Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какво наистина трябва да знаем за инвестиционните фондове?

Най-важните градивни елементи, които влизат в употреба

публикувано

на

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Надявам се седмицата да е била ползотворна и успешна във всички аспекти от вашия живот. Темата, която съм избрал да споделя с всички вас днес, е свързана с най-важните градивни елементи, които влизат в употреба, когато работим с инвестиционни програми като Traditional IRA, Roth IRA, 401K, 403B, 529 College Savings Plan и други.

 

В днешно време, когато решим да инвестираме за бъдещето, било то за пенсиониране или за образование, в голяма част от случаите ще се сблъскаме с една група от финансови продукти, наречени взаимни фондове (mutual funds), и според мен е изключително важно да знаем основните отличителни белези на тези инструменти и как точно работят те, за да можем да ги използваме възможно най-ефикасно.

Какво означава понятието „Взаимен фонд“

Взаимен фонд, или както е известен в Америка и по света mutual fund е финансов инструмент, който е съставен обикновено от десетки или стотици различни акции на корпорации, които обикновено оперират в различни видове индустрии като част от икономиката на дадена държава или в световен мащаб. В същото време този фонд е съставен от хиляди инвеститори, които инвестират свежи пари в този басейн от корпоративни акции или облигации, като с това помагат на корпорациите, които са част от фонда, да разраснат своята продуктивност, размер и печалби и като резултат от това тези корпорации изплащат част от тези печалби обратно на същите тези инвеститори под формата на дивиденти на акциите, закупени чрез взаимния фонд.

Това е изключително добра схема, която е печеливша за всички, които участват в нея – за правителството, за инвеститорите и за корпорациите. Правителството е доволно, защото по този начин се стимулира икономическото развитие и растеж; инвеститорите са доволни, защото получават част от печалбите на корпорациите, в които са инвестирали своите пари; корпорациите са доволни, защото институционалните инвеститори, които най-често са инвестиционните компании, им осигуряват постоянен поток от свежи пари, които могат да бъдат използвани за разработването на нови технологии или за откриването на повече работни места и дистрибуционни точки, които автоматично осигуряват по-добро позициониране в пазарната икономика, развитие и потенциални печалби за корпорациите и следователно инвеститорите в тях.

Бъдещето на пенсионното осигуряване ще бъде дълбоко засегнато и укрепено от този вид инвестиции, които в момента са стълбът, на който се крепят почти всички видове пенсионноосигурителни и образователни програми. С течение на времето и с намаляването на парите във фонда на държавното пенсионно осигуряване (така нареченените Social Security Benefits, с които всички сме запознати днес) ще се увеличи влиянието на взаимните фондове в живота на всички нас и колкото по-бързо започнем да ги разбираме, толкова по-бързо и ефикасно ще се научим да се адаптираме и възползваме от тях.

Каква е разликата между взаимен фонд и Traditional/Roth Ira?

Много често ми се случва хората, с които работя като клиенти, да ми задават този въпрос. От начина, по който е зададен, разбирам, че повечето хора си мислят, че взаимният фонд е друг вид спестовна програма и често ме питат дали там могат да правят повече пари, отколкото в един пенсионен фонд.

Истината е, че взаимният фонд е мястото, където парите се инвестират към пенсионния фонд, и от подредбата и квалификациите на взаимните фондове в инвестиционния портфейл на пенсионния акаунт се определя колко потенциална възвръщаемост можем да очакваме в даден Traditional (Roth IRA) 401К. Важно е да се отбележи, че пенсионните програми IRA, 401K, 403B са просто обвивка на дадените взаимни фондове и от тази обвивка зависи данъчната облагаемост. Следователно и данъчните облекчения на евентуалните печалби от взаимните фондове, в които сме инвестирали.

Например, ако имаме Roth IRA и изчакаме до 59 и половина годишна възраст, то ние ще можем да се възползваме от всичките пари, които са натрупани от главницата, която ние сме слагали през годините, и лихвата, която взаимните фондове са направили върху тази главница – без да плащаме абсолютно никакви данъци. Това важи само за хората над 59 и половина години, като се прави с цел стимулирането на личното пенсионно осигуряване и намаляването на зависимостта ни от социалното пенсионно осигуряване, което пък, от друга страна, радва правителството, защото те не трябва да са еднолично отговорни за нашите спестявания за пенсиониране.

Какви фондове има

и какъв пасва най-много на мен и моята ситуация?

Това е много добър въпрос, на който малко хора, изглежда, могат да отговорят, без да се замислят, имайки достатъчно правилна информация.

Ако трябва да обобщим – има три основни вида взаимни фондове, които се класифицират от гледна точна на риска от промяна на стойността на акции и бондове, които се съдържат в тях:

  1. агресивни фондове – обикновено изградени от по-иновативни компании, които търсят поле за изява сред гигантите на пазара. Този вид фондове могат да донесат огромни печалби при благоприятни условия, но също така могат и да имат по-стръмни спадове при един временен или по-дълготраен спад на стоковия пазар. Тези фондове са най-подходящи за хора между 20 и 45 години, които не се притесняват от резки спадове на главницата, инвестирана за определен период от време, знаейки, че тези пари няма да бъдат докосвани за период от поне 20 години напред.
  2. средноагресивни фондове – изградени от добре познати компании от голям и средно голям мащаб, които са създали име и репутация на пазара. Тези фондове също могат да имат и известни печалби във вид на дивиденти, които са част от облигациите, заложени в техния портфейл. Този вид фондове са най-често предпочитаните от начинаещите инвеститори заради по-голямата доза сигурност, която предлагат в сравнение с най-агресивните, които споменахме по-горе.
  3. Консервативни фондове – изградени основно от корпоративни, правителствени и кешови инструменти, които гарантират възможно най-голяма сигурност на инвестирания капитал и висока доза ликвидност, но не очаквайте големи печалби от тях във вид на лихви, натрупани над вашия капитал. Тези фондове обикновено се използват като балансьор в даден портфейл от фондове, за да запазят баланса между риска и сигурността в случай на евентуален спад на стоковия пазар.

Консервативните фондове

Те определено играят важна роля в нашата инвестиционна стратегия, но моят съвет е да ги избягвате като позиции за основната част от вашите пари, защото ползите от тях не са големи в дългосрочен план, но пък създават фалшива доза сигурност, която заблуждава в по-дълъг период от време заради инфлацията, под която всички ние попадаме с течение на годините.

Това е за мен от днес. Моята цел бе да запозная всички вас с някои основни елементи на взаимните фондове и това няма да е последният път, в който говорим за тях, напротив – това е само началото на моите теми, които ще засягат тези видове инвестиции и как можем ние да се възползваме от тях. Благодаря ви за времето, което отделихте да прочетете написаното от мен, и се надявам това да ви донесе по-голяма доза оптимизъм и нови идеи, когато става въпрос за вашите пари.

Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да зададете въпросите си или да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

1 Коментар

  1. agen sbobet bonus deposit

    април 3, 2020 at 11:44 am

    Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. However think about if you added some great photos or videos to give your posts more, „pop“! Your content is excellent but with images and videos, this blog could certainly be one of the greatest in its field. Amazing blog!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Днес е крайният срок за плащане на данъците в САЩ

IRS е готова да даде възможност за плащане на няколко вноски

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Данъчната служба в САЩ (IRS) напомня, че днес данъкоплатците трябва да платят дължимите си данъци за 2019 г. Заради пандемията крайният срок за плащането беше изместен от 15 април на 15 юли.

Хората, които имат нужда от още време, за да платят, трябва да поискат допълнителна отсрочка до 15 октомври. Това става с подаване на формуляр 4868. Но искането на отсрочка не дава разрешение за по-късно плащане. Така че тези, които планират да подадат по-късно данъчната си декларация, трябва да преценят какво дължат и да направят това плащане до 15 юли.

Ако данъкоплатец трябва да получи пари обратно, данъчните пращат чек или депозит по банков път най-много в рамките на 21 дни след подаване на декларацията. Те ще получат и лихва, считано от 15 април, ако подадат декларацията си навреме. Лихвеният процент е 5% годишно до 30 юни. От 1 юли намалява до 3% годишно.

IRS е готова да даде възможност за плащане на няколко вноски или да направи други договорености с данъкоплатците, които не могат да платят данъците си изцяло. Много от молбите за плащане на вноски могат да бъдат подадени онлайн директно на сайта на агенцията.

Много важно е, че получените 1 200 долара от спасителния план заради коронавируса няма да се включват в данъчната тежест за миналата и за тази година.

IRS очаква около 150 милиона възвръщаемост от физически лица и по последни сметки е получила почти 142 милиона.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Инвестирането днес: На кого да се доверим?

Как да се ориентираме сред многото мнения за инвестирането по време на пандемия?

публикувано

на

Виж цялата статия

Продължение от миналия брой

Разнопосочните прогнози за пазара по време на пандемия от страна на различни специалисти карат много хора да се чувстват объркани на чий анализ да се доверят. След дълго анализиране на сегашната ситуация, всекидневно в последните 2-3 месеца, аз лично достигнах до заключението, че принципите на инвестиране, които работиха преди пандемията, работят с пълна сила в момента и ще работят по същия начин най-вероятно и след още 100 години. В миналия брой разгледахме първия от тях – разпределяне на риска. Да погледнем и другите два.

Дисциплина

Вторият принцип, който е изключително важен за успешно инвестиране, е дисциплината да инвестираме в добри и лоши времена. Дори бих казал, че ако можем да инвестираме повече пари през лошите периоди на пазара, ние ще можем да реализираме още по-големи печалби, когато добрите времена се завърнат и пазарите отчетат скок на цените на акциите на компаниите и индексите.

Много от хората обаче се поддават на емоциите си и вместо да инвестират повече през трудните периоди (ако имат тази възможност, разбира се), те спират инвестирането си или продават инвестициите си, обезкуражени от лошите резултати в даден период, а тези периоди са основно кратки и доста по-малко на брой в сравнение с периодите на покачване и растеж.

Като пример бих искал да посоча една таблица, която често използвам в разговорите и анализите си с клиенти.

Ако погледнем по статистика, стоковият пазар е имал средна възвръщаемост от 10.2% годишно от началото на 1937-ма до края на 2018-та. В този период от завършени 82 години е имало 62 позитивни години със среден ръст от 19.4% на година и 20 негативни години със среден спад от 12.2% на година. По тези данни ние виждаме, че пазарите играят в едно типично „инвестиционно танго“ – една стъпка назад и три стъпки напред.

Знаейки това, ние трябва да можем да анализираме правилно ситуации като тази, която се създава в световен мащаб, и да гледаме на тях като шансове да инвестираме пари, които в следващите периоди на възход и падение да могат да работят за нас дори с по-голяма сила, защото можем да ги купим на по-ниски нива днес.

Аз съм човек на фактите, уповавам се на тях и се опитвам да търся последователност, когато анализирам такива данни. Тази последователност ми помага да намеря адекватните нива на калкулирания риск, който мога да поема при всяка една инвестиция.

 Частично инвестиране на капитала

Никой няма кристално кълбо, което да предсказва бъдещето с точност, особено в света на парите. Това е и най-големият проблем на повечето инвеститори, особено на тези, които се опитват да спекулират с пазарите на краткосрочно спекулиране.

Но моят съвет за повечето хора е дългосрочната стратегия – поне 5 години с цел навигиране на капитала, който искаме да инвестираме на части, за да избегнем, купувайки твърде скъпо и нежелани драстични спадове.

Преди няколко статии говорихме за тази стратегия в детайли с пример за двама инвеститори, които са инвестирали частично в периоди на спадове и периоди на покачвания.

Когато инвестираме частична част от целия ни капитал, ние купуваме на различни цени и гледаме средната цена, която сме платили за една инвестиция, и се опитваме да победим нея при едно бъдещо продаване. При момент, в който инвестираме целия ни капитал в една-единствена точка, ние вече поемаме много по-голям риск, защото не знаем какво следва оттук нататък – продължителен

възход или рязко падение

което може да ни накара да чакаме дълго преди да можем да продадем инвестицията ни на печалба.

Като обобщение на въпроса, който ми зададохте – използвайки тези три принципа на инвестирането под наблюдението на опитен и доверен финансов съветник – правилното разпределение на инвестиционния портфейл, дисциплината и частичното инвестиране на капитала в стриктно определени интервали е един много по-доказан и добър компас за едно успешно инвестиране в годините напред, отколкото субективното мнение на всеки един експерт, или дори група експерти, в даден момент на икономическа криза или възход. Забравете съветите на експертите, уповавайте се на математически доказаните принципи на успешното инвестирането и все пак, имайте ясна идея какъв е хоризонтът на вашата инвестиция и целта, която искате да постигнете чрез нея!

 

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 


АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, образувателните спестовни сметки за деца, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

US банките намаляват кредитните лимити без предупреждение

Ако имате кредитна карта, проверявайте кредитния си лимит редовно.

публикувано

на

Виж цялата статия
pixabay

Ако имате кредитна карта, проверявайте кредитния си лимит редовно.

Финансовите експерти казват, че много компании намаляват лимитите на кредитните карти на клиентите и това може да повлияе на кредитния им рейтинг. Причината – глобалната пандемия.

Някои хора може дори да не осъзнаят, че кредитният им лимит е намален. Някои банки или компании за кредидитни карти дават предупрежения, но докато не.

Кредитният лимит е сумата, която вашата банка или компания за кредитни карти ще ви позволи да харчите всеки месец.

Много хора са във финансови проблеми тъй като са без работа или с намалени доходи. Някои от тях не могат да плащат сметките си, така че намаляването на лимита на потребителския кредит помага на кредиторите да намалят риска, който поемат, но това не е в полза на кредитополучателя.

„Това, което се опитват да направят банките е да ограничат риска, който поемат при отдаване на кредити“, казва Брайън Гилдър, сертифициран финансов съветник. „Да речем, че имате кредитен лимит от 10 000 долара и от банката ви виждат, че харчите 8 000 – 9 000 долара на месец и сте наистина близо до кредитния си лимит. От там искат да са сигурни, че имате възможност да изплащате тези пари на всеки месец. Така че, ако имате кредитен лимит от 10 000 долара, вашият лимит може да бъде намален до 5000 долара. “

Някои хора може да кажат, че така или иначе не харчат толкова много за кредитните си карти и намаляването на лимита не им пречи. Но експертите казват, че това неминуемо ще повлияе негативно на кредитния рейтинг.

Ако компания за кредитна карта понижи кредитния ви лимит до 5000 долара и харчите около 2500 долара, сега имате процент от използването на кредит от 50%, което може да създаде проблем и да доведе до спад на кредитния ви рейтинг, който зависи от процентът усвоен дълг. Експертите казват, че трябва да ползвате само до 30% от дадената ви сума по кредитна карта.

Винаги можете да се обадите на компанията си за кредитни карти и да ги помолите да повишат вашия лимит. Можете да ги уведомите, че сте бил добър клиент, плащате навреме.

Но това, че кредитна повишават лимита на кредитната ви карта, не означава, че трябва да отидете и да похарчите всичко.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено