Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как точно работи ROTH IRA?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Последната ти статия за прехвърлянето от TRADITIONAL IRA към ROTH IRA подбуди моя интерес и бих искала да ти задам два допълнителни въпрос по същата линия.

Плаща ли се данък на парите, прехвърлени от ROTH IRA към TRADITIONAL IRA, когато се състои това прехвърляне и после, когато човек започне да си тегли от този TRADITIONAL IRA, след като се пенсионира? И вторият ми въпрос е по колко долара на година е позволено да се внася в ROTH IRA, може би е определен процент от заплатата или пък определена вноска? Бих се радвала да разбера тънкостите на този вид пенсионни планове, за което ти благодаря предварително.

Здравей и от мен! Ние се познаваме с теб от дълги години и се радвам, че се обръщаш отново към мен с въпроси, които ще бъдат полезни за всички, които четат тази статия, дори да сме говорили по темата преди – едно напомняне винаги е полезно. Все пак народът е казал – повторението е майка на знанието!

Сега директно по темата – когато парите са прехвърлени от ROTH IRA в TRADITIONAL IRA, вложената сума се приспада от данъците за дадената календарна година, но когато се пенсионираме, на тази сума може да се дължат определена сума данъци в зависимост от останалите доходи за дадената календарна година, в която парите са изтеглени оттам.

Има вариант и такива данъци да не бъдат платени, ако доходите са

по-ниски от $10,000 на година

без да включваме доходи от държавната пенсия, а говорим стриктно за заработен доход. Но това трябва да бъде потвърдено от твоя счетоводител, преди да говорим с цифрите и данъците, дължими на парите, изтеглени от TRADITIONAL IRA за дадената година.

Относно максималната вноска към ROTH IRA в момента е $6,000 на година за лица под 50-годишна възраст и $7,000 за лица на 50 и отгоре години, като условието е да има заработен доход за годината и вноската да не надвишава тази сума.

Например не може някой да показва заработен доход от $3,000 и в същото време да внася по $4,000 в ROTH IRA. Вноската не е в процентно съотношение към заплатата за годината, но ако човек прави над $135,000 на година, не може да внася директно в ROTH IRA фонд. За семейства, които подават данъчни декларации заедно, комбинираният им доход не трябва да надвишава $199,000 годишно.

Когато говорим за ROTH IRA, е важно да се знае, че ползите от спестяване на данъци при него са огромни и колкото по-рано се започне такъв вид план, толкова повече растат и ползите от него. Например, ако един човек на 35 години

започне да внася по $200 на месец

в такъв осигурителен план за 30 години напред до 65-годишна възраст – той би вложил само $72,200 и на средна лихва от 7% (което е напълно резонно при правилно подбрани фондове в акаунта, без да вземаме предвид доход от дивиденти и капитални печалби) и като резултат на инвестицията би имал $274,041.

Това прави печалба от $201,841, която няма да бъде обложена с данък, независимо колко от тези пари са теглени за една година. Това е огромен плюс за всеки от нас, особено в годините по време на пенсиониране, но за да стане реалност това, ние трябва да започнем от по-рано и да се подготвим за този момент.

Ако имаш други въпроси и коментари, винаги ще очаквам с радост да ти отговоря. Желая ти прекрасна седмица и ти благодаря за въпроса!

И не забравяйте да се усмихвате!:)

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Вашите пари

Щатът Илинойс предлага еднократна данъчна амнистия

bgvoice

публикувано

на

от

Департаментът по приходите на щата Илинойс въвежда програма за еднократна данъчна амнистия. От нея могат да се възползват всички, които са натрупали данъчни задължения в периода от 2011 до 2018 година.

Програмата за амнистия ще работи от 1 октомври до 15 ноември. В този период, ако изплатите накуп всички просрочени данъци, няма да ви бъдат начислявани лихви и такси.

Сам Салюстро, говорител на Департамента по приходите на Илинойс съобщи, че всички, които могат да се възползват от програмата, ще бъдат уведомени.

“Департаментът избраща съобщения на всички хора, които имат неплатени задължения,” каза Салюстро. “Това е невероятна възможност за всеки със задължения да дойде, да плати всичко. Разбира се, всички начислени лихви и такси ще бъдат изтрити.”

Програмата за данъчна амнистия не включва местни данъци, данъци за имоти или глоби.

Властите в Илинойс очакват след въвеждане на програмата да съберат $175 млн. неплатени задължения.

“По-важното е, че хората искат да знаят, че данъчната система е честна и това е добър начин да им покажем, че е честна. Ние се уверяваме, че всеки плаща това, което дължи и всеки се чувства добре с данъчната система,” обясни Салюстро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Федералният резерв намали основната лихва и намекна за допълнителни понижения

Боян Димитров

публикувано

на

Федералният резерв на САЩ одобри очакваното от мнозина инвеститори и пазарни анализатори намаляване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, като намекна, че предстоят допълнителни понижения на лихвите, съобщава CNBC.

Експертите също смятаха, че това няма да е единствената интервенция на Фед. Джефри Гундлах, ръководител на финансовата къща DoubleLine Capital, очаква „доста скоро“ т. нар. „QE lite“, т.е. нетрадиционно разхлабване на паричната политика, което може да увеличи предлагането на пари и да стимулира кредитирането и инвестициите.

Федералният резерв намали лихвения си процент с 0,25

Решението за лихвите съвпада и с момент на засилено напрежение на фондовите пазари – след атаките с дронове срещу нефтени съоръжения на Саудитска Арабия. Политически независимият Фед е изправен и пред засилващите се призиви от страна на Белия дом за много по-хлабава парична политика.

Президентът Доналд Тръмп смята лихвите за твърде високи. Той настоява намаляване на ключовата лихва до „нула или по-малко”.

Председателят на Фед Джером Пауъл обаче се противопостави на такъв натиск върху централната банка. Вместо това Пауъл се съсредоточи върху вземането на решения, зависещи от моментните данни на пазара.

Федералният резерв инжектира и близо 130 милиарда долара в пазара в опит да предотврати покачване на лихвите.

Централната банка налива на пазарите общо 128 милиарда долара – 53 милиарда долара във вторник и още 75 милиарда долара в сряда.

Така за първи път централната банка предприема подобни стъпки от глобалната финансова криза преди 10 г.

Федералната резервна банка на Ню Йорк съобщи, че ще инжектира 75 милиарда долара в пазара за поддържане на лихва между 2 и 2,25 на сто.

След като в понеделник и вторник лихвените проценти по сделките с обратно изкупуване нараснаха рязко до 10%, по време на втория търговски ден от седмицата Федералният резерв на САЩ се намеси на пазарите и наля повече от 50 милиарда долара.

Федералният резерв намали основната си кредитна ставка с една четвърт точка в сряда, втори път тази година тя намали лихвите в условията на отслабваща световна икономика.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Да използвам ли парите от моя 401К план, за да изплатя къщата си преди пенсиониране?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! В момента на къщата си дължа около $40,000, а в моя пенсионен план към работодателя ми имам около $80,000. Моята идея е да се прибера в България след пенсиониране, което смятам да направя идната година и бих искал, преди да замина, да изплатя напълно заема си към къщата и да я пусна за продан на пазара. Смятам, че бих работил половината от годината през 2020-а и втората половина бих искал да прекарам в България и да се установя там. Какво е твоето мнение по този въпрос – добра идея ли е да използвам пенсионния план, за да изплатя къщата, преди да замина?

Здравейте и от мен, благодаря за доверието и за въпроса, който ми задавате.

Сега, тук има няколко елемента, на които трябва да обърнем внимание. Първото нещо е данъчната страна и веднага след това е рискът, който поемаме, следвайки този първоначален план.

Нека поговорим за данъци първо. Ако работите половин година и извадите още $40,000 от вашия 401К план, за да изплатите наведнъж къщата, ще вдигнете драстично данъците за следващата година и в същото време ще продължавате да плащате поддръжка и имотни данъци на този имот, който дори не знаете кога и за каква сума ще продадете. Тоест слагате всички карти на масата и плащате солено за това (само Бог знае за колко дълъг период от време, докато къщата е на пазара за имоти), а

нямате нищо черно на бяло

отсреща като гаранции поне до момента.

Аз не бих подходил така в тази ситуация, а по следния начин. Веднага след пенсиониране бих прехвърлил парите от 401К план в личен Traditional IRA план, върху който да имам пълен контрол върху инвестиционната стратегия (с изграждането, на която мога да ви помогна лично) и върху това какви суми да мога да тегля от този акаунт всеки месец. С тази месечна сума бих продължил да плащам месечната вноска по заема на къщата и данъците по имота, докато къщата се продаде. По този начин ще намалите облагаемата сума, която е изтеглена от пенсионния фонд и съответно дължимите данъци по нея.

Дори процесът по продаване на имота да продължи една година, вие ще сте дали половината или може би по-малко от тези $40,000, които искате да изтеглите днес, ще спестите от големите данъци на тях и ще имате достъп до парите си по всяко едно време. От всяка една гледна точка това е по-добрата позиция, в която аз бих искал да бъда, ако съм на ваше място в тази ситуация.

Отгоре на това нека не забравяме, че само от дивидентите, които бихте получили от фондовете за период от година на тези $40,000,

потенциално може да загубите

около $2,000, без да приемаме, че пазарът е показал някакъв растеж в този период, ако сте затворили тези пари в изплатения имот. Дори при спад на цените на акциите вие пак получавате дивиденти от тези пари, а ако ги дадете да изплатите имот, който ще стои празен, докато го продадете, няма да получите нищо в замяна за този период.

Както и да погледнем тази ситуация, моят опит говори, че е по-добре да играете играта по начина, по който ви описвам стъпките, не само от инвестиционна, но и от данъчна гледна точка. Тази стратегия намалява разходите и рисковете ви, докато ви дава възможност за повече контрол върху парите и потенциален растеж на сумите във вашия пенсионен акаунт, докато чакате да се продаде вашият имот в Америка.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada