Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как да спестяваме за децата си?

Въпроси и отговори от изминалата седмица
bgvoice

публикувано

на

(Част 1)

Здравей, Ангеле! Редовно чета статиите ти и се радвам от информацията, която получавам, и особено от факта, че тази информация е практична за мен и за моето семейство. Има обаче един въпрос, който ме интересува много и не съм чела статии от теб по тази тема – спестявания за моите деца.

Имам познати, които са ти клиенти и ми препоръчаха да говоря с теб, защото ти отваряш различни видове акаунти за деца, но не съм сигурна кой би бил най-подходящ за мен. Аз имам две деца, на 3 и на 5 г., в момента имам отворен спестовен акаунт за тях в моята банка, където депозирам събрани пари след рождени дни и празници, но там лихвата е много малка. Просто не знам какви са алтернативите, би ли ми обяснил? Благодаря предварително!

 

Здравейте и от мен, благодаря ви за важния въпрос! Това определено е тема, която е важна за много родители в нашата общност – ние, българите, винаги искаме най-доброто за децата си, дори често повече, отколкото за нас самите. Може би това е останало от поколения и е част от гена ни, но няма нищо лошо в това да се опитваме да предоставим най-добрите възможности за нашите наследници.

Във вашата ситуация е много важно първо да помислите каква е целта на спестяванията ви – дали искате просто да предоставите тези пари като подарък на децата ви един ден, като станат на 18, 21, 25 години (на каквато възраст решите, че е правилно), или искате тези пари да бъдат използвани специфично за образование един ден. А може да искате и двете неща.

Все пак подходите при тях са различни и затова бих ви посъветвал да помислите върху това. По мои наблюдения повечето ми клиенти са заинтересовани от образователни сметки, които в същото време дават данъчни преимущества, за да насърчат хората да финансират образованието си чрез лични инвестиции.

За тази цел в следващите редове ще ви запозная с няколко начина за спестяване, които ще ви дадат по-ясна представа за нещата и как е най-правилно да се подходи според вашите нужди и лични убеждения.

Спестовен банков акаунт

Ако става дума за период по-дълъг от 3 години, този вид акаунт е доста безсмислен. Лихвите по спестовните акаунти са все още сравнително ниски с това, което една правилно подготвена и данъчно съобразена инвестиция могат да дадат. За жалост това са най-често използваните акаунти, защото повечето родители не знаят какви са техните опции и това е първото, което им идва наум. Позитивното тук е, че парите са в наличност по всяко едно време, но в ситуация с малки деца и дългосрочен хоризонт, преди да използвате парите, този акаунт би бил изяден изцяло от инфлацията през годините и стойността на парите, които бихте дали на децата си един ден след 10-15 години, би била по-ниска от това, което сте вложили в него.

CD (Certificate of Deposit) – това е още една от хитрите клопки на банковата индустрия, която е неефикасна в дългосрочен план. В този вариант банката затваря парите ви за определен период от време (1–3–5 години) и ви дава малко по-голям процент от това, което ви дава спестовният акаунт за този период. В замяна на това вие обещавате да не пипате тези пари в този даден срок, което дава спокойствие на банката, че спокойно може да работи с вашите пари и да се опита да направи по-голяма възвръщаемост за този същия период. След като периодът изтече, можете да го подновите отново за нов срок, но лихвата ще е равна на инфлацията от 2.5–3% годишно (в най-добрия случай), които ще бъдат обложени с данък веднъж щом срокът на влога изтече и не го подновите за нов срок.

529 College Account

Това е най-използваният вариант за спестовен акаунт за образование. Той съчетава данъчно облекчение на лихвите, които този акаунт е генерирал през годините, ако парите ще се използват за образование. Обикновено парите са инвестирани във взаимни фондове, които са специфично съобразени с възрастта на детето и хоризонта преди образование. Средно бих казал, че в един 10-годишен период на спестяване такъв вид акаунт би изкарал между 5-7% лихва, съобразена със стоковия пазар. Хубавото е, че няма данъци на парите, които са заработени от лихви през годините, а също така, ако имате повече от едно дете, можете да прехвърляте суми между децата според техните образователни нужди. По този начин парите не се губят, а могат да се използват по предназначение, в случая – за образование.

Ако не искате тези пари да са специфично за образование, не използвайте този вид акаунт, защото ако издърпате тези пари, без да са вложени в обучение, вие ще имате 10% наказание върху лихвата, натрупана плюс данъци на същата тази лихва. Но главницата остава незасегната от наказанието и данъците, защото данъците на нея са вече платени, преди парите да са влезли в този акаунт.

До 2017 година този вид акаунти се използваха специфично

само за висше образование

но днес парите в тези фондове могат да бъдат използвани от детската градина до 12-и клас и нагоре до по-висше образование, както бе и досега. Лимитът на вноска е $14,000 на година.

В следващия брой ще поговорим за още три различни места, в които можем да спестяваме за децата ни – Coverdell, UTMA/UGMA и Roth IRA планове.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
22 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Рекорд на Уолстрийт в края на деня

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Насдак, един от водещите индекси на Нюйорската фондова борса, приключи вчерашния ден на рекордно равнище, предаде Ройтерс.

Тревожните новини за разпространението на новия коронавирус от Китай и смесените данни за печалбите на компании обаче дадоха своето отражение върху търговията на Уолстрийт.

Насдак, индексът на високотехнологичните дружества, и по-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 бяха в червената зона, преди в края на деня да дойде новината, че компанията Джилийд сайънсис (Gilead Sciences) смята, че нейното експериментално лекарство срещу ебола може да помага и срещу новия вирус.

Подпомогнат още от скока със 7,2 процента на цената на акциите на Нетфликс (Netflix), Насдак добави близо 19 пункта ( 0,2 процента), за да приключи деня на рекордно равнище от 9402 пункта.
Стандард енд Пуърс 500 завърши с ръст от почти 4 пункта (0,11 процента) до 3325 пункта.
Промишленият индекс Дау Джоунс се понижи с 26 пункта (0,09 процента) до 29 160 пункта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Дължим ли данък печалба при продажба на собствено жилище?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
НАДЯ АНГЕЛОВА

Правилата за данъчно облагане на продажба на жилища са доста ясни, но въпреки това продължаваме да виждаме объркване по тази тема. Може би това е така, защото всъщност малко хора дължат данъци, когато продават основното си жилище.

За данъчни цели, за да разберете дали дължите данък при продажбата, трябва да определите коригираната цена на имота. Коригираната основа по същество е първоначалната цена плюс разходите за капиталови подобрения, които сте направили. Капиталовите подобрения добавят стойност на вашия дом и удължават живота му. Те не включват разходи за рутинна поддръжка и дребни ремонти.

Представете си следната ситуация. Вие сте закупили жилище преди няколко години. По всяка вероятност сте отделили време и средства и сте направили обновления –

нови прозорци, нова кухня

озеленяване или нов дървен под. Най-вероятно това е вдигнало цената на имота поне с тридесет хиляди долара. Сега си представете, че вие решавате да продадете този имот и реализирате печалба от продажбата. Всяко едно от тези капиталови подобрения ще намали дължимия данък.

Независимо обаче дали сте обновили вашето жилище, според IRS, обикновено, ако печалбата е до $250 000 за несемейни лица и $500 000 за семейни, данък не се дължи, при условие, че отговаряте на следните изисквания:

Вие сте притежавали имота за период от две години, преди да го продадете. Недвижимият имот е бил вашето основно местожителство поне две години от последните пет, преди датата на продажбата. Предполагам, че много от вас биха могли да отговорят на съответните изисквания и да си спестят въпросния данък.

Какво се случва обаче, ако не покриете изискванията на IRS и продадете дома си в рамките на една година, след като е бил закупен?

Ако това се случи, може да се класирате за

частично данъчно намаление

при условие, че имате добро извинение за продажбата на имота. Подобни извинения включват: промяна на работно място, здравословни проблеми или обстоятелства, които не сте предвидили при закупуването. Промяна на местоработата е валидно извинение, ако местоположението на новата работа е поне петдесет мили по-далече от предишния ви дом. Разстояния по-малко от петдесет мили също биха могли да се класират в зависимост от обстоятелствата. Здравните проблеми може да са ваши или на друг близък член от семейството. Например продажба на дома ви може да се наложи, ако трябва да се преместите по-близо до болен родител. Непредвидени обстоятелства включват загуба на работа или промени в семейното положение.

Имайте предвид, че продажбата на недвижим имот за по-малко от година след закупуването му би могло да бъде особено неизгодна сделка. В случай че реализирате печалба и не покриете нито едно от изискванията на IRS, бихте могли да подлежите на облагане с краткосрочен данък, който е по-висок от дългосрочния данък.

Освен това нека не забравяме, че в живота може да има много и различни ситуации, които попадат извън стандартните описани по-горе. Ето защо е важно подобен тип сделки да бъдат планувани предварително. Ако все още не сте сигурни дали отговаряте на условията на IRS и ви предстои продажба на вашия дом, моят съвет е да потърсите мнението на данъчен специалист, тъй като бихте могли да си спестите десетки хиляди долари в данъци.


Надя Ангелова се занимава професионално с с данъчно планиране. Ако искате да научите повече по темата или имате въпроси свързани с данъчното законодателсво можете да изпратите безплатно запитване на: [email protected]

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Новият български налог: Отдаваш стая през Вooking или AirBnB – плащаш до 250 лева, годишно

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Собствениците на апартаменти, които се предоставят за настаняване на туристи, трябва да платят патентен данък за 2020 г.

Това гласят последните промени в Закона за местните данъци и такси, които влязоха в сила от началото на годината.

Освен това собствениците на апартаменти и стаи за гости трябва да се регистрират по ДДС, ако търсят клиенти чрез обяви в чуждестранни онлайн платформи като Вooking или AirBnB.

Според Закона за ДДС всеки, които извършва търговска дейност и получава услуги от чуждестранни компании, трябва да плати в страната дължимото ДДС за тези услуги. Именно затова при ползване на услугите на Вooking и AirBnB собствениците на апартаменти, отдавани на туристи, трябва да се регистрират по ДДС. Те плащат ДДС само за услугите на онлайн платформите, и ако оборотът им е под 50 хил. лв. годишно, не дължат ДДС за даването на апартамента под наем.

С промените в данъчните закони, които влязоха в сила от 1 януари, собствениците на апартаменти и стаи за гости се облагат и с патентен данък, дори да са регистрирани по ДДС заради използването на услуги от чуждестранни онлайн платформи. Патентният данък е от 25 лв. до 250 лв. за всяка стая, като конкретният размер се определя от общините. В София патентният данък за стаите за гости е 250 лв.

Всеки собственик на апартамент или къща за гости, трябва да подаде декларация за облагане с патентен данък в общината в срок до 31 януари. При неподаване на декларация глобата е до 500 лв.

Ако до 31 януари бъде платен и целият размер на данъка за годината, се ползва отстъпка от 5%. За тристаен апартамент в София тази отстъпка е 37,5 лв.

По принцип всички патентни данъци се плащат с следните срокове – за първото тримесечие – до 31 януари; за второто – до 30 април; за третото – до 31 юли; а за четвъртото – до 31 октомври.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada