Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде обича да инвестира българинът?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Бих искал да те попитам директно – къде обича да инвестира българинът в Америка и адекватно ли е приспособен към американската икономика? Причината да се обръщам към теб с този въпрос е, защото знам, че работиш с много от нашите сънародници не само в Чикаго, а и в други градове. Интересно ми е да знам дали не пропускам някои от добрите инвестиционни идеи, които други може би използват. Ще съм благодарен, ако споделиш.

 Здравейте и от мен! Въпросът ви е интересен за мен, а – сигурен съм – и за всички читатели на моята рубрика не само от “клюкарска” гледна точка, но и от образователна такава. Но колкото интересен е вашият въпрос, толкова е и генерален, така че ще се постарая да споделя някои от впечатленията ми, а вие ще прецените дали имат някаква стойност за вас или не.

По принцип българинът е човек, който е природно интелигентен и наблюдателен, заради което се адаптираме бързо в определена среда, колкото и чужда да е тя за нас. Както всички знаем, вече има много български бизнеси в Америка, които се развиват много успешно и това може само да ни радва. Ето пример за една успешна инвестиция, която българите в Америка правят – притежанието на собствен бизнес.

Второто нещо, което масово се наблюдава, е

закупуването на недвижимо имущество

с цел създаване на собствен дом или отдаването му под наем. През годините, в които работя в сферата на финансите, съм наблюдавал много успешни инвестиции на наши сънародници и в двете посоки, което е много обнадеждаващо. Все пак през кризата на 2008 г. и в годините след нея, имаше много наши сънародници, които обявиха банкрут и върнаха някои от закупените си имоти на банката. Това бе масово и сред другите общества, но този цикъл ни научи много за психологията на инвестиране и той беше болезнен урок за нас, имигрантите, че не всичко в Америка е така розово, колкото ни изглеждаше тогава, особено идвайки от България и правейки сравнения между двете системи.

Сравнено с времето преди около 10 години, в момента българската общност е много по-зряла и много по-информирана поради редица причини и мога да кажа, че сме позиционирани добре в икономическо отношение.

Впечатление правят още две неща, които бих искал да споделя с вас и всички читатели.

Първото е, че нашата общност е много тясно свързана

с транспортния бизнес

и всеки трус там се усеща много явно по всички други бизнеси. Това е така днес, ще бъде така и за години напред, ако не разширим малко повече местата, от които получаваме доходи като общност.

Второто нещо, което прави впечатление директно на мен, е, че вече много повече наши сънародници започнаха да инвестират солидно в пенсионни фондове, особено по време на данъчния сезон с цел намаляване на дължимите данъци. За моя радост имам удоволствието лично да работя с много от тях, което ме радва и обнадеждава. Всички започваме този вид инвестиране с цел намаляване на данъците си, но с течение на времето хората се отварят и искат да знаят много повече за инвестиционния процес и как работи той, как може да се регулира и да се наблюдава. Това е много окуражаващо и вярвам, че все повече хора ще се ориентират към инвестирането на стоковата борса – било то чрез

акции, облигации или фондове

Този вид инвестиране е все още непознато за голяма част от българите и ние се страхуваме от него, защото никога не сме го практикували на масова основа в България, както закупуването или инвестирането в недвижим имот например.

Смея да твърдя, че този пропуск е плод на сравнително младата ни общност в Америка, но с годините напред все повече и повече хора ще бъдат запознати с процеса на инвестиране в капиталовите пазари и това ще има домино ефект върху останалата част от нашето общество тук.

Това е и моята цел – да запозная повече и повече хора за ползите и рисковете от инвестирането, за да могат те самите да преценят дали то би било добра алтернатива на банката или на друг вид инвестиции, които не задоволяват техните очаквания и нужди в момента. А защо не и допълнение към една вече

печеливша финансова стратегия

търсейки по-добро разпределение на капитала, който имаме в наличност, без това да отнема от нашето време и да изисква много допълнителни отговорности?

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Достъпът до нов дом – истини и заблуди

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: VHT Studios
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Новото жилище днес е най-достъпно от 30 г. насам. Това анализирахме в миналия брой на базата на Индекса за жилищна достъпност.

В днешния материал трябва да уточним, че достъпът до жилище по време на последната криза (2009-2015), когато имотите се продаваха на изключително ниски цени, е бил по-голям от сегашния макар и с едно голямо „НО“. Тогава доста хора останаха без постоянен доход и банките много трудно отпускаха жилищни заеми. Хората, който бяха спестили кеш и нямаха нужда от банково финансиране, успяваха да закупят

жилища на символични цени

 Но това за съжаление не бе възможност за повечето други купувачи. За това и този период в историята на Американския жилищен пазар не се слага под един знаменател с всеки един друг период, който е попадал в здрав икономически момент. Извън този период обаче, домовете са по-достъпни днес, отколкото всяка друга година от 1990-а до днес.

Отчетът на „Индекс на жилищна достъпност“ включва и раздел, който изчислява ипотечното плащане на средна цена за дома като процент от средния национален доход. В исторически план този процент е малко над 21. Ето процентите от юни 2018-а (Фигура №2):

В този смисъл, независимо дали мислите да закупите първия си дом или да се придвижите в дома, който отговаря на сегашните ви нужди, не позволявайте на фалшивия „разказ за достъпността“ да ви попречи да се движите напред. От гледна точка на достъпността, това е едно

от най-добрите времена

да купуват през последните 30 години.

За повече информация, свързана с “ Жилищна достъпност индекс“, линкът по-надолу ще ви отведе на точното място (от сайта на Националната асоциация на брокерите в Америка / National Association of Realtors (NAR):

https://www.nar.realtor/blogs/economists-outlook/housing-affordability-slightly-dips-in-october-2019


Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

България приема еврото и… Ще има ли инфлация? Ще се стопят ли спестяванията?

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни в лева?

Дискусията стана актуална след предложените от управляващите промени в закона за БНБ, свързани с въвеждането на единната европейска валута.

Министерството на финансите и централната банка вече обявиха, че фиксираният курс остава до окончателното приключване на процедурата.

Парламентът вече ще разреши на правителството да преговаря с държавите членки на еврозоната, Дания и с Европейската централна банка какъв да е курсът, по който България ще мине от лев към евро.

В момента 1 евро струва 1,95583 български лева. Институциите обещават така и да остане – докато не приемем еврото. А експертите искат повече прецизност и допълване на текстовете.

Почти 23 години след валутния борд доц. Красимир Ангарски, министър в служебното правителство на Стефан Софиянски, цитира американски автори.

Ангарски е един от хората, работили текст по текст, за да има България валутен борд. И преговаряли с тогавашния шеф на Международния валутен фонд Мишел Камдесю.

Последвал валутният борд. Сега създателят му критикува управляващите – трябвало по-открито да обяснят какво се прави. И препоръчва да се допълнят текстовете.

Институциите обясняват, че промените са рутинни, а целта им е страната ни да бъде изрядна при преговорите за членство в еврозоната. И че докато не влезем в нея, бордът остава. Така беше и при другите държави от еврозоната, които бяха с валутен борд – Естония и Латвия.

„Налице е хибридна атака към Борда и фиксирания курс и към решимостта да се присъедини към еврозоната. Абсолютно необоснована, гражданите и бизнесът трябва да бъдат абсолютно спокойни“, коментира пред Нова тв финансистът Борис Петров.

Не се очаква сериозен инфлационен натиск заради въвеждането на еврото. Теоретично обаче, ако левът излезе от преговорите обезценен, спестяванията ще намалеят.

Прогнозата на финансовия министър Владислав Горанов е през април България да влезе в чакалнята на еврозоната. Ако това се случи, най-рано 2023-та година можем да минем към еврото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Новият дом – най-достъпен от 30 години насам

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимкa: Flickr
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Има едно схващане, че притежаването на дом днес е по-малко достъпно, отколкото е било в миналото. Причината, поради която някои хора твърдят това, е, че цените на жилищата са се увеличили значително през последните няколко години.

Това обаче не се дължи само на цената на имотите. Има и други фактори, които влияят на схващанията на хората по този въпрос.

Жилищата днес в повечето случаи са закупени с ипотека. Текущата ставка на ипотеката (лихвения%) е основен

компонент на уравнението за достъпност

Лихвените проценти по ипотечните кредити са спаднали с цял процентен пункт от декември 2018-а. Друга важна част от уравнението за достъпност е доходът на купувача. Средният доход на семейството се е увеличил с приблизително 3% през последната година.

Националната асоциация на брокерите в Америка (NAR) публикува всеки месец т.нар. „Индекс за жилищна достъпност“. Най-новият индекс показва, че възможността за закупуване на нов дом днес, отколкото в сравнение с почти всеки друг момент през последните 30 години, е най-благоприятен. Индексът, определящ домовете на достъпни цени, се базира на следното:

„Стойност на индекса за достъпност на дома 100 означава, че семейство със среден доход има достатъчно доходи,

за да се класира за ипотека

 върху средна цена на имот. Индексът 120 означава, че семейството, което печели среден доход, има 20% повече от необходимото ниво на доходи, плащащо ипотеката на средна цена имот, приемайки, че това семейство дава 20% авансово или т.нар. „първоначална вноска/ down payment“. (фигура №1).

Фиг. 1 „Индекс за жилищна достъпност“ от 1990-а до днес

За повече информация, свързана с „Индекс за жилищна достъпност“, линкът по-надолу ще ви отведе на точното място (от сайта на Националната асоциация на брокерите в Америка / National Association of Realtors (NAR):

https://www.nar.realtor/blogs/economists-outlook/housing-affordability-slightly-dips-in-october-2019


Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada