Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Мога ли да получавам американска пенсия в български банков акаунт?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

ВЪПРОС: Здравей, Ангеле! Искам да попитам мога ли да получавам американската си пенсия директно в български банков акаунт. Точно подадох документите си, станах американски гражданин официално преди няколко месеца и смятам да се прибера за постоянно в България.

Там имам банков акаунт, в който бих искал да ми превеждат парите, за да не трябва да плащам допълнителни такси на американските и българските банки всеки път като си тегля пенсията. Възможно ли е това и какви са стъпките, които трябва да предприема?

 

Здравейте, това е „вечният въпрос“, който много хора са ми задавали през годините и с радост мога да кажа, че вече имаме позитивно развитие и конкретен напредък при разрешаването на такива дилеми.

Само преди около седмица имах привилегията да помогна на друг наш сънародник, който беше в същата ситуация да намери разрешение на този въпрос. Стъпките, които трябва да предприемете, са следните.

Първо трябва да подадете документи за пенсиониране (ако не сте го направили вече, както става ясно от въпроса ви) и наред с останалите лични данни вие трябва да зададете и своя американски банков акаунт. По този начин спокойно могат да започнат да работят по вашия случай и да започнат да ви изплащат пенсията, която ви се полага.

След като подадете документи, очаквайте  да ви извикат за проверка на някои от документите ви, обикновено в срок от една до две седмици от момента на подаване на апликацията за пенсия.

Веднъж щом сте одобрен за полагащата ви се пенсия, вие ще започнете да я получавате първоначално в американския ви банков акаунт, но ако желаете да се приберете за постоянно в България и вече сте американски гражданин (което е от основно значение в ситуацията), вие можете да промените акаунта, в който ви внасят парите всеки месец и дори да сложите ваш личен акаунт от българска банка.

Тази процедура се прави, когато се приберете в България и посетите американското посолство. Като американски гражданин, пребиваващ в България, там могат да подменят информацията за банката, в която искате парите ви да бъдат внесени всеки месец оттук нататък. При подобно посещение в посолството моля носете вашите американски документи за самоличност, включително паспорт и свителство от клетвата за гражданство.

По същия начин, ако прецените да се върнете в Америка в определен етап от вашия живот, можете да смените банковата си сметка обратно към американски банков акаунт.

Според информацията, която имам директно от държавната администрация тук, не би трябвало да има допълнителна такса за това, че прехвърляте в български банков акаунт, но може би е добра идея този акаунт да бъде отворен в долари вместо в левове, но по тази тема не съм компетентен и бих ви посъветвал да се консултирате директно с банков служител на българската банка, която  планирате да използвате на родна земя.
Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов консултант и експерт в сферата на пенсионното осигуряване и инвестирането/ образователните спестовни сметки за деца/ застрахователни полици за живот, автомобили и домове)

1 Коментар

  1. kumpulan agen sbobet

    април 2, 2020 at 1:24 am

    Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve truly loved browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing on your feed and I hope you write once more very soon!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

Вашите пари

Над 42 млн. жители на Америка са искали помощ за безработица

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус тласна безработицата в САЩ към най-високото ниво от Голямата депресия (1929-1933), но статистическите данни показват, че пазарът на труда започна бавно да се възстановява. Въпреки това от началото на пандемията в САЩ безработните са се увеличили до над 42 млн. души.

Департаментът по труда съобщи, че 1,877 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 30 май, информират Националното обществено радио и „Ройтерс“. Това означава спад с 249 000 спрямо предходната седмица, когато бяха регистрирани 2,126 млн. Броят на записалите се американци на борсата постоянно намалява от пика от 6,8 милиона за седмицата до 28 март.

„Ройтерс“ отбелязва, че за първи път от средата на март под 2 милиона безработни са подали документи за безработица за седмица. Анкетираните от осведомителната агенция икономисти прогнозираха 1,8 милиона безработни през миналата седмица.

Вчера компанията за човешки ресурси ADP съобщи, че частните компании в САЩ са затворили още 2,76 милиона работни места през май след близо 20 милиона работни позиции през април заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

В Чикаго и предградията имотите поскъпват още. Ето защо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Цените на жилищата в Чикаго продължават да се увеличават. Комбинацията от малкото предлагани на пазара жилища, ситуация, която се наблюдаваше и преди пандемията (а след това се усети и още по-силно), плюс факта, че все повече хора искат да закупят дом, довежда до т.нар. multiple offers, тоест продавачът получава повече от една оферта за имота си.

През последните няколко седмици средната цена на жилищата, продадени в района на Чикаго, е била по-висока от съответния период през 2019 г., според новия доклад на Midwest Real Estate Data, цитиран в Crain’s. Докладът показа, че в дните между 4-ти и 7 май

средната цена на жилище е нараснала с 2,9%

 спрямо същия период на 2019 г., съобщи Crain.

Броят на еднофамилните къщи, предлагани на пазара, е паднал до 2760 през седмицата, приключила на 2 май, и това е бил най-ниският брой от януари 2007 г. До момента, според доклада на Crain, броят на апартаментите и къщи от градски тип „townhouses“ на пазара също е намалял.

Коронавирусът, който доведе до скок във виртуалните огледи „virtual showings“, също оказа ефект върху пазара на жилища.

Последните данни на Чикагската асоциация на брокерите „Chicago Association of Realtors“ показа, че по-малко хора са били готови да закупят жилище от края на март до средата на април. Приблизително 330 жилищни имота са сключили договор във всяка от трите седмици преди 18 април в сравнение с 674 жилища, които са сключили договор за седмицата, приключваща на 7 март.

Новопоявилите се имоти за продажба също са намалели и техният брой е стигнал 588 жилища във всяка от трите седмици преди 18 април. За сравнение – през първата седмица на март на пазара бяха обявени 1313 нови имота за продажба.

В цените на луксозни жилища обаче се наблюдаваше спад за същия период. Сборът от петте най-скъпо продадени имоти всяка седмица в Чикаго общо е бил 10 милиона долара, което е много под това, което се наблюдаваше преди коронавируса. Миналата седмица беше изключение. Общата сума бе стигнала до 14,4 милиона долара.

В световен мащаб

цените на луксозните жилища са паднали

в много от големите градове по света, включително Ню Йорк, Лондон и Пекин, според доклад на Knight Frank за цените на луксозните жилища. В други градове обаче, като в Тайпей и Стокхолм, цените са нараснали.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] За повече информация посетете и моя уебсайт: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Кои инвестиции да избягваме в момента 

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Следя статиите ти и също така се интересувам активно от инвестиционния климат в момента, защото смятам, че създалата се ситуация в икономиката дава възможност за добър инвестиционен растеж в следващите няколко години. Като твое наблюдение, би ли ме посъветвал кои видове инвестиции да избегна и върху кои да наблегна в този момент с цел печалба в следващите 12, 24, 36 месеца?

Здравейте и ви благодаря за въпроса! Както много други въпроси, върху които говорим често в последно време, така и този въпрос е сравнително често задаван под една или друга форма.

Преди да отговоря конкретно, бих искал да подчертая хоризонта, който задавате от “12, 24 или 36 месеца”, което на мен ми прилича повече на спекулиране, а не толкова инвестиране в класическия смисъл на думата. Както съм казвал и преди, в това няма нищо лошо, просто трябва да сте внимателни, защото спекулирането води със себе си по-големи рискове върху инвестирания капитал и възможността част от него да бъде загубен безвъзвратно.

Имайки предвид това, нека отговоря конкретно на вашия въпрос според моите наблюдения.

В този момент на високи амплитуди на пазарите, аз съветвам моите клиенти да стоят настрана от фондове с голямо участие на малки и средно големи американски и световни компании, както и фондове съсредоточени основно в акции на международни компании.

Малките и средните компании по цял свят, включително и в Америка, се очаква

да понесат най-големите загуби

и някои от тях дори да фалират. Излишно е да казвам отново, че е много по-добре за повечето инвеститори да се ориентират към фондове, вместо индивидуални акции на компании, защото съм го казвал много пъти и не искам да го повтарям постоянно, но това е важно условие, особено в този момент на икономическа суматоха в световен мащаб.

Нека да поясним, че тази ситуация се създаде не поради икономически проблеми. Тази ситуация се създаде поради политически и медицински натиск за затваряне на икономиките по целия свят и това доведе до буквалното стопиране на голяма част от икономическите процеси. Спадът на световните индекси от близо 30% през март не бе случаен и няма нищо учудващо в него, защото икономиката бе принудена да спре в голяма част от своя капацитет. „Защо?“ и „Как?“ са други въпроси, на които не съм компетентен да отговоря, аз просто отчитам фактите.

Няма как при една такава ситуация в глобален мащаб да наблюдаваме нещо по-различно от един масивен срив на стоковите пазари. Разбира се, както всичко в живота, това е едно временно явление, което за кратко време ни даде шанс да закупим повече акции на сериозно намалени цени, защото през април видяхме скок от над 15%. Но в никакъв случай все още

не сме там, откъдето паднахме

защото математически при един спад от 30% на нас ни трябва растеж от 43% да се върнем на началната точка преди спада, която бе най-висока в средата на февруари. Това прави и момента много добър за инвестиране, както и вие подчертахте във въпроса си. Сега сме свидетели на една пролетна разпродажба от около 15-20% на акции и фондове, които са под най-високата си пазарна стойност, и ако съдим по историята до момента, тази най-висока пазарна стойност ще бъде подобрена и повишена в даден етап – 6 месеца, 12 месеца, 18 месеца, само един Господ знае точно кога?

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Очаквайте продължение!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada