Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как да вземем максимална финансова помощ за колеж?

Ако мислите за колеж на децата си в Щатите, вижте каква финансова помощ може да получите по различни програми.

публикувано

на

Здравейте, Ангел! В Америка съм със семейството си от 10 години и имам две деца, които са на 13 и на 16-годишна възраст. Както се подразбира, подготвяме се за колежи и университети в идните години, но не сме запознати с начините на финансиране и финансовата помощ, която можем евентуално да използваме от различни програми. Би ли ни обяснил някои основни компоненти, по които да се ориентираме?

Здравейте и от мен! Благодаря ви за доверието и за хубавия въпрос на тема, по която не сме говорили скоро в моите статии. За радост на много от родителите, които се намират във вашата ситуация, днес ще засегнем тази тематика и ще можем да поговорим по нея малко по-надълбоко.

Надявам се, че следващите редове ще помогнат на много родители в нашето общество да намерят отговори на въпроси, които и те самите често си задават, но нямат пълната информация, за да могат да са напълно сигурни, че са напълно компетентни и уверени да работят сами по този важен процес.

Първото нещо, което трябва да се знае, е формулата, по която се изчислява дали определен студент би се класирал за федерална финансова помощ за образование. Тази финансова помощ се базира стриктно на нуждите на студентите и на финансовите възможности на техните родители. Ето я формулата, по която се изчисляват нуждите и възможностите на студентите:

Разходи по образованието – очакван семеен финансов принос = финансова нужда (Cost of Attendance – Expected Family Contribution = Financial Need)

Нека да внесем малко яснота по определенията на терминологията в тази специфична формула. Под графата „Разходи за образованието“ се разбира всичко, включващо нужди за покриване на учебници; такси за обучението от учебното заведение; разходи по наемане на квартири или общежития; учебни принадлежности; транспортни разходи; разходи по обслужване на заеми за образование; лични разходи, свързани с процеса на образование в период за дадена учебна година.

Под графата „Очакван семеен финансов принос“ се разбират всички активи и доходи на студента и неговите родители в следните съотношения:

 Доходи

– студенти – 50% от налични доходи над $3000 за годината

– родители – 22-47% от наличните доходите на родителите

– други роднини (баби и дядовци) – Ако някой от бабите и дядовците помагат финансово по някакъв начин на своите внуци в първите две години (ако предположим, че студентът ще следва поне четири годишна програма), тази помощ в своето цялостно състояние се репортва на FAFSA апликацията като доходи на студента, попадайки автоматично под първата графа.

 Финансови активи

студенти – 20% от финансовите активи на студентите, включващи всички видове спестовни сметки за образование като UGMA / UTMA, Trusts, Savings Bonds (регистрирани на името на студента)

– родители – до 5.64% от стойността на активи като инвестиционни фондове (Mutual Funds); други видове инвестиции във вид на акции и ценни книжа; банкови сметки и депозитни сертификати; 529 образователни акаунти (регистрирани на името на родителите или на името на студентите); Coverdell Education Savings Accounts

– други роднини (баби и дядовци) – всички активи на бабите и дядовците не се включват в тази калкулация и не се взимат под внимание, дори активи, които се намират в 529 образователни сметки, регистрирани под името на баба или дядо с намерение да се използват от студента в годините напред.

Тук е много важно да дадем примери за това как се калкулират очакваните разходи по образованието на студента от родителите на базата на финансови активи и доходи.

Ако родителите притежават активи на стойност $30 000 в банкови сметки, депозитни сметки, образователни акаунти и инвестиционни акаунти (без да се включват пенсионни инвестиционни сметки), тази сума се умножава по 5.64%, което е равно на $1692, която е сумата, която ще увеличи цифрата в графата „Очакван семеен финансов принос“ и ще намали потенциалната нужда от финансова помощ.

Следователно това се отнася и за доходите – колкото са по-големи доходите на родителите и на студента, толкова по-голяма става сумата в графата „Очакван семеен финансов принос“ и намалява нуждата от финансова помощ от страна на държавните агенции.

Много е важно да се отбележи нещо, което много малко хора знаят и следователно не се коментира широко. Ако бабите и дядовците искат да се включат и да помогнат на студента с определена сума, идваща от спестявания или лични доходи, най-добре е те да го направят

след първите две години

от образованието на студента.

По този начин се заобикаля обявяването на тези суми в апликацията за финансова помощ, защото по закон те трябва да бъдат обявени само през първите две години на образованието и не играят роля след това. Независимо от това колко малка или голяма е тази сума, евентуално идваща от баби и дядовци, тя ще играе роля и ще натежи в нашата калкулация, което по един или друг начин ще намали потенциалната финансова помощ, за която би се квалифицирал студентът през първите две години. Но както казахме, ако тези пари влязат в употреба след втората година, тогава те не трябва да бъдат обявявани по никакъв начин и не играят роля във формулата, на която се базира нуждата от федерална финансова помощ за студентите.

Искрено се надявам информацията, която представих днес, да е била полезна и интересна за всеки един от вас. Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят повече по темата, моля, споделете тази статия с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.

За архив на други статии на различна финансова тематика, които съм писал в последните 6 години, моля, посетете моята лична страница на TayniteNaParite.com

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Microsoft преговаря за закупуването на TikTok

Тръмп ще забрани TikTok в САЩ. Ще провали ли сделката това?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. е в преговори за придобиване на китайското видео приложение TikTok, пише Тhe Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с дискусиите източници. Същевременно по-рано в петък американският президент Доналд Тръмп каза, че обмисля да предприеме стъпки, които ефективно да забранят ползването на приложението от територията на Съединените щати.

„Гледаме TikTok. Може да забраним TikTok“, каза Тръмп пред репортери, докато се подготвяше да замине за Флорида. „Може да предприемем някои други неща, има няколко варианта. Но се случват много неща. Така че ще видим какво ще се случи. Разглеждаме много алтернативи по отношение на TikTok“.

Тръмп: Спираме TikTok в САЩ

Служителите на TikTok не са били открити непосредствено в петък за коментар. В изявление, публикувано онлайн тази седмица, изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер, който беше нает от Walt Disney Co. по-рано тази година, заяви, че компанията е ангажирана с прозрачността.

„TikTok се превърна в най-новата цел (на атаки, б. ред.), но ние не сме врагът“, каза той.

Американските власти изразяват опасения, че TikTok може да предаде данните, които събира от снимащите и качващи видео клипове в приложението американци на китайското авторитарно правителство. TikTok каза, че никога няма да го направи.

Сенатори републиканци: Китай може да манипулира изборите чрез TikTok

Запознат със случващото се източник каза по-рано, че американски представители са наредили на Bytedance – компанията майка на TikTok, да се откаже от собствеността си.

TikTok, който постигна световна слава през последните две години благодарение на своите видеа със закачливи танци и клипове със синхронизиране на речта, е собственост на базираната в Пекин ByteDance, един от най-ценните стартъпи в света. ByteDance, чиито второстепенни акции оцениха компанията на 150 милиарда долара през последните седмици, разчита на големи инвеститори в САЩ, като Coatue Management и Sequoia Capital.

Евентуална подобна сделка ще бъде изправена пред множество регулаторни пречки. През последните години Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ, който разследва придобиванията в САЩ от чужбина, пое много по-агресивна роля при прегледа и одобряването на сделки, които могат да застрашат националната сигурност.

Покупката на TikTok би представлявала огромен обрат за Microsoft, който ще привлече популярно потребителско приложение с огромна аудитория сред над младите хора. Microsoft и преди е осъществявала инвестиции в социални медии, но никога не е развивала своя популярна услуга в този доходоносен сектор.

Безспорно Microsoft разполага с нужните финансовите средства за поглъщането на TikTok. Усилията му в сферата на социалните медии обаче досега не бяха особено успешни, с изключение на поглъщането на мрежата за професионални контакти LinkedIn и компютърната игра Minecraft. Само преди няколко седмици Microsoft сложи край на видео стрийминг платформа за игри Mixer.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Apple за кратко беше най-голямата компания в света, изпреварвайки Saudi Aramco

Цената на акциите на технологичния гигант нарасна със 7,1%, достигайки рекордна пазарна капитализация от 1,765 трлн. долара

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Apple стана за кратко най-голямата компания по пазарна капитализация, изпреварвайки Saudi Aramco след по-добрите от очакванията резултати през второто тримесечие, предава Bloomberg.

Цената на акциите на технологичния гигант нарасна със 7,1%, достигайки рекордна пазарна капитализация от 1,765 трлн. долара. За първи път оценката на компанията изпреварва тази на националната петролна компания на Саудитска Арабия, която дебютира на борсата в Рияд през декември м. г. Преди това Apple се конкурираше с Microsoft за титлата най-голяма американска публична компания.

Надпреварата с Aramco се случва след бурен период за саудитската компания. Първичното й публично предлагане не отговори на очакванията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Фактическият ръководител на кралството първоначално искаше оценка от 2 трлн. долара и набиране на 100 млрд. долара. Но след като чуждестранни инвеститори се възпротивиха на подобна оценка, правителството се насочи към по-малко местно предлагане и набра около 30 млрд. долара, което все пак се превърна в най-голямото IPO в историята.

След това се случи тазгодишният срив на цените на суровия петрол, тъй като търсенето на енергия се сгромоляса заради вируса. Приходите за второто тримесечие на Aramco вероятно са намалели до около 37 млрд. долара спрямо 75 млрд. долара година по-рано, сочат данни на анализатори, събрани от Bloomberg. Това е по-малко от приходите от продажби на стойност 59,7 млрд. долара, които Apple обяви за последното тримесечие.

Книжата на Aramco са поевтинели с 6,4% от края на декември насам, въпреки че това е значително по-малко от спада на други големи петролни компании. Цената на акциите на Exxon Mobil намаля с 38%, а тази на Royal Dutch Shell се сви с 47%.

Същевременно Apple се възползва, тъй като пандемията засили пазарните позиции на най-големите технологични компании в света, които се радват на силен счетоводен баланс и бързо растящ бизнес благодарение на ускореното преминаване към дигитални услуги.

Производителят на iPhone е прибавил над 1 трлн. долара към пазарната си капитализация от началото на годината.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Доларът започва да губи своя блясък

Ето какво пречи на добрите позиции на валутата според експерти

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След като доларът поскъпна през март заради търсенето му като валута убежище, сега зелените пари се насочват към най-лошия си месец от началото на 2018 г. и много стратези смятат, че разпродажбите му ще продължат, пише Bloomberg.

Отрицателните реални лихвени проценти в САЩ, безмилостното разпространение на коронавируса и подобряването на риск настроенията по света са сред причините инвеститорите да се откажат от дългите си позиции в зелено.

Индексът Bloomberg Dollar Spot към 24 юли отчита спад за месеца с 2.4%.

Hякoи aнaлизaтopи дopи oчaквaт дoпълнитeлнo oтcлaбвaнe в peзyлтaт нa мepкитe, пpeдпpиeти oт пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп, нacoчeни към cпpaвянe c кpизaтa.

„Oчaквaмe дoминaциятa нa щaтcкия дoлap дa бъдe oгpaничeнa и дa oтcлaбвa в дългocpoчeн плaн“, пocoчвaт в cвoй aнaлиз eкcпepтитe oт Nоmurа, цитиpaни oт СNN Вuѕіnеѕѕ и money.bg.

Зeлeнaтa вaлyтa дeceтилeтия нapeд e cимвoл нa cилaтa нa aмepикaнcкaтa икoнoмикa и пpивлeкaтeлeн aктив зa инвecтитopитe пo cвeтa. Cъщo тaкa тя e нaй-чecтo изпoлзвaнaтa вaлyтa в peзepвитe нa цeнтpaлнитe бaнки пo cвeтa и нa дpyги ключoви финaнcoви инcтитyции.

B нacтoящaтa cитyaция oбaчe eкcпepтитe глeдaт cкeптичнo към нeйнoтo бъдeщe.

Pacтящият aмepикaнcки дълг

и пpoтeкциoниcтичнaтa пoлитикa нa Tpъмп дoбaвят нoви pиcкoвe към нeйнoтo пpeдcтaвянe.

Зa cмeткa нa тoвa някoи oт гoлeмитe кoмпaнии, yпpaвлявaщи aктиви, кaтo ВlасkRосk, cъвeтвaт cвoитe клиeнти дa paзглeдaт нapacтвaщитe инвecтициoнни възмoжнocти в Eвpoпa, къдeтo дъpжaвитe ycпявaт пo-ycпeшнo дa ce cпpaвят cъc здpaвнaтa кpизa.

„CAЩ oтвopиxa пpeкaлeнo paнo, кaктo мoжe дa ce види“, пocoчвa cтpaтeгът oт Nоmurа Джopдaн Poчecтъp, визиpaйки yвeличaвaщия ce бpoй нa зapaзeнитe тaм. „B peзyлтaт нa тoвa дoлapът щe пpoдължи дa oтcлaбвa в cpeднocpoчeн плaн“, дoбaвя eкcпepтът.

B дoпълнeниe икoнoмичecкaтa cитyaция пoдкpeпя oчaквaниятa, чe ocнoвнитe лиxви в Щaтитe щe ce зaдъpжaт oкoлo нyлaтa зa дългo вpeмe, дoбaвяйки дoпълнитeлeн нaтиcк въpxy зeлeнaтa вaлyтa. Meждyвpeмeннo пpeз тaзи гoдинa ce oчaквa фeдepaлният дълг дa дocтигнe 101% oт Бpyтния вътpeшeн пpoдyкт (БBП), кoeтo e peкopд.

И дoкaтo пpoгнoзитe зa дoлapa нe ca ocoбeнo oбнaдeждaвaщи, тo eвpoтo изглeждa вce пo-пpивлeкaтeлнo зa инвecтитopитe. Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa oбщaтa вaлyтa дoбaви oкoлo 2% към cтoйнocттa cи cпpямo дoлapa въпpeки oпaceниятa oт ocтpa peцecия в Eвpoпa.

Poчecтъp oбяcнявa, чe дoкaтo Щaтитe тpябвa дa ce бopят c нoвитe oгнищa нa кopoнaвиpyc в cтpaнaтa, в Eвpoпa, кoятo блoкиpa икoнoмикaтa cи пo-paнo, ceгa aктивнocттa зaпoчвa дa ce пoдoбpявa.


Мненията на стратезите

Ето и няколко мнения на стратези по темата, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria:

 

Standard Chartered

Разпродажбите на долари продължават по време на американската сесия през последните няколко дни, което е лош сигнал за валутата.

 

Royal Bank of Canada

Възстановяването на борсово търгуваните стоки е сред причините за натиска върху долара, тъй като корелацията между двете е негативна през по-голямата част от последните две години.

 

Wells Fargo

Доларът вероятно ще поевтинее след заседанието на Федералния резерв през следващата седмица, въпреки че се очаква паричната политика да остане непроменена.

 

Bank of America

Стратезите на банката повишиха целта си за двойката евро/долар до края на годината до диапазона от 1.08–1.05 долара. Основната причина за по-слабия щатски долар остава силният рисков апетит, особено към американския пазар на акции. Въпреки това от Bank of America запазват позитивното си виждане за зелената валута най-вече заради отрицателните перспективи за световната икономика

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено