Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как да забогатеем, спестявайки само по $15 на ден?

Две луксозни кафета на ден могат да ни струват милиони след години
Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Както ви обещах миналата седмица, днес ще говорим за това как можем да забогатеем, заделяйки само по $15 на ден. Знам, че за много от вас това звучи нереално и утопично, а други си мислят, че дори $15 на ден са голяма жертва да забогатеем един ден в бъдещето и предпочитат да ги използват по различни предназначения днес.

Ако трябва да сме честни, има един милион и отгоре начина да станем богати, това е безспорно. В същото време богатството е нещо много относително и се измерва в различни неща за всеки един от нас. Днес обаче ще говорим специфично за финикийските знаци, които контролират до голяма степен начина ни на живот.
Нека започнем оттам, че много хора в днешно време работят доста по-дълго, отколкото е нужно, за да могат да запазят определен стандарт на живот, защото нямат достатъчно заделени пари, с които могат да се пенсионират и да запазят стандарта си на живот и по време на пенсионирането си. Основната причина в огромна част от случаите е пренебрежението към финансовите правила и закони от хората под 30-годишна възраст и това се превръща в навик и начин на живот до около 50 г., след което някои от тях са стигнали до заключението, че не искат да работят, докато са живи, и започват да заделят пари за пенсия.

Дали обаче не е твърде късно вече?

По принцип по-добре късно, отколкото никога. Но ако погледнем един много интересен пример, който ми попадна през последната година, се оказва, че ако започнем да инвестираме правилно преди 30-годишна възраст, то спокойно можем да се пенсионираме на 60 г. като мултимилионери.

Но как е възможно това?

Спомняте ли си статията отпреди няколко седмици, която ни показва как да използваме “Правилото на 72”, за да удвоим парите си? Да, точно тази същата формула е в основната на моето откритие.

Ето го резултата – ако инвестираме по $15 дневно 365 дни в годината, за период от 30 години в един от фондовете, които използвам за много от моите клиенти, който е близко свързан с индекса S & P 500, но се променя активно (което значи, че компаниите вътре се менят в зависимост от икономиката и техните резултати), то след тези 30 г. в него бихме имали $2,479,377!

Това звучи почти нереално, защото една проста математика показва, че $15 на ден по 365 дни по 30 г. правят точно $164,250.

Откъде тогава идва тази огромна разлика в инвестицията?

Говорили сме за това и преди, но нека припомним. Когато инвестираме в такъв вид фонд, ние имаме 3 различни места, от които черпим печалби в течение на времето. Това са дивиденти, капитални печалби и растеж на главницата от цената на акцията на фонда. В случая, за който говорим, имаме дивиденти и капитални печалби обратно инвестирани във фонда и те са закупили допълнителни акции в течение на времето.

Убеден съм, че всеки, който си постави за цел да спестява и инвестира по $15 на ден, може да го направи. Въпросът е дали вярва в успеха на тази инвестиция и дали разбира как точно работи тя. Защото, ако продължим малко по-навътре с примера, ще видите, че ако този човек е вкарвал по $15 на ден 365 дни в годината за 30 години, той е вкарал само $164,250. В този момент обаче, базирано на калкулацията на дадения фонд, стойността на неговата сметка е $2,479,377. Ако той започне да взема по $100,000 на година за период от 15 години, колко пари мислите, че са останали в този фонд след тези 15 години?

Тук е много важно да разберем, че парите са били напълно инвестирани дори след като той е започнал да дърпа от тях. Останалата част е била на пазара, което е дало възможност за натрупване на нови дивиденти, капитални печалби и растеж дори по време на пенсия. Това е изключително важно, защото повечето хора си представят, че тези пари трябва да не са на пазара след пенсиониране поради риск. Но истината е, че единственият сериозен риск е, ако тези пари се издърпат и се държат кеш, защото покупателната им способност в течение на годините се губи драстично.

Но ако се върнем към примера и видим фактите – парите, инвестирани през годините, са $164,250, издърпани са $100,000 на година за 15 години, което се равнява на $1,500,000. В края на тези 15 години стойността на сметката е била вече $2,769,375. Това е изумително, като се има предвид, че 2008 г. е сринала този фонд с около 30% и той след това е направил растеж с около 200% за следващите 7 години! Това, разбира се, не е гаранция за бъдещето, но е много често срещано явление в историята на стоковата борса.

Виждате ли, има много неща, които не знаем, но които влияят на живота ни по наше или не по наше желание. Знам, че за много от вас тези калкулации и тази информация са нови, но това не значи, че трябва да бъдат игнорирани и поставени под съмнение. Фактите са факти и или ние ще се адаптираме към новите правила на финансовата система в света, или те ще ни пречупят заради нашето невежество.

 

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Достъпът до нов дом – истини и заблуди

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: VHT Studios
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Новото жилище днес е най-достъпно от 30 г. насам. Това анализирахме в миналия брой на базата на Индекса за жилищна достъпност.

В днешния материал трябва да уточним, че достъпът до жилище по време на последната криза (2009-2015), когато имотите се продаваха на изключително ниски цени, е бил по-голям от сегашния макар и с едно голямо „НО“. Тогава доста хора останаха без постоянен доход и банките много трудно отпускаха жилищни заеми. Хората, който бяха спестили кеш и нямаха нужда от банково финансиране, успяваха да закупят

жилища на символични цени

 Но това за съжаление не бе възможност за повечето други купувачи. За това и този период в историята на Американския жилищен пазар не се слага под един знаменател с всеки един друг период, който е попадал в здрав икономически момент. Извън този период обаче, домовете са по-достъпни днес, отколкото всяка друга година от 1990-а до днес.

Отчетът на „Индекс на жилищна достъпност“ включва и раздел, който изчислява ипотечното плащане на средна цена за дома като процент от средния национален доход. В исторически план този процент е малко над 21. Ето процентите от юни 2018-а (Фигура №2):

В този смисъл, независимо дали мислите да закупите първия си дом или да се придвижите в дома, който отговаря на сегашните ви нужди, не позволявайте на фалшивия „разказ за достъпността“ да ви попречи да се движите напред. От гледна точка на достъпността, това е едно

от най-добрите времена

да купуват през последните 30 години.

За повече информация, свързана с “ Жилищна достъпност индекс“, линкът по-надолу ще ви отведе на точното място (от сайта на Националната асоциация на брокерите в Америка / National Association of Realtors (NAR):

https://www.nar.realtor/blogs/economists-outlook/housing-affordability-slightly-dips-in-october-2019


Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

България приема еврото и… Ще има ли инфлация? Ще се стопят ли спестяванията?

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни в лева?

Дискусията стана актуална след предложените от управляващите промени в закона за БНБ, свързани с въвеждането на единната европейска валута.

Министерството на финансите и централната банка вече обявиха, че фиксираният курс остава до окончателното приключване на процедурата.

Парламентът вече ще разреши на правителството да преговаря с държавите членки на еврозоната, Дания и с Европейската централна банка какъв да е курсът, по който България ще мине от лев към евро.

В момента 1 евро струва 1,95583 български лева. Институциите обещават така и да остане – докато не приемем еврото. А експертите искат повече прецизност и допълване на текстовете.

Почти 23 години след валутния борд доц. Красимир Ангарски, министър в служебното правителство на Стефан Софиянски, цитира американски автори.

Ангарски е един от хората, работили текст по текст, за да има България валутен борд. И преговаряли с тогавашния шеф на Международния валутен фонд Мишел Камдесю.

Последвал валутният борд. Сега създателят му критикува управляващите – трябвало по-открито да обяснят какво се прави. И препоръчва да се допълнят текстовете.

Институциите обясняват, че промените са рутинни, а целта им е страната ни да бъде изрядна при преговорите за членство в еврозоната. И че докато не влезем в нея, бордът остава. Така беше и при другите държави от еврозоната, които бяха с валутен борд – Естония и Латвия.

„Налице е хибридна атака към Борда и фиксирания курс и към решимостта да се присъедини към еврозоната. Абсолютно необоснована, гражданите и бизнесът трябва да бъдат абсолютно спокойни“, коментира пред Нова тв финансистът Борис Петров.

Не се очаква сериозен инфлационен натиск заради въвеждането на еврото. Теоретично обаче, ако левът излезе от преговорите обезценен, спестяванията ще намалеят.

Прогнозата на финансовия министър Владислав Горанов е през април България да влезе в чакалнята на еврозоната. Ако това се случи, най-рано 2023-та година можем да минем към еврото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Новият дом – най-достъпен от 30 години насам

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимкa: Flickr
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Има едно схващане, че притежаването на дом днес е по-малко достъпно, отколкото е било в миналото. Причината, поради която някои хора твърдят това, е, че цените на жилищата са се увеличили значително през последните няколко години.

Това обаче не се дължи само на цената на имотите. Има и други фактори, които влияят на схващанията на хората по този въпрос.

Жилищата днес в повечето случаи са закупени с ипотека. Текущата ставка на ипотеката (лихвения%) е основен

компонент на уравнението за достъпност

Лихвените проценти по ипотечните кредити са спаднали с цял процентен пункт от декември 2018-а. Друга важна част от уравнението за достъпност е доходът на купувача. Средният доход на семейството се е увеличил с приблизително 3% през последната година.

Националната асоциация на брокерите в Америка (NAR) публикува всеки месец т.нар. „Индекс за жилищна достъпност“. Най-новият индекс показва, че възможността за закупуване на нов дом днес, отколкото в сравнение с почти всеки друг момент през последните 30 години, е най-благоприятен. Индексът, определящ домовете на достъпни цени, се базира на следното:

„Стойност на индекса за достъпност на дома 100 означава, че семейство със среден доход има достатъчно доходи,

за да се класира за ипотека

 върху средна цена на имот. Индексът 120 означава, че семейството, което печели среден доход, има 20% повече от необходимото ниво на доходи, плащащо ипотеката на средна цена имот, приемайки, че това семейство дава 20% авансово или т.нар. „първоначална вноска/ down payment“. (фигура №1).

Фиг. 1 „Индекс за жилищна достъпност“ от 1990-а до днес

За повече информация, свързана с „Индекс за жилищна достъпност“, линкът по-надолу ще ви отведе на точното място (от сайта на Националната асоциация на брокерите в Америка / National Association of Realtors (NAR):

https://www.nar.realtor/blogs/economists-outlook/housing-affordability-slightly-dips-in-october-2019


Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada