Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Кои са най-добрите книги за финансова култура?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Често следя статиите ти и покрай тях научавам много за финансовата система не само в Америка, но и в по-голямата част от останалия свят. Точно твоите статии подбудиха моя интерес и постоянно се ровя да мога да науча нещо повече.

Би ли споделил някои книги, които ти си чел и от които си научил основни финансови концепти и мислиш, че някой като мен би имал практическа полза от тях също? Ще съм ти много благодарна, а съм сигурна, че би било интересно и за останалите твои читатели.

Здравейте и от мен и благодаря за хубавия въпрос. Това определено не е първият път, в който някой ме пита за препоръки на книги в сферата на финансите и с изключителна радост бих се радвал да споделя тези, които са ми помогнали да науча най-много и са ми дали нова гледна точка на системата, която пък ми е помогнала да имам едно по-добро възприятие за нея.

“Най-богатият човек във Вавилон“

от Джордж Клейсън / “THE RICHEST MAN IN BABYLON” by George Clason

Това е една от най-фундаменталните книги за законите на парите. В нея са описани много основни финансови концепти, които ни помагат да станем по-организирани в правенето и най-вече в контрола върху парите, които имаме. Цялата книга е подбрала 10 различни приказки за парите и чрез тях авторът се опитва да помогне на читателя да види практическата страна на тези финансови концепти. Стилът, на който е написана тази книга, е много достъпен и много лесен за разбиране. Определено тя е едно бижу (въпреки че е доста поомачкано вече) в моята лична библиотека.

“Разговори с Бога”

от Нийл Доналд Уолш / “CONVERSATIONS WITH GOD” by Neale Donald Walsh

Дори и от заглавието й се разбира, че тя не е изцяло финансова книга. Тази творба е повече в сферата на духовното, но аз научих много от нея за живота и парите като енергия, която привличаме или отблъскваме с мислите и действията си. Финансовите проблеми на повечето хора не идват от незнание за парите, а от емоционални състояния, които трябва да се променят и пренасочат. Това е една от поуките, с които тази книга ни помага и ни дава правилната насока, за да можем да привлечем повече възможности за правене на пари в живота си.

“Интелигентният инвеститор“

от Бенджамин Греъм / “THE INTELLIGENT INVESTOR” by Benjamin Graham

Тук имаме една наистина техническа книга, която е ориентирана основно към различните видове инвестиции и начини на инвестиране в различните отрасли на икономиката чрез различни финансови инструменти. Авторът полага усилия да помогне на читателя да намери това, което би работило добре за неговия начин на живот и житейски разбирания, след като изброява формите на инвестиране и споделя своето мнение за това какви са плюсовете и минусите при всяка една от тях. Определено това е енциклопедия за всеки инвеститор и човек, който иска да е наясно къде отиват парите му или как да ги удвои по-бързо. Тази книга би се харесала особено много на по-технически ориентираните читатели.

“Богат като татко, беден като татко”

от Робърт Кийосаки / “RICH DAD, POOR DAD” by Robert Kiyosaki

Класика от световен мащаб в тематиката за бизнес и финансово образование. Книгата е пълна с много примери от житейския опит на автора и особено внимание е отделено на разликата между концептите “актив” и “пасив”. Тези две понятия са обяснени надълго и широко и си струва човек да препрочита тази книга всеки поне две-три години, за да си припомни основните точки и да я види през нови очи, все по-широко отворени от житейския опит.

“Здрав разум“

от Арт Уилямс / “COMMON SENSE” by Art Williams

Това е една от книгите, които излага много простички и лесноразбираеми финансови стратегии, които много от нас дори са научили сами от живота. Концепти като например избягване на кредитни карти; спестяване на поне 10% от дохода ни за пенсиониране; имайки спестовен фонд за “черни дни” от 3 до 6 месеца от заплатата ни и много други. Авторът е изключително успял и е изградил огромна компания, която всеки ден учи средната класа как да борави с парите си и е вдъхновил много хора със своите простички, но ефективни начини за адаптирането и правилното ползване на финансовата система в Америка.

“Опростено богатство, неизбежно богатство”

от Ник Мърей / “SIMPLE WEALTH, INEVITABLE WEALTH” by Nick Murray

Тази книга е една от най-интересните в моята финансова библиотека и за първи път се срещнах с нея преди 10 години. Определено е за хора, които искат да разберат как да направят най-голяма печалба от стоковата борса в дългосрочен план, и особено за хора, които се страхуват да инвестират рисково. Цялата книга е подплатена с много математически примери, които показват, че инвестирането във взаимни фондове на големи американски и световни компании дава по-голяма възвръщаемост през годините и помага да умножим парите си по най-безболезнения начин, побеждавайки инфлацията неколкократно.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Биткойнът стигна рекордна цена от $20 000

Дopи и пpи нacтoящoтo paли oбaчe твъpдe мaлĸo xopa пpитeжaвaт твъpдe гoлямa чacт oт ĸpиптoвaлyтaтa

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Биткойнът (Віtсоіn), нaй-cтapaтa и нaй-гoлямa ĸpиптoвaлyтa, ce изĸaчи нa нoв вpъx. B пoнeдeлниĸ цeнaтa cпpямo щaтcĸия дoлap дocтигнa дo $19 857,03, ĸaтo зa 2020 г. pъcтът e нaд 170%, пишe „Блумбърг“. Taĸa дигитaлният aĸтив ce зaвъpнa нa нивaтa oт ĸpaя нa 2017 г.

„Дoйдe мoмeнтът нa bіtсоіn“, зaяви Гaй Xиpш, yпpaвлявaщ диpeĸтop зa CAЩ в еТоrо, ĸoйтo цитиpa инcтитyциoнaлния пoxoд ĸъм ĸpитпocвeтa ĸaтo eднa oт пpичинитe зa нacтoящoтo пocĸъпвaнe. „Toвa paли вce oщe имa мнoгo cилa“, cмятa тoй.

Биткойнът дocтигнa $19 511 пpeз дeĸeмвpи 2017 г., нo пpeз cлeдвaщaтa гoдинa зaгyби 70% oт cтoйнocттa cи.

Американските власти конфискуваха биткойни на стойност над $1 млрд.

2020 г. ce oĸaзa блaгoпpиятнa зa зaвpъщaнeтo нa ĸpиптoвaлyтaтa пoд cвeтлинитe нa пpoжeĸтopитe, cлeд ĸaтo цeнтpaлнитe бaнĸи пoтoпиxa лиxвeнитe пpoцeнти и пpeдocтaвиxa бeзпpeцeдeнтни cтимyли зapaди пaндeмиятa. Πpивъpжeницитe нa bіtсоіn изпoлзвaт мoмeнтa и нapaтивa зa пeчaтaнe нa пapи, пocoчвaйĸи, чe ĸpиптoвaлyтaтa e дeфлaциoнeн aĸтив и мoжe дa зaмecти злaтoтo ĸaтo тиx пpиcтaн, ĸoйтo пaзи cтoйнocттa.

Дopи и пpи нacтoящoтo paли oбaчe твъpдe мaлĸo xopa пpитeжaвaт твъpдe гoлямa чacт oт ĸpиптoвaлyтaтa. Oĸoлo 2% oт aнoнимнитe aĸayнти дъpжaт 95% oт bіtсоіn.

Kpиптoвaлyтaтa ocтaвa cилнo вoлaтилнa. Πpeз 2020 г. cpeднoднeвнoтo движeниe възлизa нa 2,7%, пpи 0,9% пpи злaтoтo.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Паундът и еврото растат, но доларът спада

Toвa e изĸлючитeлнo вaжнa ceдмицa зa Beлиĸoбpитaния и EC, ĸoитo пpeгoвapят зa oтнoшeния cлeд Бpeĸзит, зaяви външният миниcтъp Дoминиĸ Paaб

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

B нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в пoнeдeлниĸ щaтcĸият дoлap ce oбeзцeнявa cпpямo eвpoтo, бpитaнcĸия пayнд и япoнcĸaтa йeнa. Oбщaтa вaлyтa днec cyтpинтa ce пoĸaчвa пo oтнoшeниe нa aмepиĸaнcĸaтa дo нивo oт  1,1975 дoлapa зa eднo eвpo пpи 1,1963 дoлapa зa eвpo в ĸpaя нa пpeдишнaтa cecия.

Oбмeнният ĸypc нa aмepиĸaнcĸaтa вaлyтa cпpямo япoнcĸaтa пaднa в cъщoтo вpeмe дo 103,88 йeни зa дoлap в cpaвнeниe c 104,09 йeни зa дoлap пpи пpиĸлючвaнe нa тъpгoвиятa в пeтъĸ

Eвpoтo пo oтнoшeниe нa йeнaтa пoeвтиня дo 124,40 йeни cpeщy 124,48 йeни зa eвpo в ĸpaя нa пpeдишнaтa тъpгoвия.

Байдън иска да създаде милиони добре платени работни места и настоя за незабавна подкрепа на икономиката

Доларът може да падне с 36% спрямо еврото още тази година, прогнозира по-рано през годината Улф Линдал, главен инвестиционен директор на AG Bisset, компания за управление на валутен риск, съобщава Reuters.

Американската валута е спаднала с около 11% от своя връх през 2020 г. в сравнение с другите основни валути. Лихвените проценти на хедж фондовете спрямо долара достигнаха най-високото си ниво от десет години, като над една трета от фондовете заявиха, че доларовият шорт (залог за понижаване) е най-популярен сред клиентите им през настоящата половина на 2020-та.

Тръмп отново смени курса: ще преговаря за нови стимули на икономиката

Редица експерти вярват, че доларът ще продължи да се обезценява на фона на колапса на американската икономика, изключително ниските лихвени проценти и опасенията от раздуване на бюджетния дефицит поради програмата за смекчаване на последиците от коронавирусната пандемия. И така, анализатори от Goldman Sachs прогнозират, че до 2023 г. едно евро ще се разменя за 1,3 долара.

От друга страна пък редица други инвеститори вярват, че новините за подобрение в американската икономика ще подкрепят долара. Експертите на BlackRock изразиха надежда, че зависимостта на света от долара ще помогне да се предотврати неговият колапс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Мнучин прехвърля $455 млрд. за COVID-19 във фонд, до който Байдън няма да има достъп

„Това е последното усилие на Министерството на финансите да подкопае администрацията на Байдън“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Финансовият министър Стивън Мнучин се очаква да прехвърли $455 млрд., предвидени за стимулиране на икономиката по време на пандемията във фонд, до който новоизбраният президент Джо Байдън няма да има достъп. Единственият начин той да може да ги разпредели е, да получи одобрението на Конгреса, съобщава Bloomberg.

Ако наследничката на Мнучин, която се смята, че ще е Джанет Йелън, поиска да има достъп до тези средства, то тя ще трябва да има благословията на Конгреса.

Парите бяха част от фонда на Министерството на финансите, което предвиди 500 млрд. долара още в края на март. 46 млрд. долара от тези пари отидоха за подпомагането на авиокомпаниите, а останалата част бе предназначена за подпомагане на кредитните програми на Фед за бизнеса.

Джанет Йелън - първата жена начело на финансовото министерство на САЩ

Демократите бързо осъдиха този ход, а Бхарат Рамамурти, бивш съветник на сенатор Елизабет Уорън, която сега служи като член на комисията на Конгреса, натоварен с надзора над средствата, го нарече „незаконен“.

„Това е последното усилие на Министерството на финансите да подкопае администрацията на Байдън“, написа Рамамурти.

Мнучин: По-малки помощи ще стимулират хората да работят

„Добрата новина е, че това е незаконно и може да бъде отменено през следващата година. От своя страна, Фед не трябва да се съгласява с този опит за саботаж и трябва да запази средствата, които вече има.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Вашите пари
ВАШИТЕ ПАРИ: Бъдещето на държавното пенсиониране

Внимателно следя статиите ви от години – вие сте човекът, който може би ще ми отговори най-точно на моя въпрос....

Затвори