Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как да използвам банкови услуги преди и след пенсиониране?

Въпроси и отговори от изминалата седмица
Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! След консултацията ми с теб разбрах доста неща за следващите стъпки относно пенсионирането ми, което планирам да прекарам в България. Ти вече си наясно с моята ситуация и детайлите по нея след моето посещение при теб – би ли ми казал как най-добре да използвам банковите си карти и акаунти, открити тук, когато си отида в България, и какви са потенциалните такси при тяхното използване?

 

Здравейте и ви благодаря, че отделихте от времето си, за да ме посетите лично и да изготвим стратегия за вашето пенсиониране. Личното посещение е много важна част от процеса, защото много хора ми се обаждат за съвет относно пенсионни и инвестиционни въпроси, но когато нямам всички факти, които ми трябват, да се говори само по имейл или по телефон не е достатъчно и трудно се добива ясна представа за ситуацията, от което следва, че могат да се допуснат грешки и от моя страна.

Насърчавам всеки, който има въпроси и иска конкретни отговори, да си насрочи среща и да дойде с всички факти, които има, за да можем да изградим пълноценна картинка, чрез която да работим по-ефективно. Точно така, както го направихте вие и вашата съпруга, за което съм ви благодарен.

Сега нека говорим по същество и за вашия банков въпрос. Преди да започна, искам да кажа, че аз не съм банков служител, но ще ви представя факти и подходи, които се забелязват чрез повечето американски банки, но някои от процентите, които ще спомена, може да са различни при различните банкови институции, защото са базирани на банката, с която аз работя. Така че все пак проверете всички детайли в банките, с които работите, преди да заминете окончателно за България.

Международни трансфери на пари

При наблюденията ми се забелязва, че банките предоставят услугата за прехвърляне на парични суми чрез т. нар. Wire Transfers за всички страни по света. Моята банка взема $50, ако се отиде на място и се работи с банков служител. Ако същата трансакция се направи по интернет, цената е $40. Предимството на спирането до банков клон е, че там няма лимит на сумата, която може да се трансферира, докато по интернет могат да се пратят само до $25,000 в чуждестранен банков акаунт.

Използване на дебитни и кредитни карти извън територията на Америка

Друга важна точка, която искам да споделя, е използването на банкови карти чрез ATM машини в България и навсякъде по света, където пътуваме.

При използването на дебитна карта в търговски обект, който приема такъв вид разплащателно средство, се взема 3% отгоре над сумата, заплатена за продукт или услуга, след като цената в български левове е калкулирана в американски долари по курса за деня. За да избегнете тези 3%, използвайте определени кредитни карти или пари в брой, разбира се. Нека вметна, че не всички кредитни карти имат еднакви свойства и трябва специфично да попитате издателя на вашата карта дали има т.нар. Foreign Exchange Fee.

Ако използвате ATM машини или теглите пари от своята дебитна карта чрез банка извън Америка, таксата е 3% върху изтеглена сума, или $5, което от двете е по-голямата сума. Не забравяйте, че и чуждестранната банка също има такса, която или се приспада от сумата, която получавате, или се взема допълнително от вашата американска сметка. Обикновено тази сума е около $3 на трансакция.

Според банката, в която аз държа парите си, писането на чекове извън Америка не е позволено и няма да бъде одобрено при трансакции между акаунти или частни лица.

Все пак попитайте дали вашият банков акаунт е одобрен за определен брой безплатни трансакции на месец, ако използвате АTM машина на друга банка навсякъде по света. Знам, че има акаунти, които дават право на 4 трансакции на месец, без американската банка да взема такса, но таксата на чуждестранната банка си остава независимо от това.

Важни детайли преди пенсионирането в България

Ако решите да се преместите за постоянно в България или където и да било по света, имайте предвид тези две важни неща – активирайте банковите си карти за международно използване, преди да заминете, обаждайки се на телефона на гърба на картата, който започва с 1-800, за да се знае, че тези карти ще бъдат използвани зад границата и че вие сте този, който ще ги използва.

Второто нещо е да добавите наследници на акаунтите и парите, които имате. Повечето банки правят това и всеки един от нас трябва да се възползва от тази възможност и да посочи наследници. Това е важно от всяко едно естество, независимо дали смятаме да пътуваме извън страната, или да живеем тук – това е важна стъпка, която предава активите ни на хората, които обичаме, ако нещо неочаквано се случи с нас по всяко едно време.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Новият дом – най-достъпен от 30 години насам

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимкa: Flickr
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Има едно схващане, че притежаването на дом днес е по-малко достъпно, отколкото е било в миналото. Причината, поради която някои хора твърдят това, е, че цените на жилищата са се увеличили значително през последните няколко години.

Това обаче не се дължи само на цената на имотите. Има и други фактори, които влияят на схващанията на хората по този въпрос.

Жилищата днес в повечето случаи са закупени с ипотека. Текущата ставка на ипотеката (лихвения%) е основен

компонент на уравнението за достъпност

Лихвените проценти по ипотечните кредити са спаднали с цял процентен пункт от декември 2018-а. Друга важна част от уравнението за достъпност е доходът на купувача. Средният доход на семейството се е увеличил с приблизително 3% през последната година.

Националната асоциация на брокерите в Америка (NAR) публикува всеки месец т.нар. „Индекс за жилищна достъпност“. Най-новият индекс показва, че възможността за закупуване на нов дом днес, отколкото в сравнение с почти всеки друг момент през последните 30 години, е най-благоприятен. Индексът, определящ домовете на достъпни цени, се базира на следното:

„Стойност на индекса за достъпност на дома 100 означава, че семейство със среден доход има достатъчно доходи,

за да се класира за ипотека

 върху средна цена на имот. Индексът 120 означава, че семейството, което печели среден доход, има 20% повече от необходимото ниво на доходи, плащащо ипотеката на средна цена имот, приемайки, че това семейство дава 20% авансово или т.нар. „първоначална вноска/ down payment“. (фигура №1).

Фиг. 1 „Индекс за жилищна достъпност“ от 1990-а до днес

За повече информация, свързана с „Индекс за жилищна достъпност“, линкът по-надолу ще ви отведе на точното място (от сайта на Националната асоциация на брокерите в Америка / National Association of Realtors (NAR):

https://www.nar.realtor/blogs/economists-outlook/housing-affordability-slightly-dips-in-october-2019


Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Рекорд на Уолстрийт в края на деня

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Насдак, един от водещите индекси на Нюйорската фондова борса, приключи вчерашния ден на рекордно равнище, предаде Ройтерс.

Тревожните новини за разпространението на новия коронавирус от Китай и смесените данни за печалбите на компании обаче дадоха своето отражение върху търговията на Уолстрийт.

Насдак, индексът на високотехнологичните дружества, и по-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 бяха в червената зона, преди в края на деня да дойде новината, че компанията Джилийд сайънсис (Gilead Sciences) смята, че нейното експериментално лекарство срещу ебола може да помага и срещу новия вирус.

Подпомогнат още от скока със 7,2 процента на цената на акциите на Нетфликс (Netflix), Насдак добави близо 19 пункта ( 0,2 процента), за да приключи деня на рекордно равнище от 9402 пункта.
Стандард енд Пуърс 500 завърши с ръст от почти 4 пункта (0,11 процента) до 3325 пункта.
Промишленият индекс Дау Джоунс се понижи с 26 пункта (0,09 процента) до 29 160 пункта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Дължим ли данък печалба при продажба на собствено жилище?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
НАДЯ АНГЕЛОВА

Правилата за данъчно облагане на продажба на жилища са доста ясни, но въпреки това продължаваме да виждаме объркване по тази тема. Може би това е така, защото всъщност малко хора дължат данъци, когато продават основното си жилище.

За данъчни цели, за да разберете дали дължите данък при продажбата, трябва да определите коригираната цена на имота. Коригираната основа по същество е първоначалната цена плюс разходите за капиталови подобрения, които сте направили. Капиталовите подобрения добавят стойност на вашия дом и удължават живота му. Те не включват разходи за рутинна поддръжка и дребни ремонти.

Представете си следната ситуация. Вие сте закупили жилище преди няколко години. По всяка вероятност сте отделили време и средства и сте направили обновления –

нови прозорци, нова кухня

озеленяване или нов дървен под. Най-вероятно това е вдигнало цената на имота поне с тридесет хиляди долара. Сега си представете, че вие решавате да продадете този имот и реализирате печалба от продажбата. Всяко едно от тези капиталови подобрения ще намали дължимия данък.

Независимо обаче дали сте обновили вашето жилище, според IRS, обикновено, ако печалбата е до $250 000 за несемейни лица и $500 000 за семейни, данък не се дължи, при условие, че отговаряте на следните изисквания:

Вие сте притежавали имота за период от две години, преди да го продадете. Недвижимият имот е бил вашето основно местожителство поне две години от последните пет, преди датата на продажбата. Предполагам, че много от вас биха могли да отговорят на съответните изисквания и да си спестят въпросния данък.

Какво се случва обаче, ако не покриете изискванията на IRS и продадете дома си в рамките на една година, след като е бил закупен?

Ако това се случи, може да се класирате за

частично данъчно намаление

при условие, че имате добро извинение за продажбата на имота. Подобни извинения включват: промяна на работно място, здравословни проблеми или обстоятелства, които не сте предвидили при закупуването. Промяна на местоработата е валидно извинение, ако местоположението на новата работа е поне петдесет мили по-далече от предишния ви дом. Разстояния по-малко от петдесет мили също биха могли да се класират в зависимост от обстоятелствата. Здравните проблеми може да са ваши или на друг близък член от семейството. Например продажба на дома ви може да се наложи, ако трябва да се преместите по-близо до болен родител. Непредвидени обстоятелства включват загуба на работа или промени в семейното положение.

Имайте предвид, че продажбата на недвижим имот за по-малко от година след закупуването му би могло да бъде особено неизгодна сделка. В случай че реализирате печалба и не покриете нито едно от изискванията на IRS, бихте могли да подлежите на облагане с краткосрочен данък, който е по-висок от дългосрочния данък.

Освен това нека не забравяме, че в живота може да има много и различни ситуации, които попадат извън стандартните описани по-горе. Ето защо е важно подобен тип сделки да бъдат планувани предварително. Ако все още не сте сигурни дали отговаряте на условията на IRS и ви предстои продажба на вашия дом, моят съвет е да потърсите мнението на данъчен специалист, тъй като бихте могли да си спестите десетки хиляди долари в данъци.


Надя Ангелова се занимава професионално с с данъчно планиране. Ако искате да научите повече по темата или имате въпроси свързани с данъчното законодателсво можете да изпратите безплатно запитване на: [email protected]

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada