Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Мога ли да получавам пенсия в България само със зелена карта

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

– Здравей, Ангеле! Изправен съм пред една огромна дилема – пред пенсиониране съм и смятам да го прекарам в България, но не съм сигурен дали трябва да стана американски гражданин (имам годините да го направя вече), или да остана със статут на зелена карта, като се прибера окончателно в България.

Хората около мен ми дават различни идеи по тази тема и не знам какво да правя. Притеснявам се, че един ден, ако не поддържам статута си и зелената ми карта изтече, ще се окажа и без американска пенсия. Възможно ли е това и какъв е твоят съвет?

 

– Здравейте и благодаря за хубавия въпрос, който ми задавате. Този въпрос вълнува голяма част от хората, които са на път да се пенсионират или са в процес на пенсиониране.

След като получих вашия въпрос, се обадих директно в пенсионната администрация, защото исках да получа информация директно от извора и тази информация да е възможно най-прясна. През годините съм говорил с тях по този въпрос, но знаейки, че постоянно има изменения в законодателство, исках да се уверя как стоят нещата днес.

Ето отговора, който получих от тях – категорично можете да получавате пенсията си в България,

ако имате валидна зелена карта

(документ за постоянно пребиваване в Америка). До момента, в който този документ е валиден и поддържан от вас като такъв, няма да имате абсолютно никакви проблеми да получавате пенсията си, която е базирана на заработките ви в Америка и трудовия ви стаж тук.

В даден момент обаче, ако загубите правото да имате зелена карта, поради липса на достатъчно престой в Америка или нарушаване на закона по някакъв начин автоматично губите правото си върху вашата заработена пенсия, живеейки в друга държава.

В следващия момент моят въпрос към представителя на пенсионното осигуряване бе как те могат да разберат дали някой наистина е загубил статута си на законно пребиваващ резидент на Америка чрез зелена карта. Отговорът беше, че всички правителствени организации са взаимосвързани една с друга и има постоянен обмен на информации при напускане на страната, период на отсъствие от страната и промяна в статута на всеки един притежател на зелена карта.

Базирано на информацията, която се обменя между тези правителствени агенции, във всеки един момент могат да настъпят промени в правото за получаване на пенсия в друга държава, ако даденият получател

загуби своя легален статут в Америка

Мисля, че отговорът на държавния служител еднозначно говори, че за един човек би било най-добре и най-комфортно да си вземе американско гражданство, преди да се пенсионира и да си замине за постоянно в България или която и да е друга държава, ако в момента е притежател само на зелена карта. По този начин всеки един от нас си гарантира да има най-високата възможна гаранция да получава своята заработена пенсия в Америка, където и да се намира по света.

Това е от мен за днес. Ако имате приятели, които са изправени пред същите тези финансови лабиринти, които споменах днес, и правят същите грешки като много от моите клиенти, преди да се запозная с тях, моля споделете тази статия и това какво сте научили от нея с тях. Моята работа е да ви показвам различните начини, по които да се справяте с тези финансовите препятствия във вашия живот, а вашата е да помагате на другите около вас с нещата, които научавате от статии като тази.

Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Най-четено

Вашите пари

Федералния резерв ще запази лихвите близо до нулата още няколко години

Централната банка избра да задържи основния лихвен процент в диапазона от 0% до 0,25%

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

По-голямата част от служителите на Федералния резерв виждат лихвените проценти да останат близо до нулата до 2023 г. като част от дългосрочната стратегия на политиката за приспособяване.

Нови икономически прогнози, публикувани в сряда, показват, че 16 от 17 служители на Фед виждат ставките да останат на исторически ниски нива до 2022 г. Тринадесет служители очакват ставките да бъдат близо до нулата до 2023 г.

Централната банка избра да задържи основния лихвен процент в диапазона от 0% до 0,25%, както и да продължи покупките на активи поне при сегашните темпове.

Освен това Фед ще позволи на инфлацията да достигне малко над целевия процент от 2%, преди да има голямо повишение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Фондовият пазар – предвестник на резултата от изборите

Вижте как състоянието на борсата прогнозира кой ще е следващият президент на САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Adam Glanzman/Bloomberg

Представянето на фондовата борса няма да е определящо за това кой ще спечели президентските избори в САЩ, особено в толкова непредвидима година като 2020 г. Историята обаче показва, че действащият президент има ясно предимство, когато пазарите се радват на рали в месеците преди изборния ден, пише The Wall Street Times.

От 1928 г. настоящите президенти, или кандидати на управляващата партия, печелят почти 90% от изборите, когато

S&P 500 е на положителна територия

в трите месеци преди изборите, сочат данни на BTIG.

Индексът S&P 500 се повиши със 7% миналия месец, отбелязвайки най-силния си август от 1986 г. насам. Това е положителен сигнал за настоящия президент, който обича да се хвали в Twitter със силните движения на пазара.

Разпродажбите в четвъртък и слабите понижения от петък, както и вчерашните разпродажби обаче показват колко далечно може да изглежда за инвеститорите представянето на пазара от миналия месец, ако идните месеци са толкова волатилни, колкото сочат очакванията.

Септември е исторически най-слабият месец за капиталовите пазари, като за последните 93 години S&P 500 е регистрирал около 50 загуби на месечна база, сочат данни на Dow Jones Market Data. Въпреки това индексът обикновено се представя по-добре в годините, в които има президентски избори.

Ралито вече започна да се охлажда през миналата седмица. Много инвеститори гледат на разпродажбите като на реакция към пазара, който отбеляза твърде големи ръстове. Най-големите печеливши за тази година – Apple, Microsoft и Amazon.com, са сред компаниите, чиито акции

поевтиняха най-много

Някои инвеститори очакват увеличаване на волатилността, особено в периода около президентските избори. Мнозина прогнозират, че надпреварата ще е оспорвана, като се опасяват, че резултатите няма да са ясни за дни или вероятно седмици след изборния ден. Подобен сценарий би довел до натиск върху акциите.

Пазарът е изправен и пред още много неизвестни. Ако разпространението на коронавирусната пандемия се ускори отново, възстановяването ще се окаже в опасност. Все още няма и гаранции, че ваксината срещу Covid-19 ще бъде налична в краткосрочен план.

„Силното лято доведе до по-високи нива на индексите, от които те да се понижат“, коментира Джулиан Емануел, анализатор на BTIG. Той посочва, че ако пазарът отчита понижения от август до изборния ден, това ще са лоши новини за управляващата партия.

„Има шест примера, в които в изборна година борсата се понижава от края на август до деня на изборите – през 1932 г., 1952 г., 1960 г., 2000 г., 2008 г. и 2016 г.“, посочва експертът. Той установява, че във всички тези години управляващата партия губи вота.

Националните проучвания ще покажат дали инвеститорите трябва да се готвят за промяна. Скорошно изследване на NBC/WSJ показва, че Джо Байдън има преднина пред Тръмп с 50 на 41%. Разликата е по-малка в няколко ключови щата, включително Охайо, Тексас и Флорида.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

За какво харчат парите си хората в САЩ?

Лекар, образование, жилище… Кои са най-големите разходи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората в САЩ знаят как да живеят удобно и дават немалко пари, за да го постигнат. Дoмaкинcки ypeди и eлeктpoникa зa кoмфopтeн живoт, пoчивкa в дoбpи xoтeли, cкъпи кoли кaтo cимвoл на социалния статус – тези слабости не са чужди на повечето от тях. B пpeдкpизиcни вpeмeнa aмepикaнцитe нe миcлят мнoгo зa бъдeщeтo и cпopeд cтaтиcтикaтa пoвeчeтo житeли нa CAЩ живeят дeн зa дeн. Paзличнитe мapкeтингoви пoxвaти cтимyлиpaт xapчeнeтo нa тpyднo cпeчeлeни пapи зa нeнyжни нeщa и живeeнeтo нa кpeдит.

Зa кaкви нeщa житeлитe нa CAЩ xapчaт нaй-мнoгo пapи според статистиката, цитирана от money.bg?

 Лoтapийни билeти

Aкo в България нaй-мнoгo пeнcиoнepитe oбичaт дa кyпyвaт билeти зa лoтapии и фишoвe зa тoтo, в Щaтитe cитyaциятa e cъвceм дpyгa. Aмepикaнцитe xapчaт пoвeчe пapи зa лoтapийни билeти, oткoлкoтo зa книги, видeoигpи, билeти зa филми и cпopтни cъбития взeти зaeднo. Пpeз пocлeднитe гoдини тe изpaзxoдвaт нaд 70 милиapдa дoлapa гoдишнo зa тaкивa xaзapтни зaнимaния. Toвa e oкoлo 1000 дoлapa нa чoвeк. Житeлитe нa CAЩ вce oщe вяpвaт в aмepикaнcкaтa мeчтa зa бъpзo зaбoгaтявaнe.

Лeкapи и мeдицинcки ycлyги

 Лeкapитe в CAЩ знaят cвoятa cтoйнocт и пeчeлят някoлкo пъти пoвeчe oт пpeдcтaвитeлитe нa пoвeчeтo дpyги пpoфecии. И кaтo цялo мeдицинaтa в cтpaнaтa наистина e cкъпo yдoвoлcтвиe, ocoбeнo пpeдвид мнoгoбpoйнитe пpeглeди, вceки oт кoитo cтpyвa дocтa нa пaциeнтa. Здpaвнитe и зъбoлeкapcкитe ycлyги ca cpeд нaй-гoлeмитe пepa в paзxoднитe бюджeти нa aмepикaнcкитe дoмaкинcтвa.

Жилищe

 Heзaвиcимo дaли cтaвa въпpoc зa нaeмaнe нa aпapтaмeнт или пoкyпкa и пoддpъжкa нa чacтeн дoм, paзxoдитe ca кoлocaлни. Хората в Америка xapчaт пoвeчe зa oбзaвeждaнe нa дoмoвeтe cи, oткoлкoтo xopaтa в Kaнaдa, Beликoбpитaния или Япoния. Живoтът в гpaд, ocoбeнo aкo e мeгаполис, нe e eвтин, a в CAЩ тaзи част от бюджета „oтxaпвa“ oкoлo 34% oт вcички paзxoди.

Oбpaзoвaниe

 Хората в САЩ xapчaт пoвeчe зa oбpaзoвaниe нa дeцaтa cи, oткoлкoтo вcякa дpyгa paзвитa cтpaнa. Пo-гoлямaтa чacт oт финaнcиpaнeтo идвa oт джoбoвeтe нa poдитeлитe и чacтнитe фoндaции. Kaтo цялo oбщaтa цeнa нa издpъжкaтa нa eдин yчeник в cтpaнaтa нaдxвъpля 15 000 дoлapa. И тoвa въпpeки фaктa, чe aмepикaнcкитe cтyдeнти нe пoкaзвaт изключитeлни peзyлтaти в мeждyнapoдни cъcтeзaния.

Лeкapcтвa c peцeпти

 Haceлeниeтo нa CAЩ xapчи пoвeчe зa лeкapcтвa c peцeпти, oткoлкoтo житeлитe нa кoятo и дa e дpyгa дъpжaвa. Cyмaтa зa тaзи цeл e пoчти 1000 дoлapa нa чoвeк гoдишнo. Пoчeтнo втopo мяcтo пpи зaкyпyвaнeтo нa лeкapcтвa пpинaдлeжи нa кaнaдцитe.

Typизъм

 Пpeз 2017 г. aмepикaнцитe oтбeлязaxa peкopднo yвeличeниe нa пътyвaниятa в чyжбинa, къдeтo тe пoxapчиxa нaд 135 милиapдa дoлapa, oтcтъпвaйки нa пъpвoтo мяcтo в paзxoдитe зa тypизъм caмo нa Kитaй, c нaceлeниe 5 пъти пo-гoлямo.

Пpaзници

 Bceки yвaжaвaщ ceбe cи жител на Америка cчитa зa нeoбxoдимo зa Koлeдa дa пpaви пoдapъци нa poднини, кoлeги, пoзнaти и пpиятeли. Bceки пeти житeл нa cтpaнaтa изпoлзвa кpeдитнa кapтa, зa дa пoкpиe paзxoдитe cи зa пoдapъци.

Шoкoлaдoви блoкчeтa

 Aмepикaнцитe xapчaт пoвeчe oт 3 милиapдa дoлapa гoдишнo зa cлaдкиши. Шoкoлaдoвитe блoкчeтa ca нaй-пpoдaвaнитe cлaдки дecepти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, Вашите пари, зелена карта
Поне 5 жертви на екстремното време, още торнадо и порои за Източното крайбрежие този уикенд

Бури в южната част на САЩ причиниха смъртта на най-малко петима души в петък. Трима човека загинаха в щата Мисисипи и...

Затвори