Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какво наистина трябва да знаем за инвестиционните фондове?

Най-важните градивни елементи, които влизат в употреба
Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Надявам се седмицата да е била ползотворна и успешна във всички аспекти от вашия живот. Темата, която съм избрал да споделя с всички вас днес, е свързана с най-важните градивни елементи, които влизат в употреба, когато работим с инвестиционни програми като Traditional IRA, Roth IRA, 401K, 403B, 529 College Savings Plan и други.

 

В днешно време, когато решим да инвестираме за бъдещето, било то за пенсиониране или за образование, в голяма част от случаите ще се сблъскаме с една група от финансови продукти, наречени взаимни фондове (mutual funds), и според мен е изключително важно да знаем основните отличителни белези на тези инструменти и как точно работят те, за да можем да ги използваме възможно най-ефикасно.

Какво означава понятието „Взаимен фонд“

Взаимен фонд, или както е известен в Америка и по света mutual fund е финансов инструмент, който е съставен обикновено от десетки или стотици различни акции на корпорации, които обикновено оперират в различни видове индустрии като част от икономиката на дадена държава или в световен мащаб. В същото време този фонд е съставен от хиляди инвеститори, които инвестират свежи пари в този басейн от корпоративни акции или облигации, като с това помагат на корпорациите, които са част от фонда, да разраснат своята продуктивност, размер и печалби и като резултат от това тези корпорации изплащат част от тези печалби обратно на същите тези инвеститори под формата на дивиденти на акциите, закупени чрез взаимния фонд.

Това е изключително добра схема, която е печеливша за всички, които участват в нея – за правителството, за инвеститорите и за корпорациите. Правителството е доволно, защото по този начин се стимулира икономическото развитие и растеж; инвеститорите са доволни, защото получават част от печалбите на корпорациите, в които са инвестирали своите пари; корпорациите са доволни, защото институционалните инвеститори, които най-често са инвестиционните компании, им осигуряват постоянен поток от свежи пари, които могат да бъдат използвани за разработването на нови технологии или за откриването на повече работни места и дистрибуционни точки, които автоматично осигуряват по-добро позициониране в пазарната икономика, развитие и потенциални печалби за корпорациите и следователно инвеститорите в тях.

Бъдещето на пенсионното осигуряване ще бъде дълбоко засегнато и укрепено от този вид инвестиции, които в момента са стълбът, на който се крепят почти всички видове пенсионноосигурителни и образователни програми. С течение на времето и с намаляването на парите във фонда на държавното пенсионно осигуряване (така нареченените Social Security Benefits, с които всички сме запознати днес) ще се увеличи влиянието на взаимните фондове в живота на всички нас и колкото по-бързо започнем да ги разбираме, толкова по-бързо и ефикасно ще се научим да се адаптираме и възползваме от тях.

Каква е разликата между взаимен фонд и Traditional/Roth Ira?

Много често ми се случва хората, с които работя като клиенти, да ми задават този въпрос. От начина, по който е зададен, разбирам, че повечето хора си мислят, че взаимният фонд е друг вид спестовна програма и често ме питат дали там могат да правят повече пари, отколкото в един пенсионен фонд.

Истината е, че взаимният фонд е мястото, където парите се инвестират към пенсионния фонд, и от подредбата и квалификациите на взаимните фондове в инвестиционния портфейл на пенсионния акаунт се определя колко потенциална възвръщаемост можем да очакваме в даден Traditional (Roth IRA) 401К. Важно е да се отбележи, че пенсионните програми IRA, 401K, 403B са просто обвивка на дадените взаимни фондове и от тази обвивка зависи данъчната облагаемост. Следователно и данъчните облекчения на евентуалните печалби от взаимните фондове, в които сме инвестирали.

Например, ако имаме Roth IRA и изчакаме до 59 и половина годишна възраст, то ние ще можем да се възползваме от всичките пари, които са натрупани от главницата, която ние сме слагали през годините, и лихвата, която взаимните фондове са направили върху тази главница – без да плащаме абсолютно никакви данъци. Това важи само за хората над 59 и половина години, като се прави с цел стимулирането на личното пенсионно осигуряване и намаляването на зависимостта ни от социалното пенсионно осигуряване, което пък, от друга страна, радва правителството, защото те не трябва да са еднолично отговорни за нашите спестявания за пенсиониране.

Какви фондове има

и какъв пасва най-много на мен и моята ситуация?

Това е много добър въпрос, на който малко хора, изглежда, могат да отговорят, без да се замислят, имайки достатъчно правилна информация.

Ако трябва да обобщим – има три основни вида взаимни фондове, които се класифицират от гледна точна на риска от промяна на стойността на акции и бондове, които се съдържат в тях:

  1. агресивни фондове – обикновено изградени от по-иновативни компании, които търсят поле за изява сред гигантите на пазара. Този вид фондове могат да донесат огромни печалби при благоприятни условия, но също така могат и да имат по-стръмни спадове при един временен или по-дълготраен спад на стоковия пазар. Тези фондове са най-подходящи за хора между 20 и 45 години, които не се притесняват от резки спадове на главницата, инвестирана за определен период от време, знаейки, че тези пари няма да бъдат докосвани за период от поне 20 години напред.
  2. средноагресивни фондове – изградени от добре познати компании от голям и средно голям мащаб, които са създали име и репутация на пазара. Тези фондове също могат да имат и известни печалби във вид на дивиденти, които са част от облигациите, заложени в техния портфейл. Този вид фондове са най-често предпочитаните от начинаещите инвеститори заради по-голямата доза сигурност, която предлагат в сравнение с най-агресивните, които споменахме по-горе.
  3. Консервативни фондове – изградени основно от корпоративни, правителствени и кешови инструменти, които гарантират възможно най-голяма сигурност на инвестирания капитал и висока доза ликвидност, но не очаквайте големи печалби от тях във вид на лихви, натрупани над вашия капитал. Тези фондове обикновено се използват като балансьор в даден портфейл от фондове, за да запазят баланса между риска и сигурността в случай на евентуален спад на стоковия пазар.

Консервативните фондове

Те определено играят важна роля в нашата инвестиционна стратегия, но моят съвет е да ги избягвате като позиции за основната част от вашите пари, защото ползите от тях не са големи в дългосрочен план, но пък създават фалшива доза сигурност, която заблуждава в по-дълъг период от време заради инфлацията, под която всички ние попадаме с течение на годините.

Това е за мен от днес. Моята цел бе да запозная всички вас с някои основни елементи на взаимните фондове и това няма да е последният път, в който говорим за тях, напротив – това е само началото на моите теми, които ще засягат тези видове инвестиции и как можем ние да се възползваме от тях. Благодаря ви за времето, което отделихте да прочетете написаното от мен, и се надявам това да ви донесе по-голяма доза оптимизъм и нови идеи, когато става въпрос за вашите пари.

Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да зададете въпросите си или да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
24 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Ломбард: Какъв е пазарът на недвижимите имоти

bgvoice

публикувано

на

от

Ломбард Виж цялата статия
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Статистиката за пазара на недвижимите имоти в Чикагския район се оказва една доста интересна тема за читателите на вестника. Именно поради тази причина продължавам да ви давам информация за това как се променят цените с времето към днешна дата.

Искам да отбележа, че това е само една малка статистическа извадка, така че ако някой от вас има конкретно запитване за нещо, свързано в ценовата или пазарната сфера като цяло, не се колебайте да ме потърсите!

В днешните 4-ри графики ще ви предоставя информация за друго предградие на Чикаго – Ломбард.

Ломбард се намира в окръг Дю пейдж (Du page), щата Илинойс. При последното преброяване през 2000 г. населението там е било 42 322 души. През 2004 г. то се е увеличило на 42 975 души, а през 2010 г. достига 43 395 човека.

От 1930 г. Ломбард е домакин на

ежегодния фестивал и парад на Люляка

през месец май. „Люляк време в Ломбардия “ продължава 16 дни и завършва в средата на май. Започва с коронацията на кралицата на Люляка. По това време се провеждат много „люляк“ тематични събития, включително официален бал, концерти, дегустация на вино и бира в парка, обяд на майките, панаир на изкуствата и занаятите и обиколки на парка. Големият финал на фестивала е „Люляковият парад“, който се провежда из главните улици на града.

Много наши сънародници също населяват този град.

Графиките, които предоставям тази седмица, се отнасят за един и същи район (именно този, попадащ в пощенски код 60148). Разделени са в 4 основни категории:

  1. къщи (single family homes);
  2. Долепено строителство (това е комбинация от всички видове архитектурни жилищни сгради, които делят стена със съседа си – Townhomes, Condos, Coach homes (Villas), Duplex, etc.)
  3. Townhomes (т.нар. градски къщи, които видимо изглеждат на къщи, но са долепени една до друга)
  4. Condos (апартаменти)

Всичките 4-ри са:

– без ограничение на цената (any price),

– за двата типа – старо и ново строителство (new and old construction),

– покриващи трите основни видове продажби (Traditional, Foreclosure and Short Sales),

– във всеки размер и брой стаи (any home size and room count)

Ще сравня Ломбард с целия MRED район (area), за да може да добиете повече яснота как то може да бъде отличавано и сравнявано с общите цени на продажби за всички предградия в района, взети заедно. Това е много важно особено за тези от вас, който се замислят да продадат жилището си в скоро време.

Ако някой от вас е любопитен да научи за съвсем друга информация, свързана с конкретен географски район, моля, не се притеснявайте да ме потърсете на директния ми номер и ще ви предоставя нужната за вас информация без никакви задължения от ваша страна!

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин!

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

$10 000 за „сбогом“ на Силициевата долина

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

10 000 долара само за едно „сбогом“. Ще ги получи всеки, който реши да се раздели със Силициевата долина и напусне по собствено желания Района на залива. Офертата е на местен стартъп, чиято цел е само една – да реши проблема с пренаселването и поскъпването на живота там.

Cилициeвaтa дoлинa e дoм нa eдни oт лидepитe в тexнoлoгичнaтa индycтpия, кaктo и нa чacт oт милиapдepитe, cъздaли тeзи кoмпaнии. Затова и

дa живeeш тaм излизa дocтa coлeнo

дopи дa cи дoбpe плaтeн.

Срещу този проблем се опитва да се изправи бaзиpaнaтa в района кoмпaния МаіnЅtrееt. Тя пpeдлaгa дa плaти пo 10 000 дoлapa нa вceки, кoйтo ce cъглacи дa ce пpeмecти. Cтapтиpaщaтa фиpмa e ocнoвaнa oт тpимa бивши кaдpи нa Gооglе и цeли дa cъздaдe възмoжнocти зa paбoтa и живoт нa мecтa, paзлични oт Cилициeвaтa дoлинa, пишe СNN Вuѕіnеѕѕ.

„Идeятa ни зa инициaтивaтa „10 000 дoлapa, зa дa нaпycнeш Paйoнa нa зaливa (oт aнгл. Тhе Вау Аrеа)“, ce poди, cлeд кaтo cи зaдaдoxмe въпpocа кaк биxмe мoгли дa пpивлeчeм внимaниeтo пo нecтaндapтeн нaчин“, paзкaзвa Дoнг Лyдлoy, кoйтo e глaвeн изпълнитeлeн диpeктop нa МаіnЅtrееt.

„Haшaтa миcия e дa cъздaдeм

paбoтни мecтa в пoкpaйнинитe нa гpaдa

кaктo и в ceлaтa. Иcкaмe дa oтвopим 1 милиoн тaкивa пpeз cлeдвaщoтo дeceтилeтиe“, oбяcнявa тoй.

Oт cтapтъпа oбaчe имaт изиcквaнe към вcички, кoитo иcкaт дa кaндидaтcтвaт зa пoлyчaвaнeтo нa 10 000 дoлapa. Te тpябвa дa ocтaнaт нa paбoтa нa нoвoтo мяcтo, кoeтo ca избpaли, eднa гoдинa. Eдвa cлeд тoвa им ce изплaщa тaзи cyмa.

He e тaйнa, чe пpeкaлeнo виcoкитe цeни нa имoтитe e гoлям пpoблeм зa xopaтa в Cилициeвaтa дoлинa. Дpyги кoмпaнии cъщo ce oпитвaт дa ce бopят c нeгo, кaтo пpeди вpeмe oт Аррlе oбявиxa финaнcoвa cxeмa зa 2,5 милиapдa дoлapa зa пocтpoявaнeтo нa нoви жилищa в paйoнa.

Gооglе oт cвoя cтpaнa oбяви плaн зa 1 милиapд дoлapa, кoитo щe бъдaт инвecтиpaни в зeмя, кoятo e coбcтвeнocт нa гигaнтa, зa изгpaждaнeтo нa жилищa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде е добре да инвестирам, след като вече съм внесъл в 401К?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангеле! Правилно ли е да продължа да внасям повече от процента, който моят работодател ми внася, към моя пенсионен акаунт 401К, в моя случай 5%? Когато аз внеса 5% от заплатата си, моят работодател също внася 5%, но нищо повече от това, независимо какъв процент още ще внеса аз. Има ли по-добри алтернативи за допълнителни инвестиции, в които мога внасям след първоначалните 5%, които съм внесла в 401К?

Здравейте и от мен, това е въпрос, върху който често дискутираме с различни клиенти. Определено интересен въпрос, засягащ много хора.

Много от хората, когато могат да внесат 10% или повече, но работодателят им добавя от себе си само 5%, продължават да внасят по инерция допълнителните 5% към същия този план 401К. Това не е лоша опция, но по мое наблюдение за повечето хора това не е най-доброто решение, което съществува.

Плюсът от този подход е, че взимаме допълнителните 5% и намаляваме облагаемия си доход с тях, което значи, че ще платим малко по-малко данъци днес, но в годините след пенсиониране това може да трябва да го наваксаме – не само на внесената сума, но и на лихвите, натрупани по нея.

 Минусите от този подход

са повече от плюсовете. Един от тях е, че блокираме тези пари в 401К при работодателя си, докато не се пенсионираме или не спрем да работим за него, защото ако искаме да ги използваме всичките (или част от тях) преди това, ще се наложим да вземем заем на своите пари и да ги изплащаме обратно от чековете, които получаваме. Това не е много добра идея, особено ако има по-добра алтернатива.

А тази алтернатива се нарича ROTH IRA, което ни позволява да внасяме до $6,000 на година за хора под 50-годишна възраст и до $7,000 на година за хора над 50-годишна възраст. Парите, внесени там, не са приспаднати от данъци, но лихвите по тях през годините са напълно свободни от данъци, независимо колко теглим от този акаунт във всеки един момент. Единственото условие е да сме над 59 и ½ г. или ако сме под тази възраст, ние разполагаме с парите, които сме внесли по всяко едно време, защото реално ние сме платили данъци на внесената до момента сума и можем да разполагаме с нея.

След 59 ½-годишна възраст обаче ние можем да имаме достъп до цялата налична сума (лихви плюс главницата, внесена до момента), без изтеглената сума да бъде обложена с нито една стотинка данък, независимо дали работим все още или не. Това не е така при 401К, защото при него, ако теглим, ще

трябва да бъде под формата на заем

но този заем ще трябва да се изплаща обратно. А защо трябва да плащаме обратно заем на пари, които ние сме спестявали от залъка си през годините?

Ако решим да спрем да изплащаме този заем, който по принцип се удържа автоматично от нашите заработени пари и трябва да бъде върнат до 5-годишен срок, сумата, която сме изтеглили, се наслагва върху нашия облагаем заработен доход за годината и това автоматически значи повече дължими данъци. Колко точно повече? Това зависи от облагаемия ни заработен доход за дадената календарна година и размерът на сумата, която сме изтеглили от своя 401К.

Но както вече казах по-рано, всичко това може да се избегне много по-безболезнено с употребата на ROTH IRA за сумите, които искаме да инвестираме, след като вече сме внесли първоначалните 5%, за да се възползваме от това, което ни дава нашият работодател. Особено за хората под 60-годишна възраст горещо съветвам възможно най-скоро да започнат да инвестират в ROTH IRA, но наред с това, и да изберат правилните за тяхната ситуация фондове, защото от подбора на тези фондове ще зависи каква

средна лихва и печалба ще имат

техните инвестирани през годините пари. Това е едно от основните неща, в които специализирам, и ще се радвам да отговоря на въпросите на всеки един от вас по тази тема, ако имате такива.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada