Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде да спестявам за децата си?

публикувано

на

Въпроси и отговори от изминалата седмица

Част 2

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Днес ще продължим темата за различните спестовни и инвестиционни акаунти за деца, които могат да бъдат използвани в Америка днес. В предишния брой на вестника като отговор на въпрос на читател относно спестявания за нашите деца акцентирахме върху три от тях – обикновен спестовен банков акаунт, CD (Cerfiticate of Deposit) и много популярния през последните години „529 план“.

  1. Coverdell Education Savings Account

Този вид спестовен акаунт се използва за подпомагането на образованието на деца от предучилищна възраст до 30-годишни. Веднъж обаче детето станало ли е на 30 г., трябва или да извади тези пари от този акаунт до 30 дни след навършването на тази възраст, съответно плащайки данъци на лихвите и 10% наказателна глоба, защото парите не са използвани за образование, или да ги прехвърли на брат, сестра, първи братовчед или родител, който би искал да ги използва за образование.

Специфичното при Coverdell ESA е, че парите могат да бъдат предпазени от данъци на лихвите (под формата на дивиденти и капитални печалби) през годините и същият този растеж да не бъде обложен с данък, ако използва за образователни цели.

Например, ако човек е инвестирал $5,000 в такъв акаунт и те са пораснали до $10,000 в срок на 10 години, то ако тези $10,000 бъдат използвани за образователни цели, т.е. по предназначение, на лихвата от $5,000 няма да бъдат наложени данъци. Ако обаче се налага да използваме само $8,000 за образование, но вземем $10,000 от акаунта, на разликата от $2,000 ще се наложи да платим полагаемите се данъци.

Лимитът, който може да се спестява в такъв вид акаунт на година, е $2,000 на дете, което може да бъде добавено към вече съществуващ „529 план“, правителството разрешава да имаме достъп и до двата образователни акаунта и да вкарваме пари едновременно в тях, ако имаме желание и финансова възможност.

  1. UTMA/UGMA

Този вид акаунти са често използвани за безвъзмезден подарък към деца или внуци без образователен аспект, прикачен към тях. Според законите на всеки щат децата могат да притежават парите, заделяни за тях в такъв вид акаунти на 18-, 21- или 25-годишна възраст.

При навършване на определената възраст детето има пълно право върху парите и може да ги използва както намери за добре. Това може да означава образование или чисто нова кола – наистина всичко зависи от детето и неговите желания, а хората, които са спестявали в този акаунт като родители или баби и дядовци, нямат правото на глас по въпроса за това как да се използват събраните ресурси.

Няма определени данъчни облекчения към сумите, инвестирани през годините, с изключение на това, че тези суми се облагат като данък на детето (обикновено с много по-малка данъчна отговорност заради липсата на доход) и това може да намали процентово данъчното облагане на дивидентите и капиталните печалби през годините.

  1. ROTH IRA/Traditional IRA

Ето ги и нашите добри познайници от много други статии, появяват се отново и тук. Те определено са една от най-интересните опции за спестяване за образование, защото дават възможност на родителите да запазят парите си и да ги насочат към пенсионното си осигуряване, ако децата им не ги използват за образование. Това е една добра алтернатива, защото по този начин ние ще запазим данъчните си преимущества, без да се налага да ги вадим от тези акаунти, ако децата ни преценят да не учат на по-високо ниво, или пък имат стипендии, които да се погрижат за образователните им разходи.

Единствената разлика при двата акаунта, в случай че са използвани за образование. При ROTH IRA вие можете да дръпнете всички пари, които сте вложили до момента, без да плащате данък или наказание (след като данъците на тях вече са платени) плюс всичката лихва, която е заработена до момента, без да плащате наказание от 10%, ако парите са използвани за образователни цели за детето ви или за вас самите.

При

 

Traditional IRA

 

нещата са почти същите с изключение на това, че ако се наложи да ги използвате за образование, ще бъдете обложени на абсолютно цялата сума, която решите да извадите от тях, след като до момента сте приспадали от данъци главницата, внесена в този вид акаунт, но и натрупаната лихва също трябва да бъде таксувана. Плюсът е, че както и при ROTH IRA, ще можете да избегнете 10% наказателна глоба, ако парите са използвани за образование.

Но както казах по-рано, ако по някаква причина парите в тези акаунти не се наложи да бъдат използвани за образование, те остават като спестяване за пенсионни цели и продължават да трупат дивиденти през годините до пенсиониране.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Малкият бизнес в САЩ затъна в неплатени наеми

„Ще са необходими години, а не месеци за излизане от тази ситуация“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Осем месеца от началото на пандемията магазините за дрехи, ресторантите, фитнес залите и други бизнеси в САЩ са с неплатени наеми на стойност 52 млрд. долара.

Това е общата сума на наемите, които търговците на дребно са пропуснали от април насам, сочат данни на компанията CoStar Group, цитирана от Bloomberg. Макар че оттогава част от дължимите суми са били платени, оставащите задължения ще се превърнат в бреме за търговците в момент, когато опитват да се възстановят, а собствениците на имотите искат парите си. В някои случаи неплатените суми може да ги тласнат към фалит.

„Ще има големи балони, които ще се спукат догодина или дори през четвъртото тримесечие. Не съм сигурен, че те ще могат да направят тези плащания в допълнение към съществуващите си наеми“, казва Анди Грейзър, съпрезидент на консултантската компания A&G Real Estate Partners.

Неплатените наеми се прибавят към проблемите на компаниите тази година, включително изгубени продажби по време на блокадите, нежелание на потребителите да се завърнат в магазините и ресторантите и дългогодишната миграция на купувачите от физическите магазини към онлайн търговията.

Signet Jewelers е отложила плащането на наеми на стойност около 78 млн. долара, сочат данните на компанията за третото тримесечие. В отчета си за тримесечието до септември Bed Bath & Beyond съобщи, че е забавила наемни плащания на стойност 50,6 млн. долара и води преговори със собствениците на имоти, а Francesca’s Holdings съобщи, че има неплатени наеми за 14,6 млн. долара към 1 август. Веригата магазини за дрехи планира

да затвори около 140 магазина

до края на януари и предупреди, че има опасност да претърпи финансов срив.

Същевременно Red Robin Gourmet Burgers съобщи, че е получила предупреждения за спрените плащания от някои собственици на имоти, след като спряла да прави пълни плащания през април. Главният финансов директор Лин Швайнфърт заяви пред инвеститори на 5 ноември, че веригата ресторанти води преговори за поправки в около половината от наемните си договори до края на третото тримесечие и продължава разговорите за останалите.

Много от неплатените сметки няма да изчезнат, а вместо това ще бъдат разсрочени за следващата година. Signet съобщи, че планира да изплати просрочените наеми до средата на идната година, а Francesca’s възнамерява да изплати сумата през следващата година, съобщи компанията в тримесечния си отчет през септември. Тя иска от собствениците на имоти още отстъпки.

 Натиск върху собствениците на имоти

CoStar изчислява всеки месец пропуснатите наеми от търговски площи, включително плащания от вериги магазини, ресторанти, фитнес зали и барове, като използва собствени данни, статистика от индустрията и публични отчети на собствениците на имоти. Данните не включват закъснели наеми, които може да са били изплатени в следващите месеци. Общо търговците на дребно са платили наеми на стойност 146 млрд. долара от април до ноември, показват данните на CoStar.

По данни на Грейзър групата дължи средно наеми за два до четири месеца от по-ранните месеци на тази година, но се очаква да изплати трудно дълговете, защото продажбите вероятно няма да се върнат на нормални нива догодина.

TIAA Real Estate Account, управлявана от гиганта Teachers Insurance and Annuity Association of America, съобщи в отчета си на 10 ноември, че е получила над 1000 молби от наематели за облекчаване на наемите, основно сред търговците на дребно, като повечето са поискали отлагане на плащанията за по-малко от шест месеца.

 Проценти на наемите

 До момента събраните наеми от търговците на дребно са нараснали от 54% в края на април на 86% този месец, показват данните на CoStar. Моловете се представят по-зле, като само 79 на сто от дължимите наеми този месец са получени. Това прави ситуацията критична и за собствениците на имоти.

„Ще са необходими години, а не месеци за излизане от тази ситуация“, казва Майкъл Хиршфелд, вицепрезидент на консултантската компания JLL.

Заради отложени плащания на наеми и фалити на редица наематели CBL & Associates Properties и Pennsylvania Real Estate Investment Trust фалираха по-рано този месец. CBL съобщи тази седмица, че е постигнала споразумения с повечето си основни наематели и се стреми към значително подобряване на събираемостта с изплащането от наемателите на просрочени наеми.

Във висококачествените молове събираемостта се подобрява, макар че все още е надолу. Гигантът Simon Property Group е събрал 85% от наемите през третото тримесечие, което е ръст спрямо 72% през предходните три месеца. Brookfield Property Partners съобщи, че е събрал около 75% от дължимите наеми от наемателите в моловете през същия период.

Собствениците на имоти и кредиторите може да поискат да постигнат повече извънсъдебни споразумения сега, когато има обещаващи новини за ваксина, смята Джей Индике, адвокат, който ръководи практиката по преструктуриране в компанията Cooley. С връщането към нормалната ситуация, което изглежда близо, кредиторите може да решат, че е по-добре да продължат

да подкрепят търговците

 на дребно, вместо да ги оставят да фалират.

Междувременно търговците на дребно се отказват от права пред собствениците в замяна на големи намаления на наемите като предоставяне на възможност на собствениците да прекратят договорите им за наем с 90-дневно предупреждение. В същото време търговците на дребно, които са постигнали силни онлайн продажби през последните месеци, може да решат, че не се нуждаят изобщо от магазините или пазарите, които преди са искали. „Разговорите, които водят търговците на дребно за магазините си, са много различни в сравнение с периода преди вируса“, казва Грейзър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

$435 млрд. – загубите на САЩ от студентските заеми

Задълженията няма да изчезнат, а ще бъдат поети от данъкоплатците в Америка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

$435 млрд.! Тази колосална сума се очаква да загуби федералното правителство от неизплатените студентски заеми. Това е и сумата, която данъкоплатците в САЩ ще трябва да платят вместо студентите.

Най-новите данни на министерството на образованието показват, че кризата със студентските заеми в САЩ продължава да се разраства. Последите цифри сочат, че една трета от всички държавнo гapaнтиpaни cтyдeнтcĸи зaeми в страната ĸъм нaчaлoтo нa 2020 г. няма да могат да бъдат изплатени. Toвa oзнaчaвa, чe 435 млpд. дoлapa oт oбщo 1,37 тpлн. дoлapa ĸpeдити щe пaднaт въpxy плeщитe нa дaнъĸoплaтцитe.

Cyмaтa oт 435 млpд. дoлapa e в пъти пo-виcoĸa oт дeфицита oт 31 млpд. дoлapa, ĸoйтo oбpaзoвaтeлнoтo миниcтepcтвo пpoгнoзиpaшe пpeз минaлaтa гoдинa. A пpичинaтa зa гигaнтcĸaтa дyпĸa e фaĸтът, чe cлeд oпpeдeлeн пepиoд дългoвeтe нa cтyдeнтитe

пo дoгoвop ce oпpoщaвaт

Paзбиpa ce, тoвa нe oзнaчaвa, чe зaдължeниятa щe изчeзнaт. Te пpocтo щe бъдaт пoeти oт миниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo, т.e. oт дaнъĸoплaтцитe. A нaчинът, пo ĸoйтo cxeмaтa e cъздaдeнa, oзнaчaвa, чe дaнъĸoплaтцитe щe бъдaт изпpaвeни пpeд тoвa и в бъдeщe.

Πpичинaтa e, чe cтyдeнтcĸитe зaeми в CAЩ пpoдължaвaт дa pacтaт, нeзaвиcимo дaли cтpaнaтa ce нaмиpa в пaндeмия или ĸpизa. Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa нapacтвaнeтo e oт 23 млpд. дoлapa в cpaвнeниe c пpeдxoднoтo и c 54 млpд. дoлapa нa гoдишнa ocнoвa, coчaт дaннитe нa пpaвитeлcтвoтo, въпpeĸи чe бpoят нa yчaщитe ce е пoнижил c 10,8% oт 2011 г. дoceгa. B мoмeнтa вeчe 45 млн. aмepиĸaнци дължaт oбщo нaд 1,7 тpлн. дoлapa дълг пo cтyдeнтcĸи ĸpeдити.

Oт тaзи цифpa излиза, че пoвeчe oт 25% oт ĸpeдитoпoлyчaтeлитe или ca пpocpoчили плaщaниятa, или ca изцяло нeплaтeжocпocoбни. Зaтoвa и няĸoи aнaлизaтopи пocoчвaт, чe eдинcтвeнитe пeчeливши oт cxeмaтa ca пpeдcтaвитeлитe нa „oбpaзoвaтeлнo-финaнcoвo-пpoмишлeния ĸoмплeĸc“, ĸoeтo e пpeпpaтĸa ĸъм „вoeннoпpoмишлeния ĸoмплeĸc“.

„B тoзи пpoцec c пeчaтницитe нa Фeдepaлния peзepв бяxa cъздaдeни милиapдepи oт 2009 г. дoceгa“, пишe финaнcoвият блoгъp WоlfЅtrееt. „Bcяĸo peшeниe нa пpoблeмa cъc cтyдeнтcĸия дълг щe тpябвa дa пpeĸpaти тaзи пpoгpaмa и дa въpнe пoлитиĸитe нa пpaвитeлcтвoтo ĸaтo тeзи пpeди 2009 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Измами чрез комунални услуги: Как да се предпазим

Вижте за какво трябва да внимавате и как да надхитрите мошениците

публикувано

на

Виж цялата статия

Крадците на идентичност привличат много внимание в медиите и има защо – последните кражби на данни поставят безпрецедентни количества лична информация в ръцете на киберпрестъпниците. Постоянното обсъждане на тези измами в медиите прави лесно забравянето на други опасни мошеничества, които могат да се случат точно под вашия покрив. Машинациите с комунални услуги са толкова стари, колкото и самите фирми за електричество, вода, газ и телефонни услуги. В днешни дни шарлатаните може да са поумнели, но вие може да ги надхитрите. Ето как да се опазим от комунални измами.

Платете сметката си веднага

или ще ви изключим тока/водата/телефона/газта. Какво да охранявате в такъв случай? Вашата кредитна карта. Този вид шмекерия се прилага от мошениците от поне две десетилетия. И все пак има много хора, които не са чували за подобна измама, паникьосват се и се хващат на въдицата. По същество някой се обажда на домашния или мобилния ви телефон, представяйки се за служител на енергото, телефонната компания или ВиК. Казват, че сте назад с плащанията или не сте заплатили изцяло последната си сметка, и ако не се разплатите точно сега, по телефона, те ще ви спрат водата/тока/телефона/газта. Всичко, от което се нуждаят, разбира се, е номерът на кредитната ви карта, датата на валидност и кодът за сигурност, за да уредите дълговете си на момента. Този тип измама стана още по-сложна през последните години с напредъка на технологиите. Някои мошеници са измислили как да изпишат на вашия телефонен екран телефонния номер на фирмата, от която твърдят, че ви се обаждат. Така и през ум няма да ви дойде да се усъмните в истинността на обаждането. Ако ви се случи подобно нещо, най-добре е да затворите и да звъннете на телефонния номер, който е изписан на сметката ви за вода/електричество/телефон/газ. Така ще знаете със сигурност, че се занимавате с реалната компания, а не с някакви измамници. И по принцип винаги си имайте едно наум – ако вие не сте се обадили на определено място, за да направите плащане по телефона с кредитната си карта, а точно обратното – някой се е обадил на вас да ви иска плащане по телефона с кредитна карта – независимо за какво става дума, затворете и забравете за тези хора. 99.99% може да сте сигурни, че това са шарлатани.

„Мога да ви свържа тока“

Какво да охранявате: вашите пари и ценности. При този вид измама крадците се насочват към квартал, в който знаят, че е имало прекъсване на захранването. Негодникът звъни на вратата ви, облечен в официално изглеждаща униформа на електрическата компания, и ви казва, че за определена сума пари може да възстанови захранването ви на момента. Понякога машинацията се извършва от двама души, представящи се за служители на енергото. След като ги пуснете в дома си, единият от тях ще ви разсее с общи приказки, докато другият ще започне да краде каквито ценности намери из дома ви. Трябва да ви е ясно, че ако някой се появи на вратата ви и твърди, че е от електрическата компания, вие не сте задължени да го пускате в жилището си. Просто се обадете на енергото, за да проверите дали те са изпратили някой от своя персонал. Трябва да знаете, че служителите на фирмите за комунални услуги никога няма да изискват плащане в брой на място – така че само този факт трябва да ви накара да се отнесете подозрително към дадения човек.

„Мога да ви помогна да спестите от сметката си за електричество.“ Какво да охранявате: номера на сметката си. Това може да се случи лично или по телефона. Обикновено става в щати, където можете да изберете вашия доставчик на електроенергия. Някой ще се преструва, че e от ComeEd или от конкурентен енергиен доставчик, и ще ви каже, че можете да получите по-евтина сметка за електричество. Разбира се, всичко, от което те се нуждаят, за да започнат да ви

„спестяват пари“

е номерът на сметката ви. Ако имат тази информация, измамниците могат да се обадят в компанията и да променят адреса, която фирмата има за вас във файловете си. След това шарлатаните могат да получат безплатно електричество на новия си адрес. Един от най-лошите аспекти на този вид машинация е, че престъпниците могат пренасочат получаването на сметките до новия адрес, което прави заблудата още по-трудно откриваема.

Можете да избегнете тези измами и други подобни, стриктно пазейки личните си данни и финансовата си информация. Повишеното внимание също помага. За повече спокойствие и защита е добре редовно да проверявате кредитния си доклад. Както неведнъж съм обяснявала на страниците на любимия ви вестник: отидете на annualcreditreport.com веднъж на 4 месеца и изтеглете безплатната си кредитна история от едно от трите бюра (Experian, Equifax, TransUnion). Така, ако някой открадне номера на сметката ви и започне да я управлява за собствена изгода, ще забележите това, защото докладът ще покаже странни адреси по сметките ви. Или пък ще забележите нови и непознати сметки. Разбира се, няма по-сигурен начин да се убедите, че всичко е наред с комуналните ви услуги, от честото посещаване на уебсайтовете на компаниите за електричество, телефон, ВиК и газ. Направете си онлайн профил и се вписвайте поне веднъж месечно, за да се уверите, че адресът по сметката е вашият и всички ваши плащания към фирмата са получени навреме. Така ще имате душевното спокойствие и емоционалната сила да се преборите с хитрините на престъпниците. Просто защото ще сте по-добре осведомени от тях и няма да им разрешите да ви влязат под кожата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada