Здравейте, Ангел, бих искала да знам мога ли да взема пенсия без 10-годишен стаж в Америка? Аз лично имам само 6 години стаж, в момента съм на 66, но моят съпруг е вече пенсионер и получава пенсия всеки месец, след като той има нужните 10 години. Има ли възможност и аз да получа пенсия, преди да трябва да чакам още 4 години, за да натрупам нужните 40 кредитни точки или 10 години стаж?

Ето ги детайлите и възможните ситуации:
  • При брак, който в момента е в сила и съпруг получава вече пенсия, е нужно от брака да е изминала поне една година от датата на сключване на този брак, за да може съпругата да получи определен процент от неговата пълна пенсия според нейната възраст.
  • При брак, завършил със смъртта на основния съпруг, на който се базира процента от пенсията, се изискват поне 9 месеца този брак да е бил в сила, за да може наследникът на пенсията да получи цялата пенсия на титуляра, който е починал.
  • При брак, приключил с развод, в който и двамата бивши съпрузи са все още живи, са нужни поне 10 години брак и съпругът, на чиято пенсия се базира процентът на съпругата, да е вече получател на собствената си пенсия.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон - (224) 522-2413 или на електронната ми поща - [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.И не забравяйте да се усмихвате!