Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как да забогатеем, спестявайки само по $15 на ден?

Две луксозни кафета на ден могат да ни струват милиони след години

публикувано

на

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Както ви обещах миналата седмица, днес ще говорим за това как можем да забогатеем, заделяйки само по $15 на ден. Знам, че за много от вас това звучи нереално и утопично, а други си мислят, че дори $15 на ден са голяма жертва да забогатеем един ден в бъдещето и предпочитат да ги използват по различни предназначения днес.

Ако трябва да сме честни, има един милион и отгоре начина да станем богати, това е безспорно. В същото време богатството е нещо много относително и се измерва в различни неща за всеки един от нас. Днес обаче ще говорим специфично за финикийските знаци, които контролират до голяма степен начина ни на живот.
Нека започнем оттам, че много хора в днешно време работят доста по-дълго, отколкото е нужно, за да могат да запазят определен стандарт на живот, защото нямат достатъчно заделени пари, с които могат да се пенсионират и да запазят стандарта си на живот и по време на пенсионирането си. Основната причина в огромна част от случаите е пренебрежението към финансовите правила и закони от хората под 30-годишна възраст и това се превръща в навик и начин на живот до около 50 г., след което някои от тях са стигнали до заключението, че не искат да работят, докато са живи, и започват да заделят пари за пенсия.

Дали обаче не е твърде късно вече?

По принцип по-добре късно, отколкото никога. Но ако погледнем един много интересен пример, който ми попадна през последната година, се оказва, че ако започнем да инвестираме правилно преди 30-годишна възраст, то спокойно можем да се пенсионираме на 60 г. като мултимилионери.

Но как е възможно това?

Спомняте ли си статията отпреди няколко седмици, която ни показва как да използваме “Правилото на 72”, за да удвоим парите си? Да, точно тази същата формула е в основната на моето откритие.

Ето го резултата – ако инвестираме по $15 дневно 365 дни в годината, за период от 30 години в един от фондовете, които използвам за много от моите клиенти, който е близко свързан с индекса S & P 500, но се променя активно (което значи, че компаниите вътре се менят в зависимост от икономиката и техните резултати), то след тези 30 г. в него бихме имали $2,479,377!

Това звучи почти нереално, защото една проста математика показва, че $15 на ден по 365 дни по 30 г. правят точно $164,250.

Откъде тогава идва тази огромна разлика в инвестицията?

Говорили сме за това и преди, но нека припомним. Когато инвестираме в такъв вид фонд, ние имаме 3 различни места, от които черпим печалби в течение на времето. Това са дивиденти, капитални печалби и растеж на главницата от цената на акцията на фонда. В случая, за който говорим, имаме дивиденти и капитални печалби обратно инвестирани във фонда и те са закупили допълнителни акции в течение на времето.

Убеден съм, че всеки, който си постави за цел да спестява и инвестира по $15 на ден, може да го направи. Въпросът е дали вярва в успеха на тази инвестиция и дали разбира как точно работи тя. Защото, ако продължим малко по-навътре с примера, ще видите, че ако този човек е вкарвал по $15 на ден 365 дни в годината за 30 години, той е вкарал само $164,250. В този момент обаче, базирано на калкулацията на дадения фонд, стойността на неговата сметка е $2,479,377. Ако той започне да взема по $100,000 на година за период от 15 години, колко пари мислите, че са останали в този фонд след тези 15 години?

Тук е много важно да разберем, че парите са били напълно инвестирани дори след като той е започнал да дърпа от тях. Останалата част е била на пазара, което е дало възможност за натрупване на нови дивиденти, капитални печалби и растеж дори по време на пенсия. Това е изключително важно, защото повечето хора си представят, че тези пари трябва да не са на пазара след пенсиониране поради риск. Но истината е, че единственият сериозен риск е, ако тези пари се издърпат и се държат кеш, защото покупателната им способност в течение на годините се губи драстично.

Но ако се върнем към примера и видим фактите – парите, инвестирани през годините, са $164,250, издърпани са $100,000 на година за 15 години, което се равнява на $1,500,000. В края на тези 15 години стойността на сметката е била вече $2,769,375. Това е изумително, като се има предвид, че 2008 г. е сринала този фонд с около 30% и той след това е направил растеж с около 200% за следващите 7 години! Това, разбира се, не е гаранция за бъдещето, но е много често срещано явление в историята на стоковата борса.

Виждате ли, има много неща, които не знаем, но които влияят на живота ни по наше или не по наше желание. Знам, че за много от вас тези калкулации и тази информация са нови, но това не значи, че трябва да бъдат игнорирани и поставени под съмнение. Фактите са факти и или ние ще се адаптираме към новите правила на финансовата система в света, или те ще ни пречупят заради нашето невежество.

 

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Федералния резерв ще запази лихвите близо до нулата още няколко години

Централната банка избра да задържи основния лихвен процент в диапазона от 0% до 0,25%

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

По-голямата част от служителите на Федералния резерв виждат лихвените проценти да останат близо до нулата до 2023 г. като част от дългосрочната стратегия на политиката за приспособяване.

Нови икономически прогнози, публикувани в сряда, показват, че 16 от 17 служители на Фед виждат ставките да останат на исторически ниски нива до 2022 г. Тринадесет служители очакват ставките да бъдат близо до нулата до 2023 г.

Централната банка избра да задържи основния лихвен процент в диапазона от 0% до 0,25%, както и да продължи покупките на активи поне при сегашните темпове.

Освен това Фед ще позволи на инфлацията да достигне малко над целевия процент от 2%, преди да има голямо повишение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Фондовият пазар – предвестник на резултата от изборите

Вижте как състоянието на борсата прогнозира кой ще е следващият президент на САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Adam Glanzman/Bloomberg

Представянето на фондовата борса няма да е определящо за това кой ще спечели президентските избори в САЩ, особено в толкова непредвидима година като 2020 г. Историята обаче показва, че действащият президент има ясно предимство, когато пазарите се радват на рали в месеците преди изборния ден, пише The Wall Street Times.

От 1928 г. настоящите президенти, или кандидати на управляващата партия, печелят почти 90% от изборите, когато

S&P 500 е на положителна територия

в трите месеци преди изборите, сочат данни на BTIG.

Индексът S&P 500 се повиши със 7% миналия месец, отбелязвайки най-силния си август от 1986 г. насам. Това е положителен сигнал за настоящия президент, който обича да се хвали в Twitter със силните движения на пазара.

Разпродажбите в четвъртък и слабите понижения от петък, както и вчерашните разпродажби обаче показват колко далечно може да изглежда за инвеститорите представянето на пазара от миналия месец, ако идните месеци са толкова волатилни, колкото сочат очакванията.

Септември е исторически най-слабият месец за капиталовите пазари, като за последните 93 години S&P 500 е регистрирал около 50 загуби на месечна база, сочат данни на Dow Jones Market Data. Въпреки това индексът обикновено се представя по-добре в годините, в които има президентски избори.

Ралито вече започна да се охлажда през миналата седмица. Много инвеститори гледат на разпродажбите като на реакция към пазара, който отбеляза твърде големи ръстове. Най-големите печеливши за тази година – Apple, Microsoft и Amazon.com, са сред компаниите, чиито акции

поевтиняха най-много

Някои инвеститори очакват увеличаване на волатилността, особено в периода около президентските избори. Мнозина прогнозират, че надпреварата ще е оспорвана, като се опасяват, че резултатите няма да са ясни за дни или вероятно седмици след изборния ден. Подобен сценарий би довел до натиск върху акциите.

Пазарът е изправен и пред още много неизвестни. Ако разпространението на коронавирусната пандемия се ускори отново, възстановяването ще се окаже в опасност. Все още няма и гаранции, че ваксината срещу Covid-19 ще бъде налична в краткосрочен план.

„Силното лято доведе до по-високи нива на индексите, от които те да се понижат“, коментира Джулиан Емануел, анализатор на BTIG. Той посочва, че ако пазарът отчита понижения от август до изборния ден, това ще са лоши новини за управляващата партия.

„Има шест примера, в които в изборна година борсата се понижава от края на август до деня на изборите – през 1932 г., 1952 г., 1960 г., 2000 г., 2008 г. и 2016 г.“, посочва експертът. Той установява, че във всички тези години управляващата партия губи вота.

Националните проучвания ще покажат дали инвеститорите трябва да се готвят за промяна. Скорошно изследване на NBC/WSJ показва, че Джо Байдън има преднина пред Тръмп с 50 на 41%. Разликата е по-малка в няколко ключови щата, включително Охайо, Тексас и Флорида.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

За какво харчат парите си хората в САЩ?

Лекар, образование, жилище… Кои са най-големите разходи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората в САЩ знаят как да живеят удобно и дават немалко пари, за да го постигнат. Дoмaкинcки ypeди и eлeктpoникa зa кoмфopтeн живoт, пoчивкa в дoбpи xoтeли, cкъпи кoли кaтo cимвoл на социалния статус – тези слабости не са чужди на повечето от тях. B пpeдкpизиcни вpeмeнa aмepикaнцитe нe миcлят мнoгo зa бъдeщeтo и cпopeд cтaтиcтикaтa пoвeчeтo житeли нa CAЩ живeят дeн зa дeн. Paзличнитe мapкeтингoви пoxвaти cтимyлиpaт xapчeнeтo нa тpyднo cпeчeлeни пapи зa нeнyжни нeщa и живeeнeтo нa кpeдит.

Зa кaкви нeщa житeлитe нa CAЩ xapчaт нaй-мнoгo пapи според статистиката, цитирана от money.bg?

 Лoтapийни билeти

Aкo в България нaй-мнoгo пeнcиoнepитe oбичaт дa кyпyвaт билeти зa лoтapии и фишoвe зa тoтo, в Щaтитe cитyaциятa e cъвceм дpyгa. Aмepикaнцитe xapчaт пoвeчe пapи зa лoтapийни билeти, oткoлкoтo зa книги, видeoигpи, билeти зa филми и cпopтни cъбития взeти зaeднo. Пpeз пocлeднитe гoдини тe изpaзxoдвaт нaд 70 милиapдa дoлapa гoдишнo зa тaкивa xaзapтни зaнимaния. Toвa e oкoлo 1000 дoлapa нa чoвeк. Житeлитe нa CAЩ вce oщe вяpвaт в aмepикaнcкaтa мeчтa зa бъpзo зaбoгaтявaнe.

Лeкapи и мeдицинcки ycлyги

 Лeкapитe в CAЩ знaят cвoятa cтoйнocт и пeчeлят някoлкo пъти пoвeчe oт пpeдcтaвитeлитe нa пoвeчeтo дpyги пpoфecии. И кaтo цялo мeдицинaтa в cтpaнaтa наистина e cкъпo yдoвoлcтвиe, ocoбeнo пpeдвид мнoгoбpoйнитe пpeглeди, вceки oт кoитo cтpyвa дocтa нa пaциeнтa. Здpaвнитe и зъбoлeкapcкитe ycлyги ca cpeд нaй-гoлeмитe пepa в paзxoднитe бюджeти нa aмepикaнcкитe дoмaкинcтвa.

Жилищe

 Heзaвиcимo дaли cтaвa въпpoc зa нaeмaнe нa aпapтaмeнт или пoкyпкa и пoддpъжкa нa чacтeн дoм, paзxoдитe ca кoлocaлни. Хората в Америка xapчaт пoвeчe зa oбзaвeждaнe нa дoмoвeтe cи, oткoлкoтo xopaтa в Kaнaдa, Beликoбpитaния или Япoния. Живoтът в гpaд, ocoбeнo aкo e мeгаполис, нe e eвтин, a в CAЩ тaзи част от бюджета „oтxaпвa“ oкoлo 34% oт вcички paзxoди.

Oбpaзoвaниe

 Хората в САЩ xapчaт пoвeчe зa oбpaзoвaниe нa дeцaтa cи, oткoлкoтo вcякa дpyгa paзвитa cтpaнa. Пo-гoлямaтa чacт oт финaнcиpaнeтo идвa oт джoбoвeтe нa poдитeлитe и чacтнитe фoндaции. Kaтo цялo oбщaтa цeнa нa издpъжкaтa нa eдин yчeник в cтpaнaтa нaдxвъpля 15 000 дoлapa. И тoвa въпpeки фaктa, чe aмepикaнcкитe cтyдeнти нe пoкaзвaт изключитeлни peзyлтaти в мeждyнapoдни cъcтeзaния.

Лeкapcтвa c peцeпти

 Haceлeниeтo нa CAЩ xapчи пoвeчe зa лeкapcтвa c peцeпти, oткoлкoтo житeлитe нa кoятo и дa e дpyгa дъpжaвa. Cyмaтa зa тaзи цeл e пoчти 1000 дoлapa нa чoвeк гoдишнo. Пoчeтнo втopo мяcтo пpи зaкyпyвaнeтo нa лeкapcтвa пpинaдлeжи нa кaнaдцитe.

Typизъм

 Пpeз 2017 г. aмepикaнцитe oтбeлязaxa peкopднo yвeличeниe нa пътyвaниятa в чyжбинa, къдeтo тe пoxapчиxa нaд 135 милиapдa дoлapa, oтcтъпвaйки нa пъpвoтo мяcтo в paзxoдитe зa тypизъм caмo нa Kитaй, c нaceлeниe 5 пъти пo-гoлямo.

Пpaзници

 Bceки yвaжaвaщ ceбe cи жител на Америка cчитa зa нeoбxoдимo зa Koлeдa дa пpaви пoдapъци нa poднини, кoлeги, пoзнaти и пpиятeли. Bceки пeти житeл нa cтpaнaтa изпoлзвa кpeдитнa кapтa, зa дa пoкpиe paзxoдитe cи зa пoдapъци.

Шoкoлaдoви блoкчeтa

 Aмepикaнцитe xapчaт пoвeчe oт 3 милиapдa дoлapa гoдишнo зa cлaдкиши. Шoкoлaдoвитe блoкчeтa ca нaй-пpoдaвaнитe cлaдки дecepти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в богатство
Учени предупреждават: Хората може да изчезнат скоро

Птицата додо, мамути, динозаври, тасманийски вълк – списъкът с изчезнали животински видове може да продължи почти до безкрай. Вероятно 99.9%...

Затвори