Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Финанси по време на пандемия: Стратегия за безработни

публикувано

на

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Преди всичко, искрено се надявам да намирам всички вас в добро здраве и силен дух. И двете са жизненоважни в борбата срещу този коварен вирус, който налегна не само нашето физическо и психическо здраве, но и нашата икономика. В миналия брой представих стратегиите по отношение на финансите за хората, които имат работа. Днес ви предлагам подходи за онези, които са безработни. Не искам да звучи нескромно, но бих искал да споделя моите наблюдения на базата на работата ми с хиляди хора и семейства в изминалите почти 15 години и смятам, че мога да споделя някои ходове, които могат да се приложат в такава извънредна ситуация.

Ако пандемията от коронавируса ви е оставила без работа, нека се молим да е временно, и помощта на правителството, която се задава в близките дни, да бъде от жизнена полза за вас и вашия работодател.

Но тук искам да разделя тази група на още две групи – хора със спестени пари за поне 6 месеца и хора без никакви спестявания. По тези критерии ще разгледаме същите категории, които разгледахме и при работещите в момента хора.

Плащане на данъци

 Ако в момента не работите и нямате спестени пари, побързайте да обявите своите данъци, за да може да получите евентуално това, което ви се полага, ако има такава сума при положение, че вие сте си плащали данъците директно от вашите чекове през годината.

Ако трябва да платите допълнителни данъци и нямате възможност в момента, възползвайте се от програмата на правителството за отлагане с три месеца без наказание и глоби, но трябва да пуснете данъчна декларация до 15-ти април, както си му е редът.

В случай че не работите за момента, но имате заделени пари за поне шест месеца напред, тогава имате опции да прецените как да постъпите. Всяка ситуация е много различна и не може да се каже с точност, но бих посъветвал, както казах и по-рано, платете си данъците във възможно най-кратък период, за да можем да помогнем на държавната хазна в тази трудна и скъпа ситуация с хората, борещи вируса, и във всички разходи, свързани с това. Но ако опциите ви за работа не са много и се притеснявате, че не е ясно кога ще започнат отново да влизат свежи пари, никой няма да ви упрекне, ако решите да изчакате.

Изплащане на заеми

 Тук пак опираме до момента със събраните пари. В момента по държавен закон, който бе издаден преди дни, никой няма право да ви изгони от вашия дом, ако не плащате своя наем или жилищен заем в периода на пандемията, колкото и дълго да продължи това. Тази новина не трябва да бъде клон, на който бихте седнали комфортно, защото ако имате пари и нарочно не плащате вашия наем или жилищен заем, възползвайки се от закона, вие нанасяте финансови щети на други хора, които зависят от тези пари, за да покрият своите разходи – следователно се получава ефектът на доминото, от който ще пострада цялата икономическа верига.

Разбираемо е, че наистина никой не е виновен за създалата се трудна ситуация. Поради тази причина правителството ще се намеси и ще се опита да помогне на всички засегнати по един или друг начин. Но ако имаме средствата да продължим да си плащаме сметките, въпреки че не работим в момента, бих препоръчал да продължим да го правим, за да сме коректни към другите и да избегнем нанасянето на по-големи щети в икономиката.

 Инвестиране и пенсионно осигуряване

Ако сте спрели да работите и сте внасяли към своя 401К план от своите чекове, очевидно е, че в момента няма да го правите, защото няма да получавате чекове за определен период от време. При такава временна пауза и ако сте с надеждата да продължите да работите при този работодател, след като пандемията свърши, то сега е може би добро време да се посъветвате с финансов специалист, който знае как правилно да балансира вашето портфолио и да изгради правилната стратегия за бъдещето – при добри и лоши времена.

Моите наблюдения при работа с клиенти, които имат 401К план, са, че много от тях нямат реална представа как точно работи този вид план и не по тяхна вина, а защото никой не им е обърнал внимание лично да им помогне да изградят дългосрочна стратегия. На повечето хора са дадени просто няколко книжки как влязат в интернет, да се регистрират и да си изберат фондове. Това не е начин да се изгради стратегия, защото при първите спадове на пазарите, когато хората не са информирани за начина, по който работят фондовете и пазарите, те се плашат и продават на загуба активи, които просто са намалили временно пазарната си стойност, по една или друга причина.

На хората с пенсионни акаунти чрез работодател, които са загубили работата си или дори все още работят, но няма към кого да се обърнат за съвет и разяснение, аз бих се радвал да бъда от полза безвъзмездно с безплатна консултация по темата. Ако имате приятели или познати, които се притесняват от спада на пазарите поради вируса и са изпаднали в паника, че са загубили пари, моля, обяснете им, че това не е вярно. Те не са загубили пари, а тези акции, които имат, просто са намалили своята временна пазарна стойност, и когато нещата се поизяснят, пазарите ще коригират тези стойности в много по-кратки срокове, отколкото икономиката ще възстанови своите позиции от времето преди вируса.

Спестяване

 Тази точка май е излишна, защото трудно можеш да спестиш пари от доход, който не съществува в момента. Но от друга страна, това е важна точка, на която ако обърнем внимание днес, в тази трудна ситуация, и обещаем на себе си да спестяваме поне 10% от доходите си всеки месец, когато тези доходи започват отново да влизат в джоба ни – това би било едно ново, по-добро начало за нашите спестовни навици.

За жалост в живота понякога трябва да ни заболи много, преди да направим промените, които е трябвало да направим в моменти, в които е нямало да усетим болката от тях. Дано повечето от нас се поучим от грешките си в миналото и тази ситуация ни помогне да израснем в бъдеще и бъде трамплин за нашето личностно и колективно положително развитие напред.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено