Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какви са рисковете от инвестирането в акции (част 2)

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангел! В една от последните си статии говориш за разликите между инвестирането в индивидуални акции и взаимни фондове. По този повод бих искал да те помоля да навлезеш малко по-детайлно и да обясниш какви са по-специфичните рискове при инвестиране в индивидуални акции, защото познавам доста хора, които през годините са губили и печелили от такива ходове, но не съм достатъчно запознат с механизмите и динамиката при този вид инвестиране.

След като преди два броя разгледахме първите пет вида риск при инвестирането в индивидуални акции на компании, както се разбрахме, днес ще обърнем внимание на останалите пет риска, които могат да променят стойността на всяка една акция.

Преди да започнем, нека за момент си припомним кои бяха петте риска, за които говорихме в миналата статия – икономически риск, индустриално-специфичен риск, правителствен риск, риск от растеж при цените на производствените материали и технологичен риск.

 Конкурентен риск

Един от най-големите рискове, пред които всяка една компания е изправена, е риск от конкуренцията на пазара. Понякога конкуренти за нашите пари могат да бъдат компании, които дори не са в една и съща индустрия.

С напредъка на технологията и лесния достъп до интернет, много от старите начини, по които сме се забавлявали преди, днес губят блясъка си и своята доскорошна клиентела. Това може да се наблюдава често в различните видове спортни състезания или дори филмови прожекции, които могат да бъдат заменени от видеоигри или други виртуални начини за забавление.

Един от примерите за компания, която е загубила драстично пазарния си дял, е Sprint Nextel, която от години губи от своите потребители. В последните десет години акциите на тази компания са загубили над 17% от своята стойност поради голяма конкуренция в телекомуникационния сектор.

Законен риск

При волно или неволно пристъпване на законодателството всяка една компания може да се окаже под ударите на закона и по този начин да изгуби много от парите на инвеститорите си. Всички компании имат цели екипи от адвокати, които се занимават точно с тази част и следят как може да се заобиколят определени правила и закони. Но както всички знаем, това невинаги е възможно и всяка стъпка извън закона се наказва не само с глоби от правителството, но и с наказания от инвеститорите, които търсят по-сигурни алтернативи.

Пример за компания, която пострада от законен риск, е Tenet Healthcare, глобена от американското правителство с цели $43 милиона през април на 2019 г. заради подвеждащи обещания спрямо продуктите, които компанията произвежда. Тази компания се е движела по ръба на закона още от 2007 г., което води до 18% спад в цените на нейните акции за последните 10 години.

 Риск от напускане на главна фигура

Много често в очите на инвеститорите успехът на дадена компания или бизнес се дължи на една личност, силно изразен лидер в дадена компания. Когато това започне да става силно изразено и повече инвеститори купуват акции заради тази главна фигура, те залагат бъдещето на акцията в ръцете на един силно изразен лидер. Това обаче е много рискова инвестиционна философия и тя може да събори цената на дадена акция за много кратко време, ако този силно изразен лидер загине внезапно или реши да напусне компанията, която ръководи.

Тези потенциални възможности плашат много инвеститори, защото историята има своите примери за подобни ситуации. Президентът на Micron Technologies – Стийв Апълтън – загина през миналия февруари в самолетна катастрофа с частен самолет, управляван от самия него. Това доведе до големи промени и стресови ситуации за компанията и нейните инвеститори. Подобна бе паниката, създадена около смъртта на Стийв Джобс от Apple.

 Мениджърски риск

Това не е от най-често срещаните рискове, от които цените на акциите на компаниите страдат, но когато се случи, може да е доста болезнено. Дори най-големите компании страдат от грешни преценки на техните мениджърски екипи и най-потърпевши са инвеститорите.

Два от най-нашумелите случаи са скандалите с дизеловите двигатели на Volkswagen отпреди няколко години, както и загубата от над 2 милиарда долара заради погрешна инвестиционна стратегия на мениджърски екип от JP Morgan Chase, случил се през 2008 г., но разкрит няколко години по-късно. От тези две събития инвеститорите в тези акции загубиха над 10% от стойността на парите си, вложени в тях, за период от няколко дни.

 Корупционен риск

Властта и парите са чести предпоставки за корупция на високите нива, дори в компании, наложили се на пазара и смятани за „сигурни победители“. През годините има примери за служители по високите нива на публични компании, които са обвинени и признати за виновни в корупционни схеми с източване на пари директно от компаниите, които ръководят.

Два от най-известните случаи с корумпирани президенти на компании са Карлос Гон (бивш президент на Nissan и Renault) и Денис Козловски (бивш президент на Tyco International). И в двата случая бившите ръководители се озовават зад решетките заради корупционни схеми, а инвеститорите са подложени на рязък спад при акциите на тези две компании като резултат от тези неочаквани скандали.

И нека все пак обобщим – инвестирането е много важен и нужен процес за всеки един от нас. Ние трябва да сме осведомени как работи този процес, защото с промените в пенсионното осигуряване и свиването във финансовите ресурси за социалния сектор поколенията на бъдещето ще бъдат принудени да са запознати с механизмите на инвестирането. Но не е нужно ние да бъдем експерти в избирането на компаниите и в балансирането на рисковете, ако се доверим на фондове и хора професионалисти, които се занимават с постоянното разучаване и потенциалните рискове на компаниите, които купуват за нас във фондове, които ние използваме в нашите пенсионни, образователни и инвестиционни сметки.

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели и ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

По време на пандемията: Най-богатите хора в света станаха още по-богати

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Общото състояние на 25-имата най-богати хора в света се е увеличило с 255 милиарда долара за изминалите два месеца въпреки пандемията от новия коронавирус. Това сочи публикувана днес оценка на сп. „Форбс“, предаде ТАСС.

Изданието отбеляза, че най-успешен във финансово отношение разглежданият период е бил за Марк Зукърбърг, чието богатство е нараснало с 31 милиарда долара до 86,5 милиарда долара. Основна причина е поскъпването на акциите на оглавяваната от него компания Facebook. Зукърбърг се е изкачил от седмо на четвърто място в класацията най-богатите в света.

Шефът на Amazon Джеф Безос е спечелил за тази два месеца 29,9 милиарда долара, също благодарение на по-високите котировки на акциите. Неговото състояние е достигнало 146,9 милиарда долара. Той продължава да е най-богатият човек в света.

Богатството на Бил Гейтс, един от основателите на Microsoft, се е повишило с 11,9 милиарда долара до 106,5 милиарда долара. Активите на главния изпълнителен директор на френската група Louis Vuitton Moet Hennessy Бернар Арно са увеличили стойността си с 12,8 милиарда долара до 94,1 милиарда долара, а на ръководителя на инвестиционния фонд Бъркшър Хатауей Berkshire Hathaway Уорън Бъфет – с 6 милиарда до 69,2 милиарда долара.

Съоснователят на Oracle Лари Елисън вече е с 10,4 милиарда долара по-богат, притежавайки общо 66,4 милиарда долара.

Бившият шеф на Майкрософт Стив Балмър е прибавил 14 милиарда долара към състоянието си, което е достигнало 65,4 милиарда долара, а Лари Пейдж, един от основателите на Google, е натрупал още 14,2 милиарда долара до общо 63,6 милиарда долара.

Състоянието на Сергей Брин, другия основател на Гугъл, се е увеличило с 13,7 милиарда долара до 61,3 милиарда долара, а на собственика на търговската верига Zara Амансио Ортега – с 5,2 милиарда долара до 60,5 милиарда долара.

През отчетния период всичките 25 милиардери, включени в списъка, са били на печалба. Общо активите им са достигнали близо 1,5 трилиона долара. Специалистите на „Форбс“ основават оценките си предимно на информацията за промяна в стойността на акциите.

Служителите на списанието са констатирали, че доходите на населението в условията на пандемията като цяло са намалели.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

COVID-19 удари основния бизнес на българите в Чикаго

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: btvnovinite.bg

Бизнесът с камиони на българските емигранти в Съединените щати е сред най-засегнатите от кризата заради пандемията с COVID-19. Логистиката с тежкотоварни автомобили е един от основните бизнеси за сънародниците в Чикаго, съобщава bTV.

„Не малко, а много се отрази пандемията на нашия бизнес. По принцип работата намаля 90%“, казва собственикът на автосервиз Емил Серафимов.

Бизнесът в Чикаго няма да отвори с останалата част на Илинойс

Той е от 20 години в Щатите. Първоначално е работил като шофьор на камион, а от 4 години има компания за ремонт на камиони и транспорт. Негов бизнес партньор е друг български имигрант в Чикаго Руси Радев, който е и собственик на транспортна компания.

„В момента предлагането е много по-малко от търсенето. Ако мога да дам пример – имаме камион, на който трябва да му намерим товар и той е в Чикаго да кажем. И като търсим товар за този камион се оказва, че има 5 товара за Чикаго и се борят 300 камиона, за да вземат този товар. Съответно това определя цените и те са много ниски“, обяснява Радев.

Допреди няколко месеца икономиката на Илинойс бе една от най-бързо развиващите се в Съединените щати. Днес Илинойс и Чикаго, където се намира и най-голямата българска общност, е сред най-тежко ударените от коронавируса щати.

За да подпомогнат населението и бизнеса, Съединените щати отпуснаха финансова помощ от над 2 трилиона долара. Спасителният план помага и за бизнеса на българските емигранти.

„По-малките банки ти опрощават 2 месеца, които няма да плащаш, после ще трябва да си ги платиш накрая. Или тези 2-3 месеца, които си пропуснал като плащания по заемите, ще ги разпределят по останалите плащания. Например, остават ти 20 месеца да си изплатиш заема и си пропуснал 3 месеца, ги разпръснеш по другите 20 месеца и плащанията ти например от 2000 долара на месец ще станат 2300 долара“, казва Руси Русев.

Засега българите не правят прогнози как ще продължи бизнесът им след края на ограничителните мерки. Очаква се за щата Илинойс рестрикциите да паднат в края на месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Видеоигрите в САЩ отчетоха печалба от $1,5 млрд. за април заради карантината

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Рекордни приходи в размер на близо 1,5 милиарда долара е отчел секторът на видеоигрите в САЩ през април, предаде Франс прес.

Според анализатора Мат Писцатела от специализираната компания Ен Пи Ди това е растеж със 73 процента спрямо април 2019 г., когато потребителите са похарчили 846 милиона долара за видеоигри.

Затворени по домовете си заради епидемията от коронавирус, американците прекараха много време пред екраните си в гледане на „Нетфликс“ и в играене на видеоигри, отбеляза АФП.

Предишният рекорд за месец април в САЩ бе достигнат през 2008 г. с продажби на стойност 1,2 милиарда долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada