Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде обича да инвестира българинът?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Бих искал да те попитам директно – къде обича да инвестира българинът в Америка и адекватно ли е приспособен към американската икономика? Причината да се обръщам към теб с този въпрос е, защото знам, че работиш с много от нашите сънародници не само в Чикаго, а и в други градове. Интересно ми е да знам дали не пропускам някои от добрите инвестиционни идеи, които други може би използват. Ще съм благодарен, ако споделиш.

 Здравейте и от мен! Въпросът ви е интересен за мен, а – сигурен съм – и за всички читатели на моята рубрика не само от “клюкарска” гледна точка, но и от образователна такава. Но колкото интересен е вашият въпрос, толкова е и генерален, така че ще се постарая да споделя някои от впечатленията ми, а вие ще прецените дали имат някаква стойност за вас или не.

По принцип българинът е човек, който е природно интелигентен и наблюдателен, заради което се адаптираме бързо в определена среда, колкото и чужда да е тя за нас. Както всички знаем, вече има много български бизнеси в Америка, които се развиват много успешно и това може само да ни радва. Ето пример за една успешна инвестиция, която българите в Америка правят – притежанието на собствен бизнес.

Второто нещо, което масово се наблюдава, е

закупуването на недвижимо имущество

с цел създаване на собствен дом или отдаването му под наем. През годините, в които работя в сферата на финансите, съм наблюдавал много успешни инвестиции на наши сънародници и в двете посоки, което е много обнадеждаващо. Все пак през кризата на 2008 г. и в годините след нея, имаше много наши сънародници, които обявиха банкрут и върнаха някои от закупените си имоти на банката. Това бе масово и сред другите общества, но този цикъл ни научи много за психологията на инвестиране и той беше болезнен урок за нас, имигрантите, че не всичко в Америка е така розово, колкото ни изглеждаше тогава, особено идвайки от България и правейки сравнения между двете системи.

Сравнено с времето преди около 10 години, в момента българската общност е много по-зряла и много по-информирана поради редица причини и мога да кажа, че сме позиционирани добре в икономическо отношение.

Впечатление правят още две неща, които бих искал да споделя с вас и всички читатели.

Първото е, че нашата общност е много тясно свързана

с транспортния бизнес

и всеки трус там се усеща много явно по всички други бизнеси. Това е така днес, ще бъде така и за години напред, ако не разширим малко повече местата, от които получаваме доходи като общност.

Второто нещо, което прави впечатление директно на мен, е, че вече много повече наши сънародници започнаха да инвестират солидно в пенсионни фондове, особено по време на данъчния сезон с цел намаляване на дължимите данъци. За моя радост имам удоволствието лично да работя с много от тях, което ме радва и обнадеждава. Всички започваме този вид инвестиране с цел намаляване на данъците си, но с течение на времето хората се отварят и искат да знаят много повече за инвестиционния процес и как работи той, как може да се регулира и да се наблюдава. Това е много окуражаващо и вярвам, че все повече хора ще се ориентират към инвестирането на стоковата борса – било то чрез

акции, облигации или фондове

Този вид инвестиране е все още непознато за голяма част от българите и ние се страхуваме от него, защото никога не сме го практикували на масова основа в България, както закупуването или инвестирането в недвижим имот например.

Смея да твърдя, че този пропуск е плод на сравнително младата ни общност в Америка, но с годините напред все повече и повече хора ще бъдат запознати с процеса на инвестиране в капиталовите пазари и това ще има домино ефект върху останалата част от нашето общество тук.

Това е и моята цел – да запозная повече и повече хора за ползите и рисковете от инвестирането, за да могат те самите да преценят дали то би било добра алтернатива на банката или на друг вид инвестиции, които не задоволяват техните очаквания и нужди в момента. А защо не и допълнение към една вече

печеливша финансова стратегия

търсейки по-добро разпределение на капитала, който имаме в наличност, без това да отнема от нашето време и да изисква много допълнителни отговорности?

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Каква е ползата от общинските фондове?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангеле! Преди време бях чел статия от теб, в която се говореше за спецификата на общинските фондове като алтернатива на банковите вложения. Каква е ситуацията сега и би ли дал малко повече информация за този вид инвестиции, защото ние, българите, сме добри спестовници, но много от нас не са запознати къде и как могат да инвестират на по-печеливши места от банката?

Благодаря за въпроса и се радвам искрено, че се връщаме на темата за общинските фондове, защото те са наистина много интересни финансови инструменти, които определено могат да намерят по-широко приложение в нашия финансов живот.

ВАШИТЕ ПАРИ: Спестяване или инвестиране?

В тази статия, като отговор на вашия въпрос, ще се постарая да представя няколко важни точки, които всеки един от нас би било добре да запомни, ако му се наложи да използва такъв вид инвестиционна стратегия.

Безданъчни лихви

Едно от най-силните преимущества на общинските фондове е тяхното предимство от гледна точка на данъците върху лихвите, които получаваме от тях. По-технически казано, дивидентите на тези фондове не се облагат с федерални данъци и в някои случаи могат да бъдат опростени и щатските такива. Това е изключително важно за повечето инвеститори, защото парите, сложени в банката под формата на спестовни акаунти (при каквато и да е лихва), се облагат с данъци на щатско и федерално ниво.

Например една средна възвращаемост от 3% в консервативен общински фонд се равнява на между 4 и 4.5% лихва от банката, защото при общинския фонд нямаме такива данъци, каквито се виждат при банката. Това е изключително важно, особено за хората с по-висок доход и следователно по-висока данъчна отговорност. При такива случаи могат да се спестят доста сериозни пари от данъци всяка година, в зависимост от инвестираната сума и от останалия облагаем доход.

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде обича да инвестира българинът?

Ликвидност на инвестицията

Второ силно преимущество на общинските фондове е лесният достъп до цялата сума в акаунта в даден момент на нужда. Обикновено при банките, за да се постигне голяма доходност, се изисква парите да се заключат за определен период от време – година, две, три и т.н. При фондовете нещата не стоят по този начин. Във всеки един момент има абсолютна ликвидност на сумата в акаунта. Фондът е задължен да откупи обратно акциите на клиента на дадената пазарна стойност в деня, в който клиентът желае да ликвидира определен брой акции в замяна на паричната им стойност.

Ликвидацията се осъществява на същия работен ден и сумата (каквато и да е тя) може да бъде прехвърлена по банков път в акаунта на клиента от два до три работни дни. В голяма част от ситуациите тази ликвидност е важна за много хора, защото при нея могат да се реализират текущи печалби, които в друг вид акаунти е нужно да се чакат седмици или месеци, преди да бъдат получени в реална парична стойност.

Месечни дивиденти

При общинските фондове се получават месечни лихви под формата на дивиденти, изплащани на последния ден от всеки месец и от всеки такъв фонд. При някои фондове, които инвестират в по-високо оценени общински проекти, се получават по-ниски месечни дивиденти, защото те имат по-малък риск за инвеститора, следователно предлагат по-голяма стабилност на инвестираните суми.

ВАШИТЕ ПАРИ: Мога ли да преместя пари от Traditional IRA към Roth IRA?

При общински проекти с по-висок риск ние можем да получим по-голяма месечна доходност, но това може да доведе и до по-големи амплитуди на инвестираната сума. В по-дългосрочен план, например 3 до 5 години, този вид фондове могат драстично да победят доходността на по-ниско рисковите такива.

Риск от временни спадове

Както споменахме в предната точка, има реална вероятност да има временни спадове на инвестираната сума в общинските фондове. Пълната възвращаемост на този вид инвестиции се диктува от два фактора – процент на лихвата, получена от дивиденти, и потенциален растеж на цената на акцията на даден общински фонд. Едното сигурно нещо, което получаваме всеки месец, е лихвата от фонда под формата на дивидент. Несигурната и постоянно променяща се величина е цената на акцията на фонда и нейното покачване или спад във всеки един момент.

При ситуация с дивидент от 2% и спад на цената от 3%, ние се озоваваме на загуба от 1% за дадения период. При ситуация с дивидент от 2% и растеж на цената на акцията на фонда от 3%, се озоваваме с печалба от 5% за този даден период. По този начин се калкулира възвращаемостта на даден фонд, особено когато фондът получава постоянен доход от дивиденти, каквито са общинските фондове.

Като обобщение, бих искал да кажа, че общинските фондове са една отлична алтернатива на банковите спестовни инструменти, но както всяка една инвестиция, те също носят определени рискове от спад и е важно да сме напълно запознати със структурата на тези фондове, за да можем да ги използваме по най-ефективен и отговорен начин.

ВАШИТЕ ПАРИ: Да инвестирам ли в марихуана?

В последните години, бих казал, че с някои от моите клиенти сме успели да изградим много ефективни стратегии чрез общинските фондове. Ако имате въпроси по тях или бихте искали да разберете дали те биха били добра алтернатива за вашите банкови спестявания, можете да се свържете директно с мен на вече познатите ви координати.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Какво да правя с моя пенсионен фонд при спадове на пазара

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангеле! В последно време се наблюдават драстични промени на стоковия пазар, доста зачестени амплитуди нагоре и надолу, което ме притеснява, защото ми остават само няколко години до пенсиониране, а имам събрана една сравнително добра сума в моя пенсионен акаунт, на който много разчитам за бъдещи доходи. Какви промени са необходими да бъдат направени, когато има такива периоди на периодични дълбоки спадове на пазара?

Здравейте и от мен, благодаря за въпросa. Определено това е тема, интересна за всички, които са инвестирали на стоковата борса дали чрез пенсионен акаунт или чрез друг вид инвестиция. Тук обаче трябва да направим разликата между двата подхода спрямо инвестиционната стратегия и хоризонта на инвестирането, които имаме пред нас самите за дадената инвестиция.

ВАШИТЕ ПАРИ: Трябва ли да съм в Америка, когато се пенсионирам?

В този ред на мисли подходът при пенсионния акаунт би бил тотално различен от подхода при един инвестиционен акаунт, който има за цел сравнително бърза печалба и ликвидиране на инвестиционния актив (фонд, акции, облигации) при потенциален растеж.

 Когато има драстични спадове

и покачване на пазарите, при пенсионния акаунт това не е толкова фатално или притесняващо, защото парите в този акаунт са предназначени да бъдат използвани в малки порции всеки месец за десет, петнадесет или двадесет години напред. Най-важното в пенсионната стратегия, независимо от моментното състояние на пазара, е да имаме повече фондове, изградени от акции, и по-малко фондове, изградени от облигации, за да можем да победим инфлацията в течение на годините по време на пенсиониране.

Ако говорим за инвестиционен фонд с цел краткосрочна печалба, гледната точка се променя драстично. Тук вече става въпрос за спекулиране и при тази стратегия нашата задача е да дебнем за скокове на пазара и да обираме печалбата.

Двоен скок на българите с американски пенсии в Родината

При която и да е ситуация, дали сме в пенсионен акаунт или в инвестиционен акаунт, не е много добра идея да правим фундаментални промени при спадовете на пазара. Правилната стъпка да намалим евентуален риск е да променяме позиции в момент на растеж, защото така можем да реализираме и да запазим определени печалби.

Промени при спад биха били пагубни

защото сме закупили акции или фондове с акции и облигации на по-висока цена и сега продаваме при преразпределението на по-ниска цена, тоест инкасираме загуба, която няма никога да наваксаме, след като продаваме актив позициониран по-агресивно и се местим в по-консервативен такъв. При втория в дългосрочен план ще имаме потенциално по-малък растеж и следователно по-малка протекция от инфлацията.

Като обобщение на казаното дотук спадовете са най-лошото време за промени и преразпределения. Важното е да се следва стратегия и да се помни, че ще има добри и лоши времена, за да можем емоционално да се предпазим от еуфория и от тревога, когато тези циклични промени настъпят.

ВАШИТЕ ПАРИ: Къде обича да инвестира българинът?

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Трябва ли да съм в Америка, когато се пенсионирам?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравейте, Ангелe! Редовно чета статиите ви, свързани с пенсионирането и начините, по които да се подготвя за този процес. Скоро говорих с приятелка, която ми каза, че когато реша да се пенсионирам, трябва да живея в Америка поне 3 месеца в същата календарна година и да подам документите си в Америка? Вярно ли е това, защото моят план бе да отида да живея около година в България и след това да подам документите си там, без да се налага да се връщам в Америка?

Здравейте и от мен, благодарности за въпроса. Това е важна ситуация, която трябва да разрешим, защото в нашето общество често си играем на детската игра „Развален телефон” и можем да чуем поне 101 различни версии на закони и правила. Аз го намирам за нормално, защото при езиковата бариера винаги има момент, в който не сме разбрали точно нещата и можем да си ги интерпретираме по наш собствен начин, което не е продуктивно, а по-скоро объркващо.

За да мога адекватно да внеса яснота по темата, както винаги правя, аз се свързах директно с пенсионната администрация и им зададох вашия въпрос. Това бе наложително, за да мога да бъда точен и изчерпателен с вас и с всички, които четат тази статия.

Истината е, че няма такова правило. Веднъж човек, който е квалифициран за държавна пенсия и е покрил тези 10 години (40 кредитни точки, които се задължават да бъдат покрити),

може да живее където и когато си поиска

преди пенсиониране.

Важно е да помним, че трябва да се съобразяваме и с факта, че когато не показваме заработен доход за определена година (или години), преди да се пенсионираме – това намалява средностатистическата сума, която ще получим като пенсия до определена степен, но тази сума ще зависи от годините, които сте работели, и от доходите, които сте обявили през тези години. Колкото повече години сте работели в Америка и колкото повече доходи сте обявили през тях, толкова по-малък би бил ефектът на тази една година, която планирате да не работите преди пенсиониране.

Другото важно, което трябва да се знае и което ми споделиха от офиса на пенсионната администрация, е, че ако решите да отидете за тази една година в България и не искате да се връщате чак до Америка, за да подадете документи – вие можете да направите това в офиса на американската пенсионна администрация в Атина, Гърция. Това би бил

по-лесен вариант за повечето хора

които са решили да живеят в България или в Източна Европа.

Като обобщение – не е задължително да сте живели в Америка през последната година преди пенсионирането и не е задължително да подадете документите си тук, в Америка, ако живеете някъде другаде по света, но сте квалифицирани за американска пенсия. Има офиси на пенсионната администрация навсякъде по света и те обслужват американски жители, които имат право на пенсия, като им помагат да изготвят документите, нужни за получаването на такава, без да задължават тези хора да пътуват до Америка само за да подадат документите си за пенсия.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Щатът Илинойс предлага еднократна данъчна амнистия

Програмата за амнистия ще работи от 1 октомври до 15 ноември. В този период, ако изплатите накуп всички просрочени данъци, няма да ви бъдат начислявани лихви и такси.

Сам Салюстро, говорител на Департамента по приходите на Илинойс съобщи, че всички, които могат да се възползват от програмата, ще бъдат уведомени.

“Департаментът избраща съобщения на всички хора, които имат неплатени задължения,” каза Салюстро. “Това е невероятна възможност за всеки със задължения да дойде, да плати всичко. Разбира се, всички начислени лихви и такси ще бъдат изтрити.”

Програмата за данъчна амнистия не включва местни данъци, данъци за имоти или глоби.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada