Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Разумно ли е да инвестирам в чуждестранен проект?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Скоро бях представена на чуждестранен инвестиционен проект, който се занимава с набирането на средства за построяването на иновативна транспортна линия между Европа и Азия. Това е проект, който в момента набира средства от частни лица като мен в световен мащаб и се казва Sky Way.

Проектът е започнат в Беларус от руски представители и изглежда много обещаващо. Говори се за големи потенциални печалби в рамките на 3 до 5 години. Какво е твоето мнение, това би ли било една разумна инвестиция за мен?

 

Благодаря за интересния въпрос, той ми дава шанс да се разровя и да разбера малко повече за този проект. Веднъж съм чувал за него и това е вторият път, в който чувам името му да се споменава.

Преди да започнем обаче да говорим за този проект, нека да поговорим за някои общи понятия. Имам чувството, че това, което ви тласка към тази инвестиция, е еуфорията, породена от потенциалните “огромни печалби”. Това е грешен анализ на ситуацията на първо четене.

Когато става въпрос за инвестиране, има няколко основни точки, които трябва да се разгледат много внимателно и да се анализират обстойно и еуфорията определено не е една от тях. Преди да започнем да инвестираме в каквото и да било, ние трябва

да разберем точно какво рискуваме

и веднага след това какво точно искаме от тази инвестиция и след точно колко време.  След като сме изяснили за нас самите какви са очакванията и рисковете, които поемаме с личните си пари, тогава вече можем да говорим за по-съществените детайли по дадената инвестиция и нейния истински потенциал.

Но нека да поговорим за този проект, за който ме питате.

На първо четене всичко звучи като една много елементарна пирамида, която набира свежи пари за “инфраструктурен проект”, който никога не е бил правен преди от никого в целия свят. В интернет пространството има два-три различни сайта на една и съща корпорация, която усилено набира средства от частни лица да изгради проекта си, и две-три видеа, които са направени на най-елементарен видеософтуер и изпълнени с грандомански мечти и термини, но в същото време звучат изключително несериозно, пошло и елементарно.

При по-обстоен анализ на компанията разбираме, че тя даже има изградена мрежа от хора, които

получават комисиона от сумата

която техните приятели и приятелите на техните приятели инвестират в този проект. Особено стряскащото е, че всичко се случва в Беларус под абсолютно никакво наблюдение от власти или строго определено законодателство.

Изведнъж става така, че определена група хора събира определени суми пари за “проект”, който не е регулиран строго от абсолютно никого. Звучи странно, нали.

В същото време става ясно, че една от големите банки в Литва е отказала категорично инвестиция и участие под всякаква форма в този “проект” и е предупредила гражданите на страната да внимават при инвестиране на своите лични финанси в него.

Другият абсурден факт е, че този, който стои на върха на този “проект”, е известен със склонността си да отваря “бизнеси”, които оперират като пирамидални или по-точно „понци схеми“, и да ги затваря след определено време. И после

пак старата песен на нов глас

За всички хора от Източна Европа това звучи много познато и доста болезнено.

Мисля, че дотук на всички е ясно за какво точно става въпрос. Но все пак остава 1% шанс този проект да е истински – може би собственикът се е покаял за предишните си “грехове” и изведнъж е приел “правата вяра”, започвайки да строи транспорта на бъдещето. Блажени са вярващите, но аз не съм един от тях в случая.

Сега нека да ви дам няколко опорни точки и въпроси, които да се запитате при всяко едно предложение за инвестиране където и от когото и да било. Това, смятам, ще помогне на много хора да отсеят истината или поне да се предпазят от шарлатаните, които са навсякъде, водени от любовта към лесните пари.

Ако този (или който и да било друг) проект е толкова обещаващ, как досега огромните инвеститори като банки, държавни институции и милиардери (частни лица) не са инвестирали огромни суми в него и не са го направили реалност, от която да печелят тези обещани огромни дивиденти?

Под каква държавна регулация се изгражда всеки един такъв проект и какви са клаузите по концесионните договори и срокове за довършване на проекта?

Какво е отношението на държавите, засегнати днес и в бъдеще от такъв вид проекти, и

дали те са дали своето съгласие

и разрешение да участват в него под каквато и да е форма дори само териториално? Все пак говорим за линия, която да се разполага на територията на два континента – Европа и Азия.

Кои са другите инвеститори, които в момента участват в проекта, и с какъв дял са в него?

Какви са проектираните дивиденти и лихви, които този проект плаща, колко често и след какъв период от време започват да се изплащат те?

Какъв е рискът, който поемам инвестирайки, и каква е гаранцията, че в даден момент няма да загубя цялата главница, инвестирана в проекта?

Сигурен съм, че има още поне толкова адекватни въпроси, които можем да зададем в ситуации като тази. Важното тук е да се научим да отсяваме стойностните възможности за инвестиране и тези, които са просто една измама и това е очевидно още преди да сме се включили в тях.

За мен този “проект” (нарочно е в кавички, защото бих обидил други наистина сериозни проекти, ако ги назовавам по същия начин)

е една категорична измама

и не бих вложил дори цент от личните си финанси в него.

Причината, че дори отделям от времето си да направя проучване на една толкова пошла структура, е, защото е важно за мен да засегна тази тема и евентуално да се опитам индиректно да предпазя много от нас, които по един или друг начин биха могли да попаднат в някоя от тези измами.

В крайна сметка никой от нас не изкарва парите си лесно и вярвам, че никой от нас не би искал лесно да се раздели с тях, отнемайки ги от насъщния на своето семейство.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

 

И не забравяйте да се усмихвате! 🙂

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

Вашите пари

Тръмп обеща да намали данъците на средната класа

bgvoice

публикувано

на

от

Президентът Доналд Тръмп в четвъртък обеща да намали данъците за средната класа американци. По време на реч пред републикаците в Балтимор, Мериленд той каза, че мярката ще бъде “много, много вдъхновяваща,”добавяйки, че това ще бъде нещо, което “всеки наистина очаква,” без да съобщава повече подробности.

“Ще бъде много, много значимо намаление на данъците за всички приятели от средната класа, които се трудят толкова усърдно,” заяви Тръмп.

Президентът съобщи, че както намалението, така и детайлите ще станат ясни следващата година. Съобщението дойде, след като напоследък Тръмп се колебаеше по няколко предложения за данъчна реформа, включително индексиране на капиталовите печалби и временно намаляване на данъка върху заплатите.

В сряда той се срещна с топ съветници по икономическите въпроси в Белия дом, за да коментират индексирането на капиталовите печалби спрямо инфлацията, което той първоначално подкрепи, но по-късно промени мнението си.

Данъците върху капиталовата печалба се начисляват върху разликата между това, което физическо лице първоначално е платило за имот или инвестиция спрямо това, което продава – по времето, когато е продадено. Индексирането на капиталовите печалби означава, че инвеститорите могат да коригират базата за инфлация – така ще се облагат само печалбите, надвишаващи инфлацията.

Привържениците твърдят, че инфлацията намалява стойността на инвестицията във времето, така че част от облагането с данък не е „реална възвращаемост“.

Законът за данъците и работните места е подписан от президента Тръмп през 2017 г., една от най-значителните промени в данъчното законодателство на САЩ от десетилетия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Спестяване или инвестиране?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангеле! Следя статиите ти от дълго време и днес се престраших и аз да ти задам въпрос, който ме вълнува.

Какъв е рискът, ако инвестирам всичките си спестявания? Чувала съм много различни отзиви от приятели за рисковете от инвестирането и не знам на кого да вярвам. В същото време виждам, че парите, които съм събрала в банката, стоят на едно и също ниво, за тях не получавам никакви лихви и се опитвам да разбера как да направя така и те да започнат да правят пари за мен.

Също така имам два пенсионни фонда, които са отворени в банката, и те също не правят абсолютно никакви лихви, а до пенсия ми остават поне 25 години. Откъде да започна и как да променя тази ситуация, така че парите ми да работят за мен?

Здравей и благодаря за хубавия въпрос! Нека да започнем стъпка по стъпка.

Първото нещо, на което трябва да обърнем внимание, е разликата между инвестиране и спестяване. Това са две тотално различни неща и самите те работят по тотално различен начин, въпреки че много често хората ги бъркат.

При спестяването обикновено говорим за пари, които са не повече от 3 месеца от сегашния ни доход и могат да се използват в случай на спешна нужда. За тези пари не е важно да трупат лихва или дивиденти – за тях е важно да са там и да са достъпни веднага щом са ни нужни.

Затова казвам не повече от 3 месеца от дохода ни, защото според мен, ако е повече от това, рискуваме тези пари да бъдат изядени от инфлация и да намалят покупателната си способност с течение на времето. По този начин

ние губим пари, а не печелим

което искаме да избегнем по възможно всякакъв начин.

В същото време нека поговорим за втория процес, който е засегнат в твоя въпрос – инвестирането. Това е по-дългосрочен процес, който изисква стратегия, дисциплина и основно разбиране на това как работи дадената инвестиция.

Важно е също да знаем каква е точната цел на инвестицията и след колко време искаме да я постигнем. Тук говорим за процеси като пенсиониране, образование за деца или просто инвестицията за бъдещето, която цели да победи нищожната лихва на банката.

Все още въпреки статиите, които пиша всяка седмица, се натъквам на хора, които са затворили пари в пенсионни акаунти в банката на нищожна лихва и си мислят, че като са приспаднали пари от данъците си чрез този акаунт, всичко е готово. Това е грешно, пенсионните акаунти трябва да са инвестирани на пазара, за да могат да работят и да трупат дивиденти, капитални печалби и растеж през годините.

Оставяйки пенсионни сметки в банката за дълъг период от време, тези хора не само губят от потенциалния растеж, ами и губят от покупателната стойност на парите заради инфлацията, която е около 2-3% на година, което

изяжда стойността им

Това е груба грешка, която се наблюдава масово в източноевропейските общности в Америка и почти никога при американците.

Причината, разбира се, са лоши съветници в европейските общества, или по-точно липсата на достатъчно добри финансови специалисти, които да напътстват хората. Имаме богатство на много добри данъчни счетоводители и тези, с които работя в партньорство, се стремят да учат клиентите си как правилно не само да приспадат, а и да успеят да инвестират. Но има и много други счетоводители, с които съм говорил и те не са особено загрижени от състоянието на тези пари, след като са изписани от данъци.

Различни хора, различни идеали

 В този ред на мисли е важно да спомена, че в моя офис всеки месец се провеждат класове за хора, които са заинтересовани да учат за това как работят инвестирането и финансовата система в Америка. Като резултат от тези класове те могат да придобият умения и лицензи сами да управляват парите си или да помагат на други хора да инвестират по-успешно чрез 401К, IRA и детски образователни сметки.

Нека се върнем и да обобщим отговора на твоя въпрос – не е нужно и правилно да се инвестират всичките пари. Някои от тях трябва да останат в спестявания, за да има лесен достъп до тях в случай на нужда, но да не са повече от 3 месеца от дохода ти. Всичко друго, включително пенсионните сметки, трябва да бъдат внимателно инвестирани в различни фондове с различно ниво на риск и различни свойства. С голямо удоволствие бих ти асистирал в подбора на фондовете и цялостната стратегия, ако ми позволиш.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта до 7 ч. вечерта и в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

И не забравяйте да се усмихвате!:)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Психология на инвеститорите

bgvoice

публикувано

на

от

Инвеститорите са като всички останали хора – с колкото и информация да разполагат и въпреки опита и многото сделки, които са направили, настроението и емоциите им в голяма част от случаите изиграват ключова роля при вземането на решения. Понякога това ще води до печалби, друг път обаче може да генерира загуба след загуба.

Един от най-великите инвеститори Джак Богъл казваше: „Времето е ваш приятел; импулсът е ваш враг.“ Но търпението е само малка част от психологията на инвеститорите, която може да им помогне при вземането на решения.

Настроенията на инвеститорите често водят до представянето на пазара в посоки, които не отговарят на фундаменталните фактори. Например при внезапна загуба на доверие към даден пазар или компания инвеститорите може да решат да се оттеглят, а това води до резки спадове.

Алчността, страхът, очакванията и обстоятелствата са фактори, които определят настроенията на пазарите. Има много описани случаи в историята, при които определени пазарни настроения са довели до бум или съответно до срив.

За да определят по възможно най-обективен начин инвестиционната си стратегия, трейдърите е добре да са наясно с емоциите, които могат да ги завладеят. Така ще могат да ги разпознаят, за да не се превърнат във враг на самите себе си.

„Съществува общ цикъл на психологията на пазара, който показва как емоциите се променят и какъв ефект оказват те върху нашите решения. Когато разберем етапите на този цикъл, можем да укротим емоционалното влакче в увеселителния парк“, пише в своя статия портфолио мениджърът Шон Ханън.

Той описва 14 фази от цикъла на психологията на пазара:

 1. Оптимизъм – Положителната перспектива ни кара да се чувстваме обнадеждени за бъдещето и съответно да купуваме акции.
 2. Вълнение – След като сме видели, че някои от първоначалните ни идеи работят, започваме да мислим какво може да ни донесе още по-голям успех.
 3. Наслада – Инвеститорите не могат да повярват на успеха си и се наслаждават на постигнато и печелившите си решения.
 4. Еуфория – Това е моментът, който носи най-голям риск. След като сме видели, че (почти) всяко наше решение води до бързи и лесни печалби, започваме да пренебрегваме риска и да очакваме всяка инвестиция да носи печалба.
 5. Тревожност – За първи път пазарът се движи срещу нас. И обикновено в този момент инвеститорите са склонни да пренебрегнат евентуални загуби, защото ще се успокоят с това, че инвестицията им е дългосрочна и в крайна сметка ще излязат на плюс.
 6. Отричане – Когато пазарите не се възстановяват и не знаем как да реагираме, започваме да отричаме, че сме направили лоши инвестиции и че нещата няма да се подобрят скоро.
 7. Страх – Пазарните реалности стават объркващи. Започваме да мислим, че акциите, които притежаваме, никога няма да се движат в посока, благоприятна за нас.
 8. Отчаяние – Не знаем как да действаме, но сме готови да прегърнем всяка идея, която ще ни позволи да се върнем в играта без загуба.
 9. Паника – Всичките ни идеи са изчерпани и не знаем какво да правим оттук нататък.
 10. Капитулация – Решаваме, че ще продаваме всичко, за да избегнем бъдещи загуби.
 11. Обезсърчаване – След излизане от пазарите не искаме да купуваме акции отново. Именно това често е моментът, в който се предоставят най-добрите финансови възможности.
 12. Депресия – Чудим се как може да сме били толкова глупави и се опитваме да разберем какво се е случило.
 13. Надежда – В крайна сметка осъзнаваме, че пазарите имат цикли и започваме да търсим следващата възможност.
 14. Успокоение – След като закупените активи се оказват печеливши, отново се завръща вярата в инвестиционните възможности на пазарите.

Разбира се, в теорията и в практиката има описани множество подобни цикли, понякога със същите наименования, а друг път с подобни, но така или иначе най-важното нещо за инвеститорите е да прилагат подходи, които да им помогнат да избегнат взимането на емоционални решения, особено при спадащ пазар.

Един от най-важните фундаментални принципи за всеки инвеститор е диверсифицирането. Това ще намали риска от загуби. Експертите съветват да се избягват спекулативни сектори, като ако все пак има интерес към по-рискови инвестиции, то те да не са повече от няколко процента от цялостния портфейл.

Друга успешна тактика би била купуването на по-малко акции от дадена компания спрямо първоначалното желание. Така при спад на пазара инвеститорът ще придобие повече акции на по-ниски цени.

Компаниите, които раздават дивиденти, са доказали във времето, че са по-слабо чувствителни към волатилността на пазарите. Така ако бъдат избрани акции от подобни дружества, те със сигурност ще носят по-голямо спокойствие на инвеститорите.

И в обобщение – търпението е критично важно качество за инвеститорите, но също така е необходим и обективен подход кога да бъде променена инвестиционната стратегия.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada