Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как да изплатим заемите си и да избегнем нови?

публикувано

на

Здравей, Ангел! В последните ти статии намирам много полезна информация относно инвестиране, но за съжаление аз все още не съм стигнала дотам. С течение на годините усещам, че все повече и повече затъвам в заеми и месечни плащания, които много утежняват семейния ми бюджет и не ми дават шанс да заделям нищо като спестявания. Знам, че вината е само моя, но бих искала да знам как да се справя с тези заеми и да променя начина си на мислене относно тях, за да мога да ги изплатя и да си поема малко повече въздух, когато става въпрос за моите пари?

Здравейте и благодаря за вашия въпрос и вашата искреност. Знам, че не е лесно на никой да говори на тази тема, защото е изключително болезнена, особено ако сме затънали в заеми, на които не им се вижда краят. В работата ми с клиенти през годините съм се убедил, че това е един много труден и болезнен процес, но той е неминуем, ако искаме да стигнем на „другия бряг на реката“, където е финансовата свобода и спокойствието. Почти всеки стигнал дотам, рано или късно е минал през трънливия път, по който вървите и вие в момента.

Първата стъпка е

да анализирате това, което сте направили

до момента, и да се опитате да разберете какво ви е подтикнало да стигнете дотук – от материална и от емоционална гледна точка. По мои наблюдения, всичко се свежда до емоциите, а те могат да бъдат най-добрият ни приятел, ако успеем да ги контролираме и насочваме правилно, или най-големият ни враг, ако ги оставим да ни водят. Излишно е да казвам, че повечето от хората се намират във втората графа.

Като общество днес ние намираме за все по-трудна задача съзнателно да контролираме собствените си желания, а оставяме другите около нас да втълпят в главата ни какво трябва да искаме и да имаме чрез хитри маркетингови похвати и социална преса, от които сме заобиколени навсякъде.

Именно липсата на личен контрол върху нашите емоции води до безразсъдни емоционални решения, каквито често са взимането на излишни заеми и трупането на огромни баланси на кредитни карти. Но контролът върху емоциите се осъществява най-лесно с промяната на гледната точка и със създаването на нови мисловни навици относно различни аспекти в нашия живот. Трябва да се научим да намираме разликата между нуждите и „прищевките“ ни на съзнателно и подсъзнателно емоционално ниво. Това според мен е първата стъпка в този процес.

Ето пример, който описва това относно заемите и

правилната гледна точка

която да ни помогне да се избавим от тази грешна емоционална нагласа – когато взимаме заем за автомобил, дом или нещо друго, което считаме, че е важно за нас в даден момент, ние не обръщаме голямо внимание на цялата дължима сума, а на минималното месечно плащане, което този заем изисква за даден период от време. Това е най-грешната нагласа и най-пагубната, защото ни заблуждава и в нашия ум си представяме едно определено месечно плащане, което се налага да правим за дълъг период от време, и сами си налагаме да свикнем с това. Дори на нас ни е втълпено подсъзнателно, че е съвсем нормално винаги да имаме плащане за кола, винаги да имаме плащане за дом, а това не е даденост и факт от живота – тази нагласа ни е наложена изкуствено от банките и продавачите, от които сме заобиколени, за да продължаваме да купуваме (дори на кредит), без да имаме угризения на съвестта.

Вместо това, най-правилният начин и най-лесният път към изплащането и свободата от даден заем е да погледнем дължимата крайна сума директно в очите и да разберем, че ние дължим точно определена сума,

а не месечно плащане до безкрайност

Когато сме наясно с дължимата сума, подсъзнателно вече ние можем да добавяме малко тук, малко там върху плащането и да се стремим да я изплатим възможно най-бързо, защото колкото повече се бавим, толкова повече лихви ще платим и ще бъдем роби на този заем и това плащане ще тежи на месечния ни бюджет.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

(Продължава в следващия брой)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено