ще трябва да се изплаща обратно. А защо трябва да плащаме обратно заем на пари, които ние сме спестявали от залъка си през годините?

Ако решим да спрем да изплащаме този заем, който по принцип се удържа автоматично от нашите заработени пари и трябва да бъде върнат до 5-годишен срок, сумата, която сме изтеглили, се наслагва върху нашия облагаем заработен доход за годината и това автоматически значи повече дължими данъци. Колко точно повече? Това зависи от облагаемия ни заработен доход за дадената календарна година и размерът на сумата, която сме изтеглили от своя 401К.

Но както вече казах по-рано, всичко това може да се избегне много по-безболезнено с употребата на ROTH IRA за сумите, които искаме да инвестираме, след като вече сме внесли първоначалните 5%, за да се възползваме от това, което ни дава нашият работодател. Особено за хората под 60-годишна възраст горещо съветвам възможно най-скоро да започнат да инвестират в ROTH IRA, но наред с това, и да изберат правилните за тяхната ситуация фондове, защото от подбора на тези фондове ще зависи каква

средна лихва и печалба ще имат

техните инвестирани през годините пари. Това е едно от основните неща, в които специализирам, и ще се радвам да отговоря на въпросите на всеки един от вас по тази тема, ако имате такива.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Уитън: Какъв е пазарът на недвижимите имоти?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Статистиката за пазара на недвижимите имоти в Чикагския район се оказва една доста интересна тема за читателите на вестника. Именно поради тази причина продължавам да ви давам информация за това как се променят цените с времето към днешна дата.

Искам да отбележа, че това е само една малка статистическа извадка, така че ако някой от вас има конкретно запитване за нещо, свързано в ценовата или пазарната сфера като цяло, не се колебайте да ме потърсите!

В днешните четири графики ще ви предоставя информация за друго предградие на Чикаго, а именно Уитън.

Уитън e предградие на Чикаго, Илинойс, и е център на окръг Дю Пейдж (Du page). Намира се на около 30 мили (48 км) западно от Чикаго. При преброяването през 2010-а населението на града е 52 894, очаква се

да се увеличи значително

занапред, което го прави 27-ата най-гъсто населена община в Илинойс.

Много наши сънародници през годините, а и все още населяват тази област.

Всички тези графики се отнасят за един и същи район (именно този, попадащ в пощенски код 60187). Разделени са в 4 основни категории:

  1. къщи (single family homes);
  2. Долепено строителство (това е комбинация от всички видове архитектурни жилищни сгради, които делят стена със съседа си – Townhomes, Condos, Coach homes (Villas), Duplex, etc.)
  3. Townhomes (т.нар. градски къщи, които видимо изглеждат на къщи, но са долепени една до друга)
  4. Condos (апартаменти)

Всичките 4-ри са:

– без ограничение на цената (any price),

– за двата типа – старо и ново строителство (new and old construction),

– покриващ трите основни видове продажби (Traditional, Foreclosure and Short Sales),

– във всеки размер и брой стаи (any home size and room count)

Ще сравня Уитън с целия MRED район (area), за да може да добиете повече яснота как то може да бъде отличавано и сравнявано с общите цени на продажби за всички предградия в района, взети заедно. Това е много важно, особено за тези от вас, които се замислят да продадат жилището си в скоро време.

Ако някой от вас е любопитен да научи съвсем друга информация, свързана с конкретен географски район, моля, не се притеснявайте да ме потърсете на директния ми номер и ще ви предоставя нужната за вас информация без никакви задължения от ваша страна!

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada