Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какво да правя с 401К от предишен работодател?

публикувано

на

Здравей, Ангел! Преди няколко месеца смених работата си и слава Богу, дори в сегашните условия аз все още работя и нещата се развиват добре за мен. Като едно от допълненията, които имам в момента, е пенсионната програма 401К, която съм имал и в предишния си работодател, но парите, които съм събирал досега, са все още там и не знам дали да е добра идея те да бъдат преместени на по-добро място и къде би било най-доброто възможно за период от 20-25 години преди пенсиониране? Знам, че една от опциите е да ги прехвърля в моя нов 401К план, но имам ли други опции за тези пари и какви биха били те?

Здравейте и от мен. Това е един много хубав въпрос и особено в днешни дни имам наблюдения, че някои от хората, които са в подобна ситуация, използват повечето свободно време, което имат, за да помислят върху този въпрос и потенциално да направят стъпки в определена насока с цел намиране на по-добри опции.

Нека да погледнем на тази ситуация по-внимателно, като обърнем внимание на фактите и структурата на повечето 401К планове – къде са силни и какво им липсва, за да бъдат оптималният инвестиционен продукт в нашата финансова стратегия.

Според мои наблюдения двете силни страни на 401К плановете са парите, които се влагат от работодателите, и високите лимити, които могат да се влагат там всяка година – до $19,500 за лица под 50 години и $26,000 за хора над 50 години. В сравнение с личните пенсионни Traditional / Roth IRA можем да сложим по $6,000 (под 50 години) и $7,000 (над 50 години). Разликата в лимитите при двата вида планове е значителна и

това е от огромна полза

ако имаме достъп до 401К план.

Това, което куца на тези планове, е изобилието от инвестиционни опции, сравнено с това, до което имаме достъп извън тях при Traditional / Roth IRA акаунтите. Много често при 401К плановете сме задължени до определена степен да стоим във фондове, които са вече подготвени спрямо годината на нашето пенсиониране, които изглеждат така – Target Retirement 2020, 2025, 2030 и т.н. Този вид фондове са сравнително добри, защото вътрешно те вече са разпределени в различни места като големи компании, средни компании, малки компании, облигации и международни компании, а ние самите поне на пръв поглед не трябва да правим нищо, освен да влагаме процент от заплатата си.

Там, където куцат, според мен и според фактическата им възвръщаемост за последните 20 години, е твърде високият процент международни акции, което е дръпнало средната възвращаемост на тези портфейли надолу с по няколко процентни точки на година, сравнено с портфейли, изградени основно от средни и големи американски компании.

Проблемът е, че в повечето случаи нямаме и много опции да променим статуквото в 401К и да изберем други алтернативи, защото селекцията от фондове като цяло е доста слаба и качеството на фондовете не е значително високо.

Поради тези причини, първото нещо, което трябва да се направи при вас, е да се анализират

опциите на новия ви 401К план

да се види какъв вид фондове има там и каква е структурата им. В повечето случаи опциите извън тези планове са по-големи и често много от хората, с които работя, избират да изградят друг портфейл от фондове с по-добри параметри и по-добра историческа възвръщаемост, прехвърляйки сумите, събрани в старите си 401К планове, към нов Traditional / Roth IRA. Важно е да се знае, че за прехвърлени суми от 401К план към Traditional / Roth IRA план няма лимит, както при вноските за определена календарна година.

При едно такова прехвърляне към Traditional / Roth IRA един инвеститор може да има достъп до стотици (в някои случаи хиляди) различни фондове и по-голям личен контрол, докато опциите в 401К са лимитирани обикновено до по-малко от 20 фонда (10 от които са точно такива Target Date фондове) и ако искаме да използваме тези пари, преди да сме напуснали работодателя си, трябва да ги вземем под формата на заем до 50% от тяхната стойност.

При пари, прехвърлени в Traditional / Roth IRA, можем да имаме достъп до тях във всеки един момент при спешна нужда и

ако сумата бъде върната обратно

в акаунта до 60 дни от взимането й, не се налага да плащаме данъци на тях и наказание от 10%, което се прилага при теглене от пенсионен акаунт преди 59 и половина годишна възраст.

Като обобщение – 401К е един прекрасен план, ако нашият работодател ни предлага да внася като допълнение към нашите вноски, но веднъж напуснем ли дадения работодател, опцията да прехвърлим тези пари към Traditional / Roth IRA може да ни даде по-добри инвестиционни алтернативи като качество и структура на фондовете, от които е изграден нашият инвестиционен портфейл.

Натрупването на няколко 401К плана един върху друг в нов 401К при смяна на работното ни място е една от опциите, но и една от основните грешки, които много инвеститори правят през годините поради лимитирания избор на фондове в този вид планове, което значително лимитира позиционирането за максимален растеж и разпределение, сравнено с алтернативите, които могат да бъдат изградени в Traditional / Roth IRA акаунтите поради по-широкия набор от фондове, до които можем да имаме достъп при тях.

Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят детайлите по този закон, моля, споделете това съобщение с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Българските ресторанти и салони отварят в петък

публикувано

на

Виж цялата статия
„Авеню BG“ използваха карантината, за да освежат заведението.

Българските ресторанти, фризьорски салони и някои бизнеси в Илинойс са готови да посрещнат своите клиенти още в петък, когато щатът влиза в третата фаза на отваряне (от общо 5), обявена от губернатора Джей Би Притцкър.

„С точните ограничения – маси на шест фута разстояние и далеч от тротоарите, маски и процедури за дезинфекция на персонала и други предпазни мерки, експертите смятат, че тези заведения (на открито, бел.ред.) може да отворят, като рискът е сравним с други занимания на открито. Това ще даде този тъй нужен тласък на ресторантьорската индустрия“, каза губернатор Притцкър.

И трите български ресторанта в района на Чикаго имат летни градини и ще отворят врати още в петък, за да посрещнат първите си гости от средата на март, когато бяха принудени да спрат работа заради карантината. През това време само ресторант „Балканика“ продължи да работи с доставки и за дома. „Механата“ и „Авеню BG“ не работеха постоянно през последните 2 месеца.

„Балканика“ има и най-голямата лятна градина, но сега капацитетът й ще бъде ограничен заради изискването масите да са поне на 6 фута (1,8 м) отстояние една от друга. Предимство за „Балканика“ е, че едната им зала е с подвижна стъклена стена и също ще може да посреща гости там, защото отговаря на щатските изисквания. Компаниите обаче могат да бъдат от най-много 6 души на маса според изискванията на щата.

„Всичко това

ще намали капацитета ни с около 50%“,

казва собственикът на ресторанта Георги Урдов. – Получихме изискванията и ги следваме. Целият ресторант е дезинфекциран и готов. Персоналът ни е инструктиран.

Менютата ще бъдат дезинфекцирани след всеки клиент.“

От „Балканика“ ще изненадат клиентите си с летни коктейли на специална цена от $4.99 и нови летни предложения в следващите седмици. Те ще продължат да доставят и храна по домовете. Магазинът на „Балканика“ с местни деликатеси собствено производство също остава отворен.

Масите на ресторант „Балканика“ са наредени през 6 фута и са готови за отварянето в петък.

„Има много голям интерес. Много хора се обаждат за предварителни резервации. Но заради тези ограничения този първи уикенд решихме да работим на принципа first come, first serve“, казва още Урдов. Заведението ще работи с нормалното си работно време – от 9:30 am до 12 am през седмицата и до 2 am – през уикенда.

В „Механата“ също се готвят за първия работен уикенд от месеци. „Изкарали сме масите в градината. Търся цветя в момента“, каза собственичката Нина Цветкова. Но признава, че ще бъде трудно.

„Има твърде много изисквания“,

казва Цветкова.

Щатските изисквания са описани на 7 страници. Според документа персоналът трябва да носи маски през целия работен ден, да си мие ръцете през 30 минути и след всяко пипане на мобилен телефон, пушене, смяна на задачите и др. Собствениците на заведения ще трябва да мерят температурата на служителите и да проверяват за симптоми на COVID-19.

Българите изглеждат зажаднели да се върнат в заведенията след повече от два месеца по домовете.

„Пишат ни постоянно на месинджър, обаждат се, има голям интерес кога отваряме. Явно на хората им омръзна да си стоят вкъщи“, казва Малина Грозданова, управител на „Авеню BG“. Тяхната градина също е готова да посрещне клиентите си след освежаване. „Наредили сме масите според изискванията. Ще се намали леко капацитетът. Но

очакваме много проверки

дали се спазват изискванията“, категорична е Грозданова. От „Авеню BG“ ще посрещнат клиентите си с нов шеф и меню. Акцент в него са много рибни специалитети и морски дарове и филе миньон. За забавления като DJ и певици обаче ще трябва да почакаме – Грозданова казва, че това ще е възможно едва когато щатът обяви влизането в четвъртата фаза.

Клиентите ще видят и някои по-високи цени в заведенията, след като месото поскъпна почти двойно заради епидемията, която затвори много производители.

Въпреки възможността да отворят, за много от ресторантите ще бъде трудно да издържат финансово с новите ограничения, ако те не отпаднат скоро. От щата казват, че са раздали над 14 милиона долара в грантове от средно по $20 000 на 699 ресторанта, барове и хотели в 270 града на Илинойс. В този списък обаче не попада нито едно българско заведение.

Ресторантите, които са в границите на град Чикаго, обаче няма да отварят в петък, обяви кметът Лори Лайтфут. Тя предвижда това да стане съвсем скоро, след като градските власти са готови с някои промени като отваряне на тротоарите за повече маси, превръщането на някои улици в пешеходни зони и промяна в транспортната схема на града.

На 29 май, петък, ще отворят и всички щатски паркове и ще бъдат възстановени всички дейности навън, които са за до 10 души, включително излизането с лодки и къмпингуването. Ще бъдат отворени открити и закрити тенис кортове и голф игрища с до четирима играчи.

Фризьорските, козметичните и тату салоните, както и масажните студиа също могат да работят от петък. „Нямаме търпение да посрещнем отново нашите клиенти – ние затворихме на 16 март“, казва собственичката на NK Beauty Salon Наталия Калева. Те ще спазват всички изисквания и ще мерят температурата на персонала и всеки клиент. „Салонът ни е голям, има повече от 6 фута разстояние между работните места“, казва Калева – Ще ползваме индивидуална пелерина за всеки клиент и маски за персонала“.

Наталия Калева дезинфекцира своя салон за красота NK Beauty Salon, преди да посрещне първите клиенти от над 2 месеца.

От NK Beauty Salon казаха, че няма да добавят допълнителна такса заради допълнителните мерки за дезинфекциране. „Ние правихме тези неща и преди епидемията, това са стандартни изисквания“, казва Калева.

Не такъв късмет обаче ще има собственикът на Custom Hair Loungе в Линкълн парк Невена Желева-Невси. Салонът й се намира в границите на Чикаго-град. А тя самата е още в България. „Имам купени билети за полети, които постоянно ги отменят, и чакам да мога да се прибера, когато има полети за Чикаго“, казва Невси.

Но тя и екипът й са използвали времето на карантината за ремон и сега той е по-лесен за чистене и дезинфекциране. „Мисля, че сме готови за деня, в който ни разрешат да отворим“, казва Невси. Това трябва да се случи в първите дни на юни, според думите на кмета Лайтфут.

От салона са предвидили екстра мерки. „Всеки чифт инструменти ще са индивидуални – все едно си на зъболекар, ще се отваря пакет пред очите на всеки клиент“, казва Невси.

„Взели сме специални UV лампи, които да убиват вируса във въздуха, както и климазон – машини, които сушат косата без сешоар, за да се ограничи разпръскването на вируса“, обясни Невси. Но ще се откажат от някои екстри на луксозния им салон – няма да могат да предлагат кафе, вино и напитки на клиентите си, докато чакат. Всъщност клиентите им няма да могат да чакат вътре. „Имаме 13 фризьори, които ще трябва да бъдат разделени на различни смени, за да няма препълване на салона извън изискванията на властите“, казва Невси.

Салонът обаче

ще въведе на т.нар. COVID-charge,

която ще е между 5 и 10 долара на процедура, която да покрие допълнителните разходи по изискванията на щата. Много бизнеси обявиха, че ще добавят такава такса към цените си.

А в условията на карантина Custom Hair Lounge отвори и уеб магазин. „Доставяме на нашите клиенти продуктите, които са свикнали да ползват в салона. Това беше много полезно в условията на карантина, когато всеки беше принуден да се грижи сам за косата си.“

„Хората нямат търпение да си направят косите в салон. Това ще допринесе на самочувствието им и на всички нас да се чувстваме по-добре“, смята Наталия Калева от NK Beauty Salon.

Изискванията на Илинойс за всеки бизнес може да намерите тук >>

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да облекчите финансовото си положение по време на пандемията?

публикувано

на

Виж цялата статия

Безработицата в Америка продължава да нараства. Повече от 38 милиона души са подали молба за помощи за безработица, защото са останали без работа или защото часовете им са били намалени драстично.

Само за миналата седмица броят на новопостъпилите молби беше 2,4 милиона. „Само този брой е приблизително равен на населението на град Хюстън“, казва Марк Хамрик, старши икономически анализатор за сайта Bankrate.

Повечето безработни обаче смятат, че положението им ще бъде временно и че скоро може да се върнат на работа. Много анализатори не споделят същия оптимизъм. И докато са в капана на безработицата, със или без помощи от държавата, много хора забравят за другите начини, по които могат да си помогнат с плащането на сметките, докато трае кризата. Ето някои съвети в тази насока:

Кредитни карти

Попитайте какви облекчение предлагат банките, от които имате издадена кредитна карта. Повечето от големите финансови институции опрощават глобите за закъснели плащания и дори позволяват на клиентите да ги забавят. Можете да се обадите по телефона или да ползвате съответното приложение на банката. Ако предпочитате телефонен разговор, въоръжете се с търпение. Възможно е да чакате на линия повече от обикновено. Ако сте картодържател отскоро или си откриете сметка сега, може да получите повече отстъпки в бонуси, отколкото беше обявено преди пандемията. Така че не се притеснявайте да говорите с банката си за условията по плащане на кредитните карти и всички облекчения, които може да ползвате.

Освен това в момента някои банки предлагат по-ниски лихви. Обмислете дали си струва да отворите нова кредитна линия или да прехвърлите баланс от друга карта. Помощта, която получавате, зависи от вашата индивидуална ситуация. Не забравяйте да поискате писмено становище, в което подробно се описват условията, на които ще се съгласите.

 Потребителски кредити

Въпреки че федералният резерв намали лихвения процент, може да се окаже, че в условията на пандемия ще получите заем по-трудно. Банките затягат стандартите си за кредитиране, а това означава, че наличността на кредитите намалява. Все пак може да е възможно. Американската асоциация на банкерите поддържа редовно актуализиран списък на големи и малки банки и какво предлагат – от модификации на заема и плащания само за лихви до авансиране на нови кредитни линии на кредитоспособни кредитополучатели. Проверете и какви са условията на онлайн кредиторите.

Студентски заеми

Студентите с федерални студентски заеми получиха облекчение под формата на спрени плащания и 0% лихва до месец октомври. Плащанията бяха спрени автоматично и много студенти не трябваше да правят нищо, за да се възползват от това. Друг държавен пакет стимули може да удължи тази пауза с още една година.

Скорошно дело обаче показва, че спирането на плащанията на студентските заеми не протича гладко. Някои студенти са получили известие, че фактът, че не плащат заема си, е докладван на кредитните бюра и така кредитният им рейтинг се е понижил. Проверете кредитния си рейтинг, за да видите дали плащанията ви се докладват на тези бюра, зa да предотвратите спад в кредитните точки, които имате. Ако имате частен студентски заем, проверете как може да ви помогне компанията, която го обслужва/администрира.

 Заеми за кола

Повечето кредитори за автомобилни заеми предоставят обслужване на клиентите по телефона. Ако имате нужда от помощ, първият ви най-добър ход е да се свържете с кредитора си възможно най-скоро, за да обсъдите възможностите. Една от най-щедрите оферти е шестмесечно освобождаване от плащания за собствениците на Hyundai и Genesis, които загубят работата си. Maserati опрощава закъснели глоби и глоби за недостатъчна наличност в разплащателната сметка. Сайтът Edmunds.com редовно актуализира списъка си с производители на коли и кредитори, които предлагат намаления или друга финансова помощ заради коронавируса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Искате да купите употребявана кола? Проверете в рентакар фирмите

публикувано

на

Виж цялата статия

Рентакар компаниите са едни от големите губещи от световната пандемия, породена от коронавируса. И няма как иначе да е, след като пътуващите хора останаха затворени вкъщи, а летищата се превърнаха в своеобразни градове призраци.

В петък Hertz, която обслужва Dollar and Thrifty агенциите, обяви фалит. Веднага се появиха очаквания сред експертите в бранша компанията да продаде голямо количество от колите, които използва. И това би трябвало да доведе до много изгодни оферти и сделки за купувачите на коли, прогнозират анализаторите.

 Големи намаления

Дори и когато нямаше криза, купувачите често можеха да намерят добри предложения за използвани автомобили при едни от големите рентакар агенции, в това число Hertz, Avis или Enterprise. Фирмите за коли под наем обикновено продават автомобилите си след година или две ползване. Например Enterprise, която обслужва Alamo и National, продава милиони използвани коли годишно в световен мащаб, според говорител на компанията. Те често правят това онлайн със съществени намаления на други продавачи на употребявани автомобили.

Пример за подобна изгодна сделка е Иван Дръри, анализатор на автомобилната индустрия в Edmunds, компания за продажба на нови и стари автомобили. Преди година той купил използван Ford Fusion Hybrid от 2018 от Avis. Той предварително бил направил анализ на цените на използваните автомобили от 2017 година заради работата си и с изненада установил, че компаниите за рентакар продавали използваните си автомобили на много по-ниски цени от компаниите, които продавали употребявани коли. В зависимост от различните модели и техните специфики, купуването на автомобил от рентакар фирма в сравнение с продавач на коли на старо, може да излезе по-изгодно с от 5 до 15 на сто.

 Възползвайте се от пробните периоди

Повечето от основните рентакар компании като Hertz, Enterprise, Alamo Avis, Budget и други, обявяват списък с употребяваните си автомобили за продажба на техните сайтове. Купувачите могат да се възползват от много щедри условия, включително и тест драйв, за разлика от ситуацията при традиционните продавачи на употребявани коли. Дръри например разказва, че е можел да вземе колата си за часове от рентакар компанията, преди да реши дали да я купи.

Hertz дори ще ви докарат колата за тест драйв до дома ви, ако живеете до 75 мили (120 км) от техен рентакар офис.

Hertz имат и програма за наем преди покупка, която предлага изгодни условия за тридневен наем за потенциални купувачи. От Enterprise предлага седемдневен период за обратно изкупуване на употребяваните им автомобили. През тази седмица колата може да бъде върната за същата цена, на която е купена, минус 200 долара такса за възстановяване, според сайта на компанията.

 Но дали колата е в добро състояние

Купуването на употребявана кола от рентакар фирма изглежда притеснително за някои хора, защото може да не е била ползвана внимателно и с грижа. И наистина не всички, които наемат автомобили, се отнасят към тях внимателно като към собствени. Освен това колите под наем често са изминали повече километри в сравнение с личните автомобили. От друга страна обаче, фирмите за коли под наем имат грижата да ги поддържат в добро състояние, за да могат да запазят цената им по-дълго време и за да са сигурни, че клиентите им няма да имат проблем с тях.

Потенциалните купувачи със сигурност би трябвало да се възползват от дългите периоди за изпробване, за да заведат колата на автомеханик и да са сигурни, че няма скрити проблеми, казва Джон Линков, редактор в списание Consumer Reports, пред CNN. Компаниите за коли под наем предлагат специални сертифицирани програми и предлагат щателни проверки на автомобила, но въпреки това би било по-добре и един независим преглед, смята още Линков. Той препоръчва и да си купите употребяван автомобил от някоя от основните и по-големи фирми, отколкото от малки. Това е така, защото малките компании може да продават автомобили, които вече са били употребявани, когато са ги купили, обясни Линков.

Проверете възможностите за финансиране

Купувачите трябва да проверят и финансовите опции, преди да преминат към покупка. Фирмите за отдаване под наем често имат добри финансови предложения. Avis например предлага кредит без първоначална вноска и без плащане в първите 45 дни.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada