Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Кои са най-важните компоненти в семейните финанси днес?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Авторът е личен финансов консултант с над 13-годишен опит в сферата на пенсионното осигуряване, инвестирането, образователните сметки за деца, застрахователните полици за живот, автомобили и домове.

Здравей, Ангеле! Следя статиите ти от години и се радвам за информацията, която получавам всяка седмица. По моя преценка ти учиш хората как да се адаптират правилно в постоянно развиващата се финансова среда в Америка. Кой би казал е най-важният елемент за финансов успех днес?

Здравейте и от мен. Благодаря ви за въпроса, на който е трудно да бъде отговорено с еднозначен и категоричен отговор. Бих казал, че финансовият успех в Америка е пъзел от много различни частици, които внимателно и правилно трябва да бъдат поставени заедно и да бъдат коригирани с течение на времето.

Ако има едно нещо, което бих казал, че е най-важно от всички, е генерирането на доходи и още по-важно е генерирането на доходи, което има потенциал за растеж, по-голям от процента, с който расте инфлацията. Веднага след това бих поставил финансовото образование и правилното инвестиране в собствен бизнес, както и в бизнеси, които имат потенциал за висок растеж и развитие.

Генерирането на доходи е най-основната частица от финансовия успех – независимо дали говорим за едно семейство или един бизнес. И в двата случая трябва да има ясна стратегия как доходите ще влизат в дадената структура и как ще се разпределят по различните звена. При наличието на по-високи доходи, или по-точно на структура, която гарантира постоянен растеж на финансовите активи, ние имаме опцията да предприемем различни стъпки, които да ни дадат повече възможности.

Много често обаче забелязвам, че хората не разбират разликата между пасив и актив и след като доходите са в наличност, те отиват в закупуването на пасиви (неща, които изваждат пари от джоба ни) вместо в закупуването на активи (инвестиции, които да ни помогнат да увеличим доходите си). Закупуването на пасиви обикновено е под емоционално въздействие, това е важно да се отбележи.

След като сме изградили успешна стратегия за генериране на доходи по начин, който намираме за удачен за нас самите, следващият момент е да се научим да ги инвестираме правилно. Тук трябва да сме готови да се запознаем и с данъчната система в страната, за да можем да съобразим нашите инвестиции и с данъчните закони, и с местата, които се ползват с данъчни облекчения. Такива са например пенсионните сметки като Traditional/Roth IRA, които съветвам ВСЕКИ, който чете тази статия, да си отвори. И не само да си отвори такива сметки, а да бъде сигурен, че те са инвестирани правилно, а не седят в нисколихвена кешова сметка в някоя банка, както често се случва, за съжаление.
Правилното използване на тези две сметки дава огромна сигурност при пенсиониране и всеки от нас трябва да внася поне 5% от доходите си (идеално 10% от доходите си) всеки месец към такава сметка, независимо какви други инвестиции прави. По този начин всеки един от нас се застрахова в едно солидно портфолио от акции и облигации, които ще са там, независимо къде другаде може да сме сгрешили в инвестициите си през годините и да сме загубили пари. Поради тази причина всеки би трябвало да има тази сигурност, за да може да се опре на нея, когато би искал да намали темпото и да се пенсионира в някакъв етап на живота. Поне да има опцията да го направи, ако желае.

Като допълнение към това мисля, че всеки един от нас трябва да се опита поне да се научи да инвестира индивидуално в собствен бизнес и след това и в други успешни бизнес структури. По този начин, ако сме успешни, можем да развиваме нещо, което обичаме, и да генерираме по-високи доходи от личната ни дейност. Както и да можем да получаваме дивиденти и от други успешни бизнеси, с които не сме физически заети, но като инвеститори можем да получаваме приходи от тях. По този начин можем да разпределим риска и ако имаме определен спад в нашата дейност, да можем все още да получаваме пасивни доходи и от други дейности, които нямат спад по същото време.

Много от хората, четейки тази статия, може би се чудят защо досега не сме подхванали темата за това дали да имаме собствен дом или да живеем под наем като едно от важните неща за финансов успех в Америка. Това определено е важно, но не е най-важният компонент за финансов успех. Растежът на доходите и успешното инвестиране с цел пасивен доход са по-важни от закупуването на собствен дом, но то също може да бъде разгледано като инвестиция в дългосрочен план.

Само по себе си, противно на очакванията на много хора, закупуването на дом не е придобиване на актив, а точно обратното. То е придобиване на пасив, който за момента изкарва определена сума пари от джоба ни всеки месец и ние трябва да плащаме допълнително, ако се наложат поправки или обновения към него. Но закупуването на собствен дом може да се разгледа като успешна инвестиция в бъдеще, ако определени фактори са спазени. Но то пак не е актив в момента, защото изкарва от дохода ни, а не прибавя към него. Закупуването на инвестиционен имот, който да се дава под наем, би имал характеристиката на актив, който има потенциала да увеличи месечните ни доходи.

И все пак правилният подход при закупуването на жилище и правилното финансиране (15-годишен заем е идеалният вариант по моите изчисления за собствен дом) може да се окаже добра инвестиция, сравнено с вземането на жилище под наем. При 15-годишен заем още на втората година изплащането към дължимата главница е по-голямо от това, което отива към лихвата всеки месец. Това е една добра инвестиция в дом според моите наблюдения. При 30-годишен заем отнема 23 години да достигнем тази точка. Цифрите говорят сами за себе си, вие си направете сами своите изводи.

Друг важен момент е протекцията на активите, което много от хората пренебрегват. Основният актив на повечето от нас е нашият доход, а много малко от нас го предпазваме в случай на внезапен фатален край. В българското общество се избягва да се коментира закупуването на застраховка за живот, а то е много важно, за да предпази доходите ни, докато градим други пасивни места, от които да получаваме доходи и докато закупуваме нови активи. Това е важно и бих препоръчал на всеки, който има други хора, които зависят от доходите му, да изгради успешна застрахователна стратегия не само за себе си, а и за всички други активи, които притежава. Протекцията на активите е много важна и трябва да се обърнем към нея с нужното внимание. Защото, докато градим активите си и финансовата си независимост, ние трябва да знаем как да ги опазим от непредвидени опасности и неочаквани ситуации.

 

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.
Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Безработицата в САЩ спада, 2,5 млн. вече са наети през май

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нивото на безработица в САЩ се понижи изненадващо през май, а 2,5 милиона американци успяха да се върнат на работа, показват данни на Министерството на труда, които са пореден знак, че драматичният икономически спад, който беше причинен от коронавирусната пандемия, вероятно вече оформи дъно през април.

Министерството на труда заяви, че нивото на безработица се понижи през май до 13,3% от 14,7% през април, когато беше регистрирана най-високата безработица в САЩ след Втората световна война. Очакванията на финансовите пазари бяха за нарастване на безработицата към нов рекорден връх от около 19 – 20%.

През миналия месец американските работодателите върнаха на работа 2,509 милиона техни служители, след като месец по-рано бяха съкратени рекордните 20,687 милиона, а очакванията бяха за намаляване на работните места през май с около 7,5 милиона.

Трудовият пазар започна да се подобрява значително през втората половина на май, тъй като голяма част от американският бизнес отвори отново след постепенната отмяна на въведените към средата на март карантинни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Потребителското доверие, както и бизнес нагласите в промишлеността и услугите също започнаха да се стабилизират, макар и на ниски нива, което е сигнал, че може би вече премина най-лошата част от икономическата криза.

След като през май икономиката във всеки един американски щат започна отново да се отваря в известна степен, според Министерството на труда около 2,7 милиона души, които бяха временно съкратени, вече се върнаха по работните си места.
В частният сектор бяха разкрити 3,094 млн. работни места след 19,724 милиона съкратени през април. В същото време в промишлеността бяха разкрити 225 хиляди работни места, а в секторът на услугите – цели 2,4 милиона.

В хотелиерският и развлекателен сектор се върнаха на работа 1,239 милиона след временно съкратени 7,539 милиона месец по-рано, при търговията на дребно броят на новите работни места нарасна с 424 хиляди (след съкратени 2,59 милиона през април), в образованието и здравеопазването бяха разкрити 424 хиляди работни места (след съкратени 2,59 милиона през април), в бизнес услугите бяха наети 464 хиляди (след уволнени 2,189 милиона месец по-рано), а в строителството се върнаха на работа 464 хиляди след съкратени 995 хиляди през април.

През май в държавния сектор бяха съкратени 585 хиляди, след като през април 963 хиляди държавни служители загубиха своята работа.

В транспортният сектор също се наблюдава оживление, като през май 368 хиляди се върнаха по работните си места от съкратени 3,225 милиона през април.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Инвестициите, които трябва да избягваме в момента

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Продължение от миналия брой

 Какви видове инвестиции трябва да се избягват в сегашната ситуация, породена от световната пандемия от коронавирус, е един от често задаваните въпроси в момента. В миналия брой говорихме за това, че трябва да се избягват фондове с голямо участие на малки и средно големи американски и световни компании, защото се очаква те да понесат най-големите загуби и дори да фалират.

Днес продължаваме с друг съвет. Трябва да имате предвид, че винаги когато има една суматоха, много измами започват да се прокарват между хората и потенциалните инвеститори. Една от тях е мащабното агитиране на хора да инвестират в биткойни или други криптовалути, защото според някои това са „парите на бъдещето“, след като доларът и другите валути загубят своята стойност поради печатането на нови банкноти и риска от задаваща се инфлация.

На първо четене, тези твърдения могат да звучат донякъде логично, но ако влезем по-навътре, започваме да намираме повече

нишки на една безпочвена пропаганда

която цели да създаде изкуствено търсене на пазарите за криптовалути, защото единствената стойност на тези „виртуални пари“ се определя от търсенето и предлагането. Ако няма търсене, цените буквално се сриват на тези пазари, защото реално те нямат никаква съществена стойност и приложение.

Това е много важно да се има предвид, защото в разговорите ми с хора в последните седмици чувам мнения, че биткойните щели да бъдат „новите пари“, но никъде не намирам солидни доказателства за това, идвайки от местата, които регулират финансовите инструменти и финансовите институции. Така че засега това си остава само една огромна лъжа и пропаганда, която трябва да се избегне на всяка цена – не само днес, а и занапред. По мои наблюдения, опитните инвеститори не обръщат внимание на криптовалутите, но много начинаещи инвеститори, особено хора от така нареченото поколение „Millenials“ (родени между 1981 и 1995 г.), се наблюдава да залитат към тези валути не толкова поради финансова информираност, а поради бунтарски подбуди и надежди срещу статуквото на системата.

Но да се върнем на стоковите пазари – в момента наблюдаваме нещо много интересно, което трябва да се отбележи.

Индексът NASDAQ

който проследява технологичния сектор, е на плюс за годината, което показва, че дори в екстремни ситуации като тази „пандемия“ технологичните компании не спират да се развиват, дори обратното, те взимат надмощие над останалите сектори, защото повече хора се обръщат към тях за транзакции и услуги чрез интернет. Компании като Amazon, eBay, Zoom и много други в момента изживяват своя ренесанс и това ще даде голяма увереност на много от инвеститорите в бъдеще, че технологиите са почти „бронирани“ във всяка една икономическа атмосфера. Изглежда, че технологичният сектор се развива добре, когато нещата са добре, и се развива още по-добре, когато нещата са зле. Поне до момента.

Като обобщение на всичко казано дотук – обърнете внимание на фондове с утвърдени, огромни американски и технологични компании; избягвайте инвестирането във фондове, специализиращи в малки и средни компании в Америка и в световен мащаб;

избягвайте инвестирането

във фондове, специализиращи в международни компании от всякакъв размер; избягвайте инвестирането в индивидуални акции като цяло, независимо от размера на компаниите, и избягвайте да инвестирате в криптовалути, ако имате сериозни инвестиционни намерения, а не само спекулативни намерения, свързани със следващите няколко дни или седмици.

Искрено се надявам информацията, която представих днес, да е била полезна и интересна за всеки един от вас. Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят повече по темата, моля, споделете това съобщение с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над 42 млн. жители на Америка са искали помощ за безработица

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус тласна безработицата в САЩ към най-високото ниво от Голямата депресия (1929-1933), но статистическите данни показват, че пазарът на труда започна бавно да се възстановява. Въпреки това от началото на пандемията в САЩ безработните са се увеличили до над 42 млн. души.

Министерството на труда съобщи, че 1,877 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 30 май. Това означава спад с 249 000 спрямо предходната седмица, когато бяха регистрирани 2,126 млн. Броят на записалите се американци на борсата постоянно намалява от пика от 6,8 милиона за седмицата до 28 март.

„Ройтерс“ отбелязва, че за първи път от средата на март под 2 милиона безработни са подали документи за безработица за седмица. Анкетираните от осведомителната агенция икономисти прогнозираха 1,8 милиона безработни през миналата седмица.

Вчера компанията за човешки ресурси ADP съобщи, че частните компании в САЩ са затворили още 2,76 милиона работни места през май след близо 20 милиона работни позиции през април заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada