Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какви са промените при пенсионните акаунти за 2020-та г.?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангел! Предполагам, че си запознат с промените по закона за пенсионните акаунти, така нареченият SECURE ACT, който влезе в сила в началото на тази година. Би ли разяснил особеностите и промените, с които този закон ще засегне нашия живот, и как можем ние да се възползваме най-добре от него днес и в годините занапред?

Здравейте, благодаря за този хубав и навременен въпрос. С удоволствие бих изяснил новостите в закона за пенсионните спестовни сметки за вас и за всички други читатели.

Така нареченият SECURE ACT влезе в сила на 20 декември 2019-та г. и неговата основна цел е да окуражи повече хора да имат лесен достъп, да започнат да спестяват за пенсиониране, защото в годините напред отговорността за това ще падне основно на нашите плещи и

ще бъде наша лична отговорност

вместо поделена между нас и правителството, независимо за коя държава говорим. Правителствата навсякъде по света окуражават инвестирането в пенсионни фондове, защото по този начин тази отговорност ще падне от плещите им в бъдеще.

Проблемът днес обаче е, че в Америка само 55% от хората инвестират в личен пенсионен акаунт, а средната сума, която хората на възраст 65 и нагоре, са спестили, е $58,035 на човек. Това е доста сериозен проблем, защото предразполага към един потенциален демографски срив и в работния сектор, и в държавното пенсионно осигуряване, което няма да бъде достатъчно да покрие нуждите на пенсионерите занапред.

Ето ги основните точки, които претърпяват промени след влизането в сила на този закон:

– отдаването на максимален данъчен кредит до $500 на всеки малък бизнес, който предлага автоматично записване към пенсионен план за своите работници под формата на 401К или SIMPLE IRA

– възможност за хора, които работят на непълна работна седмица (part-time), да се запишат за пенсионен акаунт, ако са работили поне 1000 часа през годината или поне 500 часа на година за последните три последователни години

– окуражава използването на annuities в пенсионни планове, които

работят като застрахователен елемент

при постоянните промени на пазара, за да осигури по-високо ниво на сигурност за бъдещите пенсионери и техните спестявания

– промяна на най-късната възраст, след която трябва да започнем да теглим от пенсионните си акаунти от 70½ до 72-годишна възраст, за хората, родени след 1949 г.

– разрешаването на теглене до $5000 от 401К без данъчно облагане и без наказание при раждането или осиновяването на дете

– парите, наследени в пенсионен акаунт от наследници, различни от съпруг или съпруга, трябва да бъдат изтеглени в срок до 10 години от наследяването им, дори наследниците да са техните деца или внуци.

Може би за някои от хората, които четат тази статия, тези точки не се виждат толкова значими, но за хората, които имат интерес към частно пенсионно осигуряване и вече имат пари, инвестирани в тези акаунти, тези промени биха наложили някои изменения в стратегията им. Това е, което и аз самият забелязвам при работата ми с клиенти, и е важно да обърнем внимание на новите изисквания и възможности, за да можем максимално да се възползваме от промените в закона.

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели и ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: COVID-19: Допълнителен данъчен кредит за малките и средни фирми

публикувано

на

Виж цялата статия

Преди седмица IRS обяви, че работодателите на малки и средни бизнеси могат да се възползват от два нови данъчни кредита. Единият кредит е с цел възстановяване на разходите за предоставяне на отпуск на служители на малки и средни фирми, напуснали работа поради заболяване с COVID-19. Това облекчение за служителите на малките и средни предприятия се предоставя съгласно Families First Coronavirus Response Act, подписан от президента Тръмп.

Актът предоставя възможност на голяма част от американските фирми да осигурят платен отпуск както за здравните нужди на своите служителите, така и за нуждите на членовете на семействата им. Казано с други думи, работниците няма да бъдат принудени да избират между своите заплати и мерките за обществено здраве, необходими за борба с вируса. Работодателите ще получават

пълно възстановяване на разходите

за отпускане на платения отпуск съгласно закона.

Предприятията, които се класифицират за кредита, са фирми с по-малко от 500 заети лица. Cлужителите на фирми, отговарящи на изискванията, могат да получат до две седмици платен отпуск по болест, когато служителят не може да работи, тъй като е под карантина, има симптоми на COVID-19 или не е в състояние да работи поради необходимост да се грижи за болен член от семейството.

За да се възползват незабавно от кредита за платен отпуск, фирмите могат да използват данъците върху заплатите, които така или иначе се дължат към IRS. Например, ако работодателят, отговарящ на изискванията, плати 5000 долара за отпуск по болест, но дължи 8000 долара данъци върху заплатите, удържани от всички негови служители, работодателят може да използва тези 5000 долара от дължимите 8000 долара и да извърши заплащанията за отпуск по болест. Съгласно закона работодателят ще бъде задължен да депозира останалите 3000 долара на следващата си редовна дата за депозит.

Ако тези суми не са достатъчни за покриване на разходите за платен отпуск, работодателите могат да потърсят

ускорено авансово плащане от IRS

чрез подаване на специален формуляр. Очаква се допълнителни подробности за тази нова ускорена процедура да бъдат оповестени в следващите няколко дни.

Служителите, които не са в състояние да работят поради карантина от коронавирус и работят във фирми, които отговарят на изискванията на IRS, могат да получат кредит за отпуск пo болест до 511 долара на ден. От заплатите обаче ще бъдат удържани федералният данък върху доходите, Social Security и Medicare.

Правителството и данъчната служба работят усилено за максимално облекчаване на финансовото състояние на домакинствата и бизнесите. Взетите временни данъчни мерки ще бъдат от голяма помощ на малките и средни предприятия в краткосрочен план. Дали обаче ще има допълнителни финансови стимули, ако вирусната криза продължи за по-дълъг период от време, предстои да разберем.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Кога ще получите парите от спасителния пакет?

публикувано

на

Виж цялата статия

Конгресът на САЩ прие закона за 2 трилиона долара за хората и бизнесите, засегнати от коронавируса. В него е предвидено, че всеки жител на страната ще получи чек от 1,200 долара, а за семействата тази сума ще е 2,000 долара. По 500 долара се полагат за дете.

Какво има за вас в спасителния план на Конгреса?

Но кога точно ще бъдат изпращани тези пари?

Финансовият министър Стивън Мунчин увери, че всички ще получат парите до три седмици.

„Очакваме в рамките на три седмици хората, които имат информация за директен депозит при нас, да видят тези директни депозити в банковите си сметки“, каза Мнучин. „И ще създадем уеб-базирана система за хора, които не са дали информация за директен депозит. Те могат да я качат там, така че да могат да получат парите веднага, за разлика от чековете по пощата“, допълни той в интервю за Фокс Нюз.

Правителството ще използва информацията от данъчните декларации за 2018 или 2019 г. за банковите сметки на хората, където ще им бъде преведен директен депозит от правителството.

Мнучин каза пред Фокс нюз, че вярва, че до третото тримесечие на 2020 г. американците ще видят икономическо възстановяване с покачване на нивата на производство и заетост.

„Не знам какви ще са числата. Това, което аз мисля, е, че ще победим този вирус“, каза Мнучин. „Ние ще отворим отново тази икономика. И през третото тримесечие на тази година ще видите тази икономика да се възстанови с много голям брутен вътрешен продукт и ниска безработица, както беше преди“, разясни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

БНБ: Гражданите ще могат да отсрочват вноските по кредитите си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: bnt.bg

Гражданите ще могат да отсрочват вноските по кредити си. Това ще стане с въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който да се спират плащания по кредити, каза управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова телевизия.

Това ще стане най-вероятно до сряда, когато Европейският банков орган (ЕБО) ще одобри насоки и критерии, по които да се прилагат допълнителни мерки. Гражданите с ипотеки ще трябва да говорят с банките. Тези с депозити нямат много голяма маневреност. „Техните депозити са на сигурно място”, увери Радев.

Гуверньорът на централната банка заяви, че банковият сектор у нас е в много добра кондиция и че има готовност с хоризонт от 36 месеца за тази криза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada