Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Как точно работи ROTH IRA?

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Последната ти статия за прехвърлянето от TRADITIONAL IRA към ROTH IRA подбуди моя интерес и бих искала да ти задам два допълнителни въпрос по същата линия.

Плаща ли се данък на парите, прехвърлени от ROTH IRA към TRADITIONAL IRA, когато се състои това прехвърляне и после, когато човек започне да си тегли от този TRADITIONAL IRA, след като се пенсионира? И вторият ми въпрос е по колко долара на година е позволено да се внася в ROTH IRA, може би е определен процент от заплатата или пък определена вноска? Бих се радвала да разбера тънкостите на този вид пенсионни планове, за което ти благодаря предварително.

Здравей и от мен! Ние се познаваме с теб от дълги години и се радвам, че се обръщаш отново към мен с въпроси, които ще бъдат полезни за всички, които четат тази статия, дори да сме говорили по темата преди – едно напомняне винаги е полезно. Все пак народът е казал – повторението е майка на знанието!

Сега директно по темата – когато парите са прехвърлени от ROTH IRA в TRADITIONAL IRA, вложената сума се приспада от данъците за дадената календарна година, но когато се пенсионираме, на тази сума може да се дължат определена сума данъци в зависимост от останалите доходи за дадената календарна година, в която парите са изтеглени оттам.

Има вариант и такива данъци да не бъдат платени, ако доходите са

по-ниски от $10,000 на година

без да включваме доходи от държавната пенсия, а говорим стриктно за заработен доход. Но това трябва да бъде потвърдено от твоя счетоводител, преди да говорим с цифрите и данъците, дължими на парите, изтеглени от TRADITIONAL IRA за дадената година.

Относно максималната вноска към ROTH IRA в момента е $6,000 на година за лица под 50-годишна възраст и $7,000 за лица на 50 и отгоре години, като условието е да има заработен доход за годината и вноската да не надвишава тази сума.

Например не може някой да показва заработен доход от $3,000 и в същото време да внася по $4,000 в ROTH IRA. Вноската не е в процентно съотношение към заплатата за годината, но ако човек прави над $135,000 на година, не може да внася директно в ROTH IRA фонд. За семейства, които подават данъчни декларации заедно, комбинираният им доход не трябва да надвишава $199,000 годишно.

Когато говорим за ROTH IRA, е важно да се знае, че ползите от спестяване на данъци при него са огромни и колкото по-рано се започне такъв вид план, толкова повече растат и ползите от него. Например, ако един човек на 35 години

започне да внася по $200 на месец

в такъв осигурителен план за 30 години напред до 65-годишна възраст – той би вложил само $72,200 и на средна лихва от 7% (което е напълно резонно при правилно подбрани фондове в акаунта, без да вземаме предвид доход от дивиденти и капитални печалби) и като резултат на инвестицията би имал $274,041.

Това прави печалба от $201,841, която няма да бъде обложена с данък, независимо колко от тези пари са теглени за една година. Това е огромен плюс за всеки от нас, особено в годините по време на пенсиониране, но за да стане реалност това, ние трябва да започнем от по-рано и да се подготвим за този момент.

Ако имаш други въпроси и коментари, винаги ще очаквам с радост да ти отговоря. Желая ти прекрасна седмица и ти благодаря за въпроса!

И не забравяйте да се усмихвате!:)

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какви са промените при пенсионните акаунти за 2020-та г.?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Предполагам, че си запознат с промените по закона за пенсионните акаунти, така нареченият SECURE ACT, който влезе в сила в началото на тази година. Би ли разяснил особеностите и промените, с които този закон ще засегне нашия живот, и как можем ние да се възползваме най-добре от него днес и в годините занапред?

Здравейте, благодаря за този хубав и навременен въпрос. С удоволствие бих изяснил новостите в закона за пенсионните спестовни сметки за вас и за всички други читатели.

Така нареченият SECURE ACT влезе в сила на 20 декември 2019-та г. и неговата основна цел е да окуражи повече хора да имат лесен достъп, да започнат да спестяват за пенсиониране, защото в годините напред отговорността за това ще падне основно на нашите плещи и

ще бъде наша лична отговорност

вместо поделена между нас и правителството, независимо за коя държава говорим. Правителствата навсякъде по света окуражават инвестирането в пенсионни фондове, защото по този начин тази отговорност ще падне от плещите им в бъдеще.

Проблемът днес обаче е, че в Америка само 55% от хората инвестират в личен пенсионен акаунт, а средната сума, която хората на възраст 65 и нагоре, са спестили, е $58,035 на човек. Това е доста сериозен проблем, защото предразполага към един потенциален демографски срив и в работния сектор, и в държавното пенсионно осигуряване, което няма да бъде достатъчно да покрие нуждите на пенсионерите занапред.

Ето ги основните точки, които претърпяват промени след влизането в сила на този закон:

– отдаването на максимален данъчен кредит до $500 на всеки малък бизнес, който предлага автоматично записване към пенсионен план за своите работници под формата на 401К или SIMPLE IRA

– възможност за хора, които работят на непълна работна седмица (part-time), да се запишат за пенсионен акаунт, ако са работили поне 1000 часа през годината или поне 500 часа на година за последните три последователни години

– окуражава използването на annuities в пенсионни планове, които

работят като застрахователен елемент

при постоянните промени на пазара, за да осигури по-високо ниво на сигурност за бъдещите пенсионери и техните спестявания

– промяна на най-късната възраст, след която трябва да започнем да теглим от пенсионните си акаунти от 70½ до 72-годишна възраст, за хората, родени след 1949 г.

– разрешаването на теглене до $5000 от 401К без данъчно облагане и без наказание при раждането или осиновяването на дете

– парите, наследени в пенсионен акаунт от наследници, различни от съпруг или съпруга, трябва да бъдат изтеглени в срок до 10 години от наследяването им, дори наследниците да са техните деца или внуци.

Може би за някои от хората, които четат тази статия, тези точки не се виждат толкова значими, но за хората, които имат интерес към частно пенсионно осигуряване и вече имат пари, инвестирани в тези акаунти, тези промени биха наложили някои изменения в стратегията им. Това е, което и аз самият забелязвам при работата ми с клиенти, и е важно да обърнем внимание на новите изисквания и възможности, за да можем максимално да се възползваме от промените в закона.

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели и ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

За ден най-богатите изгубиха $139 млрд. Коронавирусът „източи“ сметките им

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара вчера заради опасенията на фондовите пазари, че коронавирусът ще удари световната икономика, съобщи „Блумбърг“.

Това е най-голямата загуба за хората от класацията на най-богатите хора от октомври 2016 г., когато изданието започна да провежда подобни наблюдения.

Така например генералният директор на групата компании LVMH Бернар Арно и шефът на Amazon Джеф Безос загубиха повече от 4,8 млрд. долара всеки.

Уолстрийт се срина от опасенията от бързо разпространение на коронавируса

Собственикът на Zara Амансио Ортега загуби 4 млрд. долара, а босът на Facebook Марк Зукърбърг – 3,48 млрд. долара.

Състоянието на останалите милиардери от първата десетка се понижава с най-малко 2,3 млрд. долара.

Припомняме ви, че американските фондови индекси, при приключването на търговията вчера, спаднаха с над три процента.

Инвеститорите са обезпокоени от мащабите на разпространението на коронавируса, след като мерките срещу заболяването и карантината представляват риск за икономиката на Китай, а и целия свят.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Не можете да си платите годишния данък? Ето план за действие

публикувано

на

Виж цялата статия
НАДЯ АНГЕЛОВА

Ако четете тази статия, има голям шанс да сте стресирани и да се чудите как да си платите данъците. Бързам да ви уверя, че има какво да се направи в подобна ситуация.

На пръв поглед проблемът може да бъде решен по два различни начина. Единият начин е да подадете данъчна декларация и да не платите начислените такси. Второто решение е да бездействате и да не подадете изисканите по закон данъчни форми. Моят съвет e никога

не прибягвайте до варианта на бездействие

Данъчната служба ще си вземе дължимото по един или друг начин. Последствията от неподаване на данъчна декларация биха могли да бъдат запор на вашето имущество, активи и заплата.

В следващите няколко реда ви предлагам план с няколко стъпки, който да следвате в случай, че не можете да си платите годишния данък.

Първа стъпка е да подадете форма, с която да изисквате удължение на периода за деклариране. Бих искала да вметна, че удължението е много практичен и доста често срещан в практиката метод. Експертите в сферата на данъчното законодателство смятат, че чрез удължението вие намалявате шансовете си за одит. Според статистиката обаче много хора се страхуват да подават удължение и бързат да изпратят своите декларации в предложения от данъчната служба срок. След като сте подали форма за удължение на периода за деклариране, можете да си отдъхнете за период от 6 месеца. Моят съвет обаче е, ако финансовото ви положение позволява, да се опитате да платите някаква сума, било то и минимална. Този съвет е породен от факта, че независимо дали сте подали форма за удължение, данъчните служби изискват данъците да бъдат платени в рамките на законовия срок. Сроковете обикновено са до 15 април за физически лица и до 15 март за S корпорации и партньорства. Когато данъчната служба не получи дължимото, започва дa начислява лихви, наказателни глоби и неустойки. Това обаче не трябва да ви притеснява твърде много. Лихвата за неплатени данъци е 5 процента. Погледнато реално, това е един съвсем нормален лихвен процент. Кредитните карти и други институции налагат много по-големи годишни лихви. Както споменах, освен лихвата IRS налага и наказателна глоба от половин процент на месец върху дължимия данък. Смятам, че глобите са съвсем поносими и не биха увеличили значително дължимото към данъчната служба.

Но какво правите, ако периодът за удължение изтече и вие пак не разполагате със средствата за покриване на дължимия данък? На помощ идва следващата стъпка от моя план, а именно – обадете ce на IRS и

 поискайте допълнителни 120 дни

Вие имате нужда от още два, три или четири месеца, за да платите данъците си, подайте молба за допълнително удължение за деклариране на данъци. Така ще имате повече време да помислите за стратегия или разходи, които да намалят сметката ви към IRS. Заявката за отсрочка можете да направите онлайн или по телефона. Четири месеца могат да се окажат решаващи във вашата ситуация.

Възможно е обаче и тези четири месеца да изтекат и вие пак да нямате дори и пени да платите на данъчната служба. Следващата стъпка, която ви съветвам да предприемете, е да изисквате от IRS

договор за разсрочено плащанеразсрочено плащане

на данъка. Лица, дължащи под петдесет хиляди долара, попълват искане за договор за разсрочено плащане на задълженията. С подобно споразумение бихте могли да ограничите неустойките и лихвите.

Нека не забравяме, че има хора, които не могат да си позволят разсрочено плащане дори и след всичките взети удължения. Ако вашето положение е такова, ви съветвам да следвате последната стъпка от плана и да се преборите за компромисно решение с IRS. При компромисното решение, вие заявявате определена сума от данъка и казвате, че това е всичко, което можете да платите. След като данъчните служители разгледат вашия случай, е възможно да се съгласят да направят компромис. Процесът не е лесен и ако стигнете дотам, ще трябва да наемете данъчен адвокат, който да води преговорите от ваше име.

Искрено се надявам да не попадате в подобни ситуации. Животът обаче предлага различни предизвикателства. И ако все изпаднете в затруднение да платите годишния данък, помислете за плана, който предложих, той би могъл да ви помогне да преминете през проблема с лекота.

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada