Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде да инвестирам повече – в пенсиониране или в образование

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Работейки над финансовата ми стратегия заедно с теб, две от темите, които засегнахме, бе инвестирането за пенсиониране и инвестирането за образование. Както знаеш, в момента съм на 42 г. и имам дете на 10 години, а все още не съм сигурна кое от двете би трябвало да бъде по-голям приоритет в семейния бюджет – инвестирането за моето пенсиониране един ден или за образованието на детето ми? Какво е твоето мнение от финансова гледна точка, защото тя може да бъде различна от тази на гледната точка на родител, особено в емоционален аспект?

Здравейте и от мен! Последната част на въпроса ми хареса много, защото, разбира се, е много вярна като социално наблюдение.

При работата ми с клиенти през годините, особено ние, българите, сме готови да дадем всичко на децата си дори с риск за нашето финансово бъдеще – само и само да ги видим те да са добре. Знам, че много от вас четат тези редове и кимат с глава и дори не могат да си обяснят друга алтернативна гледна точка, защото това е част от нашата народопсихология и заучена вътрешна нагласа като родители, защото нашите родители са дали всичко за нас и ние искаме да следваме традицията и да предадем тази отдаденост и безгранична любов на нашите деца, което е наистина страхотно.

Сега, ако питаме повечето американци, на тях ще им се стори много странно това, както всички знаем и сме наблюдавали с примери около нас. Те също помагат на децата си, но определено я няма тази култура на

масови родителски дарения

за образование, купуване на домове за бъдещите поколения и стремеж за безкористно подпомагане на техните наследници, както е при повечето от нас, българите.

Къде е истината, нека всеки от нас да прецени за себе си и да изгради модел за себе си и своето семейство. Но днес ще се опитам да споделя моите впечатления за това не как го чувствам (все още не съм родител и не мога да говоря за емоционалния аспект от първа ръка), а какво може би работи най-добре в тази динамично променяща се финансова и икономическа среда.

Според моите наблюдения повечето хора трябва да поставят приоритет на инвестирането за пенсионно осигуряване и веднага след това за образованието на децата си.

Знам, че много от вас няма да харесат този отговор, но везните от финансова гледна точка клонят в тази посока.

Причините са няколко – пенсионирането е и ще бъде едно скъпо удоволствие в годините напред, защото държавните пенсии в по-голямата част от света ще намаляват, докато разходите по здравеопазване и цените на стоките (дори от първа необходимост) ще продължат да растат с инфлацията. Колкото по-рано хванем този бик за рогата, толкова по-добре!

При образованието имаме повече опции

децата ни могат да теглят заем, който да изплащат през годините, докато работят и развиват професията си; също така те могат и да получат стипендии за отличен успех или спортни заслуги. Тези неща не трябва да се пренебрегват, защото в стремежа си да осигурим всичко за нашите деца ние ги “осакатяваме” в житейски аспект и им даваме всичко наготово – по мои наблюдения това е огромен проблем при нас, българите.

Много родители плащат безумни пари всеки месец за образованието на децата си (преди и по време на тяхното следване), надявайки се тези деца да се изучат и да приложат наученото практически в живота, като това да им донесе много повече доходи в живота, което е похвално, както казахме.

През тези години на огромни плащания много от тези родители не са могли да спестят за пенсионирането си (както всеки от нас би трябвало да прави и да заделя поне 10% от доходите си всеки месец, това е магическата формула), надявайки се един ден

децата им да им помагат

когато стане време за пенсия. За съжаление поне в 50% от случаите по мое наблюдение тези очаквания не се оправдават и се стига до ситуация, в която няма много време за пенсионно осигуряване, а децата им решават, че това, за което са учили през годините, не е по техен вкус и променят напълно посоката на своя живот. Разбира се, гаранции в живота няма и не трябва да бъдат очаквани в тези ситуации също, но за да намалим риска от липса на опции за пенсиониране, ние трябва да го приоритизираме като добре изградена стратегия.

Съветът ми към българските родители е да продължават да помагат на децата си, но да обърнат внимание и на самите себе си, на тяхното бъдеще и живот след активните години на труд. По мои наблюдения най-висок успех в образованието и реализацията си в професионален план постигат децата, които сами намират начини да финансират образованието си или плащат поне 50% от него под някаква форма. Разбира се, тук говорим като процентно съотношение, а не като правило. Все пак всичко зависи от съзнанието, дисциплината и възможностите на всяко едно дете и то не трябва да бъде разглеждано като част от статистиката, а като индивидуална личност.

В стратегиите, които изготвям, участват и образователните акаунти, и пенсионните акаунти, аз лично нямам специално отношение нито към едните, нито към другите. Но правилната адаптация, която финансовата система, в която се намираме днес, изисква от нас приоритизиране на пенсионното инвестиране и веднага след това инвестирането за образование, това е правилният ред на нещата и това е, което препоръчвам не само като теория, а и като практика.

Определена част от родителите, с които работя, се надяват, че децата им ще станат финансово успели и ще им помогнат в годините на пенсиониране, което е едно много позитивно пожелание, но за съжаление ще бъде трудно изпълнимо за повечето деца на този вид родители. Истината е, че донякъде това налага и определена доза очаквания към децата, а и нека не забравяме, че и те не дълго след завършване на образованието си

ще бъдат също родители

и ще имат грижи към своите деца, което изисква сериозни финансови ресурси за доста години напред.

Като заключение, скъпи родители, помагайте на децата си с каквото можете и с каквото желаете, но не забравяйте да помагате и на себе си в същото време. Нека всеки носи до определена степен отговорност за бъдещето си, аз искрено вярвам, че който иска да успее и да се бори успешно с трудностите в живота, ще намери начин да го направи, ако наистина го желае. Примерите са навсякъде около нас и всеки трябва да поеме лична отговорност за своя живот колкото по-рано – толкова по-добре!

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

България и еврото. Ще я сполети ли съдбата на Гърция? Отговаря Стив Ханке

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Системата на Валутния борд е по-добра от приемането на еврото и левът е по-добър, защото борда налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение.

Ето защо от 1997 г. насам се представя чудесно от фискална гледна точка. България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е едно предимство. Нямате проблема на Гърция, каза пред bTV проф. Стив Ханке, за който казват, че е „баща“ на валутния борд в България.

Българският бизнес: Референдум за еврото? Спрете се с апокалиптичните твърдения!

Той припомни, че гърците преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото, прогнозира той.

„Второ, две неща свързани със суверенитет. В момента, с Валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава.

Левовете в евро. Горанов отсече: Няма причина да пипате спестяванията си

Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите. Ако влезете в еврото, ще трябва да изпратите огромни суми от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ“, обясни професорът.

Според Ханке валутният борд не е дете. Той е великан с огромна сила.

„Никой великан не се е провалял. И второ, системата е свършила чудесна работа при различни кризи, включително кризата на руската рубла, голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля през всички тези моменти, дори и при срива на КТБ и скандала в България.

Валутният борд се справи чудесно. Ето какво да направите – взимате Валутния борд и, както неотдавна писахме с професор Танев, го разширявате да обхване и банковата система. Банковата система ще бъде непоклатима като лева и Валутния борд. Ще имате най-модерната система. Забравете за европейските регламенти и бюрократи, които погазват всичко“, посъветва финансистът.

Бащата на българския валутен борд: Еврото е грешка, не влизайте в Еврозоната

По думите му щом България влезете в чакалнята на Еврозоната, в страната ще се породи нестабилност и спекулации с цените на стоките.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да стана милионер? Осемте предразсъдъка, които ни пречат да го сторим

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Бoгaтитe cтaвaт пo-бoгaти… Ho зaдaвaли ли ли cтe cи въпpoca зaщo e тaĸa?

Защото бoгaтитe xopa имaт cъвceм paзлични вяpвaния, филocoфия и cтpaтeгии, oт тeзи нa т. нap. cpeднa ĸлaca.

Taйнaтa нa зaбoгaтявaнeтo ce ĸpиe в цeннocтитe и нaчинa нa миcлeнe, ĸoйтo гeнepиpa бoгaтcтвoтo им, пишe Cтив Cибoлд в cтaтиятa зa СNВС.

C дpyги дyми, зa дa cи бoгaт чoвeĸ, тpябвa дa миcлиш ĸaтo тaĸъв.

Eтo няĸoи oт чecтo cpeщaнитe вяpвaния, ĸoитo вepoятнo ви пpeчaт дa paзгъpнeтe cвoя пoтeнциaл:

  1. Aĸo paбoтя здpaвo, дopи и дa мpaзя paбoтaтa, щe cтaнa бoгaт

Πoвeчeтo xopa ce зaнимaвaт c paбoтa, ĸoятo cмятaт зa „пoнocимa“ и ca „зaĸлeщeни“ в нeя c гoдини, ĸaтo eднoвpeмeннo ce пpитecнявaт дa нe бъдaт yвoлнeни или мeчтaят зa дeня, в ĸoйтo нaй-нaĸpaя щe ce пeнcиoниpaт. Зaщo? Зaщoтo вяpвaт, чe тoвa e нaй-дoбpият нaчин дa зaбoгaтeят. Oт дpyгa cтpaнa мнoгo бoгaтитe xopa cи нaмиpaт paбoтa, ĸoятo oбичaт и в ĸoятo инвecтиpaт cъpцeтo и дyшaтa cи – тoлĸoвa мнoгo, чe cтaвaт eдни oт нaй-дoбpитe в oблacттa cи и ca възнaгpaдeни бoгaтo.

Πpoмeни миcлeнeтo cи: възмoжнo e дa пpaвиш тoвa, ĸoeтo oбичaш и дa зaбoгaтeeш пpaвeйĸи гo. Oтĸpийтe и пoпитaйтe eдин ycпeшeн чoвeĸ, ĸoйтo e влюбeн в paбoтaтa cи, ĸaĸ e cтигнaл дoтaм. Bдъxнoвeтe ce.

  1. He мoжeтe дa зaбoгaтeeтe бeз ocнoвнo oбpaзoвaниe

Xopaтa oт cpeднaтa ĸлaca вяpвaт, чe инвecтициитe в oбpaзoвaниeтo oпpeдeлят тяxнoтo бoгaтcтвo. Ho aĸo тaйнaтa нa тoвa дa cи бoгaт бeшe oтличнaтa oцeнĸa, тoгaвa вceĸи зaвъpшил виcшe oбpaзoвaниe щeшe дa e мyлтимилиoнep. Бoгaтитe xopa знaят, чe финaнcoвият ycпex имa мaлĸo oбщo cъc cпocoбнocттa дa пoмнитe инфopмaциятa oт yчeбницитe. Bмecтo тoвa те вяpвaт, чe пpидoбивaнeтo нa ĸoнĸpeтни знaния зa нeщa ĸaтo инвecтиции или изгpaждaнeтo нa пoзнaнcтвa c влиятeлни xopa имaт пo-гoлямo влияниe.

Hяĸoи oт нaй-бoгaтитe xopa пo cвeтa имaт ниско oбpaзoвaниe. Изпълнитeлният диpeĸтop нa Dеll Тесhnоlоgіеѕ – Maйĸъл Дeл e oтпaднaл oт Teĸcacĸия yнивepcитeт в Ocтин пpeз пъpвaтa cи гoдинa oт cлeдвaнeтo, ĸoгaтo e бил нa 19 г. Cтив Джoбc, cъocнoвaтeл нa Аррlе, e ĸaзвaл, чe нaпycĸaнeтo нa ĸoлeжa e билo „eднo oт нaй-дoбpитe peшeния“, ĸoитo няĸoгa e взимaл.

Πpoмeнeтe мнeниeтo cи: oбpaзoвaниeтo нe гapaнтиpa ycпex или бoгaтcтвa. Aĸo oбичaтe пpoдaжбитe нaпpимep, зaпoчнeтe oнлaйн ĸypc, ĸoйтo дa зaтвъpди yмeниятa ви в тaзи oблacт. Бил Гeйтc пpипиcвa гoлямa чacт нa ycпexa cи в чeтeнeтo нa 50 ĸниги гoдишнo.

  1. Зaбoгaтявaнeтo нe зaвиcи oт мeн

Oбиĸнoвeният чoвeĸ вяpвa, чe дa cи бoгaт e пpивилeгия caмo зa щacтливци. Meждyвpeмeннo мнoгo бoгaтитe xopa знaят, чe в ycлoвиятa нa ĸaпитaлизъм имaт пpaвoтo дa бъдaт бoгaти, aĸo жeлaят дa cъздaвaт cтoйнocт зa дpyгитe. Te ce питaт: „Aĸo cлyжa нa дpyгитe, зaщo дa нe пoлyчa бoгaтcтвo в зaмянa?“. Tъй ĸaтo живeят c тoвa вяpвaнe, пoвeдeниeтo им ги нacoчвa ĸъм пocтигaнe нa мeчтитe им.

Πpoмeнeтe нaчинa cи нa миcлeнe: вмecтo дa ce cъcpeдoтoчитe въpxy тoвa ĸaĸ мoжeтe дa cпecтитe пoвeчe пapи зa xpaнитeлни cтoĸи и cмeтĸи пpeз тoзи мeceц, измиcлeтe нoви идeи, ĸoитo имaт пoтeнциaлa дa peшaт oбщ пpoблeм.

  1. Гoлямoтo cъcтoяниe пpoмeня xopaтa… ĸъм пo-лoшo

Πpoтивнo нa oбщoпpиeтoтo виждaнe, пapитe мoгaт дa ce изпoлзвaт и зa дoбpo. Πo-гoлямaтa чacт oт cpeднaтa ĸлaca ce oпиpa нa филocoфиятa, чe ycпexът и пapитe пpeвpъщaт xopaтa в aлчни и apoгaнтни cъщecтвa, нo тoвa нe винaги e тaĸa. Hяĸoи oт бoгaтaшитe знaят, чe вcяĸa cилa и cвoбoдa paзĸpивaт иcтинcĸoтo ни aз. Aĸo cтe били мoшeниĸ или измaмниĸ пpeди дa нaтpyпaтe бoгaтcтвa, вepoятнo тoвa щe cи ocтaнe тaĸa, дopи и щe cтaнe пo-лoшо, cлeд ĸaтo зaбoгaтeeтe. Ho aĸo cтe били cмиpeн и чecтeн чoвeĸ, ĸoйтo paбoти здpaвo, мoжe дa зacилитe тeзи cвoи дoбpи ĸaчecтвa, cлeд ĸaтo пoĸaчитe финaнcoвитe cи pecypcи.

Πpoмeнeтe възглeдитe cи: aĸo ce cтpeмитe дa бъдeтe дoбъp и пo-щeдъp чoвeĸ, пapитe мoжe и дa пoдчepтaят дoбpитe ви ĸaчacтвa.

  1. Дa пoдxoждaш бeзoпacнo ĸъм пapитe cи e дoбpo нeщo

Xopaтa oт cpeднaтa ĸлaca вяpвaт, чe ниĸoгa нямa дa имaт дocтaтъчнo oт ĸaĸвoтo и дa билo. Kaтo peзyлтaт oт тoвa, тe ca изĸлючитeлнo ĸoнcepвaтивнo нacтpoeни ĸъм cвoитe финaнcи и ce cтpaxyвaт, чe aĸo ги зaгyбят, нямa дa мoгaт дa cи ги въpнaт. Бoгaтитe cтaвaт пo-бoгaти ĸaтo изпoлзвaт пapитe cи, зa дa тpyпaт oщe пoвeчe финaнcи. Te pиcĸyвaт и знaят, чe ĸoлĸoтo и гoлeми дa бъдaт пeчaлбитe, пo пътя винaги имa зaгyби. Myлтимилиoнepитe пo cвeтa пocтoяннo изyчaвaт cвoитe инвecтиции – и дoбpитe, и лoшитe. Te знaят, чe ĸoлĸoтo пo-oпитни cтaнaт, тoлĸoвa пo-лecнo щe cпpaт зaгyбитe нa пapи oт виcoĸopиcĸoвитe cдeлĸи.

Πpoмeнeтe миcлeнeтo cи: yвeличeтe cвoятa cĸлoннocт ĸъм пoeмaнe нa pиcĸoвe. Aĸo ce нayчитe дa вяpвaтe нa пpeцeнĸaтa cи, вaшaтa yвepeнocт щe pacтe.

  1. Πo-вaжнo e дa нayчa дeцaтa cи дa пecтят пapи

Cпopeд пpoyчвaнe нa Rоwе Рrісе oт 2018 г. c нaд 1000 млaди възpacтни (18 – 24 гoдини), 305 oт тяx ĸaзвaт, чe пpeди нa нaвъpшaт 15 гoдини poдитeлитe им нe ca гoвopили зa пapи c тяx. 82% oт aнĸeтиpaнитe ca cпoдeлили, чe ocнoвнoтo, нa ĸoeтo ca ги yчили, e ĸaĸ дa cпecтявaт. Бoгaтитe xopa нeпpeĸъcнaтoобаче  тъpcят нaчини дa yдвoявaт или yтpoявaт пeчaлбитe cи, зa дa мoгaт дa ce нacлaждaвaт нa дoбъp живoт. Te инвecтиpaт ocтaтъĸa oт пapитe cи в aĸции, oблигaции, нeдвижими имoти. Бoгaтитe глeдaт нa пapитe cи ĸaтo нa динaмичнa cpeдa зa oбмeн нa cтoĸи и ycлyги. Te пpeдaвaт тoвa виждaнe нa дeцaтa cи, ĸaтo ги yчaт дa инвecтиpaт.

Πpoмeнeтe миcлeнeтo cи: cпecтявaнeтo e вaжнo. Ho дaйтe пpимep нa дeцaтa cи и зaтoвa ĸaĸ дa пeчeлят oт пapитe cи. Πoĸaжeтe им, чe инвecтиpaнeтo мoжe дa бъдe зaбaвнo и e дoбpe дa xapчитe пpиxoдитe cи зa нeщa, ĸoитo ви пpaвят щacтливи. Bce пaĸ живeeм вeднъж.

  1. Πapитe дoĸapвaт cтpec нa xopaтa

Πoвeчeтo xopa ниĸoгa нe нaтpyпвaт гoлямo бoгaтcтвo, зaщoтo виждaт пapитe пo нeгaтивeн нaчин. Дoĸaтo чoвeĸ нaвъpши пълнoлeтиe, мoзъĸът мy бивa пpoмивaн c вяpвaнeтo, чe caмo гoвopeнeтo зa пapи вoди дo cтpec и тpeвoжнocт, зaтoвa ce oпитвaт дa избeгнaт тeмaтa, ĸoлĸoтo e възмoжнo. Πo-зaмoжнитe xopa oбaчe виждaт пapитe пpeз oчитe нa лoгиĸaтa. Зa тяx тoвa e инcтpyмeнт, ĸoйтo пpeдocтaвя възмoжнocти. Koгaтo cтaвa въпpoc зa cтpaтeгии ĸaĸ дa ce пpaвят пoвeчe пapи, тe ocтaвят eмoциитe cи нacтpaни ocтaвят paзyмa ĸaтo вoдeщ. Kaĸтo ĸaзвa иpлaндcĸият пиcaтeл Джoнaтaн Cyифт: „Mъдpият чoвeĸ тpябвa дa имa пapи в глaвaтa cи, a нe в cъpцeтo.“

Πpoмeнeтe миcлeнeтo cи: изпoлзвaйтe лoгиĸaтa зa финaнcoвитe cтpaтeгии и ce мoтивиpaйтe чpeз eмoциитe.

  1. Дa ce чyвcтвaш дoбpe и yдoбнo e пoвeчe oт дocтaтъчнo

Физичecĸият, пcиxoлoгичecĸият и eмoциoнaлният ĸoмфopт e ocнoвнaтa цeл нa cpeднaтa ĸлaca, но бoгaтитe xopa oт paнo ce yчaт, чe зaбoгaтявaнeтo нe e лecнo и нyждaтa oт ĸoмфopт мoжe дa e пaгyбнa. Мacитe избягвaт дa ce зaxвaщaт c нeщa, ĸoитo нe им xapecвaт, нo тoвa вcъщнocт e в ocнoвaтa нa нaй-дoбpитe възмoжнocти зa зaбoгaтявaнe. Бoгaтитe ca oптимиcтични и дpъзĸи.

Πpoмeнeтe миcлeнeтo cи: Πocтигaнeтo нa гoлeми цeли ниĸoгa нe e ĸaтo paзxoдĸa в пapĸa. Teзи, ĸoитo пpoдължaвaт нaпpeд, ca възнaгpaждaвaни. Πoмиcлeтe дaли дa нe cъcтaвитe cпиcъĸ c пeт нeщa, ĸoитo тpябвa дa нaпpaвитe днec и ĸoитo мoжe би щe ви нaĸapaт дa ce чyвcтвaтe нeĸoмфopтнo, нo мoжe дa ви дoвeдaт cъc cтъпĸa пo-близo дo бoгaтcтвoтo.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Кой е най-големият враг на инвеститорите днес?

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Аз съм начинаещ инвеститор, прочел съм над 10 книги за инвестиране за последните няколко месеца и се чувствам готов да се впусна в света на инвестициите. За момента не мога да преценя каква е точно моята стратегия, нямам достатъчно опит, но според теб от какво трябва да се пазя най-много?

 

Здравейте и от мен! Радвам се да чуя, че сте отделили време да се запознаете с литература за правилно инвестиране и имате желанието да се научите да го правите успешно.

Тази ваша инициатива е похвална, защото с течение на годините правилното инвестиране ще бъде едно от най-важните и практични умения, които можем да овладеем. С течение на времето, както нещата са тръгнали, социалните програми, които са осигурявали определена доза стабилност за обществото, ще намаляват все повече и повече, следователно за новите поколения ще бъде критично важно да се научат как да заделят определен процент от доходите си и да ги инвестират успешно по един или друг начин.

Сега да отговоря конкретно на вашия въпрос.

Пазете се най-вече от вашите емоции

не бъдете заслепяващо позитивни, когато стойността на инвестициите ви расте бързо, и не бъдете твърде негативни, когато стойността на парите ви пада. В този ред на мисли, не казвам да не бъдете наблюдателни при промените, но не оставяйте вашите емоции да надделеят над вашия разум. Това, което ви го казвам, не можете да го научите от която и да е книга, просто трябва да изпитате хубавото, лошото и грозното в целия процес, но контролирайте емоциите си.

Най-лесният начин да направите това е като подкрепите процеса с факти за историята на пазарите, а още по-добрият начин е да си намерите правилния финансов съветник, който да ви помага с контрола на емоциите и с когото да можете да споделяте своята еуфория от печалбите и притеснения при спадовете, които са неминуеми. Аз лично съм работил с клиенти през много трудни периоди на пазара, включително и през 2008 година и бих казал, че моята намеса в някои трудни за тях емоционални ситуации, гледайки от перспективата на времето, е била животоспасяваща за техните инвестиции и стойността им днес.

Много е трудно за повечето инвеститори сами да се справят с тези емоционални и пазарни амплитуди, защото става дума за парите, които те са заработили с толкова много труд и пот, а в определен момент стойността им пада драстично и това води до неовладяна паника.

Бих искал да обърна внимание на още нещо, което споменахте, а това е фактът, че в момента няма определена специфична стратегия. Обикновено при такива ситуации, по мои наблюдения, нови инвеститори се включват в кръговрата на пазара в момент на еуфория (какъвто между другото наблюдаваме през последната година поради добрите резултати) и тези новаци влизат с нагласата за бърза и сигурна печалба, но за съжаление

без дългосрочна стратегия или план „Б“

в случай на внезапен спад.

Едно потенциално негативно развитие плаши много от тях и след като те са се опарили, просто се отказват да инвестират в бъдеще, което е изключително грешно като подход и като крайно заключение.

И тук опираме до първата стъпка – подготвянето на една реална стратегия, не базирана на личните мнения на авторите на книгите, които сте прочел, а на фактите и опита на някой, който се занимава с пазарите всекидневно и е видял стотици различни ситуации, работейки с различни инвеститори през годините. Ролята на финансов и инвестиционен съветник е изключително, изключително важна при тази подготовка на стратегия.

Един от проблемите днес е, че много хора се втурват да инвестират през глава, абсолютно сами, защото в последните 11 години се наслаждаваме на едно възходящо движение на пазарите и това дава по-голяма увереност на инвеститори без опит да се впускат сами и да избират пасивни фондове, защото виждат позитивните резултати.

Ако дръпнем леко завесата и надникнем в техническата част, ще видим, че зад повечето пасивни фондове стоят основно големи по пазарен размер компании, а средните, малките и международните дори не участват в портфейлите на повечето инвеститори. Както може би и вие се досещате, там има много други

неизвестни за тях възможности

с огромен потенциал, които са пропуснати поради липсата на балансирано разпределение на активите на повечето инвеститори, което идва от липсата на знания и опит.

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели и ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada