Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как да се възползваме от епидемията на стоковия пазар?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравейте, скъпи приятели и читатели! След тези турбулентни седмици на стоковия пазар реших да напиша няколко реда с лични наблюдения и важни стъпки, които всеки инвеститор би могъл да използва, за да се възползва от закъснелите коледни намаления на стоковия пазар, предизвикани от неяснотите около епидемията с коронавируса.

Казвам „закъснелите коледни намаления“, защото само за седмица моментните стойности на индексите Dow Jones и S&P 500 намаляха с близо 12%, след като за цялата 2019 година те нараснаха с 23%.

На пръв поглед, с невъоръжено инвеститорско око, това звучи като една страшна трагедия за инвеститорите и нещо, което трябва да държи всички ни будни и обезпокоени през нощта. Но през моите очи (и за моя огромна радост) през очите на всички мои клиенти, с които говорих през изминалите няколко дни, преобладаващата емоция е огромен ентусиазъм и готовност за внасянето на

нови, свежи пари във фондовете

които притежаваме, чрез които да закупим акции на поне 12% намаление, в сравнение с предходната седмица.

Аз съм изключително щастлив от разговорите, които водих с много от вас през изминалите дни (говоря за буквално стотици различни хора), защото тези разговори ми доказаха, че през всичките години, които сме прекарали и продължаваме да прекарваме заедно, коментирайки различните концепти, свързани с промените на пазарите, те са били правилно възприети и напълно осъзнати от хората, с които съм работил, и сега, когато имаме тази страхотна възможност да закупим по-евтини акции (по случайно стечение на обстоятелствата покрай вируса), ние всички се възползваме от тази инвестиционна възможност кой с колкото може.

Защото в момента ние купуваме дялове в същите тези стойностни компании, в които го правехме през миналата седмица, миналия месец и миналите години, но поради спада на техните цени, ние взимаме активи с по-висок потенциал за растеж, защото ги купуваме на по-ниска моментна цена. И тук не говорим за растеж след години, а за потенциален растеж от стойностите им преди този спад още до средата на годината, или поне до нейния край. Прогнозите на Goldman Sachs за момента показват, че пазарите ще възвърнат поне стойностите, на които бяха преди този рязък спад до края на годината,

или дори ще ги задминат

ако до месец светът се справи с разпространението и отстраняването на рисковете от потенциална епидемия.

Ако следваме статистиката на почти всички изминали години на пазара от 1937-ма досега, в почти всяка позитивна година има период, в който е имало моментен спад за годината с над 10% поради различни причини във времето. Дори в годините, когато сме завършвали с над 25% годишен растеж, с изключение на две единствени години за този период и едната от тях бе 2019-та. През изминалата година нямахме спад в нито един календарен месец от годината, което е изключително рядко, както го доказва и самата статистика.

Според моите очаквания, в най-близки срокове пазарите ще скочат отново нагоре с по-бързи от нормалните темпове, защото в момента има десетки (ако не и стотици) лаборатории по света, които работят денонощно, за да намерят лек за този коварен вирус. Коронавирусът е една страхотна възможност за определени компании да намерят нови възможности за печалба и да вдигнат своето състояние и дял от пазара в техния сектор чрез тази възможност…

Между другото, това е един много интересен урок за всички нас като инвеститори. Той ни показва как една епидемия може да разклати световната икономика за изключително кратко време и колко взаимосвързани сме всички граждани на тази планета. Това е важно наблюдение и едно, което може да ни помогне да сме по-единни и задружни, преодолявайки икономическите ни интереси, религиозните и културните ни различия като хора и да ни обедини да работим заедно за доброто на всички ни в годините напред. Защото това, което убива един от нас, може да убие всички останали.

За съжаление, всичко свързано с коронавируса в световен мащаб до момента е донесло много страдания за хиляди семейства, които са загубили близки до тях хора и от хуманитарна гледна точка, ние трябва да бъдем съпричастни с тези наши братя и сестри по целия свят. От погледа на инвеститори в световната икономика, ние имаме

възможност да се възползваме

от драстично намалени цени на акции на световни компании, които с нищо не са променили позициите си от това, което бяха те преди този вирус. Вярно е, че в определени райони ще се усети лек икономически спад и съответно спад в продажбите за кратък период от време, който е толкова незначителен в голямата схема на нещата, че никой от нас не трябва да се притеснява за икономическото бъдеще на света…

Как да се предпазим от грешни финансови решения – единствено и само като продължаваме да се образоваме за това как работи световната и в частност американската финансова система. Това е единственият начин да сме правилно позиционирани и правилно подготвени да вземем финансови решения, които да са наша полза, а не в наш ущърб…

Разликата между теорията и практиката е огромна, когато става въпрос за пари. При теорията нямаме емоционалните страхове и е по-лесно да възприемем дадени финансови закони и концепти, но прилагането им на практика е съвършено различно, защото там се намесват емоционалните състояния на страх или еуфория, които могат да качат всеки инвеститор на влакчето на ужасите или да го пратят в Рая във всеки един момент. Поради тази причина призовавам всички нас да подходим към инвестирането днес и в годините напред с бистри умове и възможно най-малко емоции, за да можем да продължаваме заедно да вземаме правилните решения, както досега.

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели и ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Как да се предпазите от измами с парите от спасителния план

публикувано

на

Виж цялата статия
wspa.com

Оплакванията за измамни схеми в САЩ във връзка с COVID-19 нарастват бързо.

Федералната комисия по търговия обяви, че досега почти 5 милиона долара са загубени от измами, свързани коронавируса.

Полицията предупреждава, че данъчната служба (IRS) няма да се обажда на тези, на които ще изпраща пари от спасителния план за 6 трилиона долара.

„Хората разбираемо се страхуват и това може да ги накара да правят неща, които иначе не биха направили“, каза Ема Флетчър от комисия по търговия.

В комисията от началото на годината са постъпили над 7 800 оплаквания на потребители, измамени заради коронавируса. „Около половината от тези оплаквания са от последната седмица“, каза Флетчър.

„Едно от най-големите оплаквания, които получаваме, е свързано с пазаруване онлайн. Хората поръчват продукти, които никога не получават. Има сайтове, които изскачат от нищото, за да се възползват от ситуацията и сайтове, продаващи фалшиви лекове и лекарства“, обясни Флетчър.

Според данните на агенцията Илинойс е на 7-мо място в САЩ за подобни оплаквания.

Някои от измамите включват разговори чрез спам обаждания (robocalls) за лечение и фалшиви ваксинации, както и схеми, примамващи хората да дадат лична информация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Колко пари ще получите като помощ заради епидемията – калкулатор

публикувано

на

Виж цялата статия

В петък президентът Доналд Тръмп подписа гласувания от Конгреса закон за икономическа помощ заради епидемията с коронавирусаизвестен като CARES ActОсвен разпоредбикоито ограничават какво могат да правят банките и наемодателитев закона се предвиждат директни плащания за почти всеки американски данъкоплатец и заеми за малките и средни бизнесикоито ще бъдат опрощаваниЕто как вие може да получите икономическата подкрепагарантирана от правителството. 

 Индивидуална помощ 

 Всекикойто има доход под 75 хиляди долара на година и е подал данъчна декларация за 2018 или 2019 г., ще получи еднократна помощ от $1,200 долараДвойкитекоито са подали обща данъчна декларация с доход помалко от 150 хиляди долараще получат помощ от $2,400 

Как да получите бизнес заем от държавната помощ заради COVID-19

За хоратакоито правят повече парипомощта намалява с долара на всеки 100 долара доход над $75,000/$150,000Таванът за доход е 99,000 долара. Държавата отпуска и по 500 долара за всяко дете. 

Ето калкулаторкойто ще ви покаже колко пари да очаквате: 

  

 От IRS казватче повечето хора няма нужда да правят нищо и ще получат парите си директно в банкатаако са подали данъчната си декларация електронноДругата опция е чак когато от службата подготвят сайтв който всеки да може да си въведе банковата информация за директен депозитТози сайт обаче все още не работеше към вторник вечерта. 

Как да получите обезщетение за безработица заради COVID-19

Финансовият министър Стивън Манучин обещаче хората ще получат парите до три седмици. 

А ако нямам легален статут? 

 Имигрантитебез значение от техния статуткоито са подали данъчна декларация с номер на социална осигуровка (SSN), също ще получат помощТези обачекоито са използвали ITIN номер, няма да получат чек от държаватаКолективно тези хора плащат 11,74 милиарда долара в щатски и местни данъци според изчисления на Института за данъчни и икономически политикиПрез 2015 гданъкоплатците с ITIN са внесли във федералната хазна още 23,6 милиарда долара. 

Има и още една уловка – за имигрантитекоито живеят в смесени семействат.еедин от членовете на семейството няма SSN“Ако детето или съпругът/а ви нямат номер на социална осигуровканикой в семейството няма да се класифицира за помощ”обясни Джаки Вимоанализатор в Националния център по имигрантски закони 

Около 16,7 милиона души живеят в подобен тип семейства към март 2019 гспоред данни на Института по миграционна политикаОколо 11 милиона от тези хора са без документи. 

Хоратакоито имат статут по DACA (т.нардриймъри), ще получат помощзащото те имат право на SSN. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да получите бизнес заем от държавната помощ заради COVID-19

публикувано

на

Виж цялата статия

В спасителния пакет на правителството има почти 350 милиарда долара за заеми в програманаречена Paycheck Protection Program. Тя е направена такаче собствениците на малки и средни бизнеси светкавично да могат да получат заеми без много бюрокрацияЦелта е те да запазят служителите си, докато отминат мерките за социална изолацияЧаст от тези заеми ще бъдат опрощаваниако бизнесите не съкратят персоналаа друга част ще е с лихва от 0,5% (в закона има опция за повишаване на лихвата до 4% в бъдеще). 

Молбата за заема е много опростена – на странички и може да я попълните тукСлед което я занесете във вашата банка заедно с посочените документи – W-2 формисметки за наеми и сметки 

Как да получите обезщетение за безработица заради COVID-19

Именно банките ще раздават заемитегарантирани от държаватаАдминистрацията е одобрила засега 1,800 финансови институцииЦелта е заемите да бъдат одобрявани и парите изпращани в същия денМного банкови експерти са скептичниче това е практически възможно заради проверките за измамакоято всяка банка правиНаказанието за подаване на фалшива молба за заем е до милион долара глоба. 

 Заемите ще покриват 

 разходи за заплати (включително комисиони и бакшишиболничниваканционни дни и др.)осигуровки и здравни застраховкиипотеки отпреди 15 февруаринаемсметки за токвода по договори за наемслучени преди 15 февруари. 

 Заемите ще са достъпни за всички бизнесикоито заради “сегашната икономическа несигурност имат нужда от заем, за да поддържат продължаването на дейността”се казва в документ на Службата за малкия бизнес (SBA)Банките ще решават сумата спрямо изискванията на SBAно без да е нужно администрацията да дава одобрение. 

Колко пари ще получите като помощ заради епидемията - калкулатор

Малки бизнеси до 500 служителинонпрофит организацииselfemployedindependent contractorssoleproprietors също имат право на такива заемиУсловието е компанията ви да е била в бизнес преди 15 февруари т.г. 

 Ще бъдат ли опростявани заемите? 

 Заемите по тази програма за до 10 милиона долара за покриване на заплати и определени други разходи или 2,5 пъти от общата сума на разходите за заплати (payrollза периода на заема. 

Гратисният период е месецаслед което ще трябва да се правят първите вноскиа целият заем ще трябва да се изплати след години. 

Разходите за първите седмици по заема ще бъдат опростени на компаниитекоито задържат служителите си по време на кризата с коронавируса 

BG VOICE ще организира живо предаване с експерти по данъчни и икономически въпросина които ще може да зададете вашите въпроси. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada