Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Кои са бариерите, които пречат на успеха ни в инвестирането (IV)

Вижте какви са подводните камъни и как можем да ги избегнем

публикувано

на

И тази седмица продължаваме темата за бариерите, които ни пречат да успеем в инвестирането и как да ги прескочим.

До този момент изяснихме четири от тях:

– Нашите лични убеждения, които понякога не са обективни спрямо реалността, в която живеем.

– Групирането на много пари в инвестиционни активи от голяма група хора, което създава „пукащи“ се балони.

– Страхът от моментни загуби, който много често завладява съзнанието ни и ни спира да мислим логично.

– Липсата на финансово планиране

 Липсата на информация

В проучване на инвестиционната компания Франклин-Темпълтън, определена група от инвеститори са запитани за техните очаквания към техните лични инвестиционни портфейли за следващите 5 години. Средната очаквана възвръщаемост на инвеститорите е била около 10% годишно за този период. След като обаче им е казано, че в последната година, пазарът е дал около 20% годишен растеж, техните очаквания драстично се покачват и удвояват като резултат от подадената им информация. Следователно, запитаните отговарят, че вече очакват 20% годишен растеж за следващите пет години.

Този пример е показателен за това колко малко сме информирани като инвеститори и по-точно колко нереални са очакванията ни, когато чуем нещо от тук или от там, много малко от нашите очаквания при инвестирането са базирани на статистика и данни, а твърде много на слухове и емоции, които ни подтикват към ходове, целящи бърза и гарантирана печалба. Не е нужно да ви казват, че това е трудно и твърде рисково за повечето от нас.

Като пример за хлъзгави моменти можем да приемем онези кукички, на които можем да се хванем с огромни очаквания, които могат да бъдат бързо попарени в много кратък период от време.

От 1989-а до 2019 година средната възвръщаемост на индекса S&P 500 е средно 10% на година за този период, но със спадове и покачвания през годините. Запитани обаче, повечето инвеститори си представят този период като едно плавно покачване с около 8% на година, без спадове през този период. Разбира се, за всеки, който е бил на пазара определено време, е ясно, че не е възможно да няма спадове и понякога драстични такива, но като резултат в реалния живот за този период средната възвръщаемост е била 10% на година и дори със спадовете в този период от 30 години, индексът се е представил доста прилично.

При очакванията на инвеститорите за 8% постоянен годишен растеж без спадове, ние бихме имали $100 627 от начално инвестирани $10 000 през 1989 година, но в реалния живот и истинската динамика на индекса от 1989-та до края на 2019-та се озоваваме със сума от $172 731.

Както много пъти с разговорите ми с много от моите клиенти подчертавам, че моментните спадове са наши приятели и те ни помагат да реализираме по-голяма печалба в дългосрочен план, особено ако реинвестираме дивидентите обратно през целия период или ако вкарваме свежи пари периодично, независимо от циклите на пазара.

Инвестиционен национализъм

Инвестиционният национализъм е последната бариера към финансовия успех, който ще засегнем днес. Това е едно много интересно явление, което се поражда доста логично при инвеститорите в целия свят, защото е много по-вероятно за един човек да инвестира парите си в компании, които са създадени в държавата, в която живее.

Нека обърнем поглед към някои от фактите. Американската стокова борса и компаниите, които са част от нея в дадения момент днес, заемат 56% от световния борсов пазар за търгуване на акции. Като контраст на тази цифра обаче, 77% от парите в инвестиционните портфейли на американските инвеститори са инвестирани в акциите и облигациите на американски компании.

Както казахме, това е напълно разбираемо, защото в действителност много голяма част от световните компании, които движат икономиката и технологиите по света, се намират в Америка и е нормално много от инвеститорите тук да имат по-голямо доверие на американския пазар и на регулациите, наложени върху него от американското правителство.

Ако отворим обаче по-широко очите си и погледнем какво се случва в пазарите на други развити и развиващи се държави по света, ще забележим, че американският пазар се намира на 24-то място по възвръщаемост в конкуренцията на 46 други стокови борси, които са следени в международния инвестиционен индекс MSCI All Country World Index за последните 20 години.

Като наблюдение на този интересен факт, можем да заключим, че днес ние се намираме в една глобална икономика, която предразполага да можем да инвестираме навсякъде по света и

възможностите на много от пазарите

 в развиващите се и развити страни са много изравнени. Следователно, ние всички, които инвестираме парите си, трябва да бъдем отворени да допуснем и компании от други региони на света, които могат да ни дадат потенциално по-висока средна възвръщаемост в годините напред, отколкото компаниите от страната, в която живеем, колкото и добре да си мислим, че познаваме тези компании.

Разбира се, правилната комбинации между компании от целия свят ще бъде ключ към нашия успех и ще ни даде възможността да се възползваме от възможности, които се отварят в различни сектори на световната икономика. Но поради тази причина, моят съвет към всеки инвеститор е да се обърне към професионалисти, които могат да избират правилните фондове и познават добре работата на мениджърите на тези фондове, за да могат да поставят себе си в ситуации с добър баланс между риска и печалбата за дълги години напред. Това е и едно от нещата, в които специализирам всекидневно – част от деня ми минава в анализи на различни фондове и различни платформи, които дават на инвеститорите шанс да възможно най-добър растеж с най-малко потенциален риск.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна, и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Финансови съвети, които трябва да пренебрегнем

Защо не трябва да вземаме за чиста монета всичко, което чуем

публикувано

на

Виж цялата статия

Обадиха ми се няколко читатели с въпроса дали да послушат съвета на техен приятел или роднина. За съжаление лоша финансова информация не идва само от измамници, понякога и любимите ни хора могат несъзнателно да ни направляват в погрешна посока – може би не са добре информирани или някой им е дал недобър съвет. Ето защо да знаете какво не трябва да правите с парите си е често най-големият ви актив. Ще ви дам няколко примера.

Живеенето под наем е загуба на пари.“

Закупуването на дом може, разбира се, да бъде разумна инвестиция, особено като се имат предвид днешните рекордно ниски лихви по ипотечните кредити. Но това не означава, че притежаването на собствено жилище е по-добро решение от живеенето под наем. В някои райони на страната разходите за притежаване на къща все още са по-високи от тези на живеенето под наем. В сметката за общите разходи на собственост винаги включвам данъци, поддръжка на имота, такси на жилищната асоциация, ново обзавеждане, застраховка – като правило добавете около и 30% към месечното си ипотечно плащане. И докато цените на домовете се стабилизират в много части на Съединените щати, това не означава, че те изведнъж ще започнат да нарастват с бързи темпове.

Ето защо е нужно да си направите внимателно математиката, преди да помислите за закупуване на свой дом. Задайте си въпроса: Имате ли някаква представа дали в следващите пет до седем години няма да се преместите, независимо дали за работа, ново начало или нов опит? Ако е така, покупката на жилище не е добър избор. Живейте под наем, докато не знаете със сигурност, че ще се установите в определен град/район за по-дълго (10 и повече години), и просто игнорирайте всеки, който ви казва, че хвърляте пари на вятъра.

Закупуването на

whole life insurance e по-добра сделка

Животозастраховането в САЩ има многобройни лица, но най-много се предлагат два основни продукта: срочна застраховка (term life insurance) и застраховка за цял живот (whole life insurance). С първия закупувате само застраховка, а вторият включва компонент на инвестиране, което го прави по-скъп продукт. Разходите за премиите по whole life insurance са много по-високи от тази на term life insurance. Това би било оправдано, ако получавате голяма инвестициoнна сделка. Но фактите сочат обратното – особено когато се изчислят всички вградени такси и комисиони. Когато купувате whole life insurance, застрахователната компания има точно същите административни разходи и заложени печалби като и при тerm life insurance. Но те не спират дотук. Застрахователят ви взема много повече пари. Защо? Защото при застраховката за цял живот не само плащате цената на застраховката, а плащате и на агента да инвестира за вас определен процент от парите ви. На теория приходите от тези инвестиции трябва да печелят достатъчно, за да платят за премиите, които плащате на застрахователя. С други думи, след като минат определен брой години, застраховката плаща за себе си. Не е ли чудесно?

Единственият проблем е, че застрахователните компании налагат много високи комисиони за инвестиционните елементи на whole life insurance и рядко предвижданите от агента печалби се реализират. Да не говорим за много високите административни разходи, които трябва да плащате на застрахователя. Истината е, че вие може да инвестирате тези допълнителни пари чрез евтините брокерски къщи (discount brokerage firms) и те да растат много по-бързо, отколкото ако сте закупили застраховка за цял живот и плащате на агента да инвестира вместо вас. Whole life insurance не е добра инвестиция.

Приходите са лоши

защото разходите са много високи. Моето лично мнение е, че застраховката „Живот“ трябва да бъде единствено застраховка, а не инвестиционен продукт. Слагайте парите си в 401 (к) или в IRA, като инвестирате в евтини борсово търгувани фондове (ETFs) или индексни взаимни фондове без комисиони (no load index mutual funds).

Единствената причина за закупуване на застраховка за цял живот е, защото сте толкова богати, че наследниците ви ще трябва да плащат огромни данъци, когато починете. Облагодетелстваното лице (beneficiary) не плаща никакви данъци върху изплатената му застраховка. Според IRS наследниците ви ще трябва да плащат данъци, ако авоарите ви надвишават $5,340,000 през 2014 г.

Като заключение: не вземайте за чиста монета всеки съвет, който чуете. Разучете внимателно всички плюсове и минуси, преди да затворите големи суми пари за много години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над 1,3 милиона канадци не са ходили на работа през последните 6 месеца

Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Търсенето на работа е стресиращо, трудоемко и може да се окаже дори още по-трудно, когато не си работил през последните шест месеца.

За периода март – септември 2020г. броят на канадските граждани, които не са били заети за повече от шест месеца, се е удвоил, се твърди в нов анализ на пазара на труда, достигайки 1,3 милиона.

Само за ден 240 000 канадци са поискали помощ за безработица

Увеличаването на дългосрочната безработица надмина това, което Канада преживя по време на финансовата криза от 2008г. Тогава над 37% от хората останаха без работа дългосрочно. В статистиката се включват и хора, които сега не търсят работа, а чакат работодателите им да ги върнат по работните им места, както и тези хора, които са изправени пред някакви предизвикателства, пречещи на заетостта им – например, грижи за децата по време на пандемията.

От началото на пандемията безработицата се е увеличила значително. И макар вече да започва да се стабилизира, все пак 9% от населението не ходи на работа.


source: tradingeconomics.com

Анализаторите смятат, че сегашните нива са „необикновено високи“.

Срина се канадската система за кандидатстване за помощ при безработица

Дългосрочната безработица е сериозен проблем. Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера. Предполага се, че уменията на работника атрофират и се появяват много пропуски в знанията.

Експертите съветват хората, принудени да не работят, все пак да продължат да извършват някаква дейност. Например, да станат фрийлансъри или да се запишат на курсове за повишаване на квалификацията си.

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Младите хора по-лесно могат да се върнат в ритъм, твърдят още експертите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Новите искания за обезщетения при безработица за изминалата седмица са били 787 хиляди. Това е най-ниският брой от началото на пандемията през март.

Очакванията на икономистите бяха тази седмица да бъдат подадени 875 хиляди искания.

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души.

Последният път, когато исканията са били по-малко от сега е било на 14 март, но тогава те са били едва 282 хиляди, точно преди лавината от съкращения след въведените мерки за спиране на разпространението на коронавируса.

Една от причините за спада на исканията за безработица е миграцията на работниците, които са изразходвали възможностите си за помощ и са се прехвърлили към спешната програма за компенсации по време на пандемична безработица.

Така броят на исканията по тази програма се е повишил с близо 510 хиляди до общо 3,3 милиона души за седмицата до 3 октомври. Одобрените по нея ще получат още 13 седмици компенсации.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Бизнес, Вашите пари
Нови COVID помощи в Канада: За безработни, родители и при отпуск по болест

Отава ще подпомага част от останалите без работа с по $1000 на всеки две седмици

Затвори