Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Слаб или силен долар е по-добре за американската икономика?

Кое е по-добре за хората, живеещи в Америка – стойността на долара да е по-висока или по-ниска с течение на времето?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Здравей, Ангел! Моят въпрос е свързан със стойността на долара и нейното влияние върху американската и световна икономика. Добре ли е за нас, хората, живеещи в Америка, стойността на долара да е по-висока или по-ниска с течение на времето?

Здравейте, благодаря за въпроса и за доверието, което ми оказвате, да ви разясня същността на динамиката на долара. По принцип, този въпрос може да се погледне от различни гледни точки, което автоматично означава, че за някои растежът на долара е добра новина, а за други спадът на долара би бил от позитивно значение.

Например, ако погледнем просто като потребители на международния пазар на стоки, един силен долар би ни дал възможност да закупим повече продукти, които са вързани към други валути, когато пътуваме в чужбина. Мисля, че е излишно да давам примери тук, защото всички ние (българите, живеещи в Америка) пътуваме по-щастливи за нашата Родина, когато стойността на долара е по-висока, което означава автоматично, че по време на ваканцията си при нашите роднини можем

да изхарчим по-малко долари

в замяна на повече левове и съответно с по-малко долари можем да купим повече неща в България и да заплатим за повече услуги, сравнено с долара в неговата по-ниска стойност, която всички ние сме наблюдавали през годините и всеки от нас може да направи обективно сравнение.

Ако гледаме обаче в стриктно икономически план като жители и работници в Америка, нещата невинаги стоят по този начин. Точно обратното.

При една по-ниска стойност на долара производството и износът на продукти, произведени от международни американски компании, се засилват, защото стават по-конкурентноспособни на международните пазари и са „по джоба“ на международните потребители. Този процес позволява на американските компании на световната сцена да увеличават своята продуктивност, потенциално своята работна ръка, и това дава тласък на американската икономика. Този процес дава шанс за по-голяма продуктивност на икономиката и съответно по-голямо вътрешно потребление.

По един или друг начин

динамиката на долара засяга всички

нас, които работим и живеем в Америка. Затова е важно да се намери правилният баланс, който да държи долара на авторитетно ниво сред останалите валути, но в същото време да не става твърде скъп, защото това ще забави производството в Америка и със сигурност ще се отрази на всички отрасли на икономиката и на работещите хора в тази икономика.

В статиите напред ще погледнем върху факторите, които имат ефект върху стойността на долара и колко от тях могат да бъдат контролирани от свободния пазар и кои могат да се манипулират изкуствено от правителството и Федералния резерв.

Искрено се надявам информацията, която представих днес, да е била полезна и интересна за всеки един от вас. Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят повече по темата, моля, споделете тази статия с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.


Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Уорън Бъфет е спечелил над $80 млрд. през 2020 година

За цялата минала година са изкупени обратно акции за 24,7 милиарда долара, надхвърляйки предишния рекорд от 5 милиарда долара за 2019 година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Конгломератът Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway Inc) на Уорън Бъфет обяви , че тримесечната му оперативна печалба се е увеличила с 14 процента благодарение на резултатите от застрахователния бизнес, а общата печалба е доближила 36 милиарда долара на фона на рязкото поскъпване на акции в портфейла на компанията.

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие е достигнала 5,02 милиарда долара или около 3,252 долара на акция клас А спрямо 4,42 милиарда долара година по-рано.

Чистата печалба, отразяваща поскъпването на акциите, е скочила с 23 процента до 35,84 милиарда долара спрямо 29,16 милиарда долара за същия период на 2019 година.

Уорън Бъфет насърчи инвеститорите да залагат на Америка

За цялата 2020-а оперативната печалба е намаляла с 9 на сто до 21,92 милиарда долара, с нетната е спаднала с 48 на сто до 81,42 милиарда долара.

През тримесечието Бъркшър, чиито акции следваха по-широкия пазар през последното десетилетие и най-вече през 2019 и 2020 година, е изкупил обратно свои книжа за около 9 милиарда долара. Това е знак, че според Бъфет конгломератът му с централа в Омаха, щата Небраска, е подценен.

За цялата минала година са изкупени обратно акции за 24,7 милиарда долара, надхвърляйки предишния рекорд от 5 милиарда долара за 2019 година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Биткойнът поевтиня до 20-дневен минимум под $44 600

Популярността на биткойните достигна своя връх едва през последните години. Емисията е естествено ограничена, повечето биткойни вече са „добити

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Курсът на биткойна в неделната търговия се понижи до най-ниското равнище за последните 20 дни.

Най-популярната криптовалута поевтиня с 2,7 на сто спрямо стойността си от петък вечер и днес се търгуваше за 44 569,87 долара.

Концепцията за системата е публикувана през ноември 2008 година от нейния автор (вероятно група автори) под псевдонима Сатоши Накамото.

Tesla купува биткойни за $1,5 млрд.

Популярността на биткойните достигна своя връх едва през последните години. Емисията е естествено ограничена, повечето биткойни вече са „добити“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Рекорден ръст на дълга на домакинствата в САЩ

В същото време задълженията по кредитните карти са с исторически спад

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Bloomberg

Задълженията по кредитните карти на американците са намалели с най-много в историята през миналата година. Въпреки това домакинствата са увеличили общия си дълг, поемайки нови ипотечни кредити. Това сочат данни на Федералния резерв в Ню Йорк, цитирани от Bloomberg.

Общият дълг на хората в Америка е нараснал с 206 млрд. долара през четвъртото тримесечие, така годишният ръст е достигнал 3% до рекордните 14,56 трлн. долара, сочат данните. Жилищните заеми, които са се увеличили с 5% миналата година, са преминали прага от 10 трлн. долара за първи път.

Дългът по кредитните карти е нараснал леко през четвъртото тримесечие, но е завършил годината със спад от 12% спрямо 2019 г., най-големият годишен спад в историята на воденето на статистика от Фед в Ню Йорк. Забавените плащания също са се понижили.

Промяната в дълга на домакинствата отразява лудата 2020 г., когато рекордно

ниските лихви по ипотечните кредити

стимулираха ръст на рефинансиранията от заможни собственици на жилища, които на моменти претрупваха кредитори и инвеститори.

В същото време милиони домакинства бяха ограничени от растящата безработица. Балансите по кредитните карти са намалели, защото домакинствата са посегнали първо към дебитните си карти и през по-голямата част от годината са изплащали необезпечен дълг.

Просрочията са намалели до 3,17%, най-ниското ниво от началото на воденето на статистика от Фед в Ню Йорк, до голяма степен благодарение на позволението от Конгреса и кредиторите заемателите да отлагат дължими месечни вноски.

Домакинствата с най-висок кредитен рейтинг са се възползвали най-много. Обичайният ипотечен кредит през втората половина на 2020 г. е отивал при заематели с кредитен рейтинг 786, най-високият в историята на данните на Фед в Ню Йорк.

Повечето нови ипотечни кредити миналата година са рефинансирали стари, но най-малко половината от рефинансиранията са включвали суми, достатъчни да покрият обичайните финални разходи, което показва повсеместната предпазливост сред собствениците на жилища в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Всички знаят, никой не говори: Къде живее Иван Гешев

В края на август главният прокурор сам каза, че живее в държавен имот

Затвори