Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какъв данък ще плащам на моята пенсия?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангел! Бих искал да знам дали моята пенсия от държавата ще бъде обложена с данък, след като се пенсионирам, и ако е така, какъв процент данък ще трябва да плащам на нея?

Здравейте и ви благодаря за хубавия въпрос. Сигурен съм, че всеки, който наближава пенсионна възраст, се пита точно този въпрос поне няколко пъти и би искал да има яснота по тази тема в малко по-голяма дълбочина.

Нека разгледаме различните ситуации и правилата, които влияят на данъчното облагане на държавната пенсия или така наречените Social Security Benefits, които се дават спрямо годините стаж и обложения заработен доход през този период.

Първата точка, която трябва да се уточни, е глобата за всеки, който не е навършил пълна пенсионна възраст и заработва над $19,000 доход на календарна година. Тази глоба е в размер на $1 от пенсията за всеки $2 надхвърлящи позволения лимит от $19,000.

Ето един пример – ако сте пенсионер и получавате държавна пенсия, но нямате навършена пълна пенсионна възраст и сте заработил $25,000 за тази календарна година – вие

автоматично сте подложен на глоба

от $3,000, които ще бъдат приспаднати от пенсията ви за тази година. Тази глоба се изчислява на база сумата, която надхвърля позволения доход от $19,000, в случая тази сума е $6,000 и половината от нея е $3,000, което ще бъде приспаднато от вашата пенсия за тази година, равняващо се на $250 на месец. Разбира се, лимитът за заработения доход може да претърпи промяна от година на година, както и вашите доходи, следователно глобата, ако има такава, ще се променя според тези две величини.

Сега нека погледнем директно към данъците, дължими на пенсионния доход.

За 2021 година, ако сте пенсионер и получавате държавна пенсия, а може би и други доходи от бизнес, работа или инвестиции, облагаемите лимити са следните за различните групи:

Подавате федерални данъци като „Individual“ – под $25,000 „комбиниран годишен доход“ – $0 данъци на пенсията; от $25,000 до $34,000 комбиниран годишен ще плащате данък на 50% от пенсията (тоест, ако получавате $1,000 на месец, само $500 от тях ще бъдат обложени с данък и $500 няма да имат никакъв данък); ако правите над $34,000 комбиниран годишен доход, ще бъдете обложен на 85% от вашата пенсия (тоест при $1,000 пенсия $850 от тях ще бъдат обложени с данъци и $150 няма да имат никакъв данък)

Подавате

федерални данъци като „семейство“

под $32,000 „комбиниран доход“ между двамата съпрузи, няма данъци на пенсията; от $32,000 до $44,000 има данък на 50% от пенсионната сума, която ще бъде обложена с данък, базиран на останалите ви заработки; над $44,000 комбиниран доход – тогава вашата пенсия ще бъде обложена с данък на 85% от стойността й.

Подавате федерални данъци отделно, но вие сте семейство – при тази ситуация администрация казва, че най-вероятно ще трябва да плащате данък на целия размер от вашата пенсия, в процент, базиран на заработения ви доход.

Сега нека обясня какво администрацията има предвид, като казва „комбиниран доход“. Това е калкулация, която събира вашият брутен заработен доход плюс лихвите, получени от инвестиции за годината, плюс половината от вашата полагаема се пенсия.

Например – ако имате заработен доход от $15,000 за годината, лихви от инвестиции в размер на $5,000 и пенсия от $12,000, вашият „комбиниран доход“ според администрацията би бил $26,000 за годината. Това е много важно да го имате предвид, когато калкулирате потенциалните данъци на вашата пенсия.

Нека напомня все пак, че тези лимити и правила могат да бъдат променяни от администрацията всяка година и трябва да следите за тези изменения, за да не останете неприятно изненадани от тях в даден момент.

Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)


АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането, образователните спестовни сметки за деца, застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Исковете за обезщетения за безработица в САЩ достигнаха ново дъно

През седмицата, приключила на 2 октомври, 3,3 милиона души са получили обезщетения за безработица

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Броят на хората в САЩ, кандидатствали за обезщетения за безработица, паднаха миналата седмица до ново пандемично дъно, което е доказателство, че съкращенията намаляват.

Исковете са намалели с 6 000 – до 290 000 миналата седмица – трети пореден спад, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Това е най-ниският брой хора, кандидатствали за обезщетения от 14 март 2020г.

Заявленията за помощ за безработни обикновено проследяват темпото на съкращенията. В началото на настоящата година, те достигнаха рекордните 900 000. Броят им обаче вече се връща към предпандемичните стойности.

Haй-богатият 1% oт живеещите в САЩ cпeчeлиxa $6,5 тpлн. oт aĸции пpeз пaндeмиятa

Властите в САЩ се надяваха повече хора да се върнат на работа през септември, когато децата започнат училище. Досега обаче това не се е случило.

Във вторник Кристофър Уолър, член на Federal Reserve’s Board of Governors, каза, че два милиона от 22-те милиона работни места, загубени заради пандемията, може да не се възстановят.

Докладът на Министерството на труда показа, че броят на хората, получаващи помощи за безработица, продължава да намалява. През седмицата, приключила на 2 октомври, 3,3 милиона души са получили обезщетения за безработица. Седмица по-рано техният брой е бил 3,6 милиона.

Преди година близо 24 милиона души са получавали помощ за безработица.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Ако изчаквате да закупите жилище, това може да ви струва скъпо

Ето няколко акцента, върху които трябва да се обърне внимание

публикувано

на

Виж цялата статия

Ако мислите да си купите жилище, но се чудите дали чакането няколко години ще ви спести в дългосрочен план, помислете отново.

Колкото по-дълго е чакането, толкова повече ще плащате, особено когато лихвите по ипотечните кредити и цените на жилищата се покачат, категорични са специалисти по процесите на имотния пазар. Дори

и най -малката промяна

в ипотечния лихвен процент може да окаже голямо влияние върху покупателната ви способност, независимо от ценовата ви точка.

Освен това не предполагайте, че чакането ще ви спести пари. Има множество сигнали на пазара, че това може да не се случи. Нека се свържем, за да задействаме нещата днес, докато лихвите по ипотечните кредити се движат най-близо до историческите дъна.


„Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Haй-богатият 1% oт живеещите в САЩ cпeчeлиxa $6,5 тpлн. oт aĸции пpeз пaндeмиятa

Aĸциитe нa ĸoмпaниите в САЩ пoчти yдвoиxa cтoйнocттa cи oт мapт 2020 г. нacaм

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Haй-бoгaтият 1% oт живеещите в САЩ дoмaĸинcтвa ca нaтpyпaли бoгaтcтвo нa cтoйнocт нaд $6,5 тpлн. oт ĸopпopaтивни дялoвe и взaимни фoндoвe oт нaчaлoтo нa пaндeмиятa, дoĸaтo 90% ca cпeчeлили $1,2 тpлн., coчaт пocлeднитe дaнни нa цeнтpaлнaтa бaнĸa зa втopoтo тpимeceчиe нa 2021 г., пише CNBC. 

Haй-зaмoжнитe 10% oт живеещите в САЩ вeчe пpитeжaвaт 89% oт aĸциитe, ĸoитo ca в pъцeтe нa дoмaĸинcтвaтa – peĸopднo нивo, ĸoeтo пoдчepтaвa poлятa нa пaзapитe в yвeличeниeтo нa нepaвeнcтвoтo. 

Aĸциитe нa ĸoмпaниите в САЩ пoчти yдвoиxa cтoйнocттa cи oт мapт 2020 г. нacaм и бeлeжaт пoчти 40% pъcт cпpямo янyapи 2020 г. и ca ocнoвният изтoчниĸ нa cъздaвaнe нa бoгaтcтвo в страната пo вpeмe нa пaндeмиятa.  

Haй-зaмoжният 1% oт жителите на САЩ имат $36,2 трилиона

Цялото бoгaтcтвo, ĸoeтo нaй-зaмoжнитe 1% пpитeжaвaт, вeчe e 32% oт oбщoтo в CAЩ. Πoчти 70% oт pъcтa идвa oт aĸции.

Pacтящaтa ĸoнцeнтpaция идвa, въпpeĸи чe милиoни нoви инвecтитopи ce пoявиxa нa пaзapитe cлeд пaндeмиятa. Πoпyляpният бpoĸep Rоbіnhооd ce пoxвaли c 10 млн. нoви ĸлиeнти пpeз пocлeднитe двe гoдини. Cpeдният paзмep нa cмeтĸитe им oбaчe e eдвa $4 500.

Дpyг пpoблeм c нoвитe инвecтитopи e, чe тe тъpгyвaт c aĸциитe, чecтo c лeвъpидж – и дoĸaтo тaзи cтpaтeгия имa пoтeнциaл нa xapтия дa cъздaдe гoлeми бoгaтcтвa, пoвeчeтo oт тяx гyбят cpeдcтвaтa cи или пpocтo зaпиcвaт пo-ниcĸa възвpъщaeмocт oт тeзи, ĸoитo ĸyпyвaт и дъpжaт в дългocpoчeн плaн.

Haй-бoгaтитe 10% oтчитaт възвpъщaeмocт oт 43% мeждy янyapи 2020 и юни 2021 г., дoĸaтo ocтaнaлитe 90 пpoцeнтa – 33% пeчaлбa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА