Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какви са рисковете от инвестирането в индивидуални акции? (Част I)

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангел! В една от последните ти статии говориш за разликите между инвестирането в индивидуални акции и взаимни фондове. По този повод, бих искал да те помоля да навлезеш малко по-детайлно и да обясниш какви са по-специфичните рискове при инвестиране в индивидуални акции, защото познавам доста хора, които през годините са губили и печелили от такива ходове, но не съм достатъчно запознат с механизмите и динамиката при този вид инвестиране.

Здравейте и от мен! Да, наистина, и други хора ми се обадиха с подобни въпроси, поради „истории на ужасите“, които са чували от техни познати и приятели през годините. Странно е как хората рядко споделят с другите, когато са на печалба, а колко често го правят, когато губят от нещо – интересна човешка психология.

Но както споменах и в последната статия, по мои лични наблюдения инвестирането в индивидуални акции на компании определено не е за всеки един от нас, даже бих казал, че е за много малък брой от хората в днешно време.

Причината е не толкова в липсата на генерална информация, точно обратното – ние днес разполагаме с повече информация, отколкото е имало някога на разположение, гледайки назад в историята на инвестирането. По-важното тук е обръщането на внимание към важната и значима информация като осъзнаването на всеки един различен бизнес модел на всяка компания, в която искаме да инвестираме; в четенето на обстойните финансови отчети и какво точно значи информацията от тях за нас като инвеститори и наблюдението на всяка друга заплаха, която може да грози развитието на една компания или цяла индустрия.

Това са доста комплексни, бих казал дори трудни неща за хора, които са любители на инвестирането и не го правят професионално всеки ден. Дори и тогава хората, които избират да инвестират в акции на компании, могат да загубят всичко или да направят цяло състояние за кратък период от време, особено в динамичните икономически и пазарни времена, в които живеем.

Във вашия въпрос вие ме попитахте за по-детайлно анализиране и обяснение на различните рискове и в следващите редове ще се опитам да задоволя това ваше желание, като навляза в малко по-дълбоки води по тази определено интересна тема.

 Икономически риск

По време на последната световна рецесия през 2008-ма година почти всички отрасли на икономиката и компаниите в тях бяха засегнати драстично, което се отрази на цените на техните акции, независимо от тяхното състояние като индивидуални бизнеси. Когато икономическите фактори в една глобална икономика достигнат нивата, които бяха достигнали през 2008-ма, почти всички индустрии страдат и голям брой компании фалират. Следователно техните акции губят стойността си и инвеститорите губят вложенията си в тях. Поради тази причина аз инвестирам във фондове и това съветвам да правят и моите клиенти, за да намалим до минимум риска от загуба на вложените от нас пари.

Индустриално-специфичен риск

 В определени случаи не е нужна голяма икономическа рецесия, за да се наблюдава огромен спад в определена индустрия. Никоя индустрия не е застрахована от това, дори технологичната. Ако имаме компания, в която сме избрали да инвестираме и на хартия изглежда много стабилна, но попадне в ситуация на спад в нейната индустрия, ние можем да наблюдаваме спад и в нейните акции, въпреки че продажбите и развитието са налице. Това не е много логична ситуация, но доста често срещана при инвестирането в акции. За съжаление хората научават подобни уроци по трудния начин, когато са изправени вече пред тях.

 Правителствен риск

По времето на президента Клинтън бяха създадени две компании, които да подпомагат хора, които трудно биха се класирали по традиционните канали за заем за жилище, за да могат да получат чрез Fannie Mae и Freddie Mac. Истината е, че тези институции са помогнали на много хора да станат собственици, но в същото време се оказаха като лоши инвестиционни опции за инвеститорите, защото за последните 10 години тези компании загубиха повече от 40% от своята пазарна стойност. С други думи – промени в правителството и законите имат силата да променят траекторията на всеки един бизнес.

Растеж при цените на материалите

 През 2011 година American Airlines бе принудена да обяви банкрут. Една от основните причини за това бе нарастването на цените на горивата, което е основен разход за компания в такъв вид индустрия.

Растежът на цените на производствените материали във всяка една индустрия принуждава компаниите да увеличават цените на продуктите си и да намаляват работната ръка, което следователно води до намаляване на продуктивността и евентуален спад на продажбите, което в повечето случаи значи спад и при печалбите. От това определено страдат и инвеститорите във всяка една компания, попаднала в подобна ситуация.

 Технологичен риск

 В днешно време огромните скокове в технологическия напредък е една от най-често срещаните причини определени компании и дори индустрии да губят своята популярност и дори да бъдат напълно изместени от нови по-иновативни конкуренти.

Напредъкът на технологиите е навсякъде около нас и ако се замислим за момент, компаниите, които най-често използваме в ежедневието си днес, са често и най-технологично напредналите. Ако компания, в която сме инвестирали, не е могла да запази своята конкурентна способност, тя може би вече не е и част от нашия живот, а цените на акциите й вероятно са намалели драстично през годините.

Това е от мен за днес, в следващия брой ще разгледаме още пет различни от изброените днес рискове, пред които всяка една компания може да бъде изправена. Може би някои от вас четат тази статия и се плашат още повече да инвестират, но поради постоянната динамика и рисковете, които се крият при промените, аз лично в този етап на моя живот използвам фондове с акции или ценни книжа, които са подбрани от специалисти, които разучават всичко възможно за компаниите, в които инвестират парите на хората от техния фонд. Това съветвам и повечето от моите клиенти да направят.

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели и ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – Coac[email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Безработицата в САЩ спада, 2,5 млн. вече са наети през май

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нивото на безработица в САЩ се понижи изненадващо през май, а 2,5 милиона американци успяха да се върнат на работа, показват данни на Министерството на труда, които са пореден знак, че драматичният икономически спад, който беше причинен от коронавирусната пандемия, вероятно вече оформи дъно през април.

Министерството на труда заяви, че нивото на безработица се понижи през май до 13,3% от 14,7% през април, когато беше регистрирана най-високата безработица в САЩ след Втората световна война. Очакванията на финансовите пазари бяха за нарастване на безработицата към нов рекорден връх от около 19 – 20%.

През миналия месец американските работодателите върнаха на работа 2,509 милиона техни служители, след като месец по-рано бяха съкратени рекордните 20,687 милиона, а очакванията бяха за намаляване на работните места през май с около 7,5 милиона.

Трудовият пазар започна да се подобрява значително през втората половина на май, тъй като голяма част от американският бизнес отвори отново след постепенната отмяна на въведените към средата на март карантинни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Потребителското доверие, както и бизнес нагласите в промишлеността и услугите също започнаха да се стабилизират, макар и на ниски нива, което е сигнал, че може би вече премина най-лошата част от икономическата криза.

След като през май икономиката във всеки един американски щат започна отново да се отваря в известна степен, според Министерството на труда около 2,7 милиона души, които бяха временно съкратени, вече се върнаха по работните си места.
В частният сектор бяха разкрити 3,094 млн. работни места след 19,724 милиона съкратени през април. В същото време в промишлеността бяха разкрити 225 хиляди работни места, а в секторът на услугите – цели 2,4 милиона.

В хотелиерският и развлекателен сектор се върнаха на работа 1,239 милиона след временно съкратени 7,539 милиона месец по-рано, при търговията на дребно броят на новите работни места нарасна с 424 хиляди (след съкратени 2,59 милиона през април), в образованието и здравеопазването бяха разкрити 424 хиляди работни места (след съкратени 2,59 милиона през април), в бизнес услугите бяха наети 464 хиляди (след уволнени 2,189 милиона месец по-рано), а в строителството се върнаха на работа 464 хиляди след съкратени 995 хиляди през април.

През май в държавния сектор бяха съкратени 585 хиляди, след като през април 963 хиляди държавни служители загубиха своята работа.

В транспортният сектор също се наблюдава оживление, като през май 368 хиляди се върнаха по работните си места от съкратени 3,225 милиона през април.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Инвестициите, които трябва да избягваме в момента

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Продължение от миналия брой

 Какви видове инвестиции трябва да се избягват в сегашната ситуация, породена от световната пандемия от коронавирус, е един от често задаваните въпроси в момента. В миналия брой говорихме за това, че трябва да се избягват фондове с голямо участие на малки и средно големи американски и световни компании, защото се очаква те да понесат най-големите загуби и дори да фалират.

Днес продължаваме с друг съвет. Трябва да имате предвид, че винаги когато има една суматоха, много измами започват да се прокарват между хората и потенциалните инвеститори. Една от тях е мащабното агитиране на хора да инвестират в биткойни или други криптовалути, защото според някои това са „парите на бъдещето“, след като доларът и другите валути загубят своята стойност поради печатането на нови банкноти и риска от задаваща се инфлация.

На първо четене, тези твърдения могат да звучат донякъде логично, но ако влезем по-навътре, започваме да намираме повече

нишки на една безпочвена пропаганда

която цели да създаде изкуствено търсене на пазарите за криптовалути, защото единствената стойност на тези „виртуални пари“ се определя от търсенето и предлагането. Ако няма търсене, цените буквално се сриват на тези пазари, защото реално те нямат никаква съществена стойност и приложение.

Това е много важно да се има предвид, защото в разговорите ми с хора в последните седмици чувам мнения, че биткойните щели да бъдат „новите пари“, но никъде не намирам солидни доказателства за това, идвайки от местата, които регулират финансовите инструменти и финансовите институции. Така че засега това си остава само една огромна лъжа и пропаганда, която трябва да се избегне на всяка цена – не само днес, а и занапред. По мои наблюдения, опитните инвеститори не обръщат внимание на криптовалутите, но много начинаещи инвеститори, особено хора от така нареченото поколение „Millenials“ (родени между 1981 и 1995 г.), се наблюдава да залитат към тези валути не толкова поради финансова информираност, а поради бунтарски подбуди и надежди срещу статуквото на системата.

Но да се върнем на стоковите пазари – в момента наблюдаваме нещо много интересно, което трябва да се отбележи.

Индексът NASDAQ

който проследява технологичния сектор, е на плюс за годината, което показва, че дори в екстремни ситуации като тази „пандемия“ технологичните компании не спират да се развиват, дори обратното, те взимат надмощие над останалите сектори, защото повече хора се обръщат към тях за транзакции и услуги чрез интернет. Компании като Amazon, eBay, Zoom и много други в момента изживяват своя ренесанс и това ще даде голяма увереност на много от инвеститорите в бъдеще, че технологиите са почти „бронирани“ във всяка една икономическа атмосфера. Изглежда, че технологичният сектор се развива добре, когато нещата са добре, и се развива още по-добре, когато нещата са зле. Поне до момента.

Като обобщение на всичко казано дотук – обърнете внимание на фондове с утвърдени, огромни американски и технологични компании; избягвайте инвестирането във фондове, специализиращи в малки и средни компании в Америка и в световен мащаб;

избягвайте инвестирането

във фондове, специализиращи в международни компании от всякакъв размер; избягвайте инвестирането в индивидуални акции като цяло, независимо от размера на компаниите, и избягвайте да инвестирате в криптовалути, ако имате сериозни инвестиционни намерения, а не само спекулативни намерения, свързани със следващите няколко дни или седмици.

Искрено се надявам информацията, която представих днес, да е била полезна и интересна за всеки един от вас. Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят повече по темата, моля, споделете това съобщение с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над 42 млн. жители на Америка са искали помощ за безработица

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус тласна безработицата в САЩ към най-високото ниво от Голямата депресия (1929-1933), но статистическите данни показват, че пазарът на труда започна бавно да се възстановява. Въпреки това от началото на пандемията в САЩ безработните са се увеличили до над 42 млн. души.

Министерството на труда съобщи, че 1,877 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 30 май. Това означава спад с 249 000 спрямо предходната седмица, когато бяха регистрирани 2,126 млн. Броят на записалите се американци на борсата постоянно намалява от пика от 6,8 милиона за седмицата до 28 март.

„Ройтерс“ отбелязва, че за първи път от средата на март под 2 милиона безработни са подали документи за безработица за седмица. Анкетираните от осведомителната агенция икономисти прогнозираха 1,8 милиона безработни през миналата седмица.

Вчера компанията за човешки ресурси ADP съобщи, че частните компании в САЩ са затворили още 2,76 милиона работни места през май след близо 20 милиона работни позиции през април заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada