Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Кои са най-важните компоненти в семейните финанси днес?

Въпроси и отговори от изминалата седмица
Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Авторът е личен финансов консултант с над 13-годишен опит в сферата на пенсионното осигуряване, инвестирането, образователните сметки за деца, застрахователните полици за живот, автомобили и домове.

Здравей, Ангеле! Следя статиите ти от години и се радвам за информацията, която получавам всяка седмица. По моя преценка ти учиш хората как да се адаптират правилно в постоянно развиващата се финансова среда в Америка. Кой би казал е най-важният елемент за финансов успех днес?

Здравейте и от мен. Благодаря ви за въпроса, на който е трудно да бъде отговорено с еднозначен и категоричен отговор. Бих казал, че финансовият успех в Америка е пъзел от много различни частици, които внимателно и правилно трябва да бъдат поставени заедно и да бъдат коригирани с течение на времето.

Ако има едно нещо, което бих казал, че е най-важно от всички, е генерирането на доходи и още по-важно е генерирането на доходи, което има потенциал за растеж, по-голям от процента, с който расте инфлацията. Веднага след това бих поставил финансовото образование и правилното инвестиране в собствен бизнес, както и в бизнеси, които имат потенциал за висок растеж и развитие.

Генерирането на доходи е най-основната частица от финансовия успех – независимо дали говорим за едно семейство или един бизнес. И в двата случая трябва да има ясна стратегия как доходите ще влизат в дадената структура и как ще се разпределят по различните звена. При наличието на по-високи доходи, или по-точно на структура, която гарантира постоянен растеж на финансовите активи, ние имаме опцията да предприемем различни стъпки, които да ни дадат повече възможности.

Много често обаче забелязвам, че хората не разбират разликата между пасив и актив и след като доходите са в наличност, те отиват в закупуването на пасиви (неща, които изваждат пари от джоба ни) вместо в закупуването на активи (инвестиции, които да ни помогнат да увеличим доходите си). Закупуването на пасиви обикновено е под емоционално въздействие, това е важно да се отбележи.

След като сме изградили успешна стратегия за генериране на доходи по начин, който намираме за удачен за нас самите, следващият момент е да се научим да ги инвестираме правилно. Тук трябва да сме готови да се запознаем и с данъчната система в страната, за да можем да съобразим нашите инвестиции и с данъчните закони, и с местата, които се ползват с данъчни облекчения. Такива са например пенсионните сметки като Traditional/Roth IRA, които съветвам ВСЕКИ, който чете тази статия, да си отвори. И не само да си отвори такива сметки, а да бъде сигурен, че те са инвестирани правилно, а не седят в нисколихвена кешова сметка в някоя банка, както често се случва, за съжаление.
Правилното използване на тези две сметки дава огромна сигурност при пенсиониране и всеки от нас трябва да внася поне 5% от доходите си (идеално 10% от доходите си) всеки месец към такава сметка, независимо какви други инвестиции прави. По този начин всеки един от нас се застрахова в едно солидно портфолио от акции и облигации, които ще са там, независимо къде другаде може да сме сгрешили в инвестициите си през годините и да сме загубили пари. Поради тази причина всеки би трябвало да има тази сигурност, за да може да се опре на нея, когато би искал да намали темпото и да се пенсионира в някакъв етап на живота. Поне да има опцията да го направи, ако желае.

Като допълнение към това мисля, че всеки един от нас трябва да се опита поне да се научи да инвестира индивидуално в собствен бизнес и след това и в други успешни бизнес структури. По този начин, ако сме успешни, можем да развиваме нещо, което обичаме, и да генерираме по-високи доходи от личната ни дейност. Както и да можем да получаваме дивиденти и от други успешни бизнеси, с които не сме физически заети, но като инвеститори можем да получаваме приходи от тях. По този начин можем да разпределим риска и ако имаме определен спад в нашата дейност, да можем все още да получаваме пасивни доходи и от други дейности, които нямат спад по същото време.

Много от хората, четейки тази статия, може би се чудят защо досега не сме подхванали темата за това дали да имаме собствен дом или да живеем под наем като едно от важните неща за финансов успех в Америка. Това определено е важно, но не е най-важният компонент за финансов успех. Растежът на доходите и успешното инвестиране с цел пасивен доход са по-важни от закупуването на собствен дом, но то също може да бъде разгледано като инвестиция в дългосрочен план.

Само по себе си, противно на очакванията на много хора, закупуването на дом не е придобиване на актив, а точно обратното. То е придобиване на пасив, който за момента изкарва определена сума пари от джоба ни всеки месец и ние трябва да плащаме допълнително, ако се наложат поправки или обновения към него. Но закупуването на собствен дом може да се разгледа като успешна инвестиция в бъдеще, ако определени фактори са спазени. Но то пак не е актив в момента, защото изкарва от дохода ни, а не прибавя към него. Закупуването на инвестиционен имот, който да се дава под наем, би имал характеристиката на актив, който има потенциала да увеличи месечните ни доходи.

И все пак правилният подход при закупуването на жилище и правилното финансиране (15-годишен заем е идеалният вариант по моите изчисления за собствен дом) може да се окаже добра инвестиция, сравнено с вземането на жилище под наем. При 15-годишен заем още на втората година изплащането към дължимата главница е по-голямо от това, което отива към лихвата всеки месец. Това е една добра инвестиция в дом според моите наблюдения. При 30-годишен заем отнема 23 години да достигнем тази точка. Цифрите говорят сами за себе си, вие си направете сами своите изводи.

Друг важен момент е протекцията на активите, което много от хората пренебрегват. Основният актив на повечето от нас е нашият доход, а много малко от нас го предпазваме в случай на внезапен фатален край. В българското общество се избягва да се коментира закупуването на застраховка за живот, а то е много важно, за да предпази доходите ни, докато градим други пасивни места, от които да получаваме доходи и докато закупуваме нови активи. Това е важно и бих препоръчал на всеки, който има други хора, които зависят от доходите му, да изгради успешна застрахователна стратегия не само за себе си, а и за всички други активи, които притежава. Протекцията на активите е много важна и трябва да се обърнем към нея с нужното внимание. Защото, докато градим активите си и финансовата си независимост, ние трябва да знаем как да ги опазим от непредвидени опасности и неочаквани ситуации.

 

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.
Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Бюджетният дефицит достигна $134,5 милиарда през октомври

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Федералното правителство на Щатите, което приключи финансовата 2019 г. с най-големия дефицит за последните седем години, започва новата година отново с дефицит през октомври, който е с 33,8 процента по-голям, отколкото преди година.

Финансовото министерство каза днес, че дефицитът миналия месец е бил 134,5 милиарда долара. През октомври 2018 г. той е бил 100,5 милиарда.

984 милиарда долара е дефицитът в американския бюджет

Дефицитът през финансовата 2019 г., приключила на 30 септември, бе в размер на 984,4 милиарда долара. Това е с 30,26 на сто повече, отколкото през 2018 г.

Прогнозите на службата по бюджета към конгреса са, че през 2020 г. дефицитът ще достигне 1 трилион долара.

Бюджетният дефицит на САЩ скача до 1 трлн. долара

Този нарастващ дефицит е в контраст с предизборните обещания на Доналд Тръмп от 2016 г., че дори с намаляването на данъците ще успее да елиминира бъдещи дефицити с намаляване на разходите и увеличаване на приходите от засилващата се икономика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Защо е важно да имаме достатъчно кешови позиции, когато инвестираме

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Бих искал да знам какво е мнението ти за задържането на пари в кеш, когато инвестираме – дали това е добра стратегия или не?

В последните месеци съм си поставил за цел да се образовам относно инвестирането (краткосрочно и дългосрочно) и виждам, че различните специалисти имат различни гледни точки по въпроса с кешовите позиции. Някои смятат, че парите в кеш са губещ актив, трябва да се инвестират и да не стоят статични, а други пък казват, че кешовите позиции носят по-голяма стабилност при различните етапи на промени в пазарите.

Какво е твоето мнение по този въпрос?

Здравейте, благодаря ви за доверието и за хубавия въпрос. Той е много, много важен за всеки инвеститор, но ако не се говори по тази тема по време на изготвянето на цялостната стратегия, обикновено отговорът на този въпрос идва като болезнен шамар от болезнено придобит личен опит.

Нека преди да започнем да говорим за кешови позиции, да се опитаме да разберем какво точно представляват те?

Кешовите позиции могат да имат формата на пари в брой (буквално), на спестовен акаунт в банката или на инвестиционен акаунт, който е с много консервативна природа и предполага

една стабилност на главницата

с потенциал за сравнително малка или никаква лихва. С две думи – налични спестявания, до които имаме достъп по всяко едно време.

Сега, проблемът при повечето хора е, че те не са доволни на това, че парите им носят малки или никакви лихви, което ги кара да мислят, че инфлацията ги изяжда, и бързат да инвестират всеки възможен долар в собствен бизнес, акции на други компании, фондове от акции (както при пенсионните акаунти) или някакви други места, които да направят така, че парите им да работят по-усърдно за тях.

На теория съм абсолютно съгласен с тяхната логика. На практика обаче нещата стоят малко по-различно. Ето защо.

При повечето хора днес липсва разбирането на концепта за спестявания. Както казах, те се опитват да играят с всякакви инвестиционни инструменти и да трупат „бързи печалби“, но първото е, че го правят със сравнително малко пари (които обикновено губят, докато се научат да инвестират), и един от начините да са по-стабилни е да имат пари, заделени настрани в кеш, до които да имат достъп във всеки един момент, ако им потрябват.

Аргументът с това, че парите в спестовни сметки са изядени от инфлацията, е валиден, но той се отнася за хората с милиони, на които най-вероятно няма да им се наложи да опрат до тези пари, за

да си платят сметките за ток

храна и жилище, ако изгубят работата си или бизнеса си. Този вид хора трябва да се притесняват за малките лихви по спестяванията си и да търсят алтернативни инвестиции, докато средностатистическият човек трябва винаги да има под ръка поне 3 до 6 месеца от доходите си спестени, дори на 0% лихва, защото при такива малки суми не е важна лихвата, а лесният достъп до парите при нужда. Когато вече сме си осигурили този комфорт, тогава можем да мислим за по-дългосрочно инвестиране в друг вид активи.

За съжаление, много от младите хора днес игнорират важността на най-обикновените спестявания, инвестират всичко (много често ми се случва и с пенсионните инвестиционни сметки) и когато им трябват спешни пари, или трябва да продават от инвестиционните си активи, често на загуба в лошо за тях време, или опират до взимането на заеми, които жонглират с години напред. При инвестирането и работата с фактори, които не са винаги под пряк наш контрол, е много лошо, когато си притиснат до стената. А липсата на кешови позиции по всяко едно време може да доведе точно до това – да сме притиснати до стената да продаваме лични активи.

Изготвянето на стабилност с определени пари в лесно-достъпни спестовни сметки е изключително важно, преди дори да се започне да се инвестира. Това е основата на нашата инвестиционна стратегия, важно е и да не се прекалява и да се оставя всичко там на 0% лихва или близко до тази. Просто трябва парите да се разпределят по различни места в зависимост от целите на инвеститора и времето, в което той иска да постигне целите си.

Но както и да го гледаме, за мен една

инвестиционна стратегия без кешов елемент

 в нея е обречена на провал (по-вероятно рано, отколкото късно), колкото и креативни да сме с нея. Кешовите позиции не само дават сигурност и емоционално спокойствие, те също така дават и допълнителни опции на инвеститора в различни етапи, до които по друг начин той не би имал достъп.

Разбира се, тук говорим генерално, защото всяка една ситуация е различна, но дори и от тази гледна точка, и от ситуации, в които съм работил с клиенти – моят съвет е да имате достъп до поне 3-6 месеца от вашия доход по всяко едно време, за да не се налага да нарушавате ритъма на вашите инвестиции с непредвидени тегления от тях и продажби в неподходящо за вас време, което може да доведе до допълнителни данъци или инвестиционни загуби за вас самите.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Все повече американци теглят кредит за висше образование или автомобил

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Kpeдитиpaнeтo зa дългocpoчни пoтpeбитeлcĸи пpидoбивĸи, ĸaтo aвтoмoбили или за виcшe oбpaзoвaниe, пpoдължaвaт дa бeлeжaт cĸopocтен ръст в CAЩ, пише финансовият блог Zеrо Неdgе.

Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe на 2019 г. aвтoĸpeдититe ca нapacнaли c 21 млpд. дoлapa дo пoчти 1,2 тpилиoнa дoлapa, дoĸaтo студентските заеми ca ce yвeличили oщe пo-знaчитeлнo – c 33 млpд. дoлapa дo 1,6 тpлн. дoлapa. Toвa нe ca зaдължитeлнo дoбpи нoвини зa cъcтoяниeтo нa иĸoнoмиĸaтa, отбелязва изданието, тъй ĸaтo пoĸaчвaнeтo нa ceгмeнтa мoжe дa e индиĸaтop зa ĸpeдитнa eĸcпaнзия или yвeличaвaнe нa paзмepa нa ĸpeдититe знaчитeлнo нaд тoзи нa дeпoзититe.

Дaнни, пyблиĸyвaни пpeз минaлaтa ceдмицa oт Ѕаntаndеr, пoĸaзвaт, чe дeлът нa виcoĸopиcĸoвитe пoтpeбитeли, изтeглили aвтoмoбилeн зaeм, e дocтигнaл нaй-виcoĸaтa cи cтoйнocт в иcтopиятa – 21% oт вcичĸи ĸлиeнти.

Рacтe обаче и бpoят нa xopaтa, ĸoитo нe oбcлyжвaт зaдължeниятa cи. Πoтpeбитeлитe, пpи ĸoитo ce нaблюдaвaт пpocpoчeни внocĸи c пoвeчe oт 90 дни, e дocтигнaл oбщo 7 млн. дyши нa цeлия пaзap.

B дpyги ceгмeнти нa ĸpeдитиpaнeтo cитyaциятa изглeждa по-добре. Cлeд ĸaтo нepeвoлвиpaщият ĸpeдит пpeз лятoтo oтбeлязa peĸopднo пoĸaчвaнe, пpeз ceптeмвpи ca дoбaвeни caмo 10,6 млpд. oбщ нoв дълг пo тяx. Зaдължeниятa пo ĸpeдитнитe ĸapти пък спaдaт c 1,1 млpд. дoлapa.

Taĸa oбщaтa динaмиĸa пo двaтa видa дълг e нapacтвaнe c 9,5 млpд. дoлapa, ĸoeтo e знaчитeлнo пo-ниcъĸ peзyлтaт oт oчaĸвaнитe oт aнaлизaтopитe 15 млpд. дoлapa. Зaдължeниятa нa дoмaĸинcтвaтa дocтигaт 4,149 тpлн. дoлapa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada