Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Разумно ли е да използвам пенсионен фонд, за да изплатя заеми?

публикувано

на

Здравей, Ангеле! В затруднена ситуация съм поради заеми, които съм натрупала през последните години – повечето са към кредитни карти. Работя и мога да се справям с плащанията по тях, но бих искала да знам дали е удачно да изтегля пари от стар пенсионен акаунт, който имам под ROTH IRA, за да изплатя част от заемите. В момента съм на 37 г. и също така всеки месец внасям 15% от заплатата си към 401К при моя работодател. Какъв е твоят съвет в дадената ситуация?

Това е един много динамичен въпрос, който има няколко елемента, върху които можем да дискутираме.

Първият елемент е изплащането на кредитни карти, докато работите и получавате свежи доходи всеки месец. Първото и основно нещо, което трябва да се направи тук, е да се изготви подробен месечен бюджет на всички приходи и разходи във вашия дом и как можем да направим така, че разходите да не надвишават приходите. Това е изключително важно, защото в момента трябва първо да спрете използването на тези кредитни карти, в които сте потънали. Ако разходите ви са по-големи от приходите и това е нещо нормално за вас всеки месец, имате проблем с адекватното разпределение на доходите си. Това трябва да спре още днес – истината е, че това е трябвало да спре още преди време, но по една или друга причина не е спряло и затова сте в ситуацията, в която сте днес.

Не искам да звучи като упрек или обвинение, но ако оставим настрана емоционалната част на нещата и ги сведем до проста математика, ще разберете, че е точно така.

Както казвам на много хора, на които изготвям подробни финансови анализи и които са изпаднали в подобна ситуация, още днес трябва да унищожите всички кредитни карти, които имате в портфейла си. Нарежете ги и ги изхвърлете, докато можем да преодолеем тази вредна зависимост към потребителските кредити.

След като бюджетът е изграден и е адекватно организиран, време е да направим стратегия за изплащането на заемите, които дължите. Те ще бъдат изплатени от дохода ви, а не от пенсионната ви сметка. Нека оставим фондовете в пенсионната сметка да трупат лихви и дивиденти през годините, тях няма да ги пипаме в този момент, защото ще отрежем клона, на който един ден ще искаме комфортно да седнем, а няма да имаме времето да го възстановим.

Това, което обмисляте да направите, е като отсичането на едно старо здраво дърво и засяването на две нови млади дръвчета. Когато отсечете здравото стабилно дърво и го замените с две млади дръвчета, си мислите, че правите дори по-добро за света. Но истината е, че ще отнеме много дълги години тези млади дръвчета да пораснат и да започнат да произвеждат такова количество кислород, колкото едно старо здраво дърво произвежда за планетата днес. Заменете думата “кислород” с “дивиденти” и същото се отнася за вашия пенсионен фонд, който работи вече с години наред.

Важно е да прегледаме разпределението на фондовете в тази пенсионна сметка, защото често наблюдавам хора, които имат много лош подбор на фондове и дълги години тъпчат на едно и също място. При такава ситуация не може да се максимизират печалбите от тези фондове. Тази корекция, нужна при повечето хора, е важна част от цялостния успех на стратегията, защото чрез нея ще можем да вдигнем средния процент на възвръщаемост през годините, а за вас те изглеждат доста до 60+ годишна възраст, тоест до пенсиониране.

Нещо, на което трябва да обърнем внимание, е процентът от доходите, които ви удържат всеки месец към вашия 401К план. Имайки предвид, че в момента имате нужда от повече пари кеш, за да изплатите заеми, аз бих намалил процента, който отива към 401К всеки месец, докато заемите се изплатят напълно. Тоест от 15% към 401К бих ги свел до 5% (което обикновено е процентът, нужен за работодателя също да добавя пари към вашия план) и останалите 10% бих вкарал в месечния бюджет. По този начин все пак ще вземате максималното от работодателя към пенсионния план, но ще имате и повече доходи, чрез които да си помогнете да изплатите заемите си.

Относно различните заеми много е важно да съставим систематизирана схема на изплащане, която да следваме като часовник. Понякога не е належащо да се изплащат повече пари от минималното плащане към кредиторите всеки месец, но е задължително да спрем да трупаме нови дългове. Системата, която използвам в такива ситуации, е базирана на финансов софтуер, с който разполагам като част от финансовата стратегия, която градя за всеки клиент, който желае да има план за по-светло финансово бъдещето.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.
Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.
И не забравяйте да се усмихвате!:)

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

Добра новина за чековете от $1,200: Може да ги получите утре или в петък

публикувано

на

от

Виж цялата статия
pixabay

Някои източници до правителството казват, че директните плащания за засегнатите от коронавируса граждани ще започнат да се плащат от утре или от петък.

Първи ще получат пари онези, които са подали на данъчните информация за банковата си сметка. Става дума за около 50 000 до 60 000 души. Ако трябва да се уточни още повече, нзй-вероятно в тази група ще влязат хората, които получават пенси (Social Security Income).

По първоначални преценки плащането на помощите от спасителния план трябваше да започне от понеделник, 13-ти април.

От съображения за сигурност федералната данъчна служба (IRS) предвижда да изпрати писмо по пощата до всеки реципиент на пари, за да ги информира как е била пратена сумата, предвидена за тях – по пощата с чек или с депозит по банков път, а също и да предостави инструкции за изпращане на запитване в случай че парите не са получени. Такива писма ще бъдат изпратени около 15 дни след изпращане на парите до жителите.

След първата група, IRS отново ще изпраща пари на 20-ти април. Тук ще се включват хората, получаващи пенсии, но които имат твърде нисък доход, за да подават данъчна декларация.

Последната вълна от суми ще отиде до тези, които ще получат чек по пощата. Тук са включени семействата с годишен доход под 10 000 долара и които не са декларирали банкова сметка при данъчните. Първите чекове вероятно ще бъдат пратени след 24-ти април, най вероятно между 4-ти май и 8-ми май. Възможно е обаче да не получите чека си чак до юни – всичко зависи от екпедитивността на правителството в тази насока.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Полезно за българите в Илинойс: Нов фонд за подпомагане заради коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
pixabay

Малките бизнеис, работниците на парче и други независими контрсактори в окръг Кук в Илинойс скоро ще могат да кандидатстват за заеми с лихва от 0% като помощ, с която да поемат загубите си от пандемията с COVID-19.

Председателят на администрацията на окръга Тони Прекуинкъл обяви, че окръгът вече е предоставил  първите 10 милиона на новия фонд за възстановяване. Програмата ще предостави петгодишни заеми до 20 000 долара за малки предприятия и до 10 000 долара за независими контрактори. Тук могат да се квалифицират фризьорски салони и салони за красота, както и програмисти, бояджии и майстори, като и други хора, деклариращи доходите си с форма 1099 за независими контрактори.

За да се квалифицират бизнесите трябва да имат по-малко от 3 млн. долара приход за година и по-малко от 25 служители. Те също така трябва да се намират в окръг Кук. Заемите за одобрените се отпускат само веднъж.

Тези, които искат да получат информация кога да подадат молба за такъв заем, трябва да попълнят форма за името на бизнеса си и данни за контакт. Линкът за формата е тук.

Според последна информация молби за заемите ще се приемат по-късно този месец.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Българските бизнеси в САЩ на ръба на оцеляването

публикувано

на

Виж цялата статия
Пет палета - така изглеждат поръчките само за ден в сайта на "Малинчо".

Българските бизнеси в Съединените щати изглежда са на командно дишане като много други заради мерките с коронавируса. Много от тях не работят, други очакват помощ от държавата, която все още не идва, а трети, които доскоро изглеждаха в добра позиция като транспортните компании, също очакват рязък стоп на товарите. Бизнесите с услуги – шивашки, домашни, салони за красота, зъболекари, културни събития и други – също нямат работа заради мерките за социално дистанциране. Единственото изключение са магазините и вносителите на хранителни стоки.

„Хората все пак трябва да ядат“, коментира Наско Божилов, собственик на VG Commerce – компания, която внася храни от България, и на ресторант Avenue BG. И докато бизнесът на Божилов с храни е стабилен, ресторантът му е почти без работа. В момента поръчките там са само за дома или доставка. „Оборотът ни е около 10% от това, което е обикновено. Правим различни промоции, специалитети, но няма кой знае какъв резултат – хората не излизат“, обясни управителят на Avenue BG Малина Грозданова. Основните клиенти, които поръчват, са хора от близките офиси, които все още работят. Много е вероятно заведението да затвори врати до края на седмицата и да използва времето за леко освежаване, докато мине карантината.

Ресторант „Механата“ продължава да работи, но с ограничено работно време – от 11 am до 3 pm и от 5 до 9 pm. От заведението правят доставка по домовете, но имат минимум от 50 долара за поръчка и такса от 5 долара.

Ресторант „Balkanika“ продължава да работи всеки ден от 11 am до 8:30 pm с обедно меню и доставка. От две седмици там е отворено и магазинче, където се предлагат колбаси собствено производство и други български храни. То се радва на по-голям интерес, но поръчките за храна също са много по-малко от очакваното.

Всички български магазини и вносители на храна, с които BG VOICE говори, увериха, че контейнерите със стоки пътуват безпроблемно от България и не се очаква недостиг в следващите месеци. Магазините изглежда са единствените бизнеси, които поддържат оборота като преди епидемията.

„Влизат по-малко клиенти, но пазаруват повече – като стокооборот нямаме промяна“, каза управителят на магазини „Сердика“ Милена Пехливанова – По мои наблюдения един човек пазарува за няколко семейства, идват със списък за други хора, това е разумно действие, по-малко хора се излагат на контакт и риск“.

Магазинът работи със съкратено работно време – от 10 am до 7 рм, за да има по-малко персонал и да избегне риска за повече хора на едно място.

Според Пехливанова се пазаруват основно неща от първа необходимост – ориз, боб, брашно, сода, мая, подправки. „Хората изглежда готвят повече вкъщи“, коментира тя. За тези, които искат нещо приготвено – „Сердика“ продължава да предлага топла витрина с приготвена храна и сладкарска витрина.

От веригата са поръчали от България повече варива, отколкото обикновено през този сезон – ориз, боб, леща, но уверяват, че имат достатъчно продукти и постоянно пристига нова стока.

„Контейнерите вървят, но всичко предвидено за Великден се изкупи. През май може да останем без някои вафли, бонбони. Но основните ни продукти – сирена, колбаси, лютеници и консерви – ще са винаги в наличност. Предвидили сме за 3 месеца напред“ обясни Калин Пенчев, собственик на „Малинчо“.

Големият победител е онлайн търговията

И „Сердика“ и „Малинчо“ бележат огромен ръст в поръчките по интернет. „Нашият сайт е бил за този момент, категоричен е Пенчев. – Онлайн бизнесът ни се удвои през последния месец. Март е като Коледа и Деня на благодарността от миналата година взети заедно“.

Интернет се оказва безопасно и удобно място за пазаруване на хранителни продукти в условията на епидемия. От „Сердика“ казват, че имат голямо увеличение на поръчките за алкохол – предимно ракия. Повечето им онлайн клиенти обаче не са от Илинойс, а от други щати.

В склада на „Малинчо“ в Ню Джърси целият екип работи по опаковането и изпращането на поръчките. „Поръчките ни всеки ден са по около 5 палета“, казва Пенчев. И докато онлайн търговията избухва, продажбите в магазините се нормализират спрямо пика преди да бъде обявена карантината. „Хората видяха, че след първата вълна на масово пазаруване магазинът не се изпразни и те също се успокоиха и вече не се презапасяват“, казва Милена Пехливанова от „Сердика“.

Магазин „Сердика“ е зареден и не очаква дефицит на храни в следващите месеци

Според Калин Пенчев „Малинчо“ в Лас Вегас остава критичен, защото в града работят много малко магазини за храна, но и за там постоянно пътуват камиони със стока. „Спрели сме изцяло да зареждаме външни магазини. Всичката стока сме заделили само за българи. Едвам смогваме на производството на наши луканки, салами и колбаси“, обясни Пенчев.

Кризата обаче оказва влияние и върху традициите – според Пехливанова тази година се купува много по-малко боя за яйца за Великден. Храмовете ще останат затворени за празниците тази пролет. BG VOICE ще излъчи на живо литургията от църквата „Света София“ в нощта на Възкресението.

Пенчев каза, че фирмата му няма да търси помощ от държавата по Paycheck Protection Program (PPP) – заемите за малки и средни бизнеси, които могат да бъдат опростени. Конгресът отдели 350 милиарда долара за тях, но стартът на програмата е хаотичен и повечето банки все още не могат да смогнат да обработят молбите на хилядите бизнеси от цялата страна.

Много от собствениците на български компании споделиха, че ще опитат да кандидатстват по тази програма, която покрива разходите за заплати, наеми и ток за 2 месеца. Големият проблем пред много от тях е, че

част от служителите им нямат легален статут за програмата РРР

и техните доходи не могат да бъдат показани пред банките и съответно покрити от този заем.

„В момента, в който банките си изяснят как става, ще го направим. Засега чакаме. Това е, което може да покрие разходите, които имаме, за да оцелеем. И това е, ако не се удължи прекалено дълго карантината“, обясни Нина Цветкова от ресторант „Механата“.

За малките транспортни компании и едноличните собственици на камиони пък остава другият голям проблем – програмата покрива наеми на офис, но не и вноската по камиона. „За нас камионът е офисът. Ние не плащаме наем, но вноската по заема е убийствена, ако не работиш“, сподели шофьор пред BG VOICE.

„Много от банките и финансиращите компании работят със шофьорите и транспортните фирми – давам отсрочки за плащанията, отменям лихви“, обясни Весела Барзева, собственик на консултантската компания за транспортния бизнес „Prospect Licensing“. Компромиси правят и застрахователните компании.

Барзева казва, че нещата в тази индустрия са се променили драматично през последните две седмици.

„До миналата седмица имаше пик, последната една година беше много зле, освен за фирмите с постоянни клиенти и договори. Последните няколко седмици имаше повишаване на работата, тъй като магазините се изпразваха постоянно и трябваше да се зареждат.

Но клиентите ни казват, че от миналия четвъртък-петък няма товари. Хората, като не излизат, и нищо не консумират, тръкинг бизнесът е много зле в момента“, каза Барзева.

Прогнозата за транспортния бизнес не е никак оптимистична

Според Барзева в следващите седмици работата ще намалее още повече. „Хората са се презаредили и нямат нужда от много неща. Много от производителите са затворени и няма какво да се придвижва. Следващите 3-4 седмици ще бъде почти мъртвило в транспортния бизнес освен зарежданията за магазините и консумативи за болниците. В момента хората не пазаруват нищо освен храна“, смята тя.

Най-често задаваният въпрос е кога ще приключат мерките за социално дистанциране и икономиката ще се върне към някаква нормалност. Експерти обаче предупреждават, че това ще е дълъг и поетапен процес, в който ще бъдат отваряни определени сектори на икономиката и части на страната, където броят на заразените намалява.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada